Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
programy kursów specjalistycznych;
7) państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego właściwego do nadawania i pozbawiania
uprawnień, o których mowa w pkt 6;
8) wzory świadectw klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
§ 2. 1. Nazwa „grzyby” może być stosowana w przetworach zawierających wyłącznie
grzyby, o których mowa w art. 41 ust. 1, i wodę, z dodatkiem soli (NaCl) lub bez soli albo ocet,
skrystalizowany kwas cytrynowy, przyprawy, aromaty, kwas askorbowy.
2. Nazwa może być uzupełniana określeniem:
1) „naturalne”, jeżeli zalewa, w której znajdują się grzyby składa się wyłącznie z wody i soli;
2) „duszone” lub „w sosie własnym” - dla przetworów grzybowych zawierających grzyby i sos
własny powstający przy gotowaniu grzybów z ewentualnym dodatkiem soli, kwasów, o
których mowa w ust. 1, przypraw i aromatów.
3. Przetwory grzybowe, inne niż określone w ust. 2, powstające przy pomocy innych
procesów technologicznych lub obróbki kulinarnej innej niż duszenie, muszą posiadać w
oznakowaniu informację o tych procesach lub obróbce, zastosowanych przy przygotowywaniu
danego przetworu grzybowego.
§ 3. 1. Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych
albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby określa załącznik nr 1
do rozporządzenia.
2. Wykaz i rodzaje przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu oraz wymagania,
które muszą spełniać te przetwory określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 4. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie
skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, zwane dalej „punktami skupu grzybów”,
są obowiązane zatrudniać:
1) grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów – w celu dokonywania oceny grzybów
świeżych i spełniania przez te grzyby wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z
dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej „ustawą”;
Projekt wstępny
Strona 2 z 2
2) grzyboznawcę – w celu dokonywania oceny grzybów suszonych, pozyskiwanych
z grzybów rosnących w warunkach naturalnych i spełniania przez te grzyby wymagań
określonych w art. 42 ust. 3 ustawy.
2. Dopuszczenie do obrotu i przetwórstwa grzybów świeżych rosnących w warunkach
naturalnych, przedstawionych do oceny, klasyfikator grzybów lub grzyboznawca potwierdza
atestem na grzyby świeże.
3. Dopuszczenie do obrotu grzybów suszonych, uzyskanych z grzybów rosnących
w warunkach naturalnych, grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby suszone.
§ 5. Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie
przetwórstwa grzybów, zwane dalej „zakładami przetwórczymi”, są obowiązane zatrudniać
grzyboznawcę. Grzyboznawca zatrudniony w zakładzie przetwórczym wykonuje czynności
określone w § 4 oraz sprawuje nadzór nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów.
§ 6. 1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone
pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane
konsumentowi finalnemu:
1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
2. Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych,
przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu
w opakowaniu.
3. Zakłady żywienia zbiorowego mogą używać do przygotowywania potraw z grzybów,
o których mowa w ust. 1, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest.
§ 7. 1. Wzór atestu na grzyby świeże określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
2. Wzór atestu na grzyby suszone określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
§ 8. 1. Dopuszcza się do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej grzyby uprawne
i rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, oraz przetwory grzybowe niespełniające
wymagań, o których mowa w § 3, lub nieposiadające odpowiedniego atestu, jeżeli zostały
zebrane lub przetworzone z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi oraz:
Projekt wstępny
Strona 3 z 3
1) wprowadzone do obrotu lub przetworzone w innym państwie członkowskim Unii
Europejskiej lub w Turcji, zgodnie z prawem tego państwa, lub
2) wprowadzone do obrotu lub przetworzone w państwie członkowskim Europejskiego
Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącym stroną umowy o Europejskim
Obszarze Gospodarczym, zgodnie z prawem tego państwa
- pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.
2. W przypadku uzasadnionego podejrzenia, że grzyby lub przetwory grzybowe,
o których mowa w ust. 1, mogą zagrażać życiu lub zdrowiu człowieka, właściwy organ
urzędowej kontroli żywności żąda przedstawienia przez podmiot działający na rynku
spożywczym informacji potwierdzających spełnianie równoważnych wymagań w zakresie
jakości zdrowotnej, w tym dokumentów wydanych przez właściwe władze państwa pochodzenia.
§ 9. 1. Kursy specjalistyczne dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów oraz na
grzyboznawców mogą być prowadzone przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne
podmioty w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej.
2. Kursy, o których mowa w ust. 1, obejmują część teoretyczną i zajęcia praktyczne.
3. Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
4. Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na grzyboznawców określa
załącznik nr 6 do rozporządzenia.
§ 10. 1. Egzamin na klasyfikatora grzybów przeprowadza komisja egzaminacyjna
w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych
przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
2. Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej
określenia przynależności gatunkowej grzybów oraz z części teoretycznej, obejmującej test
pisemny.
3. Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje
przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją,
o której mowa w § 16.
Projekt wstępny
Strona 4 z 4
§ 11. 1. Nadawanie uprawnienia klasyfikatora grzybów następuje w drodze decyzji
państwowych wojewódzkich inspektorów sanitarnych, w formie świadectwa potwierdzającego
uzyskanie uprawnienia klasyfikatora grzybów, którego wzór określa załącznik nr 7
do rozporządzenia.
2. Pozbawienie uprawnienia klasyfikatora grzybów, dokonywane przez państwowego
powiatowego inspektora sanitarnego, który nadał to uprawnienie, może nastąpić w przypadku
stwierdzenia przez organy urzędowej kontroli żywności nieprawidłowego wykonywania
obowiązków, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1 lub ust. 2, a w szczególności dokonywania
nieprawidłowej oceny i wystawiania atestów na grzyby przedstawiane do oceny niespełniające
wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy lub nieobjęte wykazem określonym w załączniku
nr 1 do rozporządzenia, w trybie określonym w ust. 1.
§ 12. 1. Egzamin na grzyboznawcę przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie:
przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez
Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.
2. Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej
określenia przynależności gatunkowej grzybów świeżych i suszonych oraz z części teoretycznej,
obejmującej test pisemny.
3. Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje
przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją,
o której mowa w § 16.
§ 13. 1. Nadawanie uprawnień grzyboznawcy następuje w drodze decyzji Państwowego
Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu działającego z upoważnienia Głównego
Inspektora Sanitarnego, w formie świadectwa potwierdzającego uzyskanie uprawnienia
grzyboznawcy, którego wzór określa załącznik nr 8 do rozporządzenia.
2. Pozbawienie uprawnienia grzyboznawcy może nastąpić w przypadku stwierdzonego
nieprawidłowego wykonywania obowiązków określonych w § 4 ust. 1 lub 3, a w szczególności
dokonywania nieprawidłowej oceny i wystawiania atestów na grzyby przedstawiane do oceny
niespełniające wymagań określonych w art. 42 ust. 1 lub ust. 2 ustawy lub nieobjęte wykazem
określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w trybie określonym w ust. 1.
Projekt wstępny
Strona 5 z 5
§ 14. Osoby niespełniające wymagań w zakresie wykształcenia określonych w art. 43
ust. 1 pkt 2 lit. a i ust. 2 pkt 2 ustawy, mogą ubiegać się o uzyskanie uprawnień, o których mowa
w § 11 i 13, jeżeli posiadają co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe przy skupie
lub przetwórstwie grzybów oraz spełnią pozostałe wymogi określone w art. 43 ustawy.
§ 15. Warunki odbywania kursu specjalistycznego, o którym mowa w art. 43 ust. 1 pkt 2
lit. b i ust. 2 pkt 3 ustawy, i składania egzaminu, o którym mowa w art. 43 ust. 1 pkt 3 i ust. 2 pkt
4 ustawy, określa się w umowie zawartej z osobami ubiegającymi się o odpowiednie uprawnienia
albo z pracodawcami tych osób.
§ 16. Ewidencję osób, które uzyskały uprawnienia klasyfikatora grzybów, prowadzą
i przechowują stacje sanitarno-epidemiologiczne, w których uprawnienia te zostały nadane,
a ewidencję osób, które uzyskały uprawnienie grzyboznawcy - Wojewódzka Stacja Sanitarno-
Epidemiologiczna w Poznaniu.
§ 17. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie
grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.
U. Nr 218, poz. 1399).
§ 18. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia
W porozumieniu:
Minister rodowiska
Projekt wstępny
Strona 6 z 6
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei