eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1

żywności (Dz. Urz. UE L 12 z 18.01.2007, str. 3), zwanego dalej „rozporządzeniem
nr 1924/2006”;”,
g) pkt 21 otrzymuje brzmienie:
„21) oświadczenie żywieniowe – oświadczenie żywieniowe w rozumieniu art. 2 ust. 2
pkt 4 rozporządzenia nr 1924/2006;”,
h) po pkt 21 dodaje się pkt 21a w brzmieniu:
„21a) podmiot działający na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością – podmiot działający na rynku w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. d
rozporządzenia nr 1935/2004;”,
i) po pkt 22 dodaje się pkt 22a w brzmieniu:
„22a) podmiot zajmujący się recyklingiem – podmiot zajmujący się recyklingiem
materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. f
rozporządzenia Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie
materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu
przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniającego rozporządzenie (WE)
nr
2023/2006 (Dz. Urz. UE L 86 z 28.03.2008, str. 9), zwanego dalej
„rozporządzeniem nr 282/2008”;”,
j) uchyla się pkt 25,
k) pkt 26 i 27 otrzymują brzmienie:
„26) preparat do dalszego żywienia niemowląt – środek spożywczy specjalnego
przeznaczenia żywieniowego stanowiący podstawowy płynny składnik stopniowo
różnicującej się diety, stosowany w żywieniu niemowląt od momentu wprowadzenia
odpowiedniego żywienia uzupełniającego;
27) preparat do początkowego żywienia niemowląt – środek spożywczy specjalnego
przeznaczenia żywieniowego stosowany w żywieniu niemowląt przez pierwsze
miesiące życia, pokrywający całkowite zapotrzebowanie żywieniowe do czasu
wprowadzenia odpowiedniego żywienia uzupełniającego;”,
l) po pkt 29 dodaje się pkt 29a w brzmieniu:
„29a) przetwórca – przetwórca w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. e rozporządzenia (WE)
nr 282/2008;”,
m) pkt 33 i 34 otrzymują brzmienie:
15
„33) składnik odżywczy – składnik odżywczy w rozumieniu art. 2 ust. 2 pkt 2
rozporządzenia nr 1924/2006;
34) składnik żywności – każdą substancję występującą w żywności, w tym substancje
dodatkowe i enzymy, użytą przy wytwarzaniu lub przygotowywaniu środków
spożywczych, obecną w gotowym produkcie, nawet jeżeli jest ona w zmienionej
formie;”,
n) po pkt 34 dodaje się pkt 34a w brzmieniu:
„34a) składnik żywności o właściwościach aromatyzujących – składnik żywności
o właściwościach aromatyzujących w rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. i rozporządzenia
nr 1334/2008;”,
o) uchyla się pkt 35,
p) pkt 36 i 37 otrzymują brzmienie:
„36) substancja dodatkowa – dodatek do żywności w rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia
16
grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354
z 31.12.2008, str. 16), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1333/2008”;
37)
substancja
pomagająca w przetwarzaniu – substancję pomocniczą
w przetwórstwie w rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. b rozporządzenia nr 1333/2008;”,
r) w pkt 44 w lit. b:
– odnośniki nr 3 – 5 otrzymują brzmienie:
„3) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r.
w
sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.); rozporządzenie Komisji
(WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne
poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364
z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.).
4) Rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r.
ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków
spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku
pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 371 z 30.12.1987, str. 11, z późn. zm.;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 333); rozporządzenie
16
Komisji (EURATOM) nr 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r. ustanawiające
maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach
spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub
w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 101
z 13.04.1989, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1,
str. 347); rozporządzenie Rady (WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie
warunków regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów
trzecich w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej w Czarnobylu (Dz. Urz.
UE L 201 z 30.06.2008, str. 1).
5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia
6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych
limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach
spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady
(EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, str. 11).”,
– w tiret czwartym na końcu dodaje się odnośnik nr 6 w brzmieniu:
„6) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające
maksymalne zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków
pochodzących z nieuniknionego zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami
pasz, dla których nie są one przeznaczone (Dz. Urz. UE L 40 z 11.02.2009,
str. 7).”,
s) pkt 51 otrzymuje brzmienie:
„51) woda stołowa – wodę powstałą przez dodanie:
a) naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej
jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, taki jak: sód, magnez, wapń,
chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany do wody źródlanej albo
b) wody
źródlanej lub soli mineralnych, o których mowa w lit. a, do naturalnej
wody mineralnej;”,
t) po pkt 51 dodaje się pkt 51a w brzmieniu:
„51a) woda źródlana – wodę podziemną wydobywaną jednym lub kilkoma
otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czystą pod względem
17
chemicznym i mikrobiologicznym, nieróżniącą się właściwościami i składem
mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określonej
w przepisach ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę
i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858, z 2007 r.
Nr 147, poz. 1033 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97);”,
u) uchyla się pkt 53,
w) po pkt 54 dodaje się pkt 54a w brzmieniu:
„54a) zakład działający na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością – przedsiębiorstwo w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. c rozporządzenia
nr 1935/2004;”;

4) po art. 3 dodaje się art. 3a w brzmieniu:
„Art. 3a. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o państwie członkowskim Unii Europejskiej
należy przez to rozumieć również państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia
o Wolnym Handlu (EFTA) – stronę umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym.
2. Ilekroć w ustawie jest mowa o państwie trzecim należy przez to rozumieć państwo inne
niż wymienione w ust. 1.”;

5) uchyla się art. 5;

6) art. 6 otrzymuje brzmienie:
„Art. 6. 1. rodki spożywcze niespełniające wymagań określonych w przepisach
niniejszego działu i w przepisach Unii Europejskiej dotyczących bezpieczeństwa
żywności nie mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej.
2. rodki spożywcze niespełniające pozostałych wymagań określonych w przepisach
niniejszego działu nie mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej.
3. Dopuszcza się do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środki spożywcze
niespełniające wymagań, o których mowa w ust. 2, jeżeli zostały:
18
1) wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w innym państwie członkowskim
Unii Europejskiej, zgodnie z prawem tego państwa, lub
2) wyprodukowane w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia
o
Wolnym Handlu (EFTA), będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze
Gospodarczym, albo wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w Republice
Turcji, zgodnie z prawem tych państw, w zakresie, w jakim korzystają ze swobody
przepływu towarów na podstawie umów zawartych ze Wspólnotą Europejską
– pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.
4. W przypadku uzasadnionego podejrzenia, że środek spożywczy, o którym mowa
w ust. 3, może zagrażać zdrowiu lub życiu człowieka, właściwy organ urzędowej
kontroli żywności żąda przedstawienia przez podmiot działający na rynku spożywczym
w wyznaczonym terminie informacji potwierdzających spełnianie równoważnych
wymagań zdrowotnych, w tym dokumentów wydanych przez właściwe władze państwa
pochodzenia.”;

7) po art. 6 dodaje się art. 6a w brzmieniu:
„Art.
6a.
1. rodki spożywcze niespełniające wymagań zdrowotnych określonych
w
przepisach niniejszego działu i w przepisach Unii Europejskiej dotyczących
bezpieczeństwa żywności nie mogą być stosowane do produkcji innych środków
spożywczych.
2. rodki spożywcze zawierające zanieczyszczenia lub inne substancje w ilościach
szkodliwych dla zdrowia mogą być wykorzystane do produkcji środków spożywczych
oraz wprowadzane do obrotu po obniżeniu tych zanieczyszczeń lub substancji do
dopuszczalnych poziomów lub po ich usunięciu, pod warunkiem że:
1) uzyskanie dopuszczalnych poziomów nie będzie wynikiem mieszania tych środków
spożywczych ze środkami spożywczymi spełniającymi wymagania zdrowotne oraz
2) właściwy organ urzędowej kontroli żywności stwierdzi, w drodze decyzji, ich
przydatność do spożycia lub do produkcji innych środków spożywczych.”;

8) tytuł rozdziału 2 otrzymuje brzmienie:
„Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze”;
19
strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 10 ... 20 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: