eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
50 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
50 mg/kg



wartości energetycznej lub bez dodatku

cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
50 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
100 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
100 mg/kg



lub owocach suszonych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o
150 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru
- produkty do smarowania pieczywa
50 mg/kg



oparte na kakao, mleku, suszonych

owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
400 mg/kg
- cider i perry
20 mg/l
- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
10 mg/l



alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/ Tafelbier/Table
10 mg/l



beer" (zawartość brzeczki mniej niż

6 %), z wyjątkiem "Obergäriges
Einfachbier"
- piwo o kwasowości minimum 30
10 mg/l



miliekwiwalentów w przeliczeniu na

NaOH
- piwo brązowe typu "oud bruin"
10 mg/l
- lody o obniżonej wartości
50 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- owoce w puszkach lub w
50 mg/kg



opakowaniach szklanych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
50 mg/kg



marmolady, o obniżonej wartości

Projekt wstępny

Strona 41 z 41
energetycznej
- słodko-kwaśne marynaty owocowe i
100 mg/kg



warzywne
- preparaty owocowe i warzywne o
50 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej
- słodko-kwaśne konserwy i prezerwy
30 mg/kg



rybne, marynaty rybne, skorupiaki i

mięczaki
- sosy
50 mg/kg
- musztardy
50 mg/kg
- pieczywo cukiernicze i wyroby
150 mg/kg



ciastkarskie specjalnego żywieniowego

przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
100 mg/kg



o ograniczonej zawartości energii, w

celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- suplementy diety w postaci płynnej,
50 mg/kg



określone w przepisach o suplementach

diety
- suplementy diety w postaci stałej,
100 mg/kg



określone w przepisach o suplementach

diety
- śniadaniowe przetwory zbożowe
50 mg/kg



preparowane do bezpośredniego

spożycia, z zawartością błonnika wyższą
niż 15 % i zawierające co najmniej
20 % otrąb, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- zupy o obniżonej wartości
50 mg/l



energetycznej
- pastylki, drażetki odświeżające
400 mg/kg



oddech, bez dodatku cukru
- suplementy diety określone w
400 mg/kg



przepisach o suplementach diety, oparte

na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
- napoje zawierające mieszaninę napoju
30 mg/l



bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,

lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
- napoje spirytusowe o zawartości
30 mg/kg
Projekt wstępny

Strona 42 z 42



alkoholu mniej niż 15 % obj.
- wafle (formy różne) bez dodatku
50 mg/kg



cukru, przeznaczone do lodów
- piwo o obniżonej wartości
10 mg/kg



energetycznej
- Feinkostsalat
50 mg/kg
- produkty dietetyczne przeznaczone do
100 mg/kg



użycia w celach medycznych, określone

w przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
50 mg/kg



aromatycznych, gotowych do spożycia,

pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie

8)
E 955
Sukraloza
Napoje bezalkoholowe
- aromatyzowane, oparte na wodzie
300 mg/l



napoje bezalkoholowe, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku
300 mg/l



i pochodnych mleka lub sokach

owocowych, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane oparte na
400 mg/kg



wodzie, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty oparte na mleku i
400 mg/kg



pochodnych mleka, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na owocach i
400 mg/kg



warzywach, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
400 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
400 mg/kg



wartości energetycznej lub bez dodatku

cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
400 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru
Projekt wstępny

Strona 43 z 43




- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
200 mg/kg



aromatycznych, gotowych do spożycia,

pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
1000 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
800 mg/kg



lub owocach suszonych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o
1000 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej lub

bez dodatku cukru
- wafle (formy różne) bez dodatku cukru
800 mg/kg



przeznaczone do lodów
- Essoblaten
800 mg/kg
- produkty do smarowania pieczywa
400 mg/kg



oparte na kakao, mleku, suszonych

owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- śniadaniowe przetwory zbożowe
400 mg/kg



preparowane do bezpośredniego

spożycia z zawartością błonnika wyższą
niż 15 % i zawierające co
najmniej 20 % otrąb, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- pastylki, drażetki odświeżające
2400 mg/kg



oddech, bez dodatku cukru
- silnie aromatyzowane pastylki
1000 mg/kg



odświeżające gardło, bez dodatku cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
3000 mg/kg
- wyroby cukiernicze o obniżonej
200 mg/kg



wartości energetycznej, w formie

tabletek i tabliczek
- cider i perry
50 mg/l
- napoje zawierające mieszaninę napoju
250 mg/l



bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,

lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
- napoje spirytusowe o zawartości
250 mg/l



alkoholu mniej niż 15 % obj.

Projekt wstępny

Strona 44 z 44




- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
250 mg/l



alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/ Tafelbier/Table
250 mg/l



beer" (zawartość brzeczki mniej niż

6 %), z wyjątkiem "Obergäriges
Einfachbier"
- piwo brązowe typu "oud bruin"
250 mg/l
- piwo o kwasowości minimum 30
250 mg/l



miliekwiwalentów w przeliczeniu na

NaOH
- piwo o obniżonej wartości
10 mg/l



energetycznej
- lody o obniżonej wartości
320 mg/kg



energetycznej lub bez dodatku cukru
- owoce w puszkach lub w
400 mg/kg



opakowaniach szklanych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
400 mg/kg



marmolady, o obniżonej wartości

energetycznej
- preparaty owocowe i warzywne, o
400 mg/kg



obniżonej wartości energetycznej
- słodko-kwaśne marynaty owocowe i
180 mg/kg



warzywne
- Feinkostsalat
140 mg/kg
- słodko-kwaśne konserwy i prezerwy
120 mg/kg



rybne, marynaty rybne, skorupiaki i

mięczaki
- zupy o obniżonej wartości
45 mg/l



energetycznej
- sosy
450 mg/kg
- musztardy
140 mg/kg
- pieczywo cukiernicze i wyroby
700 mg/kg



ciastkarskie specjalnego żywieniowego

przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
320 mg/kg



o ograniczonej zawartości energii, w

celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

Projekt wstępny

Strona 45 z 45
strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10 ... 20 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: