Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
żywności o właściwościach
aromatyzujących, stosowanych lub
przeznaczonych do stosowania w
środkach spożywczych lub na ich
powierzchni (dalej zwanych
„substancjami”), która przyczynia
się do swobodnego przepływu
żywności we Wspólnocie i do
wysokiego poziomu ochrony
zdrowia ludzkiego oraz do
wysokiego poziomu ochrony
konsumentów, w tym ochrony
interesów konsumentów.
art. 1 rozporządzenia
Artykuł 1
T
art. 1 pkt 13
„Art. 13. Wymagania
Parlamentu Europejskiego Przedmiot
ustawy o zmianie dotyczące aromatów i
i Rady nr 1334/2008 z
Niniejsze rozporządzenie określa
ustawy o
składników żywności o
dnia 16 grudnia 2008 r. w przepisy dotyczące środków
bezpieczeństwie
właściwościach
sprawie środków
aromatyzujących i składników
żywności i
aromatyzujących określa
aromatyzujących i
żywności o właściwościach
żywienia oraz
rozporządzenie nr
niektórych składników
aromatyzujących do użycia w i na
niektórych innych 1334/2008.”
żywności o
środkach spożywczych w celu
ustaw
właściwościach
zapewnienia skutecznego
aromatyzujących do
funkcjonowania rynku
użycia w oraz na środkach wewnętrznego poprzez
spożywczych oraz
zapewnienie wysokiego poziomu
zmieniające
ochrony zdrowia ludzi i wysokiego
rozporządzenie Rady
poziomu ochrony konsumentów, w
(EWG) nr 1601/91,
tym ochrony interesów
rozporządzenia (WE) nr
konsumentów oraz uczciwych
2232/96 oraz (WE) nr
praktyk w handlu środkami
110/2008 oraz dyrektywę spożywczymi z uwzględnieniem
22
2000/13/WE (Dz. Urz.
— w stosownych
UE L 354 z 31.12.2008,
przypadkach — kwestii ochrony
str. 34)
środowiska.
art. 2 ust. 4
Jeżeli prawodawstwo wspólnotowe
T
art. 1 pkt 14 17
„Art. 17. 1. Minister
rozporządzenie
nie przewiduje szczególnych
ustawy o zmianie właściwy do spraw zdrowia
Parlamentu Europejskiego najwyższych dopuszczalnych
ustawy o
w porozumieniu z
i Rady nr 1881/2006 z
poziomów w odniesieniu do
bezpieczeństwie
ministrem właściwym do
dnia 19 grudnia 2006 r.
produktów spożywczych dla
żywności i
spraw rolnictwa może
ustalające najwyższe
niemowląt i małych dzieci,
żywienia oraz
określić, w drodze
dopuszczalne poziomy
państwa członkowskie mogą
niektórych innych rozporządzenia,
niektórych
wprowadzić bardziej
ustaw
maksymalne poziomy
zanieczyszczeń w
rygorystyczne poziomy.
substancji
środkach spożywczych
zanieczyszczających innych
(Dz. Urz. UE L 364 z
niż określone w
20.12.2006, str. 5),
rozporządzeniu nr
2),
1881/2006, które mogą się
art. 5 ust. 3
znajdować w środkach
rozporządzenia Rady
spożywczych lub na ich
(EWG) nr 315/93 z dnia 8
powierzchni,
lutego 1993 r.
przeznaczonych do obrotu
ustanawiające procedury
Jeśli Państwo Członkowskie
lub do produkcji innych
Wspólnoty w odniesieniu utrzymuje przepisy swojego
środków spożywczych,
do substancji skażających prawa krajowego, powiadamia o
mając na względzie
w żywności (Dz. Urz. L
tym Komisję i inne Państwa
potwierdzone dane
37 z 13.2.1993, str.
Członkowskie w terminie sześciu
naukowe, potrzebę
1, Polskie wydanie
miesięcy od przyjęcia niniejszego
zapewnienia
specjalne rozdz. 15 t m 02 rozporządzenia.
bezpieczeństwa żywności
str. 204)
b) Jeżeli Państwo Członkowskie
oraz ochronę zdrowia
uznaje za niezbędne przyjęcie
publicznego.
nowych przepisów, powiadamia
2. Minister właściwy do
Komisję i inne Państwa
spraw zdrowia może wydać
23
Członkowskie o przewidzianych
rozporządzenie, o którym
środkach oraz podaje
mowa w ust. 1, z
uzasadniające je powody. Komisja
zachowaniem trybu i po
konsultuje się z Państwami
spełnieniu warunków
Członkowskimi w ramach Stałego
określonych w art. 5 ust. 3
Komitetu ds. rodków
rozporządzenia nr 315/93.”
Spożywczych, jeśli uznaje, że
konsultacja taka
będzie pożyteczna lub gdy
wnioskuje o to Państwo
Członkowskie.
Państwa Członkowskie mogą
przyjąć te przewidziane środki
jedynie
w trzy miesiące po takim
powiadomieniu oraz pod
warunkiem
że opinia Komisji nie jest
negatywna.
W przypadku negatywnej opinii
przed wygaśnięciem terminu
określonego w drugim ustępie
Komisja wszczyna procedurę
przewidzianą
w art. 8 w celu ustalenia, czy
przewidziane środki mogą
być zastosowane z zastrzeżeniem,
jeżeli to konieczne, odpowiednich
zmian.
art. 4 dyrektywy Rady
Artykuł 4
T
art. 1 pkt 15
„ rodki spożywcze
Zmiana 15 w art. 1 ma na
89/398/EWG z dnia 3
1. Przepisy szczególne, mające
ustawy o zmianie specjalnego przeznaczenia
względzie rezygnację z
24
maja 1989 r. w sprawie
zastosowanie do grup żywności,
ustawy o
żywieniowego, ze względu katalogu zamkniętego
zbliżenia ustawodawstwa wymienionych w załączniku I, o
bezpieczeństwie
na swoje przeznaczenie,
zawartego w art. 24 ust. 2,
Państw Członkowskich
specjalnym przeznaczeniu
żywności i
obejmują w szczególności
tak jak wynika to wprost z
odnoszących się do
żywieniowym, ustanawia się w
żywienia oraz
następujące grupy”
dyrektywy Rady
środków spożywczych
drodze dyrektyw szczegółowych.
niektórych innych
89/398/EWG z dnia 3 maja
specjalnego przeznaczenia Takie dyrektywy szczegółowe
ustaw
1989 r. w sprawie zbliżenia
żywieniowego. (Dz. Urz. mogą obejmować w szczególności:
ustawodawstw Państw
L 186 z 30.6.1989, str.
a) zasadnicze wymogi w stosunku
Członkowskich
27, Polskie wydanie
do charakteru lub składu
odnoszących się do
specjalne rozdz. 13 t 10
produktów;
środków spożywczych
str. 9 )
b) przepisy dotyczące jakości
specjalnego przeznaczenia
surowców;
żywieniowego. Zmiana ta
c) wymagania w zakresie higieny;
uwzględnia fakt, że na
d) dozwolone zmiany w
rynku pojawiają się środki
rozumieniu art. 3 ust. 2;
spożywcze dietetyczne nie
e) wykaz dodatków;
należące do grup środków
f) przepisy dotyczące
spożywczych specjalnego
etykietowania, prezentacji i
przeznaczenia
reklamy;
żywieniowego
g) procedury pobierania próbek i
wymienionych w przepisie.
metody analizy niezbędne do
Biorąc pod uwagę, że dla
sprawdzenia zgodności z
tych środków spożywczych
wymogami dyrektyw
nie zostały określone
szczegółowych.
szczegółowe wymagania, a
Takie dyrektywy szczegółowe
zaspokajają one szczególne
przyjmuje się:
potrzeby żywieniowe
— w przypadku lit. e) przez Radę
określonych grup
stanowiącą zgodnie z
konsumentów, uzasadnione
procedurą przewidzianą w art.
jest utrzymanie obowiązku
100a,
powiadomienia Głównego
— w przypadku innych liter
Inspektora Sanitarnego na
25
zgodnie z procedurą przewidzianą
dotychczasowych
w art. 13.
zasadach. Odnosi się to do
Przepisy, które mogą wywoływać
takich środków
skutki dla zdrowia publicznego,
spożywczych, jak: herbatki
przyjmuje się po konsultacji z
dla niemowląt, wody
Komitetem Naukowym
stołowe jodowane.
ds. ywności, ustanowionym
decyzją
74/234/EWG (1).
2. Wykaz substancji specjalnego
przeznaczenia żywieniowego,
takich jak: witaminy, sole
mineralne, aminokwasy i inne
substancje przeznaczone jako
dodatki do środków spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego, wraz z mającymi
zastosowanie do nich kryteriami
czystości oraz, w miarę potrzeby,
warunkami, zgodnie z którymi
powinny być one stosowane,
przyjmuje się zgodnie z procedurą
przewidzianą w art. 13.
art. 3, 11, 12
Artykuł 3
T
art. 1 pkt 16
„Art. 28.1. Do środków
rozporządzenia (WE) nr
Wymagania dotyczące dodawania
ustawy o zmianie spożywczych mogą być
1925/2006 Parlamentu
witamin i składników mineralnych
ustawy o
dodawane witaminy,
Europejskiego i Rady z
1. Do żywności można dodawać
bezpieczeństwie
składniki mineralne lub
dnia 20 grudnia 2006 r. w tylko witaminy lub składniki
żywności i
inne składniki o działaniu
sprawie dodawania do
mineralne określone w wykazie
żywienia oraz
odżywczym lub innym
żywności witamin i
zawartym w załączniku I, w
niektórych innych fizjologicznym, z
składników mineralnych
formach wymienionych w
ustaw
uwzględnieniem wymagań
26
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik