eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





1999/21/WE (Dz. Urz.
takich dzieci do momentu
zapotrzebowanie
UE L 401 z 30.12.2006,
wprowadzenia odpowiedniego
żywieniowe do czasu
str.1)
żywienia uzupełniającego;
wprowadzenia
odpowiedniego żywienia
uzupełniającego.”
art. 2 ust. 2 lit. e
„przetwórca” oznacza osobę
T
art. 1 pkt 3 lit. l
„29a) przetwórca –

rozporządzenia (WE) nr
fizyczną lub prawną, która ponosi
ustawy o zmianie przetwórca w rozumieniu
282/2008 z dnia 27 marca odpowiedzialność za to, aby
ustawy o
art. 2 ust. 2 lit. e
2008 r. w sprawie
przedsiębiorstwo pozostające pod
bezpieczeństwie
rozporządzenia (WE) nr
materiałów i wyrobów z
jej kontrolą spełniało wymagania
żywności i
282/2008.”
tworzyw sztucznych
niniejszego rozporządzenia w
żywienia oraz
pochodzących z
odniesieniu do materiałów i
niektórych innych
recyklingu
wyrobów z tworzyw sztucznych
ustaw
przeznaczonych do
pochodzących z recyklingu
kontaktu z żywnością oraz
zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr
2023/2006 (Dz. Urz. UE
L 86 z 28.03.2008, str. 9)
art. 2 ust. 2 pkt 2
„składnik odżywczy” oznacza
T
art. 1 pkt 3 lit. m
„33) składnik odżywczy –

rozporządzenia nr
białko, węglowodany, tłuszcz,
ustawy o zmianie składnik odżywczy w
1924/2006 Parlamentu
błonnik pokarmowy, sód,
ustawy o
rozumieniu art. 2 ust. 2 pkt
Europejskiego i Rady z
witaminy i składniki mineralne,
bezpieczeństwie
2 rozporządzenia nr
dnia 20 grudnia 2006 r. w wymienione w załączniku do
żywności i
1924/2006”
sprawie oświadczeń
dyrektywy 90/496/EWG, oraz
żywienia oraz

żywieniowych i
substancje, które należą do jednej z
niektórych innych
zdrowotnych dotyczących tych kategorii lub
ustaw
żywności (Dz. Urz. UE L stanowią jej składniki;
12 z 18.01.2007, str. 3)
art.21 ust.1 lit.a
wprowadza się następujące
T
art. 1 pkt 3 lit.m
„34) składnik żywności –
Zmiana do dyrektywy
rozporządzenia
zmiany:
ustawy o zmianie każdą substancję
2000/13/WE wprowadzone
7




Parlamentu Europejskiego 1) w art. 6 ust. 4 wprowadza się
ustawy o
występującą w żywności, w rozporządzeniem
i Rady (WE) nr
następujące zmiany:
bezpieczeństwie
tym substancje dodatkowe i Parlamentu Europejskiego i
1332/2008
a) litera a) otrzymuje brzmienie:
żywności i
enzymy, użytą przy
Rady (WE) nr 1332/2008
z dnia 16 grudnia 2008 r.
„a) »Składnik« oznacza każdą
żywienia oraz
wytwarzaniu lub
z dnia 16 grudnia 2008 r. w
w sprawie enzymów
substancję, w tym dodatki
niektórych innych przygotowywaniu środków sprawie enzymów
spożywczych, zmieniające i enzymy, użytą przy wytworzeniu
ustaw
spożywczych, obecną w
spożywczych, zmieniające
dyrektywę Rady
lub przygotowywaniu
gotowym produkcie, nawet dyrektywę Rady
83/417/EWG,
środka spożywczego i nadal
jeżeli jest ona w zmienionej 83/417/EWG,
rozporządzenie
obecną
formie”
rozporządzenie
Rady (WE) nr 1493/1999, w produkcie gotowym, nawet w
Rady (WE) nr 1493/1999,
dyrektywę 2000/13/WE,
zmienionej
dyrektywę 2000/13/WE,
dyrektywę Rady
formie.”;
dyrektywę Rady
2001/112/WE oraz
2001/112/WE oraz
rozporządzenie (WE) nr
rozporządzenie (WE) nr
258/97 (Dz. Urz. UE L
258/97 (Dz. Urz. UE L 354
354 z 31.12.2008, str. 7)
z 31.12.2008, str. 7)
art. 3 ust. 2 lit. i
„składnik żywności o
T
art. 1 pkt 3 lit. n
„34a) składnik żywności o

rozporządzenia
właściwościach aromatyzujących”
ustawy o zmianie właściwościach
Parlamentu Europejskiego oznacza składnik żywności inny
ustawy o
aromatyzujących – składnik
i Rady (WE) nr
niż środki aromatyzujące,
bezpieczeństwie
żywności o właściwościach
1334/2008 z dnia 16
który można dodać do środków
żywności i
aromatyzujących w
grudnia 2008 r. w sprawie spożywczych przede wszystkim w
żywienia oraz
rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. i
środków aromatyzujących celu nadania im aromatu lub
niektórych innych rozporządzenia nr
i niektórych składników
zmiany ich aromatu i który
ustaw
1334/2008”
żywności o
znacznie przyczynia się do
właściwościach
obecności w środkach
aromatyzujących do
spożywczych niektórych naturalnie
użycia w oraz na środkach występujących substancji
spożywczych oraz
niepożądanych;
zmieniającego
rozporządzenie Rady
8




(EWG) nr 1601/91,
rozporządzenia (WE) nr
2232/96 oraz (WE) nr
110/2008 oraz dyrektywę
2000/13/WE (Dz. Urz.
UE L 354 z 31.12.2008,
str. 34)
art. 3 ust. 2 lit. a
„dodatek do żywności” oznacza
T
art. 1 pkt 3 lit. p
„36) substancja dodatkowa
rozporządzenia
każdą substancję, która w
ustawy o zmianie – dodatek do żywności w
Parlamentu Europejskiego normalnych warunkach ani nie jest
ustawy o
rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a
i Rady (WE) nr
spożywana sama jako żywność,
bezpieczeństwie
rozporządzenia Parlamentu
1333/2008 z dnia 16
ani nie jest stosowana jako
żywności i
Europejskiego i Rady (WE)
grudnia 2008 r. w sprawie charakterystyczny składnik
żywienia oraz
nr 1333/2008 z dnia 16
dodatków do żywności
żywności, bez względu na swoją
niektórych innych grudnia 2008 r. w sprawie
(Dz. Urz. UE L 354 z
ewentualną wartość
ustaw
dodatków do żywności (Dz.
31.12.2008, str. 16)
odżywczą, której celowe dodanie,
Urz. UE L 354 z
ze względów technologicznych, do
31.12.2008, str. 16),
żywności w trakcie jej produkcji,
zwanego dalej
przetwarzania, przygotowywania,
„rozporządzeniem nr
obróbki, pakowania, przewozu lub
1333/2008”.”
przechowywania powoduje, lub
można spodziewać się zasadnie, że
powoduje, iż substancja ta lub jej
produkty pochodne stają się
bezpośrednio lub pośrednio
składnikiem tej żywności;
Za dodatki do żywności nie uważa
się jednak:
(i) monosacharydów,
disacharydów lub oligosacharydów
oraz środków spożywczych
9




zawierających te substancje,
zastosowanych ze względu na
swoje właściwości słodzące;
(ii) środków spożywczych,
zarówno suszonych, jak i w formie
skoncentrowanej, w tym środków
aromatyzujących dodanych w
trakcie produkcji
wieloskładnikowych środków
spożywczych, ze względu na ich
właściwości aromatyczne,
smakowe lub odżywcze wraz z
wtórnym efektem barwiącym;
(iii) substancji stosowanych w
materiałach pokrywających lub
powlekających, które nie stanowią
elementu środków spożywczych i
nie są przeznaczone do spożycia
wraz z tymi środkami
spożywczymi;
(iv) produktów zawierających
pektynę i pochodzących z
wysuszonych wytłoków z jabłek
lub wysuszonych skórek owoców
cytrusowych lub pigwy albo ich
mieszaniny, otrzymywanych
poprzez działanie rozcieńczonym
kwasem, po którym następuje
częściowa neutralizacja solami
sodowymi lub potasowymi
(„pektyna płynna”);
10




(v) baz gumy do żucia;
(vi) dekstryn białej lub żółtej,
skrobi prażonej lub
dekstrynowanej, skrobi
modyfikowanej działaniem
kwasów
lub zasad, skrobi bielonej, skrobi
modyfikowanej fizycznie i skrobi
poddanej działaniu enzymów
amylolitycznych;
(vii) chlorku amonu;
(viii) osocza krwi, żelatyny
spożywczej, hydrolizatów
białkowych i ich soli, białka mleka
i glutenu;
(ix)pozbawionych funkcji
technologicznej: aminokwasów i
ich soli, innych niż kwas
glutaminowy, glicyna, cysteina i
cystyna oraz ich sole;
(x) kazeinianów i kazeiny;
(xi) inuliny;
art. 3 ust. 2 lit. b
„substancja pomocnicza w
T
art. 1 pkt 3 lit. p
„37) substancja pomagająca
rozporządzenia
przetwórstwie” oznacza każdą
ustawy o zmianie w przetwarzaniu –
Parlamentu Europejskiego substancję, która:
ustawy o
substancję pomocniczą w
i Rady (WE) nr
(i) nie jest spożywana sama jako
bezpieczeństwie
przetwórstwie w
1333/2008 z dnia 16
żywność;
żywności i
rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. b
grudnia 2008 r. w sprawie (ii) jest celowo stosowana przy
żywienia oraz
rozporządzenia nr
dodatków do żywności
przetwarzaniu surowców,
niektórych innych 1333/2008”
(Dz. Urz. UE L 354 z
żywności lub jej składników, w
ustaw
31.12.2008, str. 16)
celu osiągnięcia określonego celu
11
strony : 1 ... 10 ... 15 . [ 16 ] . 17 ... 30 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: