Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. W przypadku przeprowadzania postępowania, o którym mowa w art. 30 ust. 1,
Główny Inspektor Sanitarny może:
1) zażądać opinii Zespołu do spraw Suplementów Diety działającego w ramach Rady
Sanitarno-Epidemiologicznej, o której mowa w art. 9 ustawy z dnia 14 marca 1985 r.
o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 122, poz. 851, z późn. zm.3));
2) zobowiązać podmiot, o którym mowa w art. 29 ust. 1, do udokumentowania, że
środek spożywczy spełnia wymagania, o których mowa w art. 30 ust. 1, w szczególności
do przedłożenia opinii:
a) jednostki naukowej wymienionej w wykazie, o którym mowa w ust. 4 pkt 3, lub
b) Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów
Biobójczych, że środek spożywczy objęty powiadomieniem nie spełnia wymagań
produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego lub wyrobu
medycznego w rozumieniu przepisów o wyrobach medycznych.”,
b) w ust. 4:
– pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wzór formularza powiadomienia, o którym mowa w art. 29 ust. 4,”,
– pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) wykaz krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii,
o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a,”;
19) w art. 32 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. W przypadku podejrzenia, że środek spożywczy, o którym mowa w art. 29 ust. 1,
niespełniający wymagań określonych dla tego środka, znajduje się w obrocie, właściwy
państwowy powiatowy lub graniczny inspektor sanitarny podejmuje decyzję o czasowym
wstrzymaniu wprowadzania tego środka spożywczego do obrotu lub o wycofaniu
z obrotu do czasu zakończenia postępowania, o którym mowa w art. 30 ust. 1.”;
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 104, poz. 708, Nr 143,
poz. 1032, Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 220, poz. 1600, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r.
Nr 227, poz. 1505 i Nr 234, poz. 1570 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97, Nr 20 poz. 106 i Nr 92, poz. 753.
25
20) tytuł rozdziału 9 otrzymuje brzmienie:
„Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe”;
21) w art. 35 w ust. 2 uchyla się pkt 4;
22) art. 37 – 39 otrzymują brzmienie:
„Art. 37. 1. Do wód źródlanych i wód stołowych stosuje się przepisy art. 33 ust. 1– 3.
2. Wody źródlane i wody stołowe podlegają ocenie i kwalifikacji rodzajowej.
Art. 38. 1. Oceny i kwalifikacje rodzajowe naturalnych wód mineralnych, wód
źródlanych i wód stołowych mogą być przeprowadzane przez jednostkę naukową lub
inny podmiot, upoważnione, w drodze decyzji, przez Głównego Inspektora Sanitarnego
albo przez jednostki naukowe lub inne podmioty innych państw członkowskich Unii
Europejskiej właściwe do przeprowadzania ocen i kwalifikacji rodzajowych naturalnych
wód mineralnych w tych państwach.
2. Jednostka naukowa lub inny podmiot, o których mowa w ust. 1, działające na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, mogą ubiegać się o uzyskanie upoważnienia
Głównego Inspektora Sanitarnego, jeżeli:
1) są właściwe w zakresie spraw związanych z przeprowadzaniem ocen i kwalifikacji
rodzajowych naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych;
2) zatrudniają osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje dla przeprowadzania ocen
i kwalifikacji rodzajowych wód;
3) posiadają co najmniej trzyletnie doświadczenie w zakresie zagadnień objętych
przeprowadzaniem ocen i kwalifikacji rodzajowych naturalnych wód mineralnych, wód
źródlanych i wód stołowych.
3. Główny Inspektor Sanitarny może cofnąć, w drodze decyzji, upoważnienie, jeżeli
jednostka naukowa lub inny podmiot, o których mowa w ust. 1, nie będą spełniać
kryteriów, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2.
Art. 39. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe wymagania, jakie powinny spełniać naturalne wody mineralne, wody
źródlane i wody stołowe, w tym wymagania mikrobiologiczne, maksymalne
dopuszczalne poziomy naturalnych składników mineralnych tych wód, warunki
26
poddawania tych wód procesom usuwania składników lub nasycania dwutlenkiem
węgla,
2) wzorcowy zakres badań, sposób przeprowadzania oceny i kwalifikacji rodzajowej
wód, o których mowa w pkt 1,
3) szczególne wymagania dotyczące oznakowania, prezentacji i reklamy wód, o których
mowa w pkt 1,
4) szczegółowe wymagania higieniczne dotyczące wydobywania, transportu i rozlewu
wód, o których mowa w pkt 1
–
mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności, przestrzeganie
warunków określonych w art. 33 oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące
w Unii Europejskiej.”;
23) art. 44 otrzymuje brzmienie:
„Art. 44. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym
do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia:
1) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych
oraz środków spożywczych zawierających grzyby,
2) szczegółowe wymagania dotyczące oznakowania grzybów oraz przetworów
grzybowych,
3) wykaz i rodzaje przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu oraz wymagania,
jakie muszą spełniać te przetwory,
4) warunki skupu, przechowywania i sprzedaży grzybów oraz wymagania
technologiczne i warunki przetwarzania grzybów,
5) wzory atestów na grzyby świeże i grzyby suszone,
6) warunki i tryb uzyskiwania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy, w tym
ramowe programy kursów specjalistycznych,
7) państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego właściwego do nadawania
i pozbawiania uprawnień, o których mowa w pkt 6,
8) wzory świadectw klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
27
– mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz racjonalne
gospodarowanie zasobami grzybów rosnących w warunkach naturalnych, w tym
ograniczenia wynikające z przepisów o ochronie przyrody.”;
24) w art. 45 ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. rodki spożywcze niebędące preparatami do początkowego żywienia niemowląt nie
mogą być oznakowane, prezentowane, reklamowane, promowane i wprowadzane do
obrotu jako środki spożywcze wystarczające do zaspokajania potrzeb żywieniowych
prawidłowo rozwijających się niemowląt w ciągu pierwszych miesięcy życia do
momentu wprowadzenia odpowiedniego żywienia uzupełniającego.”;
25) w art. 46 w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub
ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 4
i art. 33 ust. 4, oraz zawierać oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych
niezgodnych z przepisami rozporządzenia nr 1924/2006.”;
26) w art. 49 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Poza przypadkami określonymi w ust. 2 znakowanie środków spożywczych
wartością odżywczą jest dobrowolne.”;
27) w art. 50:
a) uchyla się ust. 2,
b) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. ywność ekologiczną, określoną przepisami rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007
z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów
ekologicznych i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189
z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia
5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady
(WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów
ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz.
28
UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.) i rozporządzenia Komisji (WE) nr 1235/2008
z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia
Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów
ekologicznych z krajów trzecich (Dz. Urz. UE L 334 z 12.12.2008, str. 25), można
znakować dodatkowo zgodnie z wymogami określonymi w tych rozporządzeniach.”;
28) po rozdziale 11 dodaje się rozdział 12 w brzmieniu:
„Rozdział 12
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
Art.
52a. rodki spożywcze mogą być znakowane oświadczeniami żywieniowymi
i zdrowotnymi pod warunkiem spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu
nr 1924/2006.
Art. 52b. 1. Główny Inspektor Sanitarny jest właściwym organem krajowym
w rozumieniu art. 13 ust. 5, art. 14, art. 15 ust. 2 oraz art. 16 – 19 rozporządzenia
nr 1924/2006 w zakresie odnoszącym się do przyjmowania i przekazywania do
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa ywności (EFSA) wniosków podmiotów
działających na rynku spożywczym w celu udzielenia zezwolenia na wpisanie
oświadczenia o zmniejszeniu ryzyka choroby lub oświadczenia odnoszącego się do
rozwoju i zdrowia dzieci lub oświadczenia zawierającego wniosek o ochronę
zastrzeżonych danych do wspólnotowego rejestru oświadczeń żywieniowych
i zdrowotnych dotyczących żywności.
2. Właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny
inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach czasowego zawieszania na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej stosowania oświadczenia żywieniowego lub
zdrowotnego niezgodnego z przepisami rozporządzenia nr 1924/2006.
3. W przypadku wydania decyzji w zakresie, o którym mowa w ust. 2, właściwy
państwowy inspektor sanitarny powiadamia Głównego Inspektora Sanitarnego,
przesyłając kopię ostatecznej decyzji.”;
29) art. 53 otrzymuje brzmienie:
29
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik