Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą
znajdować się w żywności;
4) rozporządzenie Ministra rodowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko
występujących grzybów objętych ochroną (Dz. U. Nr 168, poz. 1765).
17. Omówienie przetwórstwa grzybów:
1) półprodukty: grzyby solone, grzyby blanszowane;
2) półprodukty gotowe: grzyby suszone, grzyby marynowane, grzyby sterylizowane;
3) produkty zawierające w swoim składzie grzyby.
18. Zajęcia praktyczne - zwiedzanie zakładu przetwórstwa grzybów.
19. Przetwórstwo grzybów rosnących w warunkach naturalnych.
20. Ćwiczenia:
1) określanie przynależności gatunkowej grzybów świeżych na podstawie zarodników - analiza
mikroskopowa;
2) określanie przynależności gatunkowej rosnących w warunkach naturalnych grzybów
suszonych;
3) identyfikacja i segregacja grzybów suszonych;
4) wystawianie atestów na grzyby świeże i suszone.
21. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
22. Zasady nadzoru organów urzędowej kontroli żywności nad sprzedażą grzybów świeżych,
suszonych i przetworów grzybowych na targowiskach i w obrocie.
23. Zatrucia grzybami na tle zatruć pokarmowych w kraju. Epidemiologia zatruć grzybami -
podział zatruć ze względu na mechanizm działania toksyn:
1) zatrucia cytotropowe;
2) zatrucia neurotropowe;
3) zatrucia gastryczne;
4) zatrucia nieswoiste.
24. Identyfikacja i segregacja grzybów suszonych.
25. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli
żywności:
1) ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z aktami
wykonawczymi;
Projekt wstępny
Strona 17 z 17
2) ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
26. Powtórzenie materiału kursu.
27. Projekcja filmu, np. „Zatrucia grzybami”.
Czas trwania kursu - ................ godzin.
Projekt wstępny
Strona 18 z 18
Zał cznik nr 7
Wzór
WIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr .....
Wojewódzka Stacja
Sanitarno - Epidemiologiczna
w ..........................
Stwierdzam, że
Pan/Pani ...............................................................................
imię ojca ......................…………..
urodzony(a)................................................................
PESEL………………………………………………..
NIP ………………………………………………….
po zdaniu w dniu ..................................... z wynikiem pozytywnym egzaminu uzyskał(a)
uprawnienie
klasyfikatora grzybów.
Podstawa prawna: § 11 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia …………... w
sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
(Dz. U. Nr…, poz. ….).
Uprawnienie podlega uchyleniu na podstawie § 11 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia
…………... w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów
grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr…, poz. ….).
.............................
(podpis
i
pieczęć państwowego
wojewódzkiego
inspektora
sanitarnego)
............................
(pieczęć okrągła państwowego
wojewódzkiego inspektora sanitarnego)
…………………............., dnia ............
Projekt wstępny
Strona 19 z 19
Zał cznik nr 8
Wzór
WIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......
Państwowy Wojewódzki
Inspektor Sanitarny w Poznaniu
Stwierdzam, że
Pan/Pani ............................................................
imię ojca ......................
urodzony(a) ....................... w ......................
PESEL………………………………………………..
NIP ………………………………………………….
po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym egzaminu uzyskał(a)
uprawnienie grzyboznawcy.
Podstawa prawna: § 13 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia …………... w
sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
(Dz. U. Nr ……, poz. ……).
Uprawnienie podlega uchyleniu na podstawie § 13 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia
…………... w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów
grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr…, poz. ….).
.............................
(podpis
i
pieczęć państwowego
wojewódzkiego
inspektora
sanitarnego)
............................
(pieczęć okrągła państwowego
wojewódzkiego inspektora sanitarnego)
…………………............., dnia ............
Projekt wstępny
Strona 20 z 20
UZASADNIENIE
Konieczność opracowania projektu rozporządzenia wynika ze zmiany upoważnienia
zawartego art. 44 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.
U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.), którego propozycja została zawarta w projekcie nowelizacji
ww. ustawy.
Projekt rozporządzenia określa wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji
przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby
(załącznik nr 1) oraz wykaz i rodzaje przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu oraz
wymagania, które muszą spełniać te przetwory (załącznik nr 2).
Projektowane
rozporządzenie reguluje warunki skupu, przechowywania i sprzedaży
grzybów oraz wymagania technologiczne i warunki ich przetwarzania, w tym wymagania
dotyczące podmiotów działających na rynku spożywczym oraz wzory atestów potwierdzających
dopuszczenie do obrotu i przetwórstwa grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych
oraz grzybów suszonych. Ponadto projekt rozporządzenia określa szczegółowe wymagania
dotyczące oznakowania grzybów oraz przetworów grzybowych
Projektowane regulacje określają warunki i tryb uzyskiwania uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy, w tym ramowe programy kursów specjalistycznych dla kandydatów na
klasyfikatorów grzybów oraz grzyboznawców oraz wzory świadectw klasyfikatora grzybów i
grzyboznawcy. Ponadto projekt rozporządzenia wyznacza Państwowego Wojewódzkiego
Inspektora Sanitarnego w Poznaniu do nadawania i pozbawiania uprawnień grzyboznawcy.
Organ ten pełni tę funkcję od wielu lat ze względu na specjalizację Wojewódzkiej Stacji
Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu w tym zakresie oraz przygotowanie merytoryczne i
fachowe pracowników Stacji.
Niniejsze rozporządzenie zastąpi rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada
2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych
oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i
grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).
Regulacja objęta projektem rozporządzenia stanowi specyfikę polską, a jej zakres
dotyczący grzybów nie znajduje wprost odpowiednika w regulacjach obowiązujących w Unii
Europejskiej. Z powyższej przyczyny projektowane rozporządzenie będzie podlegać procedurze
notyfikacji w rozumieniu przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r.
Projekt wstępny
Strona 21 z 21
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei