Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
metylowego i pozostawić do odstania. Substancja badana wchłania błękit
metylowy i osadza się w postaci masy włóknistej o barwie niebieskiej
B.
Wymieszać wstrząsając 1 g z 50 ml wody. Przelać 1 ml mieszaniny do probówki,
dodać 1 ml wody i 0,05 ml świeżo przygotowanego roztworu 40 g/l alfa-naftolu w
metanolu. Pochylić probówkę i ostrożnie dolać po ściance 2 ml kwasu siarkowego,
tak aby powstała dolna warstwa. Na powierzchni pojawia się zabarwienie
czerwonofioletowe
C.
Reaguje z sodem
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 6 % (105 °C, 3 godziny)
Rozpuszczalność w wodzie
Nie więcej niż 10 %
Stopień podstawienia
Nie mniej niż 0,2 i nie więcej niż 1,5 grup karboksymetylowych na jednostkę
bezwodnej glukozy
pH w 1 % roztworze
Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 7,0
Zawartość sodu
Nie więcej niż 12,4 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
166. E 469 ENZYMATYCZNIE ZHYDROLIZOWANA
KARBOKSYMETYLOCELULOZA
Nazwy synonimowe
Karboksymetyloceluloza sodu, hydrolizowana enzymatycznie
Definicja
Karboksymetyloceluloza hydrolizowana enzymatycznie otrzymywana z
karboksymetylocelulozy w wyniku enzymatycznego trawienia celulazą
wytwarzaną przez Trichoderma longibrachiatum (dawniej T. reesei)
Nazwa chemiczna
Karboksymetyloceluloza sodu, częściowo hydrolizowana enzymatycznie
Wzór chemiczny
Sole sodowe polimerów zawierających podstawione jednostki bezwodnej glukozy
o wzorze ogólnym:
[C6H7O2(OH)x(OCH2COONa)y]n
gdzie n jest stopniem polimeryzacji
x= 1,50 do 2,80
y = 0,20 do 1,5
x + y = 3,0
(y = stopień podstawienia)
Masa cząsteczkowa
178,14, gdzie y = 0,20
282,18, gdzie y = 1,50
Makrocząsteczki: nie mniej niż 800 (n około 4)
Analiza
Nie mniej niż 99,5 %, łącznie z mono- i dicukrami, w przeliczeniu na suchą masę
Opis
Bezwonny proszek ziarnisty lub włóknisty, słabo higroskopijny o barwie białej,
lekko żółtej lub szarej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w etanolu
B. Próba tworzenia piany
Wymieszać, wstrząsając energicznie roztwór 0,1 % próbki. Nie powinna pojawić
się żadna warstwa piany. Próba ta rozróżnia karboksymetylocelulozę sodu,
niezależnie od tego, czy była ona hydrolizowana, czy nie, od innych eterów
celulozowych oraz alginianów i gum naturalnych
Projekt wstępny
Strona 169 z 169
C. Wytrącanie się osadu
Do 5 ml roztworu 0,5 % próbki dolać 5 ml roztworu 0,5 % siarczanu miedzi lub
glinu. Pojawia się osad. Próba ta rozróżnia karboksymetylocelulozę sodu,
niezależnie od tego, czy była ona hydrolizowana, czy nie, od innych eterów
celulozowych oraz od żelatyny, mączki chleba świętojańskiego i gumy tragakanta.
D. Reakcja barwna
0,5 g sproszkowanej próbki wsypać do 50 ml wody, jednocześnie mieszając do
wytworzenia jednolitej zawiesiny. Kontynuować aż do otrzymania czystego
roztworu. Rozcieńczyć 1 ml roztworu w 1 ml wody w małej probówce. Dodać 5
kropli 1-naftolu TS. Pochylić probówkę i ostrożnie dolać po jej ściance 2 ml
kwasu siarkowego, tak aby powstała dolna warstwa. Na powierzchni pojawia się
zabarwienie czerwonopurpurowe
E. Lepkość (60 % stanu stałego)
Nie mniej niż 2,500 kgm-1s-1 w temperaturze 25 °C dla średniej masy
cząsteczkowej 5.000 D
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 12 % (105 °C w odniesieniu do stałej masy)
Stopień podstawienia
Nie mniej niż 0,2 i nie więcej niż 1,5 grup karboksymetylowych na jednostkę
anhydroglukozy w przeliczeniu na suchą masę
pH w 1 % roztworze koloidalnym
Nie mniej niż 6,0 i nie więcej niż 8,5
Chlorek sodu i glikolan sodu
Nie więcej niż 0,5 % pojedynczo lub łącznie
Pozostała aktywność enzymatyczna
Przechodzi próby z wynikiem zadowalającym. Roztwór badany nie wykazuje
żadnych zmian lepkości, które wskazują na hydrolizę karboksymetylocelulozy
sodu
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
167. E 470a SOLE SODOWE, POTASOWE I WAPNIOWE KWASÓW
TŁUSZCZOWYCH
Definicja
Sole sodu, potasu i wapnia kwasów tłuszczowych występujące w jadalnych
tłuszczach i olejach, sole te otrzymuje się albo z jadalnych tłuszczów i olejów,
albo z destylowanych spożywczych kwasów tłuszczowych.
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,5 % soli sodu, potasu i wapnia kwasów tłuszczowych, w
przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Biały lub kremowobiały lekki proszek, płatki bądź substancja półstała
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Sole sodowe i potasowe: rozpuszczalne w wodzie i etanolu; sole wapniowe:
nierozpuszczalne w wodzie, etanolu i eterze
B. Dodatni wynik prób na obecność kationów i kwasów
tłuszczowych
Czystość
Sód
Nie mniej niż 9 % i nie więcej niż 14 % w przeliczeniu na Na2O
Potas
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 21,5 % w przeliczeniu na K2O
Wapń
Nie mniej niż 8,5 % i nie więcej niż 13 % w przeliczeniu na CaO
Zawartość substancji niezmydlających się
Nie więcej niż 2 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 170 z 170
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Substancje alkaliczne niezwiązane
Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na NaOH
Substancje nierozpuszczalne w alkoholu
Nie więcej niż 0,2 % (wyłącznie sole sodu i potasu)
168. E 470b SOLE MAGNEZOWE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Definicja
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych występujące w jadalnych tłuszczach i
olejach; sole te otrzymuje się albo z jadalnych tłuszczów i olejów, albo z
destylowanych spożywczych kwasów tłuszczowych.
Analiza
Zawiera nie mniej niż 95 % soli magnezowych kwasów tłuszczowych w
przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Białe lub kremowobiałe lekkie proszki, płatki bądź substancje półstałe
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w wodzie, częściowo rozpuszczalne w etanolu i eterze
B. Dodatni wynik prób na obecność magnezu i kwasów
tłuszczowych
Czystość
Magnez
Nie mniej niż 6,5 % i nie więcej niż 11 % w przeliczeniu na MgO
Substancje alkaliczne niezwiązane
Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na MgO
Substancje niezmydlające się
Nie więcej niż 2 %
Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
169. E 471 MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Nazwy synonimowe
Monostearynian glicerolu
Monopalmitynian glicerolu
Monooleinian glicerolu itp.
Monostearynian, monopalmitynian, monooleinian itp.
GMS (dla monostearynianu glicerolu)
Definicja
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych składają się z mieszaniny mono-, di- i
triestrów glicerolu i kwasów tłuszczowych występujących w jadalnych tłuszczach
i olejach. Produkt handlowy może zawierać niewielkie ilości wolnych kwasów
tłuszczowych i glicerolu.
Analiza
Zawiera mono- i diestry kwasów tłuszczowych: nie mniej niż 70%
Opis
Produkt ma zmienną postać, od jasnożółtej do jasnobrązowej oleistej cieczy do
białej lub zbliżonej do białej twardej woskowej masy. Postać stała może mieć
formę płatków, proszków lub niewielkich kulek.
Identyfikacja
A. Widmo w podczerwieni
Charakterystyczne dla niepełnego estru poliolu i kwasu tłuszczowego
B. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu i kwasów
tłuszczowych
Projekt wstępny
Strona 171 z 171
C. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w etanolu i toluenie
Czystość
Zawartość wody
Nie więcej niż 2 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa
Nie większa niż 6
Wolny glicerol
Nie więcej niż 7 %
Poliglicerole
Nie więcej niż 4 % diglicerolu i nie więcej niż 1 % wyższych poligliceroli, w obu
przypadkach w przeliczeniu na całkowitą zawartość glicerolu
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Całkowita zawartość glicerolu
Nie mniej niż 16 % i nie więcej niż 33 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczenie po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodowy).
170. E 472a MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM OCTOWYM
Nazwy synonimowe
Mono- i diglicerydy estryfikowane kwasem octowym
Acetoglicerydy
Acetylowane mono- i diglicerydy
Estry glicerolu, kwasu octowego i kwasu tłuszczowego
Definicja
Estry glicerolu i kwasu octowego oraz kwasów tłuszczowych występujące w
jadalnych tłuszczach i olejach. Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego
glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu octowego i wolnych
glicerydów
Opis
Przezroczyste, ruchliwe ciecze lub substancje stałe, barwa od białej do jasnożółtej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów
tłuszczowych i kwasu octowego
B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalne w etanolu
Czystość
Obecność innych kwasów poza kwasem octowym i kwasami
Niewykrywalna
tłuszczowymi
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 172 z 172
Zawartość kwasu octowego ogółem
Nie mniej niż 9 % i nie więcej niż 32 %
Wolne kwasy tłuszczowe (i kwas octowy)
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Całkowita zawartość glicerolu
Nie mniej niż 14 % i nie więcej niż 31 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczenie po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
171. E 472b MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM MLEKOWYM
Nazwy synonimowe
Estry mono- i diglicerydów z kwasem mlekowym
Laktoglicerydy
Estry mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych i kwasu mlekowego
Definicja
Estry glicerolu z kwasem mlekowym i kwasami tłuszczowymi występujące w
jadalnych tłuszczach i olejach.
Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego glicerolu, wolnych kwasów
tłuszczowych, wolnego kwasu mlekowego i wolnych glicerydów
Opis
Przezroczyste, ruchliwe ciecze lub substancje stałe, woskowe, o zmiennej
konsystencji; barwa od białej do jasnożółtej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów
tłuszczowych i kwasu mlekowego
B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w zimnej wodzie, ale w gorącej wodzie tworzą zawiesiny
Czystość
Obecność innych kwasów poza kwasem mlekowym i kwasami
Niewykrywalna
tłuszczowymi
Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Zawartość kwasu mlekowego ogółem
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 45 %
Wolne kwasy tłuszczowe (i kwas mlekowy)
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 30 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczenie po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).
172. E 472c MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM CYTRYNOWYM
Projekt wstępny
Strona 173 z 173
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei