eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



Wolny glicerol i poliglicerol
Nie więcej niż 7 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierąjącej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

179. E 476 POLIRYCYNOOLEINIAN POLIGLICEROLU

Nazwy synonimowe
Estry glicerolu i kwasów tłuszczowych skondensowanego oleju rycynowego

Estry poliglicerolu i poliskondensowanych kwasów tłuszczowych oleju
rycynowego
Estry poliglicerolu i wewnątrzestryfikowanego kwasu rycynooleinowego
PGPR

Definicja
Polirycynooleinian poliglicerolu otrzymuje się przez estryfikację poliglicerolu

skondensowanymi kwasami tłuszczowymi oleju rycynowego

Opis
Przezroczysta, bardzo lepka ciecz


Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie i w etanolu Rozpuszczalny w eterze, węglowodorach

i w chlorowcowanych węglowodorach

B. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, poliglicerolu i

kwasu rycynooleinowego

C. Współczynnik załamania [n]65
W zakresie 1,4630 - 1,4665


Czystość


Poliglicerole
Poliglicerol powinien składać się z nie mniej niż 75 % di-, tri- i tetragliceroli i

zawierać nie więcej niż 10 % poligliceroli równorzędnych lub wyższych od
heptaglicerolu

Liczba hydroksylowa
Nie mniejsza niż 80 i nie większa niż 100


Liczba kwasowa
Nie większa niż 6


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg



180. E 477 ESTRY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I GLIKOLU PROPYLENOWEGO

Nazwy synonimowe
Estry 1,2-propanodiolu i kwasów tłuszczowych


Definicja
Produkt składa się z mieszaniny mono- i diestrów 1,2-propanodiolu i kwasów

tłuszczowych występujących w jadalnych tłuszczach i olejach. Substrat
alkoholowy stanowi wyłącznie 1,2-propanodiol wraz z dimerem i śladowymi
Projekt wstępny

Strona 179 z 179
ilościami trimeru. Brak kwasów organicznych innych niż spożywcze kwasy
tłuszczowe

Analiza
Zawiera nie mniej niż 85 % estrów kwasów tłuszczowych ogółem


Opis
Przezroczyste ciecze lub woskowe białe płatki, kulki bądź substancje stałe o

słodkim zapachu

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność glikolu propylenowego i

kwasów tłuszczowych

Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800° C ± 25 °C


Kwasy inne niż kwasy tłuszczowe
Niewykrywalne


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 6 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Zawartość 1,2-propanodiolu ogółem
Nie mniej niż 11 % i nie więcej niż 31 %


Wolny 1,2-propanodiol
Nie więcej niż 5 %


Dimery i trimery glikolu propylenowego
Nie więcej niż 0,5 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

181. E 479b TERMOUTLENIONY OLEJ SOJOWY Z MONO- I DIGLICERYDAMI
KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Nazwy synonimowe
TOSOM


Definicja
Termoutleniony olej sojowy po reakcji z mono- i diglicerydami kwasów

tłuszczowych stanowi złożoną mieszaninę estrów glicerolu i kwasów
tłuszczowych występujących w tłuszczach jadalnych oraz kwasów tłuszczowych z
termoutlenionego oleju sojowego. Produkt otrzymuje się w reakcji mieszaniny
10 % termoutlenionego oleju sojowego i 90 % mono- i diglicerydów spożywczych
kwasów tłuszczowych i dezodoryzacje w próżni, w temperaturze 130 °C. Olej
sojowy pochodzi wyłącznie z naturalnych odmian soi.

Opis
Produkt o konsystencji wosku lub stały, barwa jasnożółta do jasnobrązowej


Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie

Rozpuszczalny w gorących olejach i tłuszczach

Czystość



Zakres temperatur topnienia
55-65 °C


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 1,5 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Kwasy tłuszczowe ogółem
83-90 %


Projekt wstępny

Strona 180 z 180
Glicerol ogółem
16-22 %


Estry metylowe kwasów tłuszczowych nietworzące związków
Nie więcej niż 9 % estrów metylowych kwasów tłuszczowych ogółem
addycyjnych z mocznikiem


Kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w eterze naftowym
Nie więcej niż 2 % kwasów tłuszczowych ogółem


Liczba nadtlenkowa
Nie większa niż 3


Związki epoksydowe
Nie więcej niż 0,03 % tlenku etylenu


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg



182. E 481 STEAROILOMLECZAN SODU

Nazwy synonimowe
2-stearoilopropionian sodu

2-stearoilomleczan sodu

Definicja
Mieszanina soli sodowych kwasów stearoilomlekowych i ich polimerów oraz

występujących w mniejszych ilościach soli sodowych innych pokrewnych
kwasów, będąca produktem reakcji kwasu mlekowego i kwasu stearynowego.
Mogą również występować inne spożywcze kwasy tłuszczowe, w postaci wolnej
lub zestryfikowanej, co wynika z ich obecności w stosowanym kwasie
stearynowym

Nazwy chemiczne
Di-2-stearoilomleczan sodu

Di(2-stearoiloksy)propionian sodu

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
246-929-7


Wzór chemiczny (główne składniki)
C21H39O4Na

C19H35O4Na

Opis
Biały lub jasnożółty proszek lub łamliwa substancja stała o charakterystycznym

zapachu

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność sodu, kwasów tłuszczowych
i kwasu mlekowego


B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w etanolu


Czystość


Sód
Nie mniej niż 2,5 % i nie więcej niż 5 %


Liczba estrowa
Nie mniejsza niż 90 i nie większa niż 190


Liczba kwasowa
Nie mniejsza niż 60 i nie większa niż 130


Kwas mlekowy ogółem
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 181 z 181

183. E 482 STEAROILOMLECZAN WAPNIA

Nazwy synonimowe
2-stearoilopropionian wapnia


Definicja
Mieszanina soli wapniowych kwasów stearoilomlekowych i ich polimerów oraz

występujących w mniejszych ilościach soli wapniowych innych pokrewnych
kwasów, będąca produktem reakcji kwasu mlekowego i kwasu stearynowego.
Mogą również występować inne spożywcze kwasy tłuszczowe, w postaci wolnej
lub zestryfikowanej, co wynika z ich obecności w stosowanym kwasie
stearynowym

Nazwy chemiczne
Di-2-stearoilomleczan wapnia

Di(2-stearoiloksy)propionian wapnia

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych


227-335-7

Wzór chemiczny (główne składniki)
C42H78O8Ca

C38H70O8Ca

Opis
Biały lub jasnożółty proszek lub łamliwa substancja stała o charakterystycznym

zapachu

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność wapnia, kwasów

tłuszczowych i kwasu mlekowego

B. Rozpuszczalność
Słabo rozpuszczalny w gorącej wodzie


Czystość



Wapń
Nie mniej niż 1 % i nie więcej niż 5,2 %


Liczba estrowa
Nie mniejsza niż 125 i nie większa niż 190


Kwas mlekowy ogółem
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 %


Liczba kwasowa
Nie mniejsza niż 50 i nie większa niż 130


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg



184. E 483 WINIAN STEARYLU

Nazwy synonimowe
Winian stearylopalmitylu


Definicja
Produkt estryfikacji kwasem winowym handlowego alkoholu stearynowego, który

zasadniczo składa się z alkoholu stearynowego i palmitylowego. Produkt zawiera
głównie diestry, w mniejszych ilościach są obecne monoestry i niezmienione
surowce wyjściowe

Nazwa chemiczna
Winian distearylu

Winian dipalmitylu

Wzór chemiczny
C38H74O6 do C40H78O6


Masa cząsteczkowa
627 do 655


Analiza
Zawiera nie mniej niż 90 % estrów ogółem, co odpowiada liczbie estrowej nie

mniejszej niż 163 i nie większej niż 180

Projekt wstępny

Strona 182 z 182
Opis
Kremowa, mazista substancja stała (w temp. 25 °C), barwa kremowa


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność winianów


B. Zakres temperatur topnienia
Od 67 °C do 77 °C. Po zmydleniu nasyconego, długiego łańcucha alkoholi

tłuszczowych temperatura topnienia waha się od 49 °C do 55 °C

Czystość


Liczba hydroksylowa
Nie mniejsza niż 200 i nie większa niż 220


Liczba kwasowa
Nie większa niż 5,6


Zawartość kwasu winowego, ogółem
Nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 35 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Substancje nieulegające zmydleniu
Nie mniej niż 77 % i nie więcej niż 83 %


Liczba jodowa
Nie większa niż 4 (Wijs)



185. E 491 MONOSTEARYNIAN SORBITOLU

Definicja
Mieszanina niepełnych estrów sorbitolu i bezwodników sorbitolu ze spożywczym,

handlowym kwasem stearynowym

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych


215-664-9

Analiza
Zawiera nie mniej niż 95 % mieszaniny sorbitolu, sorbitanu i estrów izosorbowych


Opis
Lekkie, kremowe do beżowych kulki lub płatki bądź twarda, woskowa substancja

stała o nieznacznym charakterystycznym zapachu

Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
W temperaturach wyższych od jego temperatury topnienia rozpuszczalny w

toluenie, dioksanie, czterochlorku węgla, eterze, metanolu, etanolu i anilinie;
nierozpuszczalny w eterze naftowym i acetonie; nierozpuszczalny w zimnej
wodzie, ale w cieplej wodzie tworzy zawiesiny; w temperaturze powyżej 50 °C
rozpuszczalny z tworzeniem mgły w oleju mineralnym i octanie etylu

B. Zakres temperatur krzepnięcia
50-52 °C


C. Widmo absorpcji w podczerwieni
Charakterystyczne dla niepełnych estrów alkoholi wielowodorotlenowych i

kwasów tłuszczowych

Czystość


Woda
Nie więcej niż 2 % (metoda Karla Fischera)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %


Liczba kwasowa
Nie większa niż 10


Liczba zmydlenia
Nie mniejsza niż 147 i nie większa niż 157


Liczba hydroksylowa
Nie mniejsza niż 235 i nie większa niż 260


Projekt wstępny

Strona 183 z 183
strony : 1 ... 10 ... 50 ... 62 . [ 63 ] . 64 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: