eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2





- desery oparte na owocach i
250 mg/kg



warzywach, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
250 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
250 mg/kg



wartości energetycznej lub bez dodatku

cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
250 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru
Wyroby cukiernicze
- produkty do smarowania pieczywa
500 mg/kg



oparte na kakao, mleku, suszonych

owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- owoce w puszkach lub w
1000 mg/kg



opakowaniach szklanych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
1000 mg/kg



marmolady, o obniżonej wartości

energetycznej
- preparaty owocowe i warzywne, o
250 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej
- pieczywo cukiernicze i wyroby
1600 mg/kg



ciastkarskie specjalnego żywieniowego

przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
400 mg/kg



o ograniczonej zawartości energii, w

celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkch spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- dietetyczne środki spożywcze
400 mg/kg



specjalnego przeznaczenia medycznego,

określone w przepisach o środkach
spożywczych specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- suplementy diety w postaci płynnej,
400 mg/kg



określone w przepisach o suplementach

diety
- suplementy diety w postaci stałej,
500 mg/kg



określone w przepisach o suplementach

diety
Projekt wstępny

Strona 36 z 36




- napoje zawierające mieszaninę napoju
250 mg/l



bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,

lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
- suplementy diety określone w
1250 mg/kg



przepisach o suplementach diety, oparte

na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
Maksymalne dawki w
przeliczeniu na wolny
imid

5)
E 954
Sacharyna i jej sole: Napoje bezalkoholowe



sodowa, potasowa


i wapniowa
- aromatyzowane, oparte na wodzie
80 mg/l


napoje bezalkoholowe, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku
80 mg/l



i pochodnych mleka lub sokach

owocowych, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- "Gaseosa": bezalkoholowy, oparty na
100 mg/l



wodzie napój z dodatkiem dwutlenku

węgla, substancji słodzących i aromatów
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane oparte na
100 mg/kg



wodzie, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty oparte na mleku i
100 mg/kg



pochodnych mleka, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na owocach i
100 mg/kg



warzywach, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
100 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
100 mg/kg



wartości energetycznej lub bez dodatku

cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
100 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru

Projekt wstępny

Strona 37 z 37



- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
100 mg/kg



aromatycznych gotowych do spożycia,

pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
500 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
500 mg/kg



lub owocach suszonych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o
300 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru
- Essoblaten
800 mg/kg
- produkty do smarowania pieczywa
200 mg/kg



oparte na kakao, mleku, suszonych

owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
1200 mg/kg
- cider i perry
80 mg/l
- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
80 mg/l



alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/ Tafelbier/Table
80 mg/l



beer" (zawartość brzeczki mniej niż

6 %), z wyjątkiem "Obergäriges
Einfachbier"
- piwo o kwasowości minimum 30
80 mg/l



miliekwiwalentów w przeliczeniu na

NaOH
- piwo brązowe typu "oud bruin"
80 mg/l
- lody o obniżonej wartości
100 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- owoce w puszkach lub w
200 mg/kg



opakowaniach szklanych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
200 mg/kg



marmolady, o obniżonej wartości

energetycznej
- preparaty owocowe i warzywne, o
200 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej


Projekt wstępny

Strona 38 z 38



- słodko-kwaśne marynaty owocowe i
160 mg/kg



warzywne
- słodko-kwaśne konserwy i prezerwy
160 mg/kg



rybne, marynaty rybne, skorupiaki i

mięczaki
- sosy
160 mg/kg
- musztardy
320 mg/kg
- pieczywo cukiernicze i wyroby
170 mg/kg



ciastkarskie specjalnego żywieniowego

przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
240 mg/kg



o ograniczonej zawartości energii, w

celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- dietetyczne środki spożywcze
200 mg/kg



specjalnego przeznaczenia medycznego,

określone w przepisach o środkach
spożywczych specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- suplementy diety w postaci płynnej,
80 mg/kg



określone w przepisach o suplementach

diety
- suplementy diety w postaci stałej,
500 mg/kg



określone w przepisach o suplementach

diety
- suplementy diety określone w
1200 mg/kg



przepisach o suplementach diety, oparte

na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
- śniadaniowe przetwory zbożowe
100 mg/kg



preparowane do bezpośredniego

spożycia z zawartością błonnika wyższą
niż 15 % i zawierające co
najmniej 20 % otrąb, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- zupy o obniżonej wartości
110 mg/l



energetycznej
- pastylki, drażetki odświeżające
3000 mg/kg



oddech, bez dodatku cukru
- napoje zawierające mieszaninę napoju
80 mg/l



bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,

lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
Projekt wstępny

Strona 39 z 39




- napoje spirytusowe o zawartości
80 mg/kg



alkoholu mniej niż 15 % obj.
- wafle (formy różne) bez dodatku cukru
800 mg/kg



przeznaczone do lodów
- Feinkostsalat
160 mg/kg
6)
E 957
Taumatyna
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
50 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
50 mg/kg



lub owocach suszonych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
50 mg/kg
- suplementy diety określone w
400 mg/kg



przepisach o suplementach diety, oparte

na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
- lody o obniżonej wartości
50 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru


7)
E 959
Neohesperydyna
Napoje bezalkoholowe



DC
- aromatyzowane, oparte na wodzie
30 mg/l



napoje bezalkoholowe, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku
50 mg/l



i pochodnych mleka, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe na bazie soków
30 mg/l



owocowych, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane oparte na
50 mg/kg



wodzie, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty oparte na mleku i
50 mg/kg



pochodnych mleka, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na owocach i
50 mg/kg



warzywach, o obniżonej wartości

Projekt wstępny

Strona 40 z 40
strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 20 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: