Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
50 mg/kg
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
50 mg/kg
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
50 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
100 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
100 mg/kg
lub owocach suszonych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o
150 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
- produkty do smarowania pieczywa
50 mg/kg
oparte na kakao, mleku, suszonych
owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
400 mg/kg
- cider i perry
20 mg/l
- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
10 mg/l
alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/ Tafelbier/Table
10 mg/l
beer" (zawartość brzeczki mniej niż
6 %), z wyjątkiem "Obergäriges
Einfachbier"
- piwo o kwasowości minimum 30
10 mg/l
miliekwiwalentów w przeliczeniu na
NaOH
- piwo brązowe typu "oud bruin"
10 mg/l
- lody o obniżonej wartości
50 mg/kg
energetycznej lub bez dodatku cukru
- owoce w puszkach lub w
50 mg/kg
opakowaniach szklanych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
50 mg/kg
marmolady, o obniżonej wartości
Projekt wstępny
Strona 41 z 41
energetycznej
- słodko-kwaśne marynaty owocowe i
100 mg/kg
warzywne
- preparaty owocowe i warzywne o
50 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej
- słodko-kwaśne konserwy i prezerwy
30 mg/kg
rybne, marynaty rybne, skorupiaki i
mięczaki
- sosy
50 mg/kg
- musztardy
50 mg/kg
- pieczywo cukiernicze i wyroby
150 mg/kg
ciastkarskie specjalnego żywieniowego
przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
100 mg/kg
o ograniczonej zawartości energii, w
celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- suplementy diety w postaci płynnej,
50 mg/kg
określone w przepisach o suplementach
diety
- suplementy diety w postaci stałej,
100 mg/kg
określone w przepisach o suplementach
diety
- śniadaniowe przetwory zbożowe
50 mg/kg
preparowane do bezpośredniego
spożycia, z zawartością błonnika wyższą
niż 15 % i zawierające co najmniej
20 % otrąb, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- zupy o obniżonej wartości
50 mg/l
energetycznej
- pastylki, drażetki odświeżające
400 mg/kg
oddech, bez dodatku cukru
- suplementy diety określone w
400 mg/kg
przepisach o suplementach diety, oparte
na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
- napoje zawierające mieszaninę napoju
30 mg/l
bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,
lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
- napoje spirytusowe o zawartości
30 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 42 z 42
alkoholu mniej niż 15 % obj.
- wafle (formy różne) bez dodatku
50 mg/kg
cukru, przeznaczone do lodów
- piwo o obniżonej wartości
10 mg/kg
energetycznej
- Feinkostsalat
50 mg/kg
- produkty dietetyczne przeznaczone do
100 mg/kg
użycia w celach medycznych, określone
w przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
50 mg/kg
aromatycznych, gotowych do spożycia,
pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie
8)
E 955
Sukraloza
Napoje bezalkoholowe
- aromatyzowane, oparte na wodzie
300 mg/l
napoje bezalkoholowe, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku
300 mg/l
i pochodnych mleka lub sokach
owocowych, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane oparte na
400 mg/kg
wodzie, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty oparte na mleku i
400 mg/kg
pochodnych mleka, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na owocach i
400 mg/kg
warzywach, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
400 mg/kg
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
400 mg/kg
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
400 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
Projekt wstępny
Strona 43 z 43
- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
200 mg/kg
aromatycznych, gotowych do spożycia,
pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
1000 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
800 mg/kg
lub owocach suszonych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o
1000 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
- wafle (formy różne) bez dodatku cukru
800 mg/kg
przeznaczone do lodów
- Essoblaten
800 mg/kg
- produkty do smarowania pieczywa
400 mg/kg
oparte na kakao, mleku, suszonych
owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- śniadaniowe przetwory zbożowe
400 mg/kg
preparowane do bezpośredniego
spożycia z zawartością błonnika wyższą
niż 15 % i zawierające co
najmniej 20 % otrąb, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- pastylki, drażetki odświeżające
2400 mg/kg
oddech, bez dodatku cukru
- silnie aromatyzowane pastylki
1000 mg/kg
odświeżające gardło, bez dodatku cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
3000 mg/kg
- wyroby cukiernicze o obniżonej
200 mg/kg
wartości energetycznej, w formie
tabletek i tabliczek
- cider i perry
50 mg/l
- napoje zawierające mieszaninę napoju
250 mg/l
bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,
lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
- napoje spirytusowe o zawartości
250 mg/l
alkoholu mniej niż 15 % obj.
Projekt wstępny
Strona 44 z 44
- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
250 mg/l
alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/ Tafelbier/Table
250 mg/l
beer" (zawartość brzeczki mniej niż
6 %), z wyjątkiem "Obergäriges
Einfachbier"
- piwo brązowe typu "oud bruin"
250 mg/l
- piwo o kwasowości minimum 30
250 mg/l
miliekwiwalentów w przeliczeniu na
NaOH
- piwo o obniżonej wartości
10 mg/l
energetycznej
- lody o obniżonej wartości
320 mg/kg
energetycznej lub bez dodatku cukru
- owoce w puszkach lub w
400 mg/kg
opakowaniach szklanych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
400 mg/kg
marmolady, o obniżonej wartości
energetycznej
- preparaty owocowe i warzywne, o
400 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej
- słodko-kwaśne marynaty owocowe i
180 mg/kg
warzywne
- Feinkostsalat
140 mg/kg
- słodko-kwaśne konserwy i prezerwy
120 mg/kg
rybne, marynaty rybne, skorupiaki i
mięczaki
- zupy o obniżonej wartości
45 mg/l
energetycznej
- sosy
450 mg/kg
- musztardy
140 mg/kg
- pieczywo cukiernicze i wyroby
700 mg/kg
ciastkarskie specjalnego żywieniowego
przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
320 mg/kg
o ograniczonej zawartości energii, w
celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
Projekt wstępny
Strona 45 z 45
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei