eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1



PRZEPISY UNII EUROPEJSKIEJ 2)
Jedn. Red.
3)
Treść przepisu UE
Koniecz
Jedn. red. (*)
Treść przepisu/ów projektu (*) Uzasadnienie uwzględnienia w
-ność
projekcie przepisów
wdrożenia
wykraczających poza

minimalne wymogi prawa UE
T / N
(**)
art. 3 ust. 2 lit. a
„środki aromatyzujące (aromaty)”
T
art.1 pkt 3 lit. a
„2) aromat (środek

rozporządzenia
to produkty:
ustawy o zmianie aromatyzujący) – środek
Parlamentu Europejskiego (i) nieprzeznaczone do
ustawy o
aromatyzujący w
i Rady (WE) nr
bezpośredniego spożycia,
bezpieczeństwie
rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a
1334/2008 z dnia 16
dodawane
żywności i
rozporządzenia Parlamentu
grudnia 2008 r. w sprawie do środków spożywczych w celu
żywienia oraz
Europejskiego i Rady (WE)
środków aromatyzujących nadania im aromatu lub smaku lub
niektórych innych nr 1334/2008 z dnia 16
i niektórych składników
zmiany ich aromatu lub smaku;
ustaw
grudnia 2008 r. w sprawie
żywności o
(ii) wytworzone z produktów lub
środków aromatyzujących i
właściwościach
zawierające produkty z
niektórych składników
aromatyzujących do
następujących kategorii: substancje
żywności o właściwościach
użycia w oraz na środkach aromatyczne, preparaty
aromatyzujących do użycia
spożywczych oraz
aromatyczne, środki
w oraz na środkach
zmieniającego
aromatyzujące z przetworzenia
spożywczych oraz zm.
rozporządzenie Rady
termicznego, środki aromatyzujące
rozporządzenie Rady
(EWG) nr 1601/91,
dymu wędzarniczego, prekursory
(EWG) nr 1601/91,
rozporządzenia (WE) nr
środków aromatyzujących lub inne
rozporządzenia (WE) nr
2232/96 oraz (WE) nr
środki aromatyzujące albo ich
2232/96 oraz (WE) nr
110/2008 oraz dyrektywę mieszanki;
110/2008 oraz dyrektywę
2000/13/WE (Dz. Urz.
2000/13/WE (Dz. Urz. UE
UE L 354 z 31.12.2008,
L 354 z 31.12.2008, str.
str. 34)
34), zwanego dalej
„rozporządzeniem nr
1334/2008”.”
2




art. 3 ust. 2 lit. a
stosuje się również następujące
T
art.1 pkt 3 lit. a
„10a) enzym spożywczy –

rozporządzenia
definicje:
ustawy o zmianie enzym spożywczy w
Parlamentu Europejskiego a)„enzym spożywczy” oznacza
ustawy o
rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a
i Rady (WE) nr
produkt otrzymany z roślin,
bezpieczeństwie
rozporządzenia Parlamentu
1332/2008 z dnia 16
zwierząt lub mikroorganizmów,
żywności i
Europejskiego i Rady (WE)
grudnia 2008 r. w sprawie lub produktów z nich
żywienia oraz
nr 1332/2008 z dnia 16
enzymów spożywczych,
pochodzących, w tym produkt
niektórych innych grudnia 2008 r. w sprawie
zmieniającego dyrektywę otrzymany w procesie fermentacji
ustaw
enzymów spożywczych,
Rady 83/417/EWG,
z wykorzystaniem
zmieniającego dyrektywę
rozporządzenie Rady
mikroorganizmów:
Rady 83/417/EWG,
(WE) nr 1493/1999,
(i) zawierający jeden lub większą
rozporządzenie Rady (WE)
dyrektywę 2000/13/WE,
ilość enzymów zdolnych do
nr 1493/1999, dyrektywę
dyrektywę Rady
katalizy określonej reakcji
2000/13/WE, dyrektywę
2001/112/WE oraz
biochemicznej; oraz
Rady 2001/112/WE oraz
rozporządzenie (WE) nr
(ii) dodawany do żywności w celu
rozporządzenie (WE) nr
258/97 (Dz. Urz. UE L
spełnienia funkcji technologicznej
258/97 (Dz. Urz. UE L 354
354 z 31.12.2008, str. 7)
na jakimkolwiek etapie produkcji,
z 31.12.2008, str. 7),
przetwórstwa, przygotowania,
zwanego dalej
obróbki, pakowania, transportu lub
„rozporządzeniem nr
przechowywania środków
1332/2008”.”
spożywczych;
b)„spożywczy preparat
enzymatyczny” oznacza preparat
składający się z co najmniej
jednego enzymu, zawierający takie
substancje jak dodatki do żywności
lub inne składniki żywności,
dodane w celu ułatwienia
przechowywania, sprzedaży,
normalizacji, rozcieńczania lub
rozpuszczania enzymów.
3




art. 2 ust. 2 pkt 5
„oświadczenie zdrowotne”
T
art. 1 pkt 3 lit. f
„20a) oświadczenie

rozporządzenia (WE) nr
oznacza każde oświadczenie, które
ustawy o zmianie zdrowotne – oświadczenie
1924/2006 Parlamentu
stwierdza, sugeruje lub daje do
ustawy o
zdrowotne w rozumieniu
Europejskiego i Rady z
zrozumienia, że istnieje związek
bezpieczeństwie
art. 2 ust. 2 pkt 5
dnia 20 grudnia 2006 r. w pomiędzy kategorią żywności,
żywności i
rozporządzenia (WE) nr
sprawie oświadczeń
daną żywnością lub jednym z jej
żywienia oraz
1924/2006 Parlamentu
żywieniowych i
składników a zdrowiem
niektórych innych Europejskiego i Rady z dnia
zdrowotnych dotyczących
ustaw
20 grudnia 2006 r. w
żywności (Dz. Urz. UE L
sprawie oświadczeń
12 z 18.01.2007, str. 3)
żywieniowych i
zdrowotnych dotyczących
żywności (Dz. Urz. UE L
12 z 18.01.2007, str. 3),
zwanego dalej
„rozporządzeniem nr
1924/2006”.”

art. 2 ust. 2 pkt 4
„oświadczenie żywieniowe”
T
art. 1 pkt 3 lit g
„21) oświadczenie

rozporządzenia (WE) nr
oznacza każde oświadczenie, które
ustawy o zmianie żywieniowe – oświadczenie
1924/2006 Parlamentu
stwierdza, sugeruje lub daje do
ustawy o
żywieniowe w rozumieniu
Europejskiego i Rady z
zrozumienia, że dana żywność ma
bezpieczeństwie
art. 2 ust. 2 pkt 4
dnia 20 grudnia 2006 r. w szczególne właściwości odżywcze
żywności i
rozporządzenia nr
sprawie oświadczeń
ze względu na:
żywienia oraz
1924/2006.”
żywieniowych i
a) energię (wartość kaloryczną),
niektórych innych
zdrowotnych dotyczących której
ustaw
żywności (Dz. Urz. UE L (i) dostarcza;
12 z 18.01.2007, str. 3)
(ii) dostarcza w zmniejszonej lub
zwiększonej ilości; lub
(iii) nie dostarcza; lub
b) substancje odżywcze lub inne
substancje,
4




(i) które zawiera;
(ii) które zawiera w zmniejszonej
lub zwiększonej ilości;
lub
(iii) których nie zawiera;
art. 2 ust. 2 lit. d
„podmiot działający na rynku”
T
art. 1 pkt 3 lit. h
„21a) podmiot działający na
rozporządzenia nr
oznacza osoby fizyczne lub
ustawy o zmianie rynku materiałów i
1935/2004 Parlamentu
prawne odpowiedzialne za
ustawy o
wyrobów przeznaczonych
Europejskiego i Rady z
spełnienie wymogów określonych
bezpieczeństwie
do kontaktu z żywnością –
dnia 27 października 2004 w niniejszym rozporządzeniu w
żywności i
podmiot działający na
r.
przedsiębiorstwie pozostającym
żywienia oraz
rynku w rozumieniu art. 2
w sprawie materiałów i
pod ich kontrolą.
niektórych innych ust. 2 lit.d rozporządzenia
wyrobów przeznaczonych
ustaw
nr 1935/2004.”
do kontaktu z żywnością
oraz uchylające
dyrektywy 80/590/EWG i
89/109/EWG (Dz. Urz. L
338 z 13.11.2004, str. 4)

art. 2 ust. 2 lit. f
„podmiot zajmujący się
T
art. 1 pkt 3 lit. i
„22a) podmiot zajmujący

rozporządzenia Komisji
recyklingiem” oznacza osobę
ustawy o zmianie się recyklingiem – podmiot
(WE) nr 282/2008 z dnia
fizyczną lub prawną, która ponosi
ustawy o
zajmujący się recyklingiem
27 marca 2008 r. w
odpowiedzialność za to, aby
bezpieczeństwie
materiałów i wyrobów z
sprawie materiałów i
przedsiębiorstwo pozostające pod
żywności i
tworzyw sztucznych w
wyrobów z tworzyw
jej kontrolą spełniało wymagania
żywienia oraz
rozumieniu art. 2 ust. 2 lit.
sztucznych pochodzących niniejszego rozporządzenia w
niektórych innych f rozporządzenia Komisji
z recyklingu
odniesieniu do procesu recyklingu.
ustaw
(WE) nr 282/2008 z dnia 27
przeznaczonych do
marca 2008 r. w sprawie
kontaktu z żywnością oraz
materiałów i wyrobów z
zmieniającego
tworzyw sztucznych
rozporządzenie (WE) nr
pochodzących z recyklingu
5




2023/2006 (Dz. Urz. UE
przeznaczonych do
L 86 z 28.03.2008, str. 9)
kontaktu z żywnością oraz
zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr
2023/2006 (Dz. Urz. UE L
86 z 28.03.2008, str. 9),
zwanego dalej
„rozporządzeniem nr 282”.”
art. 2 lit. d dyrektywy
pojęcie „preparaty do dalszego
T
art. 1 pkt 3 lit. k
„26) preparat do dalszego

Komisji 2006/141/WE
żywienia niemowląt” oznacza
ustawy o zmianie żywienia niemowląt –
z dnia 22 grudnia 2006 r.
środki specjalnie przeznaczone do
ustawy o
środek spożywczy
w sprawie preparatów do żywienia niemowląt w momencie
bezpieczeństwie
specjalnego przeznaczenia
początkowego żywienia
wprowadzania odpowiedniego
żywności i
żywieniowego stanowiący
niemowląt i preparatów
żywienia uzupełniającego, będące
żywienia oraz
podstawowy płynny
do dalszego żywienia
podstawowym składnikiem
niektórych innych składnik stopniowo
niemowląt oraz
płynnym stopniowo coraz bardziej
ustaw
różnicującej się diety,
zmieniająca dyrektywę
zróżnicowanego odżywiania takich
stosowany w żywieniu
1999/21/WE (Dz. Urz.
dzieci;
niemowląt od momentu
UE L 401 z 30.12.2006,
wprowadzenia
str.1)
odpowiedniego żywienia
uzupełniającego.”

art. 2 lit. c dyrektywy
pojęcie „preparaty do
T
art. 1 pkt 3 lit. k
„27) preparat do

Komisji 2006/141/WE
początkowego żywienia
ustawy o zmianie początkowego żywienia
z dnia 22 grudnia 2006 r.
niemowląt” oznacza środki
ustawy o
niemowląt – środek
w sprawie preparatów do spożywcze specjalnie
bezpieczeństwie
spożywczy specjalnego
początkowego żywienia
przeznaczone do
żywności i
przeznaczenia
niemowląt i preparatów
żywienia niemowląt w ciągu
żywienia oraz
żywieniowego stosowany w
do dalszego żywienia
pierwszych miesięcy życia, same
niektórych innych żywieniu niemowląt przez
niemowląt oraz
w sobie wystarczające, aby zostały
ustaw
pierwsze miesiące życia,
zmieniająca dyrektywę
spełnione potrzeby pokarmowe
pokrywający całkowite
6
strony : 1 ... 10 ... 14 . [ 15 ] . 16 ... 30 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: