Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Nazwy synonimowe
Citrem
Estry mono- i diglicerydów z kwasem cytrynowym
Cytroglicerydy
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
Definicja
Estry glicerolu i kwasu cytrynowego oraz kwasów tłuszczowych występują w
olejach i tłuszczach jadalnych. Mogą zawierać małe ilości wolnego glicerolu,
wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu cytrynowego oraz wolnych
glicerydów. Mogą być częściowo lub całkowicie zobojętnione wodorotlenkiem
sodu lub wodorotlenkiem potasu.
Opis
Ciecze o barwie od żółtawej do lekko brązowej lub ciała stałe o konsystencji
wosku albo ciała półstałe
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów
tłuszczowych i kwasu cytrynowego
B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w zimnej wodzie
W gorącej wodzie tworzą zawiesinę
Rozpuszczalne w olejach i tłuszczach
Nierozpuszczalne w zimnym etanolu
Czystość
Obecność innych kwasów poza kwasem cytrynowym i kwasami
Niewykrywalna
tłuszczowymi
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 33 %
Zawartość kwasu cytrynowego ogółem
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 50 %
Popiół siarczanowy (oznaczony w temperaturze
Produkty niezobojętnione: nie więcej niż 0,5 %
800 ± 25 °C)
Produkty częściowo lub całkowicie zobojętnione: nie więcej niż 10 %
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
173. E 472d MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM WINOWYM
Nazwy synonimowe
Estry mono- oraz diglicerydów i kwasu winowego
Cytroglicerydy
Estry winowe mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych
Definicja
Estry glicerolu i kwasu winowego oraz kwasów tłuszczowych występujące w
tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego
glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu winowego i wolnych
glicerydów
Opis
Gęste, lepkie jasnożółte ciecze do twardych, żółtych wosków
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów
tłuszczowych i kwasu winowego
Czystość
Obecność innych kwasów poza kwasem winowym i kwasami
Niewykrywalna
Projekt wstępny
Strona 174 z 174
tłuszczowymi
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 12 % i nie więcej niż 29 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Całkowita zawartość kwasu winowego
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 50 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
174. E 472e MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM MONO- I DIACETYLOWINOWYM
Nazwy synonimowe
Estry mono- i diglicerydów i kwasu diacetylowinowego
Estry kwasu diacetylowinowego i kwasów tłuszczowych z glicerolem
Definicja
Mieszanina estrów glicerolu z kwasami mono- i diacetylowinowymi
(otrzymanymi z kwasu winowego) oraz z kwasami tłuszczowymi występująca w
tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego
glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu winowego i octowego
oraz ich kombinacji, a także wolnych glicerydów. Produkt zawiera również estry
kwasu octowego i winowego z kwasami tłuszczowymi
Opis
Gęste, lepkie ciecze, substancje o konsystencji tłuszczu, lub żółte i woskowate,
które w kontakcie z wilgotnym powietrzem hydrolizują z uwalnianiem kwasu
octowego
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów
tłuszczowych, kwasu winowego i kwasu octowego
Czystość
Obecność innych kwasów poza kwasem octowym, winowym i
Niewykrywalna
kwasami tłuszczowymi
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 11% i nie więcej niż 28 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 175 z 175
Zawartość kwasu winowego ogółem
Nie mniej niż 10 % i nie więcej niż 40 %
Zawartość kwasu octowego ogółem
Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 32 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
175. E 472f MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE MIESZANIN KWASU OCTOWEGO I WINOWEGO
Nazwy synonimowe
Mieszanina estrów mono- oraz diglicerydów i kwasów tłuszczowych i kwasów
octowego oraz winowego
Definicja
Estry glicerolu i kwasów octowego i winowego oraz kwasów tłuszczowych
występujące w tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą one zawierać niewielkie
ilości wolnego glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu
winowego i octowego oraz wolnych glicerydów. Produkt może zawierać estry
mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych i kwasu mono- i diacetylowinowego
Opis
Gęste, lepkie ciecze lub substancje stałe, barwa od białej do jasnożółtej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów
tłuszczowych, kwasu winowego i kwasu octowego
Czystość
Obecność innych kwasów poza kwasem octowym, winowym i
Niewykrywalna
kwasami tłuszczowymi
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 12 % i nie więcej niż 27 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Zawartość kwasu octowego ogółem
Nie mniej niż 10 % i nie więcej niż 20 %
Zawartość kwasu winowego ogółem
Nie mniej niż 20 % i nie więcej niż 40 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
176. E 473 ESTRY SACHAROZY I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Nazwy synonimowe
Cukroestry
Estry cukrowe
Definicja
Przede wszystkim mono-, di- i triestry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Projekt wstępny
Strona 176 z 176
występujących w tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą być otrzymywane z
sacharozy oraz estrów metylowych i etylowych spożywczych kwasów
tłuszczowych bądź przez ekstrakcję z sacharoglicerydów. Do otrzymywania tych
związków nie mogą być stosowane żadne inne rozpuszczalniki organiczne poza
dimetylosulfotlenkiem, dimetyloformamidem, octanem etylu, 2-propanolem, 2-
metylo-l-propanolem, glikolem propylenowym i metyloetyloketonem
Analiza
Zawiera nie mniej niż 80 %
Opis
Gęste żele, miękkie substancje stałe lub proszki, barwa biała do jasnoszarobiałej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność sacharozy i kwasów
tłuszczowych
B. Rozpuszczalność
Trudno rozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w etanolu
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 2 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Wolne cukry
Nie więcej niż 5 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Metanol
Nie więcej niż 10 mg/kg
Dimetylosulfotlenek
Nie więcej niż 2 mg/kg
Dimetyloformamid
Nie więcej niż 1 mg/kg
2-metylo-1-propanol
Nie więcej niż 10 mg/kg
Octan etylu
Nie więcej niż 350 mg/kg, pojedynczo lub w mieszaninie
2-propanol
Glikol propylenowy
Metyloetyloketon (butanon)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
177. E 474 SACHAROGLICERYDY
Nazwy synonimowe
Glicerydy cukrowe
Definicja
Sacharoglicerydy otrzymuje się w reakcji sacharozy z jadalnymi tłuszczami i
olejami, w której powstaje mieszanina przede wszystkim mono-, di- oraz triestrów
sacharozy i kwasów tłuszczowych oraz pozostałych mono-, di- i triglicerydów
występujących w tłuszczach i olejach jadalnych. Do otrzymywania tych związków
nie mogą być stosowane żadne inne rozpuszczalniki organiczne poza
cykloheksanem, dimetyloformamidem, octanem etylu, 2-metylo-1-propanolem i 2-
propanolem
Analiza
Zawiera nie mniej niż 40 % i nie więcej niż 60 % estrów sacharozy i kwasów
tłuszczowych
Opis
Miękkie masy o konsystencji stałej, gęste żele lub proszki, barwa biała lub
zbliżona do białej
Projekt wstępny
Strona 177 z 177
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność cukru i kwasów
tłuszczowych
B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w zimnej wodzie, rozpuszczalne w etanolu
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 2 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Cukry niezwiązane
Nie więcej niż 5 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Metanol
Nie więcej niż 10 mg/kg
Dimetyloformamid
Nie więcej niż 1 mg/kg
2-metylo-1-propanol
Nie więcej niż 10 mg/kg, pojedynczo lub w mieszaninie
Cykloheksan
Octan etylu
Nie więcej niż 350 mg/kg, pojedynczo lub w mieszaninie
2-propanol
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
178. E 475 ESTRY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I POLIGLICEROLU
Nazwy synonimowe
Estry poliglicerolu i kwasów tłuszczowych
Definicja
Estry poliglicerolu i kwasów tłuszczowych otrzymuje się w wyniku estryfikacji
poliglicerolu jadalnymi tłuszczami i olejami, lub kwasami tłuszczowymi
występującymi w jadalnych tłuszczach i olejach. Poliglicerol jest mieszaniną
przede wszystkim di-, tri- i tetragliceroli i zawiera nie więcej niż 10 %
poligliceroli równorzędnych lub wyższych od heptaglicerolu
Opis
Ciecze oleiste do bardzo lepkich, barwa jasnożółta do bursztynowej;
Plastyczne lub miękkie substancje o stałej konsystencji, barwa jasnobeżowa do
średnio brązowej
Twarde substancje stałe o charakterze wosku, barwa jasnobeżowa do brązowej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, poliglicerolu i
kwasów tłuszczowych
B. Rozpuszczalność
Estry mają różne powinowactwo, od mocno hydrofilowego do mocno
lipofilowego, ale jako grupa wykazują skłonność do tworzenia zawiesin z wodą i
są rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych i olejach
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Kwasy inne niż kwasy tłuszczowe
Niewykrywalne
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 6 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Zawartość glicerolu i poliglicerolu ogółem
Nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 60 %
Projekt wstępny
Strona 178 z 178
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei