Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
oznakowań identyfikacyjnych partii towaru, do której należy dany środek spożywczy
(Dz. Urz. WE L 186 z 30.06.1989, str. 21, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 10, str. 3);
14) dyrektywy Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania
wartości odżywczej środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 276 z 06.10.1990, str. 40,
z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 10, str. 191);
15) dyrektywy Komisji 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającej procedurę
pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli
temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia
przez ludzi (Dz. Urz. WE L 34 z 11.02.1992, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 11, str. 75);
16) dyrektywy Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r. w sprawie preparatów dla
niemowląt i receptur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich (Dz. Urz. WE L
179 z 01.07.1992, str. 129; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 11,
str. 198);
17) dyrektywy Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji
i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących
żywności (Dz. Urz. WE L 52 z 04.03.1993, str. 18; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 15, t. 2, str. 208);
18) dyrektywy Komisji 93/11/EWG z dnia 15 marca 1993 r. dotyczącej uwalniania N–
nitrozoamin i substancji zdolnych do tworzenia N-nitrozoamin ze smoczków do
karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku
naturalnego lub elastomerów syntetycznych (Dz. Urz. WE L 93 z 17.04.1993, str. 37;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 12, str. 35);
19) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE
L 237 z 10.09.1994, str. 3, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 13, str. 288);
20) dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237
10
z 10.09.1994, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13,
str. 298);
21) dyrektywy Komisji 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotyczącej obowiązkowego
umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych
innych niż wymienione w dyrektywie Rady 79/112/EWG (Dz. Urz. WE L 300
z 23.11.1994, str. 14, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15,
t. 2, str. 404);
22) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r.
w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz.
WE L 61 z 18.03.1995, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 15, str. 50);
23) dyrektywy Komisji 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznającej odstępstwo od
niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków
spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów
luzem (Dz. Urz. WE L 21 z 27.01.1996, str. 42; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 432);
24)
dyrektywy Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności
przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz. Urz. WE L 55
z 06.03.1996, str. 22; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15,
str. 454);
25) dyrektywy Komisji 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznającej odstępstwo od
niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków
spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem
(Dz. Urz. WE L 140 z 12.05.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 20, str. 281);
26) dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r.
w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących środków
spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu
promieniowania jonizującego (Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999, str. 16; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 236);
27) dyrektywy 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r.
w
sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz
11
składników
środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania
jonizującego (Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 244);
28) dyrektywy Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych
środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz. Urz. WE L 91
z 07.04.1999, str. 29; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 23,
str. 273);
29) dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r.
w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania,
prezentacji i reklamy środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 109 z 06.05.2000,
str. 29, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 5, str. 75);
30) dyrektywy Komisji 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które
mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego
przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz. WE L 52 z 22.02.2001, str. 19, z późn. zm.;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 26, str. 188);
31) dyrektywy 2002/46/EWG Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002
r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do
suplementów żywnościowych (Dz. Urz. WE L 183 z 12.07.2002, str. 51, z późn.zm.;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 29, str. 490);
32) dyrektywy Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiającej wspólnotowe
metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pozostałości pestycydów
w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni oraz
uchylającej dyrektywę 79/700/EWG (Dz. Urz. WE L 187 z 16.07.2002, str. 30;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 228);
33) dyrektywy Komisji 2002/67/WE z dnia 18 lipca 2002 r. w sprawie etykietowania
środków spożywczych zawierających chininę oraz środków spożywczych
zawierających kofeinę (Dz. Urz. WE L 191 z 19.07.2002, str. 20; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 7, str. 116);
34) dyrektywy Komisji 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie materiałów
i
wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami
spożywczymi (Dz. Urz. WE L 220 z 15.08.2002, str. 18, z późn. zm.; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 29, str. 535);
12
35) dyrektywy Komisji 2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r. ustanawiającej wykaz,
stężenia graniczne i wymogi w zakresie etykietowania dla składników naturalnych
wód mineralnych oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do
oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych (Dz. Urz. UE L 126
z 22.05.2003, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 31,
str. 193);
36) dyrektywy Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej
żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz. Urz. UE L
339 z 06.12.2006, str. 16);
37) dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do
początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt
oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE (Dz. Urz. UE L 401 z 30.12.2006, str. 1);
38) dyrektywy Komisji 2007/42/WE z dnia 29 czerwca 2007 r. w sprawie materiałów
i wyrobów wykonanych z folii z regenerowanej celulozy przeznaczonych do kontaktu
ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. UE L 172 z 30.06.2007, str. 71);
39) dyrektywy Komisji 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 158 z 18.06.2008, str. 17);
40) dyrektywy Komisji 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki
i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 253 z 20.09.2008, str. 1, z późn. zm.);
41)
dyrektywy Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej
szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 6 z 10.01.2009, str. 20);
42) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r.
w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących
rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych
i składników żywności (Dz. Urz. UE L 141 z 06.06.2009, str. 3);
43) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r.
w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz.
UE L 124 z 20.05.2009, str. 21).”;
13
2) w art. 1 w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wymagania zdrowotne żywności – w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniach
Unii Europejskiej;”;
3) w art. 3 w ust. 3:
a)
pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) aromat (środek aromatyzujący) – środek aromatyzujący w rozumieniu art. 3 ust. 2
lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16
grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników
żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach
spożywczych oraz zmieniającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91,
rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34), zwanego dalej „rozporządzeniem nr
1334/2008”;”,
b) uchyla
się pkt 3 i 4,
c)
po pkt 10 dodaje się pkt 10a w brzmieniu:
„10a) enzym spożywczy – enzym spożywczy w rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16
grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady
83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE,
dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L
354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;”,
d) uchyla
się pkt 16,
e)
pkt 20 otrzymuje brzmienie:
„20) otwór – miejsce czerpania (wydobywania) naturalnej wody mineralnej lub wody
źródlanej z naturalnego źródła lub z odwiertu;”,
f)
po pkt 20 dodaje się pkt 20a w brzmieniu:
„20a) oświadczenie zdrowotne – oświadczenie zdrowotne w rozumieniu art. 2 ust. 2
pkt 5 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących
14
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik