eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2


Nazwy synonimowe
Citrem

Estry mono- i diglicerydów z kwasem cytrynowym
Cytroglicerydy
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym

Definicja
Estry glicerolu i kwasu cytrynowego oraz kwasów tłuszczowych występują w

olejach i tłuszczach jadalnych. Mogą zawierać małe ilości wolnego glicerolu,
wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu cytrynowego oraz wolnych
glicerydów. Mogą być częściowo lub całkowicie zobojętnione wodorotlenkiem
sodu lub wodorotlenkiem potasu.

Opis
Ciecze o barwie od żółtawej do lekko brązowej lub ciała stałe o konsystencji

wosku albo ciała półstałe

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów

tłuszczowych i kwasu cytrynowego


B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w zimnej wodzie

W gorącej wodzie tworzą zawiesinę
Rozpuszczalne w olejach i tłuszczach
Nierozpuszczalne w zimnym etanolu

Czystość



Obecność innych kwasów poza kwasem cytrynowym i kwasami
Niewykrywalna
tłuszczowymi


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 33 %


Zawartość kwasu cytrynowego ogółem
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 50 %


Popiół siarczanowy (oznaczony w temperaturze
Produkty niezobojętnione: nie więcej niż 0,5 %
800 ± 25 °C)
Produkty częściowo lub całkowicie zobojętnione: nie więcej niż 10 %

Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).


173. E 472d MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM WINOWYM

Nazwy synonimowe
Estry mono- oraz diglicerydów i kwasu winowego

Cytroglicerydy
Estry winowe mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych

Definicja
Estry glicerolu i kwasu winowego oraz kwasów tłuszczowych występujące w

tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego
glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu winowego i wolnych
glicerydów

Opis
Gęste, lepkie jasnożółte ciecze do twardych, żółtych wosków


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów

tłuszczowych i kwasu winowego

Czystość


Obecność innych kwasów poza kwasem winowym i kwasami
Niewykrywalna
Projekt wstępny

Strona 174 z 174
tłuszczowymi


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 12 % i nie więcej niż 29 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Całkowita zawartość kwasu winowego
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 50 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).


174. E 472e MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM MONO- I DIACETYLOWINOWYM

Nazwy synonimowe
Estry mono- i diglicerydów i kwasu diacetylowinowego

Estry kwasu diacetylowinowego i kwasów tłuszczowych z glicerolem

Definicja
Mieszanina estrów glicerolu z kwasami mono- i diacetylowinowymi

(otrzymanymi z kwasu winowego) oraz z kwasami tłuszczowymi występująca w
tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego
glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu winowego i octowego
oraz ich kombinacji, a także wolnych glicerydów. Produkt zawiera również estry
kwasu octowego i winowego z kwasami tłuszczowymi

Opis
Gęste, lepkie ciecze, substancje o konsystencji tłuszczu, lub żółte i woskowate,

które w kontakcie z wilgotnym powietrzem hydrolizują z uwalnianiem kwasu
octowego

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów

tłuszczowych, kwasu winowego i kwasu octowego

Czystość


Obecność innych kwasów poza kwasem octowym, winowym i
Niewykrywalna
kwasami tłuszczowymi


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 11% i nie więcej niż 28 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Projekt wstępny

Strona 175 z 175


Zawartość kwasu winowego ogółem
Nie mniej niż 10 % i nie więcej niż 40 %


Zawartość kwasu octowego ogółem
Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 32 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).


175. E 472f MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE MIESZANIN KWASU OCTOWEGO I WINOWEGO

Nazwy synonimowe
Mieszanina estrów mono- oraz diglicerydów i kwasów tłuszczowych i kwasów

octowego oraz winowego

Definicja
Estry glicerolu i kwasów octowego i winowego oraz kwasów tłuszczowych

występujące w tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą one zawierać niewielkie
ilości wolnego glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu
winowego i octowego oraz wolnych glicerydów. Produkt może zawierać estry
mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych i kwasu mono- i diacetylowinowego

Opis
Gęste, lepkie ciecze lub substancje stałe, barwa od białej do jasnożółtej


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów

tłuszczowych, kwasu winowego i kwasu octowego

Czystość


Obecność innych kwasów poza kwasem octowym, winowym i
Niewykrywalna
kwasami tłuszczowymi


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 12 % i nie więcej niż 27 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Zawartość kwasu octowego ogółem
Nie mniej niż 10 % i nie więcej niż 20 %


Zawartość kwasu winowego ogółem
Nie mniej niż 20 % i nie więcej niż 40 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

176. E 473 ESTRY SACHAROZY I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Nazwy synonimowe
Cukroestry

Estry cukrowe

Definicja
Przede wszystkim mono-, di- i triestry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Projekt wstępny

Strona 176 z 176
występujących w tłuszczach i olejach jadalnych. Mogą być otrzymywane z
sacharozy oraz estrów metylowych i etylowych spożywczych kwasów
tłuszczowych bądź przez ekstrakcję z sacharoglicerydów. Do otrzymywania tych
związków nie mogą być stosowane żadne inne rozpuszczalniki organiczne poza
dimetylosulfotlenkiem, dimetyloformamidem, octanem etylu, 2-propanolem, 2-
metylo-l-propanolem, glikolem propylenowym i metyloetyloketonem

Analiza
Zawiera nie mniej niż 80 %


Opis
Gęste żele, miękkie substancje stałe lub proszki, barwa biała do jasnoszarobiałej


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność sacharozy i kwasów

tłuszczowych

B. Rozpuszczalność
Trudno rozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w etanolu


Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 2 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C


Wolne cukry
Nie więcej niż 5 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Metanol
Nie więcej niż 10 mg/kg


Dimetylosulfotlenek
Nie więcej niż 2 mg/kg


Dimetyloformamid
Nie więcej niż 1 mg/kg


2-metylo-1-propanol
Nie więcej niż 10 mg/kg


Octan etylu
Nie więcej niż 350 mg/kg, pojedynczo lub w mieszaninie
2-propanol

Glikol propylenowy

Metyloetyloketon (butanon)
Nie więcej niż 10 mg/kg



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

177. E 474 SACHAROGLICERYDY

Nazwy synonimowe
Glicerydy cukrowe


Definicja
Sacharoglicerydy otrzymuje się w reakcji sacharozy z jadalnymi tłuszczami i

olejami, w której powstaje mieszanina przede wszystkim mono-, di- oraz triestrów
sacharozy i kwasów tłuszczowych oraz pozostałych mono-, di- i triglicerydów
występujących w tłuszczach i olejach jadalnych. Do otrzymywania tych związków
nie mogą być stosowane żadne inne rozpuszczalniki organiczne poza
cykloheksanem, dimetyloformamidem, octanem etylu, 2-metylo-1-propanolem i 2-
propanolem

Analiza
Zawiera nie mniej niż 40 % i nie więcej niż 60 % estrów sacharozy i kwasów

tłuszczowych

Opis
Miękkie masy o konsystencji stałej, gęste żele lub proszki, barwa biała lub

zbliżona do białej

Projekt wstępny

Strona 177 z 177
Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność cukru i kwasów

tłuszczowych


B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w zimnej wodzie, rozpuszczalne w etanolu


Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 2 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C


Cukry niezwiązane
Nie więcej niż 5 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Metanol
Nie więcej niż 10 mg/kg


Dimetyloformamid
Nie więcej niż 1 mg/kg


2-metylo-1-propanol
Nie więcej niż 10 mg/kg, pojedynczo lub w mieszaninie
Cykloheksan


Octan etylu
Nie więcej niż 350 mg/kg, pojedynczo lub w mieszaninie
2-propanol



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

178. E 475 ESTRY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I POLIGLICEROLU

Nazwy synonimowe
Estry poliglicerolu i kwasów tłuszczowych


Definicja
Estry poliglicerolu i kwasów tłuszczowych otrzymuje się w wyniku estryfikacji

poliglicerolu jadalnymi tłuszczami i olejami, lub kwasami tłuszczowymi
występującymi w jadalnych tłuszczach i olejach. Poliglicerol jest mieszaniną
przede wszystkim di-, tri- i tetragliceroli i zawiera nie więcej niż 10 %
poligliceroli równorzędnych lub wyższych od heptaglicerolu

Opis
Ciecze oleiste do bardzo lepkich, barwa jasnożółta do bursztynowej;

Plastyczne lub miękkie substancje o stałej konsystencji, barwa jasnobeżowa do
średnio brązowej
Twarde substancje stałe o charakterze wosku, barwa jasnobeżowa do brązowej

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, poliglicerolu i

kwasów tłuszczowych

B. Rozpuszczalność
Estry mają różne powinowactwo, od mocno hydrofilowego do mocno

lipofilowego, ale jako grupa wykazują skłonność do tworzenia zawiesin z wodą i
są rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych i olejach

Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczony po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C


Kwasy inne niż kwasy tłuszczowe
Niewykrywalne


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 6 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Zawartość glicerolu i poliglicerolu ogółem
Nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 60 %
Projekt wstępny

Strona 178 z 178
strony : 1 ... 10 ... 50 ... 61 . [ 62 ] . 63 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: