eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





analizy do celów urzędowej kontroli dioksyn i dioksynopodobnych
polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L
364 z 20.12.2006, str. 32), rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia
28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do
celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny
nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych (Dz.
Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str. 29)”
art. 1 pkt 16, 17, 18, 19
„art. 29. 4. Powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje
Zmiany proponowane w art. 1 pkt 16 – 19 dotyczą
ustawy o zmianie ustawy
się w formie:
procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu
o bezpieczeństwie
1) elektronicznej, przez wprowadzenie do elektronicznego
do obrotu produktów i środków spożywczych, o których
żywności i żywienia oraz formularza powiadomienia, którego wzór określają przepisy
mowa w art. 29 ust. 1 ustawy. Projekt dostosowuje
niektórych innych ustaw
wydane na podstawie art. 31 ust. 4 pkt 1, z zastrzeżeniem
brzmienie pkt 1 w ust. 1 art. 29 do zmian wynikających z
danych stanowiących tajemnicę przedsiębiorcy oraz
dyrektywy nr 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w
2) pisemnej na formularzu według wzoru, o którym mowa w pkt sprawie preparatów do początkowego
żywienia
1.
niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt
5. Za dzień złożenia powiadomienia, o którym mowa w ust. 1,
oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE oraz pkt 3 ze
uznaje się dzień otrzymania przez Głównego Inspektora
względu na wejście w życie rozporządzenia (WE) nr
Sanitarnego powiadomienia w formie pisemnej.
1925/2006. Ponadto mając na względzie uproszczenie
w art. 30 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
zasad składania powiadomień o pierwszym
„1. Po otrzymaniu powiadomienia, o którym mowa w art. 29
wprowadzaniu do obrotu, proponuje się wprowadzenie
ust. 1, Główny Inspektor Sanitarny może przeprowadzić
systemu elektronicznego składania tych powiadomień
postępowanie mające na celu wyjaśnienie, czy produkt objęty
bezpośrednio przez samych przedsiębiorców. Projekt
powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości
zakłada,
że przedsiębiorcy będą dokonywali
poszczególnych składników oraz przeznaczenie:
powiadomień, wpisując w systemie elektronicznym
prowadzonym w Głównym Inspektoracie Sanitarnym
1) jest środkiem spożywczym zgodnie z zaproponowaną przez
dane objęte powiadomieniem. Powiadomienie w formie
podmiot działający na rynku spożywczym kwalifikacją oraz czy pisemnej będzie dokonywane wyłącznie dla celów
spełnia wymagania dla danego rodzaju środka spożywczego, w potwierdzenia złożonego elektronicznie powiadomienia.
szczególności, czy jako:
Jednocześnie proponuje się, wynikającą z
a) środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dotychczasowego stosowania przedmiotowej regulacji,
wyraźnie różni się od żywności przeznaczonej do
zmianę brzmienia ust. 1 w art. 30 określającą zakres
powszechnego spożycia oraz czy odpowiada szczególnym
zagadnień, które mogą podlegać wyjaśnieniu w ramach
t
b
ż i i
d i
j
i
72




potrzebom żywieniowym, zgodnie z jego przeznaczeniem, o
postępowania przeprowadzanego przez Głównego
którym mowa w art. 3 ust. 3 pkt 43, i spełnia wymagania
Inspektora Sanitarnego. Zmiana odnosząca się do art. 31
określone w przepisach wydanych na podstawie art. 26 ust. 1 i
ustawy rozszerza katalog jednostek, które będą
2,
przedkładać opinie o produkcie objętym
b) suplement diety lub środek spożywczy, do którego dodano
powiadomieniem, o którym mowa w art. 29 ustawy, o
witaminy, składniki mineralne lub inne substancje o działaniu
Zespół do Spraw Suplementów Diety, który utworzony
odżywczym lub innym fizjologicznym, spełnia warunki
zostanie na podstawie proponowanej zmiany w art. 9
określone w przepisach wydanych – odpowiednio – na
ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (art. 3
podstawie art. 27 ust. 6 i 7 oraz w rozporządzeniu nr 1925/2006; projektu ustawy). Zmiana przewiduje nowe brzmienie
upoważnienia do wydania rozporządzenia
2) nie spełnia wymagań innego rodzaju produktu
wykonawczego określającego m. in. wzór formularza
przeznaczonego do używania przez ludzi, w szczególności
powiadomienia wynikającego z faktu elektronicznego
produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa
zgłaszania powiadomień o pierwszym wprowadzeniu do
farmaceutycznego, kosmetyku w rozumieniu przepisów o
obrotu w kraju produktów.
kosmetykach lub wyrobu medycznego w rozumieniu przepisów
o wyrobach medycznych.”,
„5. Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr produktów
objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do
obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o których
mowa w art. 29 ust. 1. Rejestr produktów jest prowadzony w
formie elektronicznej i zawiera dane określone na podstawie art.
31 ust. 4 pkt 2 wprowadzone do rejestru w sposób, o którym
mowa w art. 29 ust. 4.”,
„6. Dane z rejestru, o którym mowa w ust. 5, są publikowane na
stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego, z
wyłączeniem danych stanowiących tajemnicę przedsiębiorcy.”;
„1.W przypadku przeprowadzania postępowania, o którym
mowa w art. 30 ust. 1, Główny Inspektor Sanitarny może:
1) zażądać opinii Zespołu do Spraw Suplementów Diety
działającego w ramach Rady Sanitarno– Epidemiologicznej, o
której mowa w art. 9 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o
73




Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 122, poz.
851, z późn. zm.1));
2) zobowiązać podmiot, o którym mowa w art. 29 ust. 1, do
udokumentowania, że środek spożywczy spełnia wymagania, o
których mowa w art. 30 ust. 1, w szczególności do przedłożenia
opinii:
a) jednostki naukowej wymienionej w wykazie, o którym mowa
w ust. 4 pkt 3, lub
b) Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów
Medycznych i Produktów Biobójczych, że środek spożywczy
objęty powiadomieniem nie spełnia wymagań produktu
leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego
lub wyrobu medycznego w rozumieniu przepisów o wyrobach
medycznych.”,
w art. 31 w ust. 4 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wzór formularza powiadomienia, o którym mowa w art. 29
ust. 4,”,
w art. 31 w ust. 4 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) wykaz krajowych jednostek naukowych właściwych do
wydawania opinii, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. A,”
„1. W przypadku podejrzenia, że środek spożywczy, o którym
mowa w art. 29 ust. 1, niespełniający wymagań określonych dla
tego środka, znajduje się w obrocie, właściwy państwowy
powiatowy lub graniczny inspektor sanitarny podejmuje decyzję
o czasowym wstrzymaniu wprowadzania tego środka
spożywczego do obrotu lub o wycofaniu z obrotu do czasu
zakończenia postępowania, o którym mowa w art. 30 ust. 1.”
art. 1 pkt 21 ustawy o
w art. 35 w ust. 2 uchyla się pkt 4
Zmiana proponowana w art. 1 pkt 21 projektu
zmianie ustawy o
polegająca na wykreśleniu wymogu odnośnie określenia
bezpieczeństwie żywności
warunków wydobywania, transportu i rozlewu naturalnej
74




i żywienia oraz niektórych
wody mineralnej we wniosku o uznanie takiej wody, jest
innych ustaw
zmianą porządkującą. Naturalne wody mineralne są
żywnością i w związku z tym ich wydobywanie,
transport i rozlew muszą spełniać wymagania
higieniczne w tym zakresie określone w rozporządzenie
(WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków
spożywczych. Na potrzeby procedury uznawania przez
GIS naturalnych wód mineralnych informacje są
nadmierne. Warunki wydobycia oraz transport
kontrolowane są przez organy Państwowej Inspekcji
Sanitarnych w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego.
art. 1 pkt 23 ustawy o
„44. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z
Zmiana 23 odnosi się do grzybów i przetworów
zmianie ustawy o
ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze
grzybowych zawierających w swoim składzie grzyby.
bezpieczeństwie żywności rozporządzenia:
Zmiany te są konsekwencją prac legislacyjnych nad
i żywienia oraz niektórych 1) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji
rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 30 listopada
innych ustaw
przetworów grzybowych oraz środków spożywczych
2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub
zawierających grzyby,
produkcji przetworów grzybowych oraz środków
2) szczegółowe wymagania dotyczące oznakowania grzybów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień
oraz przetworów grzybowych,
klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218,
3) wykaz i rodzaje przetworów grzybowych dopuszczonych do poz. 1399). Regulacja objęta rozporządzeniem stanowi
obrotu oraz wymagania, jakie muszą spełniać te przetwory,
specyfikę polską, a jej zakres dotyczący grzybów nie
4) warunki skupu, przechowywania i sprzedaży grzybów oraz
znajduje wprost odpowiednika w regulacjach
wymagania technologiczne i warunki przetwarzania grzybów,
obowiązujących w Unii Europejskiej. Z powyższej
5) wzory atestów na grzyby świeże i grzyby suszone,
przyczyny projektowane rozporządzenie podlegało
6) warunki i tryb uzyskiwania uprawnień klasyfikatora grzybów procedurze notyfikacji w rozumieniu przepisów
i grzyboznawcy, w tym ramowe programy kursów
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002
specjalistycznych,
r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego
7) państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego
systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr
właściwego do nadawania i pozbawiania uprawnień, o których
239, poz. 2039, z późn. zm.). W ramach procedury
mowa w pkt 6,
Komisja Europejska zgłosiła uwagę dotyczącą
8) wzory świadectw klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
rozważenia wprowadzenia do przepisów krajowych
75




– mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa
dokumentu: Commission Recommendation 89/12/EEC of
żywności oraz racjonalne gospodarowanie zasobami grzybów
21 December 1988 on the adoption of standards on
rosnących w warunkach naturalnych, w tym ograniczenia
tinned mushrooms. Uwzględniając powyższą
wynikające z przepisów o ochronie przyrody.”
rekomendację należy wprowadzić zmianę w art. 44
zawierającym upoważnienie dla Ministra Zdrowia, na
podstawie którego wydane zostanie rozporządzenie
określające m.in. szczegółowe wymagania dotyczące
oznakowania grzybów zgodnie z rekomendacją Komisji.

art. 1 pkt 26 ustawy o
„3. Poza przypadkami określonymi w ust. 2 znakowanie
Zmiana 26 wynika z doświadczeń na tle stosowania
zmianie ustawy o
środków spożywczych wartością odżywczą jest dobrowolne.”
przepisu art. 49 w zakresie oznakowania środków
bezpieczeństwie żywności
spożywczych wartością odżywczą. Propozycja dodania
i żywienia oraz niektórych
nowego ust. 3 w cytowanym artykule ma na względzie
innych ustaw
wyeliminowanie niejasności interpretacyjnych
zgłaszanych przez przedsiębiorców, którzy mają
wątpliwości czy mogą znakować żywność wartością
odżywczą, w przypadku gdy nie zawiera ona
oświadczenia żywieniowego.
art. 1 pkt 27 ustawy o
w art. 50 uchyla się ust. 2
Zmiana redakcyjna.
zmianie ustawy o
bezpieczeństwie żywności
i żywienia oraz niektórych
innych ustaw oraz
niektórych innych ustaw
art. 1 pkt 27 ustawy o
„4. ywność ekologiczną, określoną przepisami rozporządzenia Zmiana redakcyjna, dostosowująca do aktualnego stanu
zmianie ustawy o
Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie
ustawodawstwa wspólnotowego z obszaru żywności
bezpieczeństwie żywności produkcji ekologicznej i znakowania produktów
ekologicznej.
i żywienia oraz niektórych ekologicznych i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr
innych ustaw
2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.),
rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września
2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania
76
strony : 1 ... 10 ... 20 ... 28 . [ 29 ] . 30 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: