Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
technologicznego w trakcie
obróbki lub przetwarzania;
oraz
(iii) może spowodować
niezamierzoną, ale technicznie
nieuniknioną obecność w
produkcie końcowym pozostałości
tej substancji lub jej pochodnych,
pod warunkiem że nie stanowią
one jakiegokolwiek zagrożenia dla
zdrowia
oraz nie mają żadnego wpływu
technologicznego na produkt
końcowy;
art. 1 ust. 5 dyrektywy
5) W art. 9 dodaje się ustępy w
T
art. 1 pkt 3 lit. s
„51) woda stołowa – wodę Zmiana w związku z
96/70/WE Parlamentu
brzmieniu:
ustawy o zmianie powstałą przez dodanie:
uwagami KE do
Europejskiego i Rady
„4a. Wyrazy »woda źródlana« są
ustawy o
a) naturalnej wody
notyfikowanego projektu
z dnia 28 października
zastrzeżone dla wody,
bezpieczeństwie
mineralnej lub soli
rozporządzenia w sprawie
1996 r.
która jest przeznaczona do
żywności i
mineralnych zawierających naturalnych wód
zmieniająca dyrektywę
spożycia przez ludzi w swym
żywienia oraz
co najmniej jeden składnik mineralnych, wód
Rady 80/777/EWG w
stanie naturalnym, oraz
niektórych innych mający znaczenie
źródlanych i wód
sprawie zbliżenia
butelkowanej u źródła, która:
ustaw
fizjologiczne, taki jak: sód, stołowych. Dyrektywa
ustawodawstw Państw
— spełnia warunki wydobycia
magnez, wapń, chlorki,
96/70/WE Parlamentu
Członkowskich w
ustanowione w załączniku II
siarczany, wodorowęglany Europejskiego i Rady z
zakresie wydobywania i
ust. 2 i 3, które muszą być w pełni
lub węglany do wody
dnia 28 października 1996
wprowadzania do obrotu
stosowane do wód źródlanych,
źródlanej albo
r. zmieniająca dyrektywę
naturalnych wód
— spełnia wymogi
b) wody źródlanej lub soli
Rady 80/777/EWG w
mineralnych (Dz. Urz. L
mikrobiologiczne ustanowione w
mineralnych, o których
sprawie zbliżenia
299 z 23.11.1996, str.
art. 5,
mowa w lit. a, do naturalnej ustawodawstwa Państw
26 Polskie wydanie
— spełnia warunki etykietowania
wody mineralnej”
Członkowskich w zakresie
specjalne rozdz 13 t 018
art. 7 ust. 2 lit. b) i c)
wydobywania i
12
str. 46 - 48)
oraz art. 8,
wprowadzania do obrotu
— nie była poddawana żadnym
naturalnych wód
procesom innym niż te określone
mineralnych.
w art. 4. Inne procesy mogą zostać
dopuszczone zgodnie z procedurą
przewidzianą w art. 12.
Dodatkowo wody źródlane muszą
być zgodne z przepisami
dyrektywy Rady 80/778/EWG z
dnia 15 lipca 1980 r.
odnoszącej się do jakości wody
przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (*).
4b. Przy braku przepisów
wspólnotowych dotyczących
procesów, którym poddawane są
wody źródlane, do których odnosi
się art. 9 ust. 4a tiret czwarte,
Państwa Członkowskie mogą
zachować swe przepisy krajowe.
art. 1 ust. 5 dyrektywy
5) W art. 9 dodaje się ustępy w
T
art. 1 pkt 3 lit. t
„51a) woda źródlana –
Zmiana w związku z
96/70/WE Parlamentu
brzmieniu:
ustawy o zmianie wodę podziemną
uwagami KE do
Europejskiego i Rady
„4a. Wyrazy »woda źródlana« są
ustawy o
wydobywaną jednym lub
notyfikowanego projektu
z dnia 28 października
zastrzeżone dla wody,
bezpieczeństwie
kilkoma otworami
rozporządzenia w sprawie
1996 r.
która jest przeznaczona do
żywności i
naturalnymi lub
naturalnych wód
zmieniająca dyrektywę
spożycia przez ludzi w swym
żywienia oraz
wierconymi, pierwotnie
mineralnych, wód
Rady 80/777/EWG w
stanie naturalnym, oraz
niektórych innych czystą pod względem
źródlanych i wód
sprawie zbliżenia
butelkowanej u źródła, która:
ustaw
chemicznym i
stołowych. Dyrektywa
ustawodawstw Państw
— spełnia warunki wydobycia
mikrobiologicznym,
96/70/WE Parlamentu
Członkowskich w
ustanowione w załączniku II
nieróżniącą się
Europejskiego i Rady z
zakresie wydobywania i
ust. 2 i 3, które muszą być w pełni
właściwościami i składem
dnia 28 października 1996
13
wprowadzania do obrotu
stosowane do wód źródlanych,
mineralnym od wody
r. zmieniająca dyrektywę
naturalnych wód
— spełnia wymogi
przeznaczonej do spożycia Rady 80/777/EWG w
mineralnych (Dz. Urz. L
mikrobiologiczne ustanowione w
przez ludzi określonej w
sprawie zbliżenia
299 z 23.11.1996, str.
art. 5,
przepisach ustawy z dnia 7
ustawodawstwa Państw
26 Polskie wydanie
— spełnia warunki etykietowania
czerwca 2001 r. o
Członkowskich w zakresie
specjalne rozdz 13 t 018
art. 7 ust. 2 lit. b) i c)
zbiorowym zaopatrzeniu w wydobywania i
str. 46 - 48)
oraz art. 8,
wodę i zbiorowym
wprowadzania do obrotu
— nie była poddawana żadnym
odprowadzaniu ścieków
naturalnych wód
procesom innym niż te określone
(Dz. U. z 2006 r. Nr 123,
mineralnych.
w art. 4. Inne procesy mogą zostać
poz. 858, z 2007 r. Nr 147,
dopuszczone zgodnie z procedurą
poz. 1033 oraz z 2009 r. Nr
przewidzianą w art. 12.
18, poz. 97).”
Dodatkowo wody źródlane muszą
być zgodne z przepisami
dyrektywy Rady 80/778/EWG z
dnia 15 lipca 1980 r.
odnoszącej się do jakości wody
przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (*).
4b. Przy braku przepisów
wspólnotowych dotyczących
procesów, którym poddawane są
wody źródlane, do których odnosi
się art. 9 ust. 4a tiret czwarte,
Państwa Członkowskie mogą
zachować swe przepisy krajowe.
art. 3 ust. 1 i 2
Artykuł 3
T
art. 1 pkt 3 lit. u
uchyla się pkt 53,
rozporządzenia (WE) nr
Wymagania dotyczące dodawania
ustawy o zmianie
1925/2006 Parlamentu
witamin i składników mineralnych
ustawy o
Europejskiego i Rady
1. Do żywności można dodawać
bezpieczeństwie
z dnia 20 grudnia 2006 r.
tylko witaminy lub składniki
żywności i
14
w sprawie dodawania do
mineralne określone w wykazie
żywienia oraz
żywności witamin i
zawartym w załączniku I, w
niektórych innych
składników mineralnych
formach wymienionych w
ustaw
oraz niektórych innych
załączniku II, z zastrzeżeniem
substancji (Dz. Urz. L 404 przepisów określonych w
z 30.12.2006, str. 26)
niniejszym rozporządzeniu.
2. Witaminy i składniki mineralne
w postaci przyswajalnej dla
ludzkiego organizmu mogą być
dodawane do żywności bez
względu na to, czy zwykle
znajdują się one w tej żywności, w
szczególności ze względu na jeden
lub więcej następujących
powodów:
a) niedobór jednej lub więcej
witamin lub składników
mineralnych w całej populacji lub
w określonych grupach populacji,
który można wykazać na
podstawie symptomów klinicznych
lub podklinicznych lub na który
wskazuje szacowane niskie
spożycie składnika odżywczego;
lub
b) możliwość poprawy stanu
wyżywienia całej populacji lub
określonych grup populacji lub
zniwelowania ewentualnych
niedoborów witamin lub
składników mineralnych w
15
przyjmowanym pożywieniu
będących skutkiem zmian w
zwyczajach żywieniowych; lub
c) rozwój ogólnie uznanej wiedzy
naukowej na temat roli witamin i
składników mineralnych w
żywieniu i ich skutków
zdrowotnych.
art. 2 ust. 2 lit. c
„przedsiębiorstwo” oznacza
T
art. 1 pkt 3 lit. w
„54a) zakład działający na
rozporządzenia nr
przedsiębiorstwo publiczne lub
ustawy o zmianie rynku materiałów i
1935/2004 Parlamentu
prywatne prowadzące jakąkolwiek
ustawy o
wyrobów przeznaczonych
Europejskiego i Rady z
działalność zarobkową lub
bezpieczeństwie
do kontaktu z żywnością –
dnia 27 października 2004 niezarobkową związaną z
żywności i
przedsiębiorstwo w
r. w sprawie materiałów i dowolnym etapem produkcji,
żywienia oraz
rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. c
wyrobów przeznaczonych przetwarzania lub dystrybucji
niektórych innych rozporządzenia nr
do kontaktu z żywnością
materiałów i wyrobów;
ustaw
1935/2004”
oraz uchylające
dyrektywy 80/590/EWG i
89/109/EWG (Dz. Urz. L
338 z 13.11.2004, str. 4)
art. 1 rozporządzenia
Artykuł 1
T
art. 1 pkt 9
„Art. 9. Wymagania
Parlamentu Europejskiego Przedmiot
ustawy o zmianie dotyczące substancji
i Rady nr 1333/2008 z
Niniejsze rozporządzenie
ustawy o
dodatkowych do żywności
dnia 16 grudnia 2008 r. w ustanawia zasady dotyczące
bezpieczeństwie
określa rozporządzenie nr
sprawie dodatków do
dodatków
żywności i
1333/2008”
żywności (Dz. Urz. UE L do żywności stosowanych w
żywienia oraz
354 z 31.12.2008, str. 16); środkach spożywczych w celu
niektórych innych
11)
zapewnienia
ustaw
efektywnego funkcjonowania
rynku wewnętrznego
16
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik