eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2


metylowego i pozostawić do odstania. Substancja badana wchłania błękit
metylowy i osadza się w postaci masy włóknistej o barwie niebieskiej

B.
Wymieszać wstrząsając 1 g z 50 ml wody. Przelać 1 ml mieszaniny do probówki,

dodać 1 ml wody i 0,05 ml świeżo przygotowanego roztworu 40 g/l alfa-naftolu w
metanolu. Pochylić probówkę i ostrożnie dolać po ściance 2 ml kwasu siarkowego,
tak aby powstała dolna warstwa. Na powierzchni pojawia się zabarwienie
czerwonofioletowe

C.
Reaguje z sodem


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 6 % (105 °C, 3 godziny)


Rozpuszczalność w wodzie
Nie więcej niż 10 %


Stopień podstawienia
Nie mniej niż 0,2 i nie więcej niż 1,5 grup karboksymetylowych na jednostkę

bezwodnej glukozy

pH w 1 % roztworze
Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 7,0


Zawartość sodu
Nie więcej niż 12,4 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



166. E 469 ENZYMATYCZNIE ZHYDROLIZOWANA
KARBOKSYMETYLOCELULOZA

Nazwy synonimowe
Karboksymetyloceluloza sodu, hydrolizowana enzymatycznie


Definicja
Karboksymetyloceluloza hydrolizowana enzymatycznie otrzymywana z

karboksymetylocelulozy w wyniku enzymatycznego trawienia celulazą
wytwarzaną przez Trichoderma longibrachiatum (dawniej T. reesei)

Nazwa chemiczna
Karboksymetyloceluloza sodu, częściowo hydrolizowana enzymatycznie


Wzór chemiczny
Sole sodowe polimerów zawierających podstawione jednostki bezwodnej glukozy

o wzorze ogólnym:
[C6H7O2(OH)x(OCH2COONa)y]n
gdzie n jest stopniem polimeryzacji
x= 1,50 do 2,80
y = 0,20 do 1,5
x + y = 3,0
(y = stopień podstawienia)

Masa cząsteczkowa
178,14, gdzie y = 0,20

282,18, gdzie y = 1,50
Makrocząsteczki: nie mniej niż 800 (n około 4)

Analiza
Nie mniej niż 99,5 %, łącznie z mono- i dicukrami, w przeliczeniu na suchą masę


Opis
Bezwonny proszek ziarnisty lub włóknisty, słabo higroskopijny o barwie białej,

lekko żółtej lub szarej

Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w etanolu


B. Próba tworzenia piany
Wymieszać, wstrząsając energicznie roztwór 0,1 % próbki. Nie powinna pojawić

się żadna warstwa piany. Próba ta rozróżnia karboksymetylocelulozę sodu,
niezależnie od tego, czy była ona hydrolizowana, czy nie, od innych eterów
celulozowych oraz alginianów i gum naturalnych

Projekt wstępny

Strona 169 z 169
C. Wytrącanie się osadu
Do 5 ml roztworu 0,5 % próbki dolać 5 ml roztworu 0,5 % siarczanu miedzi lub

glinu. Pojawia się osad. Próba ta rozróżnia karboksymetylocelulozę sodu,
niezależnie od tego, czy była ona hydrolizowana, czy nie, od innych eterów
celulozowych oraz od żelatyny, mączki chleba świętojańskiego i gumy tragakanta.

D. Reakcja barwna
0,5 g sproszkowanej próbki wsypać do 50 ml wody, jednocześnie mieszając do

wytworzenia jednolitej zawiesiny. Kontynuować aż do otrzymania czystego
roztworu. Rozcieńczyć 1 ml roztworu w 1 ml wody w małej probówce. Dodać 5
kropli 1-naftolu TS. Pochylić probówkę i ostrożnie dolać po jej ściance 2 ml
kwasu siarkowego, tak aby powstała dolna warstwa. Na powierzchni pojawia się
zabarwienie czerwonopurpurowe

E. Lepkość (60 % stanu stałego)
Nie mniej niż 2,500 kgm-1s-1 w temperaturze 25 °C dla średniej masy

cząsteczkowej 5.000 D

Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 12 % (105 °C w odniesieniu do stałej masy)


Stopień podstawienia
Nie mniej niż 0,2 i nie więcej niż 1,5 grup karboksymetylowych na jednostkę

anhydroglukozy w przeliczeniu na suchą masę

pH w 1 % roztworze koloidalnym
Nie mniej niż 6,0 i nie więcej niż 8,5


Chlorek sodu i glikolan sodu
Nie więcej niż 0,5 % pojedynczo lub łącznie


Pozostała aktywność enzymatyczna
Przechodzi próby z wynikiem zadowalającym. Roztwór badany nie wykazuje

żadnych zmian lepkości, które wskazują na hydrolizę karboksymetylocelulozy
sodu

Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg



167. E 470a SOLE SODOWE, POTASOWE I WAPNIOWE KWASÓW
TŁUSZCZOWYCH

Definicja
Sole sodu, potasu i wapnia kwasów tłuszczowych występujące w jadalnych

tłuszczach i olejach, sole te otrzymuje się albo z jadalnych tłuszczów i olejów,
albo z destylowanych spożywczych kwasów tłuszczowych.

Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,5 % soli sodu, potasu i wapnia kwasów tłuszczowych, w

przeliczeniu na bezwodną masę

Opis
Biały lub kremowobiały lekki proszek, płatki bądź substancja półstała


Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
Sole sodowe i potasowe: rozpuszczalne w wodzie i etanolu; sole wapniowe:

nierozpuszczalne w wodzie, etanolu i eterze

B. Dodatni wynik prób na obecność kationów i kwasów

tłuszczowych


Czystość



Sód
Nie mniej niż 9 % i nie więcej niż 14 % w przeliczeniu na Na2O


Potas
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 21,5 % w przeliczeniu na K2O


Wapń
Nie mniej niż 8,5 % i nie więcej niż 13 % w przeliczeniu na CaO


Zawartość substancji niezmydlających się
Nie więcej niż 2 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 170 z 170
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Substancje alkaliczne niezwiązane
Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na NaOH


Substancje nierozpuszczalne w alkoholu
Nie więcej niż 0,2 % (wyłącznie sole sodu i potasu)


168. E 470b SOLE MAGNEZOWE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Definicja
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych występujące w jadalnych tłuszczach i

olejach; sole te otrzymuje się albo z jadalnych tłuszczów i olejów, albo z
destylowanych spożywczych kwasów tłuszczowych.

Analiza
Zawiera nie mniej niż 95 % soli magnezowych kwasów tłuszczowych w

przeliczeniu na bezwodną masę

Opis
Białe lub kremowobiałe lekkie proszki, płatki bądź substancje półstałe


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w wodzie, częściowo rozpuszczalne w etanolu i eterze


B. Dodatni wynik prób na obecność magnezu i kwasów

tłuszczowych


Czystość



Magnez
Nie mniej niż 6,5 % i nie więcej niż 11 % w przeliczeniu na MgO


Substancje alkaliczne niezwiązane
Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na MgO


Substancje niezmydlające się
Nie więcej niż 2 %


Wolne kwasy tłuszczowe
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg



169. E 471 MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Nazwy synonimowe
Monostearynian glicerolu

Monopalmitynian glicerolu
Monooleinian glicerolu itp.
Monostearynian, monopalmitynian, monooleinian itp.
GMS (dla monostearynianu glicerolu)

Definicja
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych składają się z mieszaniny mono-, di- i

triestrów glicerolu i kwasów tłuszczowych występujących w jadalnych tłuszczach
i olejach. Produkt handlowy może zawierać niewielkie ilości wolnych kwasów
tłuszczowych i glicerolu.

Analiza
Zawiera mono- i diestry kwasów tłuszczowych: nie mniej niż 70%


Opis
Produkt ma zmienną postać, od jasnożółtej do jasnobrązowej oleistej cieczy do

białej lub zbliżonej do białej twardej woskowej masy. Postać stała może mieć
formę płatków, proszków lub niewielkich kulek.

Identyfikacja



A. Widmo w podczerwieni
Charakterystyczne dla niepełnego estru poliolu i kwasu tłuszczowego


B. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu i kwasów

tłuszczowych
Projekt wstępny

Strona 171 z 171

C. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w etanolu i toluenie


Czystość


Zawartość wody
Nie więcej niż 2 % (metoda Karla Fischera)


Liczba kwasowa
Nie większa niż 6


Wolny glicerol
Nie więcej niż 7 %


Poliglicerole
Nie więcej niż 4 % diglicerolu i nie więcej niż 1 % wyższych poligliceroli, w obu

przypadkach w przeliczeniu na całkowitą zawartość glicerolu

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Całkowita zawartość glicerolu
Nie mniej niż 16 % i nie więcej niż 33 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczenie po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodowy).

170. E 472a MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM OCTOWYM

Nazwy synonimowe
Mono- i diglicerydy estryfikowane kwasem octowym

Acetoglicerydy
Acetylowane mono- i diglicerydy
Estry glicerolu, kwasu octowego i kwasu tłuszczowego

Definicja
Estry glicerolu i kwasu octowego oraz kwasów tłuszczowych występujące w

jadalnych tłuszczach i olejach. Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego
glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu octowego i wolnych
glicerydów

Opis
Przezroczyste, ruchliwe ciecze lub substancje stałe, barwa od białej do jasnożółtej


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów

tłuszczowych i kwasu octowego

B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalne w etanolu


Czystość



Obecność innych kwasów poza kwasem octowym i kwasami
Niewykrywalna
tłuszczowymi


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 172 z 172
Zawartość kwasu octowego ogółem
Nie mniej niż 9 % i nie więcej niż 32 %


Wolne kwasy tłuszczowe (i kwas octowy)
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Całkowita zawartość glicerolu
Nie mniej niż 14 % i nie więcej niż 31 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczenie po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

171. E 472b MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM MLEKOWYM

Nazwy synonimowe
Estry mono- i diglicerydów z kwasem mlekowym

Laktoglicerydy
Estry mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych i kwasu mlekowego

Definicja
Estry glicerolu z kwasem mlekowym i kwasami tłuszczowymi występujące w

jadalnych tłuszczach i olejach.
Mogą one zawierać niewielkie ilości wolnego glicerolu, wolnych kwasów
tłuszczowych, wolnego kwasu mlekowego i wolnych glicerydów

Opis
Przezroczyste, ruchliwe ciecze lub substancje stałe, woskowe, o zmiennej

konsystencji; barwa od białej do jasnożółtej

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność glicerolu, kwasów

tłuszczowych i kwasu mlekowego

B. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalne w zimnej wodzie, ale w gorącej wodzie tworzą zawiesiny


Czystość


Obecność innych kwasów poza kwasem mlekowym i kwasami
Niewykrywalna
tłuszczowymi


Wolny glicerol
Nie więcej niż 2 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Zawartość kwasu mlekowego ogółem
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 45 %


Wolne kwasy tłuszczowe (i kwas mlekowy)
Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy


Zawartość glicerolu ogółem
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 30 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,5 %, oznaczenie po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C



Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych
kwasów tłuszczowych, niemniej jednak te substancje mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego
poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).

172. E 472c MONO- I DIGLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
ESTRYFIKOWANE KWASEM CYTRYNOWYM
Projekt wstępny

Strona 173 z 173
strony : 1 ... 10 ... 50 ... 60 . [ 61 ] . 62 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: