Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2 % po suszeniu w 105 °C przez 4 godziny
Azotyny
Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako NaNO2
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
2. AZOTAN SODU W FORMIE PŁYNNEJ
Definicja
Płynny azotan sodu jest wodnym roztworem azotanu sodu otrzymanym w wyniku
reakcji chemicznej wodorotlenku sodu i kwasu azotowego w ilościach
stechiometrycznych, bez późniejszej krystalizacji. Standaryzowane formy
przygotowane z płynnego azotanu sodu spełniające te specyfikacje mogą zawierać
kwas azotowy w nadmiernej ilości, jeżeli jest to wyraźnie zadeklarowane i
oznakowane.
Nazwa chemiczna
Azotan sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
231-554-3
Wzór chemiczny
NaNO3
Masa cząsteczkowa
85,00
Analiza
Zawiera pomiędzy 33,5 % a 40,0 % NaNO3
Opis
Jasna, bezbarwna ciecz
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność azotanów i sodu
B. pH
Nie mniej niż 1,5 i nie więcej niż 3,5
Czystość
Wolny kwas azotowy
Nie więcej niż 0,01 %
Azotyny
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako NaNO2
Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 0,3 mg/kg
Uwaga:
Niniejsza specyfikacja dotyczy 35 % roztworu wodnego
32. E 252 AZOTAN POTASU
Nazwy synonimowe
Saletra indyjska
Saletra potasowa
Sól potasowa kwasu azotowego
Definicja
Nazwa chemiczna
Azotan potasu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
231-818-8
Projekt wstępny
Strona 79 z 79
Wzór chemiczny
KNO3
Masa cząsteczkowa
101,11
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Biały, krystaliczny proszek lub przezroczyste graniastosłupy o orzeźwiającym,
słonym, ostrym smaku
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność azotanów i potasu
B. pH 5 % roztworu
Nie mniej niż 4,5 i nie więcej niż 8,5
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1 % po suszeniu w 105 °C przez 4 godziny
Azotyny
Nie więcej niż 20 mg/kg wyrażone jako KNO2
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
33. E 260 KWAS OCTOWY
Definicja
Nazwa chemiczna
Kwas octowy
Kwas etanowy
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
200-580-7
Wzór chemiczny
C2H4O2
Masa cząsteczkowa
60,05
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,8 %
Opis
Klarowna, bezbarwna ciecz o ostrym, charakterystycznym zapachu
Identyfikacja
A. Punkt wrzenia
118 °C przy ciśnieniu 760 mm słupa rtęci
B. Ciężar właściwy
Około 1,049
C. Roztwór trzykrotnie rozcieńczony daje dodatni wynik próby na
obecność octanu
D. Temperatura krzepnięcia
Nie niższa niż 14,5 °C
Czystość
Nielotna pozostałość
Nie więcej niż 100 mg/kg
Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy
Substancje łatwo utleniające się
W naczyniu ze szklanym korkiem rozpuścić 2 ml próbki w 10 ml wody i dodać
0,1 ml 0,1 N nadmanganianu potasu. Różowy kolor nie powinien zmienić się na
brązowy przez 30 minut
Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 80 z 80
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
34. E 261 OCTAN POTASU
Definicja
Nazwa chemiczna
Octan potasu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
204-822-2
Wzór chemiczny
C2H3O2K
Masa cząsteczkowa
98,14
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Bezbarwne, rozpływające się kryształy lub biały, krystaliczny proszek, bezwonny
lub o słabym, octowym zapachu
Identyfikacja
A. pH 5 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 7,5 i nie więcej niż 9,0
B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i potasu
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 8 % po suszeniu w 150 °C przez 2 godziny
Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
35. E 262 (i) OCTAN SODU
Definicja
Nazwa chemiczna
Octan sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
204-823-8
Wzór chemiczny
C2H3NaO2 x nH2O (n = 0 lub 3)
Masa cząsteczkowa
Bezwodny: 82,03
Triwodzian: 136,08
Analiza
Zawiera (dla obu form: bezwodnego i triwodzianu) nie mniej niż 98,5 % w
przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Bezwodny: biały, bezwonny, ziarnisty, higroskopijny proszek Triwodzian:
bezbarwne, przezroczyste kryształy lub ziarnisty, krystaliczny proszek, bezwonny
lub o słabym, octowym zapachu. W ciepłym, suchym powietrzu tworzy
krystaliczny nalot
Identyfikacja
A. pH 1 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 8,0 i nie więcej niż 9,5
B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i sodu
Projekt wstępny
Strona 81 z 81
Czystość
Ubytek po suszeniu
Bezwodny: nie więcej niż 2 % (120 °C, 4 godziny)
Triwodzian: pomiędzy 36 i 42 % (120 °C, 4 godziny)
Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
36. E 262 (ii) DIOCTAN SODU
Definicja
Dioctan sodu jest molekularnym związkiem octanu sodu i kwasu octowego
Nazwa chemiczna
Wodorodioctan sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
204-814-9
Wzór chemiczny
C4H7NaO4 x nH2O (n = 0 lub 3)
Masa cząsteczkowa
142,09 (bezwodny)
Analiza
Zawiera od 39 do 41 % wolnego kwasu octowego i od 58 do 60 % octanu sodu
Opis
Białe, higroskopijne, krystaliczne ciało stałe o octowym zapachu
Identyfikacja
A. pH 10 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 4,5 i nie więcej niż 5,0
B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i sodu
Czystość
Zawartość wody
Nie więcej niż 2 % (metoda Karla Fischera)
Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
37. E 263 OCTAN WAPNIA
Definicja
Nazwa chemiczna
Octan wapnia
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
200-540-9
Wzór chemiczny
Bezwodny: C4H6O4Ca
Monowodzian: C4H6O4Ca x H2O
Projekt wstępny
Strona 82 z 82
Masa cząsteczkowa
Bezwodny: 158,17
Monowodzian: 176,18
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Bezwodny octan wapnia jest białym, higroskopijnym, zbrylającym się,
krystalicznym ciałem stałym o lekko gorzkim smaku. Może posiadać słaby zapach
kwasu octowego. Monowodzian występuje w postaci igiełek, granulek lub proszku
Identyfikacja
A. pH 10 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 6,0 i nie więcej niż 9,0
B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i wapnia
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 11 % po suszeniu (155 °C do stałej masy, dla monowodzianu)
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,3 %
Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
38. E 270 KWAS MLEKOWY
Definicja
Nazwa chemiczna
Kwas mlekowy
Kwas 2-hydroksypropionowy
Kwas 1-hydroksyetano-1-karboksylowy
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
200-018-0
Wzór chemiczny
C3H6O3
Masa cząsteczkowa
90,08
Analiza
Zawiera nie mniej niż 76 % i nie więcej niż 84 %
Opis
Bezbarwna lub żółtawa, prawie bezwonna ciecz o konsystencji syropu i kwaśnym
smaku, składająca się z mieszaniny kwasu mlekowego (C3H6O3) i mleczanu kwasu
mlekowego (C6H10O5).
Jest otrzymywana w wyniku fermentacji mlekowej cukrów lub jest wytwarzana
chemicznie.
Uwaga:
Kwas mlekowy jest higroskopijny i kiedy jest zagęszczany przez
gotowanie, kondensuje w formie mleczanu kwasu mlekowego, który
w wyniku rozcieńczenia i ogrzania hydrolizuje do kwasu
mlekowego
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność mleczanów
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki
Nie więcej niż 0,2 %
Siarczany
Nie więcej niż 0,25 %
Projekt wstępny
Strona 83 z 83
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei