eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1

3. Na podstawie pisemnej umowy zakłady, o których mowa w ust. 2, mogą ustalić, że
obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu,
w którym potrawy te zostały wyprodukowane.
4. Pobrane próbki potraw są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na
żądanie tych organów.”;

40) art. 73 otrzymuje brzmienie:
„Art. 73. 1. Organami urzędowej kontroli żywności, o których mowa w art. 4
rozporządzenia nr 882/2004, w zakresie bezpieczeństwa żywności, są:
1) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z właściwością określoną
przepisami ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
w odniesieniu do:
a) żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzanej do obrotu,
przywożonej z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz wywożonej
i powrotnie wywożonej do tych państw,
b) produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym,
c) żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego
i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia
nr 853/2004, produkowanej i wprowadzanej do obrotu lub wywożonej do państw
niebędących członkami Unii Europejskiej, przywożonej z tych państw w zakresie
nieobjętym decyzją Komisji 2007/275/WE z dnia 17 kwietnia 2007 r. dotyczącą
wykazu zwierząt i produktów mających podlegać kontroli w punktach kontroli
granicznej na mocy dyrektyw Rady 91/496/EWG i 97/78/WE (Dz. Urz. UE L 116
z 4.05.2007, str. 9) oraz powrotnie wywożonej do tych państw,
d) prawidłowości stosowania zasad systemu HACCP w zakładach objętych nadzorem
Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
2) organy Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z właściwością określoną przepisami
ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007 r.
Nr 121, poz. 842, z późn. zm.4));
3) inne organy w zakresie posiadanych kompetencji.

4) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 145, poz. 916, Nr 195,
poz. 1201, Nr 227, poz. 1505 i Nr 237, poz. 1655 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 20, poz. 105.
35
2. W sprawach przeprowadzania urzędowych kontroli żywności w odniesieniu do
żywności produkowanej lub wprowadzonej do obrotu z obiektów lub urządzeń
ruchomych lub tymczasowych właściwość organów jest określana każdorazowo według
siedziby zakładu lub miejsca prowadzenia tej działalności.
3. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organy, o których mowa w ust. 1 pkt 3,
są właściwe w sprawach przeprowadzania urzędowych kontroli materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie określonym w rozporządzeniu
nr 1935/2004 oraz w rozporządzeniu nr 282/2008.
4. Urzędowe kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) żywność genetycznie zmodyfikowaną oraz organizmy genetycznie zmodyfikowane
przeznaczone do wykorzystania jako żywność w zakresie uregulowanym
w rozporządzeniu nr 1829/2003, w rozporządzeniu nr 1830/2003 oraz rozporządzeniu
(WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r.
w
sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie
zmodyfikowanych (Dz. Urz. UE L 287 z 05.11.2003, str. 1), zwanym dalej
„rozporządzeniem nr 1946/2003”;
2) kontrolę wszystkich istotnych danych i informacji potwierdzających zapewnianie
zgodności z rozporządzeniem nr 1924/2006 w zakresie stosowanych przez podmiot
działający na rynku spożywczym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.
5. Minister właściwy do spraw zdrowia, minister właściwy do spraw rolnictwa oraz
Minister Obrony Narodowej określą, w drodze rozporządzenia, szczegółowe warunki
i sposób współdziałania w zakresie sprawowania nadzoru organów Państwowej Inspekcji
Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz
Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej, mając na względzie potrzebę zapewnienia
sprawnego nadzoru nad przestrzeganiem bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym
zapewnienie organom Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz Wojskowej Inspekcji
Weterynaryjnej możliwości przeprowadzania audytów w zakładach zaopatrujących
w żywność lub ubiegających się o takie zaopatrywanie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej
Polskiej oraz wojska obce przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
6. Jeżeli środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są produkowane lub
przechowywane w zakładzie produkującym lub przechowującym inne środki spożywcze
lub właściwe władze państwa przeznaczenia wywożonej żywności zawierającej
36
jednocześnie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o której mowa w art. 1
ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, wymagają świadectwa zdrowia wystawionego przez
urzędowego lekarza weterynarii, szczegółowe warunki i sposób współdziałania
w zakresie sprawowania nadzoru oraz przeprowadzania urzędowych kontroli żywności,
określa porozumienie zawarte między Głównym Inspektorem Sanitarnym a Głównym
Lekarzem Weterynarii.”;

41) uchyla się art. 74;

42) w art. 75 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2.
Opłatami, o których mowa w ust. 1, jest obciążany producent środka spożywczego
lub inny podmiot działający na rynku spożywczym odpowiedzialny za towar w obrocie.”;

43) w art. 76 w ust. 1 pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) podejmowania innych czynności niezbędnych do wyjaśnienia sprawy, zgodnie
z zakresem uprawnień w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym nieodpłatnego
pobierania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością w celu wykonania badań laboratoryjnych.”;

44) art. 79 i 80 otrzymują brzmienie:

„Art. 79. 1. Graniczne kontrole sanitarne obejmują żywność pochodzenia niezwierzęcego
oraz materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, przywożone z państw
niebędących członkami Unii Europejskiej.
2. Graniczne kontrole sanitarne obejmują również żywność pochodzenia niezwierzęcego
oraz materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, wprowadzone na
terytorium Wspólnoty Europejskiej przez przejście graniczne leżące na terytorium innego
państwa członkowskiego Unii Europejskiej i niepoddane w tym państwie granicznej
kontroli sanitarnej, obejmowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej procedurą
celną, z którą wiąże się dopuszczenie do obrotu.
3. Graniczne kontrole sanitarne są przeprowadzane na zasadach określonych w art. 15
– 24 rozporządzenia nr 882/2004.
37
4. Graniczne kontrole sanitarne obejmują żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz
materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wywożone z terytorium
Wspólnoty Europejskiej, na podstawie wniosku o dokonanie granicznej kontroli
sanitarnej podmiotu działającego na rynku spożywczym odpowiedzialnego za te towary
lub na podstawie powiadomienia organu celnego.
5. Graniczne kontrole sanitarne nie obejmują towarów przywożonych lub wywożonych
w ilościach wskazujących na ich niehandlowy charakter, w tym w celu wykonania badań
lub doświadczeń albo na cele reklamowe.

Art. 80. 1. Graniczne kontrole sanitarne są przeprowadzane, z uwzględnieniem wymagań
określonych w art. 16 rozporządzenia nr 882/2004:
1) przez państwowych granicznych inspektorów sanitarnych – na przejściach
granicznych określonych na podstawie art. 83 ust. 2 pkt 1;
2) przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych lub państwowych
granicznych inspektorów sanitarnych właściwych ze względu na miejsce
przeznaczenia towarów, siedzibę importera albo odbiorcy towarów, zgodnie
z danymi wskazanymi we wniosku o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej lub
określonych w dokumentach przewozowych towarzyszących towarom, a także
w innych właściwych miejscach, o których mowa w art. 15 ust. 2 rozporządzenia
nr 882/2004.
2. W przypadku podejrzenia niezgodności z wymaganiami zdrowotnymi, albo gdy
istnieją wątpliwości odnośnie identyfikacji towaru, o których mowa w art. 18
rozporządzenia nr 882/2004, są przeprowadzane kontrole bezpośrednie.”;

45) w art. 100 w ust. 1:
a) pkt 8 otrzymuje brzmienie:
„ 8) nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew
obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega
wymagań higienicznych wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1,”,
b) pkt 11 otrzymuje brzmienie:
38
„11) zatrudnia osoby, co do których stwierdzone zostały przeciwwskazania do
wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia
zakażenia na inne osoby wbrew zakazowi, o którym mowa w rozdziale VIII ust. 2
rozporządzenia nr 852/2004 lub osoby nieposiadające orzeczeń lekarskich do celów
sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy
wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby
wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 2,”,
c) uchyla się pkt 12,
d) po pkt 13 dodaje się pkt 14 – 16 w brzmieniu:

„14) nie przestrzega w zakładzie działającym na rynku materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością zasad dobrej praktyki produkcyjnej wbrew
obowiązkowi określonemu w art. 4 rozporządzenia nr 2023/2006,
15) prowadzi proces recyklingu materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, bez
zezwolenia Komisji wydanego na zasadach określonych w art. 4 – 8 rozporządzenia
nr 282/2008 lub w sposób niezgodny z warunkami określonymi w tym zezwoleniu,
16) prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami
przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym materiałami i wyrobami z tworzyw
sztucznych pochodzącymi z recyklingu, bez złożenia wniosku o wpis do rejestru
zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 63,”;

46) w art. 103:
a) w ust. 1:
– pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) nie przestrzega wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych, w tym
w zakresie prezentacji, reklamy i promocji, określonych w art. 27 ust. 4, art. 33 ust. 3
i 4 oraz art. 45 – 49, a także wymagań w tym zakresie określonych w przepisach
wydanych na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 3, art. 22 ust. 1 pkt 3, art. 26 ust. 1 pkt 4,
art. 27 ust. 6 pkt 2, art. 39 pkt 3, art. 44 pkt 2, art. 50 ust. 1 i art. 51,”,
– po pkt 1 dodaje się pkt 1a i 1b w brzmieniu:
„1a) nie przestrzega wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych,
określonych w przepisach wydanych na podstawie:
39
strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 20 ... 30 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: