Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
nie jest ograniczone przepisami
art. 20.
6. Udzielenie zezwolenia nie
uchyla ogólnej odpowiedzialności
cywilnej i karnej podmiotu
działającego na rynku
spożywczym w odniesieniu do
danej żywności.
Artykuł 18
Zmiana, zawieszanie i cofanie
zezwoleń
1. Wnioskodawca/użytkownik
oświadczenia zawartego w
wykazach, o których mowa w art.
13 i 14, może wnieść o zmianę
odnośnego wykazu. Procedura
określona w art. 15–17 jest
stosowana odpowiednio.
2. Urząd, z własnej inicjatywy lub
na wniosek Państwa
Członkowskiego albo Komisji,
wydaje opinię w kwestii, czy
oświadczenie zdrowotne zawarte
w wykazach, o których mowa w
art. 13 i 14, w dalszym ciągu
spełnia warunki określone w
niniejszym rozporządzeniu. Urząd
niezwłocznie przekazuje swoją
opinię w sprawie danego
oświadczenia Komisji, Państwom
Członkowskim i, w stosownych
47
przypadkach, pierwotnemu
wnioskodawcy. Urząd podaje
swoją opinię do publicznej
wiadomości zgodnie z art. 38 ust. 1
rozporządzenia (WE) nr 178/2002.
Wnioskodawca/użytkownik lub
członek społeczeństwa może
zgłaszać Komisji uwagi w ciągu
30 dni od podania opinii do
wiadomości publicznej. Komisja
bezzwłocznie analizuje opinię
Urzędu i wszelkie otrzymane
uwagi. W stosownych
przypadkach zezwolenie zostaje
zmienione, zawieszone lub
cofnięte, zgodnie z procedurą
określoną w art. 17.
Artykuł 19
Rejestr wspólnotowy
1. Komisja tworzy i prowadzi
wspólnotowy rejestr oświadczeń
żywieniowych i zdrowotnych
dotyczących żywności, zwany
dalej „rejestrem”.
2. Rejestr zawiera:
a) oświadczenia żywieniowe i
warunki, które mają do nich
zastosowanie zgodnie z
załącznikiem;
b) ograniczenia przyjęte zgodnie z
art. 4 ust. 5;
48
c) dozwolone oświadczenia
zdrowotne i warunki, które mają
do nich zastosowanie zgodnie z
art. 13 ust. 3, art. 14 ust. 1,
art. 18 ust. 2, art. 20, art. 23 ust. 2
oraz art. 27 ust. 6, oraz środki
krajowe, o których mowa w art. 22
ust. 3;
d) wykaz odrzuconych oświadczeń
zdrowotnych i powody ich
odrzucenia.
Oświadczenia zdrowotne, na
których stosowanie wydano
zezwolenie w oparciu o
zastrzeżone dane, zamieszcza się
w
oddzielnym załączniku do rejestru,
wraz z następującymi
informacjami:
1) data wydania przez Komisję
zezwolenia na stosowanie
oświadczenia zdrowotnego i
nazwę pierwotnego
wnioskodawcy,
któremu wydano zezwolenie;
2) uwaga, że Komisja udzieliła
zezwolenia na stosowanie danego
oświadczenia zdrowotnego na
podstawie zastrzeżonych
danych;
3) uwaga o ograniczeniu
49
stosowania danego oświadczenia
zdrowotnego,
chyba że kolejny wnioskodawca
uzyska zezwolenie na jego
stosowanie bez powoływania się
na zastrzeżone dane
pierwotnego wnioskodawcy.
3. Rejestr jest dostępny publicznie.
art. 1 i 2 rozporządzenia
Artykuł 1
T
art. 1 pkt 29
„Art. 53. 1. Podmioty
Komisji (WE) nr
Przedmiot
ustawy o zmianie działające na rynku
2023/2006 z dnia 22
Niniejsze rozporządzenie
ustawy o
materiałów i wyrobów
grudnia 2006 r. w sprawie ustanawia zasady dobrej praktyki
bezpieczeństwie
przeznaczonych do
dobrej praktyki
produkcyjnej (GMP) w
żywności i
kontaktu z żywnością są
produkcyjnej w
odniesieniu do grup materiałów i
żywienia oraz
obowiązane przestrzegać
odniesieniu do materiałów wyrobów przeznaczonych do
niektórych innych wymagań w zakresie dobrej
i wyrobów
kontaktu z żywnością (dalej
ustaw
praktyki produkcyjnej
przeznaczonych do
zwanych materiałami i wyrobami),
określonych w
kontaktu z żywnością
których wykaz zawiera załącznik I
rozporządzeniu Komisji
(Dz. Urz. L 384 z
do rozporządzenia (WE) nr
(WE) nr 2023/2006 z dnia
29.12.2006, str. 75)
1935/2004, oraz kombinacji tych
22 grudnia 2006 r. w
materiałów i wyrobów lub
sprawie dobrej praktyki
materiałów i wyrobów
produkcyjnej w odniesieniu
pochodzących z recyklingu i
do materiałów i wyrobów
wykorzystywanych w produkcji
przeznaczonych do
tych materiałów i wyrobów.
kontaktu z żywnością (Dz.
Artykuł 2
Urz. UE L 384 z
Zakres
29.12.2006, str. 75),
Niniejsze rozporządzenie ma
zwanego dalej
zastosowanie we wszystkich
„rozporządzeniem nr
sektorach i na wszystkich etapach
2023/2006”.”
produkcji, przetwarzania i
50
dystrybucji materiałów i wyrobów,
z wyjątkiem produkcji substancji
wyjściowych.
Szczegółowe zasady określone w
Załączniku mają zastosowanie do
odpowiednich wyszczególnionych
w nim procesów.
art. 1 rozporządzenia
Artykuł 1
2. Podmioty zajmujące się
Komisji (WE) nr
Przedmiot i zakres
recyklingiem i przetwórcy
282/2008 z dnia 27 marca 1. Niniejsze rozporządzenie stosuje
są obowiązani przestrzegać
2008 r. w sprawie
się do materiałów i wyrobów z
wymagań określonych w
materiałów i wyrobów z
tworzyw sztucznych oraz do ich
rozporządzeniu nr
tworzyw sztucznych
części przeznaczonych do kontaktu
282/2008.”
pochodzących z
ze środkami spożywczymi w
recyklingu
rozumieniu
przeznaczonych do
art. 1 dyrektywy 2002/72/WE,
kontaktu z żywnością oraz zawierających tworzywa sztuczne
zmieniające
pochodzące z recyklingu
rozporządzenie (WE) nr
(„materiały i wyroby z tworzyw
2023/2006 (Dz. Urz. L 86 sztucznych pochodzących z
z 28.3.2008, str. 9)
recyklingu”).
art. 5 rozporządzenia
Artykuł 5
T
art. 1 pkt 30
„Art. 56. Główny Inspektor
Komisji (WE) nr
Wniosek o udzielenie zezwolenia
ustawy o zmianie Sanitarny jest organem
282/2008 z dnia 27 marca na procesy recyklingu i opinia
ustawy o
właściwym, w rozumieniu
2008 r. w sprawie
Urzędu
bezpieczeństwie
art. 13 rozporządzenia nr
materiałów i wyrobów z
1. Procedura udzielania zezwoleń,
żywności i
1935/2004, do:
tworzyw sztucznych
o której mowa w art. 9–10
żywienia oraz
1) przyjmowania wniosków
pochodzących z
rozporządzenia (WE) nr
niektórych innych podmiotów, o których
rec kling
1935/2004 ma astoso anie
sta
51
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik