eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





oraz wysokiego poziomu ochrony
zdrowia ludzi oraz wysokiego
poziomu ochrony konsumentów, w
tym ochrony interesów
konsumentów
i sprawiedliwych praktyk w handlu
żywnością,
z uwzględnieniem — w
odpowiednich przypadkach —
ochrony
środowiska.
art. 30 rozporządzenia
Artykuł 30
T
art. 1 pkt. 10
„Art. 10. Minister właściwy
Parlamentu Europejskiego Ustanowienie wspólnotowych
ustawy o zmianie do spraw zdrowia określi, w
i Rady nr 1333/2008 z
wykazów dodatków do żywności
ustawy o
drodze rozporządzenia:
dnia 16 grudnia 2008 r. w 1. Dodatki do żywności, które są
bezpieczeństwie
1) wykaz substancji
sprawie dodatków do
dopuszczone do stosowania w
żywności i
dodatkowych (dozwolonych
żywności (Dz. Urz. UE L środkach spożywczych na mocy
żywienia oraz
substancji dodatkowych),
354 z 31.12.2008, str. 16); dyrektyw 94/35/WE, 94/36/WE i
niektórych innych które mogą być
11)
95/2/WE, ze zmianami na mocy
ustaw
wprowadzane do obrotu
art. 31 niniejszego
i stosowane w żywności, w
dyrektywa Komisji
rozporządzenia, i warunki ich
tym w aromatach, zgodnie z
81/712/EWG z dnia 28
stosowania zostaną umieszczone w
ich funkcjami
lipca 1981 r.
załączniku II do niniejszego
technologicznymi, oraz
ustanawiającej
rozporządzenia po zakończeniu
szczegółowe warunki ich
wspólnotowe metody
przeglądu ich zgodności z jego art.
stosowania, w tym rodzaj
analiz w celu kontroli
6, 7 i 8. rodki związane z
środków spożywczych, w
spełniania kryteriów
włączeniem takich dodatków do
których mogą być
czystości przez niektóre
załącznika II mające na celu
stosowane, oraz ich
dodatki stosowane w
ś
zmianę elementów innych niż
dopuszczalne maksymalne
rodkach spożywczych
istotne niniejszego rozporządzenia
poziomy,
(Dz. Urz. WE L 257 z
są przyjmowane zgodnie z
2) specyfikacje i kryteria
10 09 1981 str 1; Dz
17




10.09.1981, str. 1; Dz.
procedurą regulacyjną połączoną
czystości substancji
Urz. UE Polskie wydanie z kontrolą, o której mowa w art. 28
dodatkowych
specjalne, rozdz. 13, t. 6,
ust. 4. Przegląd ten nie obejmuje
– mając na względzie
str. 176);
ponownej oceny ryzyka przez
potrzebę zapewnienia
dyrektywa Komisji
urząd. Przegląd zostanie
bezpieczeństwa żywności
2008/60/WE z dnia 17
zakończony do dnia 20 stycznia
oraz wymagania w tym
czerwca 2008 r.
2011 r.
zakresie obowiązujące w
ustanawiającej szczególne Dodatków do żywności oraz
Unii Europejskiej.”
kryteria czystości
sposobów ich wykorzystania, które
dotyczące substancji
stały się zbędne, nie umieszcza się
słodzących stosowanych
w załączniku II.
w środkach spożywczych 2. Dodatki do żywności
(Dz. Urz. UE L 158 z
dopuszczone do stosowania w
18.06.2008, str. 17);
dodatkach do żywności w
dyrektywa Komisji
dyrektywie 95/2/WE i warunki ich
2008/84/WE z dnia 27
stosowania zostaną umieszczone w
sierpnia 2008 r.
części 1 załącznika III do
ustanawiającej szczególne niniejszego rozporządzenia po
kryteria czystości dla
zakończeniu przeglądu ich
dodatków do środków
zgodności z jego art. 6. rodki
spożywczych innych niż
związane z włączeniem takich
barwniki i substancje
dodatków do załącznika III mające
słodzące (Dz. Urz. UE L
na celu zmianę innych niż istotne
253 z 20.09.2008, str. 1, z elementów niniejszego
późn. zm.);
rozporządzenia są przyjmowane
dyrektywa Komisji
zgodnie z procedurą regulacyjną
2008/128/WE z dnia 22
połączoną z kontrolą, o której
grudnia 2008 r.
mowa w art. 28 ust. 4.
ustanawiającej szczególne Przegląd ten nie obejmuje
kryteria czystości
ponownej oceny ryzyka przez
dotyczące barwników
urząd.
18




stosowanych w środkach Przegląd zostanie zakończony do
spożywczych (Dz. Urz.
20 stycznia 2011 r.
UE L 6 z 10.01.2009, str. Dodatków do żywności oraz
20);
sposobów ich wykorzystania, które
stały się zbędne, nie umieszcza się
w załączniku III.
L 354/26 PL Dziennik Urzędowy
Unii Europejskiej 31.12.2008
3. Dodatki do żywności
dopuszczone do stosowania w
środkach aromatyzujących w
dyrektywie 95/2/WE i warunki ich
stosowania zostaną umieszczone w
części 4 załącznika III do
niniejszego rozporządzenia po
zakończeniu przeglądu ich
zgodności z jego art. 6. rodki
związane z włączeniem takich
dodatków do załącznika III mające
na celu zmianę innych niż istotne
elementów niniejszego
rozporządzenia są przyjmowane
zgodnie z procedurą regulacyjną
połączoną z kontrolą, o której
mowa w art. 28 ust. 4. Przegląd ten
nie obejmuje ponownej oceny
ryzyka przez urząd. Przegląd
zostanie zakończony do dnia
20 stycznia 2011 r.
Dodatków do żywności oraz
sposobów ich wykorzystania, które
19




stały się zbędne, nie umieszcza się
w załączniku III.
4. Specyfikacje dodatków do
żywności objętych przepisami ust.
1–3 niniejszego artykułu przyjęte
zostaną zgodnie z przepisami
rozporządzenia (WE) nr
1331/2008 [ustanawiającego
jednolitą procedurę wydawania
zezwoleń na stosowanie dodatków
do żywności, enzymów
spożywczych i środków
aromatyzujących], jednocześnie z
umieszczeniem tych dodatków do
żywności w załącznikach zgodnie
z przepisami tych ustępów.
5. rodki dotyczące wszelkich
właściwych środków
przejściowych
mających na celu zmianę
elementów innych niż istotne
niniejszego
rozporządzenia, między innymi
poprzez jego uzupełnienie, są
przyjmowane zgodnie z procedurą
regulacyjną
połączoną z kontrolą, o której
mowa w art. 28 ust. 3.
Treść całych dyrektyw.
art.1 rozporządzenia (WE) Artykuł 1
T
art. 1 pkt 11
„Art. 10a. Wymagania

nr 1332/2008 Parlamentu Przedmiot
ustawy o zmianie dotyczące enzymów
20




Europejskiego i Rady z
Niniejsze rozporządzenie określa
ustawy o
spożywczych określa
dnia 16 grudnia 2008 r. w przepisy dotyczące enzymów
bezpieczeństwie
rozporządzenie nr
sprawie enzymów
spożywczych stosowanych w
żywności i
1332/2008.”
spożywczych, zmieniające środkach spożywczych, w tym
żywienia oraz
dyrektywę Rady
enzymów
niektórych innych
83/417/EWG,
stosowanych jako substancje
ustaw
rozporządzenie Rady
pomocnicze w przetwórstwie,
(WE) nr 1493/1999,
w celu zapewnienia efektywnego
dyrektywę 2000/13/WE,
funkcjonowania rynku
dyrektywę Rady
wewnętrznego, zapewniając
2001/112/WE oraz
wysoki poziom ochrony zdrowia
rozporządzenie (WE) nr
ludzkiego oraz wysoki poziom
258/97 (Dz. Urz. UE L
ochrony konsumentów,
354 z 31.12.2008, str. 7)
z uwzględnieniem interesów
konsumentów i uczciwych praktyk
w handlu żywnością, w
stosownych przypadkach biorąc
pod uwagę ochronę środowiska.
art. 1 rozporządzenia
Artykuł 1
T
art. 1 pkt 12
uchyla się art. 11

Parlamentu Europejskiego Przedmiot i zakres zastosowania
ustawy o zmianie
i Rady nr 1331/2008 z
1. Niniejsze rozporządzenie
ustawy o
dnia 16 grudnia 2008 r.
ustanawia jednolitą procedurę
bezpieczeństwie
ustanawiające jednolitą
oceny i wydawania zezwoleń
żywności i
procedurę wydawania
(dalej zwaną „jednolitą
żywienia oraz
zezwoleń na stosowanie
procedurą”)
niektórych innych
dodatków do żywności,
na stosowanie dodatków do
ustaw
enzymów spożywczych i żywności, enzymów spożywczych,
środków aromatyzujących środków aromatyzujących oraz
(Dz. Urz. UE L 354 z
surowców do produkcji środków
31.12.2008, str. 1)
aromatyzujących i surowców do
produkcji niektórych składników
21
strony : 1 ... 10 ... 17 . [ 18 ] . 19 ... 30 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: