eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





w środkach spożywczych na mocy
dyrektyw 94/35/WE,
94/36/WE i 95/2/WE, ze zmianami
na mocy art. 31 niniejszego
rozporządzenia, i warunki ich
stosowania zostaną umieszczone
w załączniku II do niniejszego
rozporządzenia po zakończeniu
przeglądu ich zgodności z jego art.
6, 7 i 8. rodki związane
z włączeniem takich dodatków do
załącznika II mające na celu
zmianę elementów innych niż
istotne niniejszego rozporządzenia
są przyjmowane zgodnie z
procedurą regulacyjną połączoną
z kontrolą, o której mowa w art. 28
ust. 4. Przegląd ten nie obejmuje
ponownej oceny ryzyka przez
urząd. Przegląd zostanie
zakończony
do dnia 20 stycznia 2011 r.
Dodatków do żywności oraz
sposobów ich wykorzystania, które
stały się zbędne, nie umieszcza się
w załączniku II.
2. Dodatki do żywności
dopuszczone do stosowania w
dodatkach
do żywności w dyrektywie
95/2/WE i warunki ich stosowania
62




zostaną umieszczone w części 1
załącznika III do niniejszego
rozporządzenia po zakończeniu
przeglądu ich zgodności z jego
art. 6. rodki związane z
włączeniem takich dodatków do
załącznika
III mające na celu zmianę innych
niż istotne elementów niniejszego
rozporządzenia są przyjmowane
zgodnie z procedurą
regulacyjną połączoną z kontrolą,
o której mowa w art. 28 ust. 4.
Przegląd ten nie obejmuje
ponownej oceny ryzyka przez
urząd.
Przegląd zostanie zakończony do
20 stycznia 2011 r.
Dodatków do żywności oraz
sposobów ich wykorzystania, które
stały się zbędne, nie umieszcza się
w załączniku III.
L 354/26 PL Dziennik Urzędowy
Unii Europejskiej 31.12.2008
3. Dodatki do żywności
dopuszczone do stosowania w
środkach aromatyzujących w
dyrektywie 95/2/WE i warunki ich
stosowania zostaną umieszczone w
części 4 załącznika III do
niniejszego rozporządzenia po
63




zakończeniu przeglądu ich
zgodności z jego art. 6. rodki
związane z włączeniem takich
dodatków do załącznika III mające
na celu zmianę innych niż istotne
elementów niniejszego
rozporządzenia są przyjmowane
zgodnie z procedurą regulacyjną
połączoną z kontrolą, o której
mowa w art. 28 ust. 4. Przegląd ten
nie obejmuje ponownej oceny
ryzyka przez urząd. Przegląd
zostanie zakończony do dnia
20 stycznia 2011 r.
Dodatków do żywności oraz
sposobów ich wykorzystania, które
stały się zbędne, nie umieszcza się
w załączniku III.
4. Specyfikacje dodatków do
żywności objętych przepisami
ust. 1–3 niniejszego artykułu
przyjęte zostaną zgodnie z
przepisami rozporządzenia (WE)
nr 1331/2008 [ustanawiającego
jednolitą procedurę wydawania
zezwoleń na stosowanie dodatków
do żywności, enzymów
spożywczych i środków
aromatyzujących],
jednocześnie z umieszczeniem
tych dodatków do żywności
64




w załącznikach zgodnie z
przepisami tych ustępów.
5. rodki dotyczące wszelkich
właściwych środków
przejściowych mających na celu
zmianę elementów innych niż
istotne niniejszego rozporządzenia,
między innymi poprzez jego
uzupełnienie, są przyjmowane
zgodnie z procedurą regulacyjną
połączoną z kontrolą, o której
mowa w art. 28 ust. 3.
POZOSTAŁE PRZEPISY PROJEKTU4)

Jedn. red.
Treść przepisu projektu krajowego
Uzasadnienie wprowadzenia przepisu
art. 1 pkt 1 ustawy o
„odnośnik nr 2 do tytułu ustawy otrzymuje brzmienie:..”
Zmiana o charakterze redakcyjnym podyktowana
zmianie ustawy o
koniecznością zaktualizowania wykazu.
bezpieczeństwie żywności
i żywienia oraz niektórych
innych ustaw
art. 1 pkt 2 ustawy o
„1) wymagania zdrowotne żywności – w zakresie
Przepis doprecyzowujący.
zmianie ustawy o
nieuregulowanym w rozporządzeniach Unii Europejskiej”
bezpieczeństwie żywności
i żywienia oraz niektórych
innych ustaw
art. 1 pkt 3 lit. b ustawy
uchyla się w art. 3 w ust. 3 pkt 3 i 4
Zmiana redakcyjna.
o zmianie ustawy o
Ustawa nie posługuję się tymi pojęciami w związku z
bezpieczeństwie żywności
tym pkt. 3 i 4 (środek aromatyzujący z przetworzenia
i żywienia oraz niektórych
oraz środek aromatyzujący dymu wędzarniczego)zostały
innych ustaw
wykreślone z ustawy o bezpieczeństwie żywności i
żywienia i stosuje się wprost z rozporządzenia (WE) nr
65




2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10
listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących
dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do
użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
(Dz. Urz. L 309 z 26.11.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 661).
art. 1 pkt 3 lit. d ustawy uchyla się w art. 3 w ust. 3 pkt 16
Zmiana w związku z uwagami KE do notyfikowanego
o zmianie ustawy o
projektu rozporządzenia w sprawie naturalnych wód
bezpieczeństwie żywności
mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
i żywienia oraz niektórych
Dyrektywa 96/70/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
innych ustaw
z dnia 28 października 1996 r. zmieniająca dyrektywę
Rady 80/777/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstwa
Państw Członkowskich w zakresie wydobywania i
wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych.

art. 1 pkt 3 lit. e ustawy o „20) otwór – miejsce czerpania (wydobywania) naturalnej wody Zmiana w związku z uwagami KE do notyfikowanego
zmianie ustawy o
mineralnej lub wody źródlanej z naturalnego źródła lub z
projektu rozporządzenia w sprawie naturalnych wód
bezpieczeństwie żywności odwiertu.”
mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
i żywienia oraz niektórych
Dyrektywa 96/70/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
innych ustaw
z dnia 28 października 1996 r. zmieniająca dyrektywę
Rady 80/777/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstwa
Państw Członkowskich w zakresie wydobywania i
wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych.

art. 1 pkt 3 lit. j ustawy
uchyla się w art. 3 w ust. 3 pkt 25
Zmiana redakcyjna.
o zmianie ustawy o
Ustawa nie posługuję się tymi pojęciami w związku z
bezpieczeństwie żywności
tym pkt. 25 (preparat aromatyczny) wykreśla się z
i żywienia oraz niektórych
ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i stosuje
innych ustaw
się wprost z art. 3 ust. 2 lit. D rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych
66
strony : 1 ... 10 ... 20 ... 26 . [ 27 ] . 28 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: