Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Wolny glicerol i poliglicerol
Nie więcej niż 7 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierąjącej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
179. E 476 POLIRYCYNOOLEINIAN POLIGLICEROLU
Nazwy synonimowe
Estry glicerolu i kwasów tłuszczowych skondensowanego oleju rycynowego
Estry poliglicerolu i poliskondensowanych kwasów tłuszczowych oleju
rycynowego
Estry poliglicerolu i wewnątrzestryfikowanego kwasu rycynooleinowego
PGPR
Definicja
Polirycynooleinian poliglicerolu otrzymuje się przez estryfikację poliglicerolu
skondensowanymi kwasami tłuszczowymi oleju rycynowego
Opis
Przezroczysta, bardzo lepka ciecz
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie i w etanolu Rozpuszczalny w eterze, węglowodorach
i w chlorowcowanych węglowodorach
B. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, poliglicerolu i
kwasu rycynooleinowego
C. Współczynnik załamania [n]65
W zakresie 1,4630 - 1,4665
Czystość
Poliglicerole
Poliglicerol powinien składać się z nie mniej niż 75 % di-, tri- i tetragliceroli i
zawierać nie więcej niż 10 % poligliceroli równorzędnych lub wyższych od
heptaglicerolu
Liczba hydroksylowa
Nie mniejsza niż 80 i nie większa niż 100
Liczba kwasowa
Nie większa niż 6
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
180. E 477 ESTRY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I GLIKOLU PROPYLENOWEGO
Nazwy synonimowe
Estry 1,2-propanodiolu i kwasów tłuszczowych
Definicja
Produkt składa się z mieszaniny mono- i diestrów 1,2-propanodiolu i kwasów
tłuszczowych występujących w jadalnych tłuszczach i olejach. Substrat
alkoholowy stanowi wyłącznie 1,2-propanodiol wraz z dimerem i śladowymi
Projekt wstępny
Strona 179 z 179
ilościami trimeru. Brak kwasów organicznych innych niż spożywcze kwasy
tłuszczowe
Analiza
Zawiera nie mniej niż 85 % estrów kwasów tłuszczowych ogółem
Opis
Przezroczyste ciecze lub woskowe białe płatki, kulki bądź substancje stałe o
słodkim zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glikolu propylenowego i
kwasów tłuszczowych
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800° C ± 25 °C
Kwasy inne niż kwasy tłuszczowe
Niewykrywalne
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 6 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Zawartość 1,2-propanodiolu ogółem
Nie mniej niż 11 % i nie więcej niż 31 %
Wolny 1,2-propanodiol
Nie więcej niż 5 %
Dimery i trimery glikolu propylenowego
Nie więcej niż 0,5 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
181. E 479b TERMOUTLENIONY OLEJ SOJOWY Z MONO- I DIGLICERYDAMI
KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Nazwy synonimowe
TOSOM
Definicja
Termoutleniony olej sojowy po reakcji z mono- i diglicerydami kwasów
tłuszczowych stanowi złożoną mieszaninę estrów glicerolu i kwasów
tłuszczowych występujących w tłuszczach jadalnych oraz kwasów tłuszczowych z
termoutlenionego oleju sojowego. Produkt otrzymuje się w reakcji mieszaniny
10 % termoutlenionego oleju sojowego i 90 % mono- i diglicerydów spożywczych
kwasów tłuszczowych i dezodoryzacje w próżni, w temperaturze 130 °C. Olej
sojowy pochodzi wyłącznie z naturalnych odmian soi.
Opis
Produkt o konsystencji wosku lub stały, barwa jasnożółta do jasnobrązowej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie
Rozpuszczalny w gorących olejach i tłuszczach
Czystość
Zakres temperatur topnienia
55-65 °C
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 1,5 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Kwasy tłuszczowe ogółem
83-90 %
Projekt wstępny
Strona 180 z 180
Glicerol ogółem
16-22 %
Estry metylowe kwasów tłuszczowych nietworzące związków
Nie więcej niż 9 % estrów metylowych kwasów tłuszczowych ogółem
addycyjnych z mocznikiem
Kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w eterze naftowym
Nie więcej niż 2 % kwasów tłuszczowych ogółem
Liczba nadtlenkowa
Nie większa niż 3
Związki epoksydowe
Nie więcej niż 0,03 % tlenku etylenu
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
182. E 481 STEAROILOMLECZAN SODU
Nazwy synonimowe
2-stearoilopropionian sodu
2-stearoilomleczan sodu
Definicja
Mieszanina soli sodowych kwasów stearoilomlekowych i ich polimerów oraz
występujących w mniejszych ilościach soli sodowych innych pokrewnych
kwasów, będąca produktem reakcji kwasu mlekowego i kwasu stearynowego.
Mogą również występować inne spożywcze kwasy tłuszczowe, w postaci wolnej
lub zestryfikowanej, co wynika z ich obecności w stosowanym kwasie
stearynowym
Nazwy chemiczne
Di-2-stearoilomleczan sodu
Di(2-stearoiloksy)propionian sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
246-929-7
Wzór chemiczny (główne składniki)
C21H39O4Na
C19H35O4Na
Opis
Biały lub jasnożółty proszek lub łamliwa substancja stała o charakterystycznym
zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność sodu, kwasów tłuszczowych
i kwasu mlekowego
B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Sód
Nie mniej niż 2,5 % i nie więcej niż 5 %
Liczba estrowa
Nie mniejsza niż 90 i nie większa niż 190
Liczba kwasowa
Nie mniejsza niż 60 i nie większa niż 130
Kwas mlekowy ogółem
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 181 z 181
183. E 482 STEAROILOMLECZAN WAPNIA
Nazwy synonimowe
2-stearoilopropionian wapnia
Definicja
Mieszanina soli wapniowych kwasów stearoilomlekowych i ich polimerów oraz
występujących w mniejszych ilościach soli wapniowych innych pokrewnych
kwasów, będąca produktem reakcji kwasu mlekowego i kwasu stearynowego.
Mogą również występować inne spożywcze kwasy tłuszczowe, w postaci wolnej
lub zestryfikowanej, co wynika z ich obecności w stosowanym kwasie
stearynowym
Nazwy chemiczne
Di-2-stearoilomleczan wapnia
Di(2-stearoiloksy)propionian wapnia
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
227-335-7
Wzór chemiczny (główne składniki)
C42H78O8Ca
C38H70O8Ca
Opis
Biały lub jasnożółty proszek lub łamliwa substancja stała o charakterystycznym
zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność wapnia, kwasów
tłuszczowych i kwasu mlekowego
B. Rozpuszczalność
Słabo rozpuszczalny w gorącej wodzie
Czystość
Wapń
Nie mniej niż 1 % i nie więcej niż 5,2 %
Liczba estrowa
Nie mniejsza niż 125 i nie większa niż 190
Kwas mlekowy ogółem
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 %
Liczba kwasowa
Nie mniejsza niż 50 i nie większa niż 130
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
184. E 483 WINIAN STEARYLU
Nazwy synonimowe
Winian stearylopalmitylu
Definicja
Produkt estryfikacji kwasem winowym handlowego alkoholu stearynowego, który
zasadniczo składa się z alkoholu stearynowego i palmitylowego. Produkt zawiera
głównie diestry, w mniejszych ilościach są obecne monoestry i niezmienione
surowce wyjściowe
Nazwa chemiczna
Winian distearylu
Winian dipalmitylu
Wzór chemiczny
C38H74O6 do C40H78O6
Masa cząsteczkowa
627 do 655
Analiza
Zawiera nie mniej niż 90 % estrów ogółem, co odpowiada liczbie estrowej nie
mniejszej niż 163 i nie większej niż 180
Projekt wstępny
Strona 182 z 182
Opis
Kremowa, mazista substancja stała (w temp. 25 °C), barwa kremowa
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność winianów
B. Zakres temperatur topnienia
Od 67 °C do 77 °C. Po zmydleniu nasyconego, długiego łańcucha alkoholi
tłuszczowych temperatura topnienia waha się od 49 °C do 55 °C
Czystość
Liczba hydroksylowa
Nie mniejsza niż 200 i nie większa niż 220
Liczba kwasowa
Nie większa niż 5,6
Zawartość kwasu winowego, ogółem
Nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 35 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Substancje nieulegające zmydleniu
Nie mniej niż 77 % i nie więcej niż 83 %
Liczba jodowa
Nie większa niż 4 (Wijs)
185. E 491 MONOSTEARYNIAN SORBITOLU
Definicja
Mieszanina niepełnych estrów sorbitolu i bezwodników sorbitolu ze spożywczym,
handlowym kwasem stearynowym
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
215-664-9
Analiza
Zawiera nie mniej niż 95 % mieszaniny sorbitolu, sorbitanu i estrów izosorbowych
Opis
Lekkie, kremowe do beżowych kulki lub płatki bądź twarda, woskowa substancja
stała o nieznacznym charakterystycznym zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
W temperaturach wyższych od jego temperatury topnienia rozpuszczalny w
toluenie, dioksanie, czterochlorku węgla, eterze, metanolu, etanolu i anilinie;
nierozpuszczalny w eterze naftowym i acetonie; nierozpuszczalny w zimnej
wodzie, ale w cieplej wodzie tworzy zawiesiny; w temperaturze powyżej 50 °C
rozpuszczalny z tworzeniem mgły w oleju mineralnym i octanie etylu
B. Zakres temperatur krzepnięcia
50-52 °C
C. Widmo absorpcji w podczerwieni
Charakterystyczne dla niepełnych estrów alkoholi wielowodorotlenowych i
kwasów tłuszczowych
Czystość
Woda
Nie więcej niż 2 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %
Liczba kwasowa
Nie większa niż 10
Liczba zmydlenia
Nie mniejsza niż 147 i nie większa niż 157
Liczba hydroksylowa
Nie mniejsza niż 235 i nie większa niż 260
Projekt wstępny
Strona 183 z 183
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei