eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





składników żywności o właściwościach aromatyzujących
do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz
zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91
rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008
oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354 z
31.12.2008, str. 34).
art. 1 pkt 3 lit. o ustawy o uchyla się w art. 3 w ust. 3 pkt 35
Zmiana redakcyjna.
zmianie ustawy o
Ustawa nie posługuję się tymi pojęciem (substancja
bezpieczeństwie żywności
aromatyczna) w związku z tym pkt. 35 został
i żywienia oraz niektórych
wykreślony z ustawy o bezpieczeństwie żywności i
innych ustaw
żywienia i stosuje się wprost z art. 3 ust. 2 lit. d
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr
1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków
aromatyzujących i niektórych składników żywności o
właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na
środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie
Rady (EWG) nr 1601/91 rozporządzenia (WE) nr
2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę
2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34)
art. 1 pkt 3 lit. r ustawy o „3) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15
Aktualizacja odnośnika związana jest z wejściem w życie
zmianie ustawy o
listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych
nowych aktów prawnych Unii Europejskiej.
bezpieczeństwie żywności dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z
i żywienia oraz niektórych 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.); rozporządzenie Komisji (WE)
innych ustaw
nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe
dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn.
zm.).
4) Rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22
grudnia 1987 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy
skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po
wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia
67




radiologicznego (Dz. Urz. WE L 371 z 30.12.1987, str. 11, z
późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t.
1, str. 333); rozporządzenie Komisji (EURATOM) nr 944/89 z
dnia 12 kwietnia 1989 r. ustanawiające maksymalne dozwolone
poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o
mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w
każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz.
WE L 101 z 13.04.1989, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 347); rozporządzenie Rady (WE)
nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków
regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z
krajów trzecich w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej
w Czarnobylu (Dz. Urz. UE L 201 z 30.06.2008, str. 1).
5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr
470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe
procedury określania maksymalnych limitów pozostałości
substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych
pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady
(EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE
Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr
726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 152
z 16.06.2009, str. 11).”,
– w tiret 4 na końcu dodaje się odnośnik nr 6 w brzmieniu:
„6) rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego
2009 r. ustalające maksymalne zawartości w żywności
kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z
nieuniknionego zanieczyszczenia krzyżowego tymi
substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone (Dz.
Urz. UE L 40 z 11.02.2009, str. 7).”,
art. 1 pkt 4 i 5 ustawy o „Art. 3a. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o państwie
Zmiany 4 i 5 w art. 1 projektu wprowadzają w
zmianie ustawy o
członkowskim Unii Europejskiej należy przez to rozumieć
odniesieniu do całej ustawy o bezpieczeństwie żywności
68




bezpieczeństwie żywności również państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o
i żywienia, a nie jak dotychczas tylko w odniesieniu do
i żywienia oraz niektórych Wolnym Handlu (EFTA) – stronę umowy o Europejskim
wymagań zdrowotnych, jednolite stosowanie określenia
innych ustaw
Obszarze Gospodarczym.
państw członkowskich Unii Europejskiej, w tym państw
Ilekroć w ustawie jest mowa o państwie trzecim należy przez to członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym
rozumieć państwo inne niż wymienione w ust. 1.
Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze
uchyla się art.5 „
Gospodarczym.
art. 1 pkt 6 ustawy o
„art. 6. 1. rodki spożywcze niespełniające wymagań
Klauzula wzajemnego uznania środków spożywczych.
zmianie ustawy o
określonych w przepisach niniejszego działu i w przepisach
Zaproponowane brzmienie dopuszcza wprowadzanie do
bezpieczeństwie żywności Unii Europejskiej dotyczących bezpieczeństwa żywności nie
obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej środków
i żywienia oraz niektórych mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium
spożywczych, które nie spełniają wymagań dotyczących
innych ustaw
Rzeczypospolitej Polskiej.
bezpieczeństwa żywności określonych w art. 6 ustawy.
2. rodki spożywcze niespełniające pozostałych wymagań
Możliwość taka odnosi się do żywności, dla której
określonych w przepisach niniejszego działu nie mogą być
wymagania zdrowotne nie zostały zharmonizowane
wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej
prawem wspólnotowym oraz dla tej żywności, która
Polskiej.
została wprowadzona do obrotu w innych państwach
3. Dopuszcza się do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej
członkowskich Unii Europejskiej.
Polskiej środki spożywcze niespełniające wymagań, o których
Projektowany przepis ust. 2 w art. 6a wprowadza
mowa w ust. 2, jeżeli zostały:
również możliwość odstąpienia od uznania żywności
1) wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w innym
pochodzącej z innych Państw Członkowskich w
państwie członkowskim Unii Europejskiej, zgodnie z prawem
przypadku uzasadnionego podejrzenia, że dany środek
tego państwa, lub
spożywczy stanowi zagrożenie dla zdrowia lub życia
2) wyprodukowane w państwie członkowskim Europejskiego
konsumentów. W przypadku takiego podejrzenia
Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącym stroną
działania ustawowe podejmują organy Państwowej
umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, albo
Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowej kontroli
wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w Republice
żywności.
Turcji, zgodnie z prawem tych państw, w zakresie, w jakim
korzystają ze swobody przepływu towarów na podstawie umów
zawartych ze Wspólnotą Europejską
– pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub
życia człowieka.
4. W przypadku uzasadnionego podejrzenia, że środek
69




spożywczy, o którym mowa w ust. 3, może zagrażać zdrowiu
lub życiu człowieka, właściwy organ urzędowej kontroli
żywności żąda przedstawienia przez podmiot działający na
rynku spożywczym w wyznaczonym terminie informacji
potwierdzających spełnianie równoważnych wymagań
zdrowotnych, w tym dokumentów wydanych przez właściwe
władze państwa pochodzenia.”;
po art. 6 dodaje się art. 6a w brzmieniu:
„Art. 6a. 1. rodki spożywcze niespełniające wymagań
zdrowotnych określonych w przepisach niniejszego działu i w
przepisach Unii Europejskiej dotyczących bezpieczeństwa
żywności nie mogą być stosowane do produkcji innych środków
spożywczych.
2. rodki spożywcze zawierające zanieczyszczenia lub inne
substancje w ilościach szkodliwych dla zdrowia mogą być
wykorzystane do produkcji środków spożywczych oraz
wprowadzane do obrotu po obniżeniu tych zanieczyszczeń lub
substancji do dopuszczalnych poziomów lub po ich usunięciu,
pod warunkiem, że:
1) uzyskanie dopuszczalnych poziomów nie będzie wynikiem
mieszania tych środków spożywczych ze środkami
spożywczymi spełniającymi wymagania zdrowotne oraz
2) właściwy organ urzędowej kontroli żywności stwierdzi, w
drodze decyzji, ich przydatność do spożycia lub do produkcji
innych środków spożywczych.”
art. 1 pkt 8 ustawy o
„Rozdział 2 Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze”
Rozporządzenia wspólnotowe wprowadzają nowe
zmianie ustawy o
kategorie składników poprzez wydzielenie enzymów z
bezpieczeństwie żywności
kategorii substancji dodatkowych.
i żywienia oraz niektórych
innych ustaw
art. 1 pkt 14 ustawy o
„16. rodki spożywcze produkowane i wprowadzane do obrotu Przepisy został przeredagowany i ma charakter
70




zmianie ustawy o
muszą spełniać wymagania:
informacyjny.
bezpieczeństwie żywności 1) mikrobiologiczne określone w rozporządzeniu Komisji (WE)
i żywienia oraz niektórych nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
innych ustaw
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.
Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.);
2) w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów
substancji zanieczyszczających określonych w rozporządzeniu
Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.
ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych
zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z
20.12.2006, str. 5, z późn. zm.), zwanym dalej
„rozporządzeniem nr 1881/2006”.”
art. 1 pkt 14 ustawy o
„17. 3. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z
Klauzula bezpieczeństwa – w przypadku wystąpienia
zmianie ustawy o
ministrem właściwym do spraw rolnictwa może określić, w
sytuacji kryzysowej, zagrażającej życiu i zdrowiu
bezpieczeństwie żywności drodze rozporządzenia, na potrzeby urzędowej kontroli
człowieka, substancje zanieczyszczające które nie
i żywienia oraz niektórych żywności i monitoringu, w celu oznaczania poziomów
zostały określone w rozporządzeniach Unii Europejskiej,
innych ustaw
zawartości substancji zanieczyszczających innych niż określone zostaną określone przez Ministra do spraw zdrowia wraz
w rozporządzeniach Unii Europejskiej1):
z Ministrem do spraw rolnictwa. Możliwe będzie
1) metody pobierania i przygotowywania próbek określonych
również określenie metod analizy oraz pobierania próbek
środków spożywczych,
, co ułatwi sprawowanie nadzoru przez organy urzędowej
2) kryteria dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania kontroli żywności.
tych poziomów
– mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa
żywności.”;
1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r.
ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej
kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 70
z 23.02.2006, str. 12); rozporządzenie Komisji (WE) nr 1882/2006 z dnia 19
grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek do celów urzędowej
kontroli poziomów azotanów w niektórych środkach spożywczych (Dz. Urz.
UE L 364 z 20.12.2006, str. 25), rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006
z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody
71
strony : 1 ... 10 ... 20 ... 27 . [ 28 ] . 29 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: