eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2 % po suszeniu w 105 °C przez 4 godziny


Azotyny
Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako NaNO2


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
2. AZOTAN SODU W FORMIE PŁYNNEJ

Definicja
Płynny azotan sodu jest wodnym roztworem azotanu sodu otrzymanym w wyniku

reakcji chemicznej wodorotlenku sodu i kwasu azotowego w ilościach
stechiometrycznych, bez późniejszej krystalizacji. Standaryzowane formy
przygotowane z płynnego azotanu sodu spełniające te specyfikacje mogą zawierać
kwas azotowy w nadmiernej ilości, jeżeli jest to wyraźnie zadeklarowane i
oznakowane.

Nazwa chemiczna
Azotan sodu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
231-554-3


Wzór chemiczny
NaNO3


Masa cząsteczkowa
85,00


Analiza
Zawiera pomiędzy 33,5 % a 40,0 % NaNO3


Opis
Jasna, bezbarwna ciecz


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność azotanów i sodu


B. pH
Nie mniej niż 1,5 i nie więcej niż 3,5


Czystość



Wolny kwas azotowy
Nie więcej niż 0,01 %


Azotyny
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako NaNO2


Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 0,3 mg/kg


Uwaga:

Niniejsza specyfikacja dotyczy 35 % roztworu wodnego



32. E 252 AZOTAN POTASU

Nazwy synonimowe
Saletra indyjska

Saletra potasowa
Sól potasowa kwasu azotowego

Definicja


Nazwa chemiczna
Azotan potasu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
231-818-8


Projekt wstępny

Strona 79 z 79
Wzór chemiczny
KNO3


Masa cząsteczkowa
101,11


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Biały, krystaliczny proszek lub przezroczyste graniastosłupy o orzeźwiającym,

słonym, ostrym smaku

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność azotanów i potasu


B. pH 5 % roztworu
Nie mniej niż 4,5 i nie więcej niż 8,5


Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1 % po suszeniu w 105 °C przez 4 godziny


Azotyny
Nie więcej niż 20 mg/kg wyrażone jako KNO2


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg



33. E 260 KWAS OCTOWY

Definicja


Nazwa chemiczna
Kwas octowy

Kwas etanowy

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
200-580-7


Wzór chemiczny
C2H4O2


Masa cząsteczkowa
60,05


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,8 %


Opis
Klarowna, bezbarwna ciecz o ostrym, charakterystycznym zapachu


Identyfikacja



A. Punkt wrzenia
118 °C przy ciśnieniu 760 mm słupa rtęci


B. Ciężar właściwy
Około 1,049


C. Roztwór trzykrotnie rozcieńczony daje dodatni wynik próby na
obecność octanu


D. Temperatura krzepnięcia
Nie niższa niż 14,5 °C


Czystość



Nielotna pozostałość
Nie więcej niż 100 mg/kg


Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy


Substancje łatwo utleniające się
W naczyniu ze szklanym korkiem rozpuścić 2 ml próbki w 10 ml wody i dodać

0,1 ml 0,1 N nadmanganianu potasu. Różowy kolor nie powinien zmienić się na
brązowy przez 30 minut

Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 80 z 80
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg


34. E 261 OCTAN POTASU

Definicja


Nazwa chemiczna
Octan potasu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
204-822-2


Wzór chemiczny
C2H3O2K


Masa cząsteczkowa
98,14


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Bezbarwne, rozpływające się kryształy lub biały, krystaliczny proszek, bezwonny

lub o słabym, octowym zapachu

Identyfikacja


A. pH 5 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 7,5 i nie więcej niż 9,0


B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i potasu



Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 8 % po suszeniu w 150 °C przez 2 godziny


Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg



35. E 262 (i) OCTAN SODU

Definicja


Nazwa chemiczna
Octan sodu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
204-823-8


Wzór chemiczny
C2H3NaO2 x nH2O (n = 0 lub 3)


Masa cząsteczkowa
Bezwodny: 82,03

Triwodzian: 136,08

Analiza
Zawiera (dla obu form: bezwodnego i triwodzianu) nie mniej niż 98,5 % w

przeliczeniu na bezwodną masę

Opis
Bezwodny: biały, bezwonny, ziarnisty, higroskopijny proszek Triwodzian:

bezbarwne, przezroczyste kryształy lub ziarnisty, krystaliczny proszek, bezwonny
lub o słabym, octowym zapachu. W ciepłym, suchym powietrzu tworzy
krystaliczny nalot

Identyfikacja


A. pH 1 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 8,0 i nie więcej niż 9,5


B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i sodu



Projekt wstępny

Strona 81 z 81
Czystość



Ubytek po suszeniu
Bezwodny: nie więcej niż 2 % (120 °C, 4 godziny)

Triwodzian: pomiędzy 36 i 42 % (120 °C, 4 godziny)

Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg



36. E 262 (ii) DIOCTAN SODU

Definicja
Dioctan sodu jest molekularnym związkiem octanu sodu i kwasu octowego


Nazwa chemiczna
Wodorodioctan sodu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
204-814-9


Wzór chemiczny
C4H7NaO4 x nH2O (n = 0 lub 3)


Masa cząsteczkowa
142,09 (bezwodny)


Analiza
Zawiera od 39 do 41 % wolnego kwasu octowego i od 58 do 60 % octanu sodu


Opis
Białe, higroskopijne, krystaliczne ciało stałe o octowym zapachu


Identyfikacja



A. pH 10 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 4,5 i nie więcej niż 5,0


B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i sodu



Czystość



Zawartość wody
Nie więcej niż 2 % (metoda Karla Fischera)


Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
37. E 263 OCTAN WAPNIA

Definicja



Nazwa chemiczna
Octan wapnia


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
200-540-9


Wzór chemiczny
Bezwodny: C4H6O4Ca

Monowodzian: C4H6O4Ca x H2O

Projekt wstępny

Strona 82 z 82
Masa cząsteczkowa
Bezwodny: 158,17

Monowodzian: 176,18

Analiza
Zawiera nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Bezwodny octan wapnia jest białym, higroskopijnym, zbrylającym się,

krystalicznym ciałem stałym o lekko gorzkim smaku. Może posiadać słaby zapach
kwasu octowego. Monowodzian występuje w postaci igiełek, granulek lub proszku

Identyfikacja


A. pH 10 % roztworu wodnego
Nie mniej niż 6,0 i nie więcej niż 9,0


B. Dodatni wynik próby na obecność octanów i wapnia



Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 11 % po suszeniu (155 °C do stałej masy, dla monowodzianu)


Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,3 %


Kwas mrówkowy, mrówczany i inne substancje utleniające się
Nie więcej niż 1.000 mg/kg wyrażone jako kwas mrówkowy


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg



38. E 270 KWAS MLEKOWY

Definicja


Nazwa chemiczna
Kwas mlekowy

Kwas 2-hydroksypropionowy
Kwas 1-hydroksyetano-1-karboksylowy

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
200-018-0


Wzór chemiczny
C3H6O3


Masa cząsteczkowa
90,08


Analiza
Zawiera nie mniej niż 76 % i nie więcej niż 84 %


Opis
Bezbarwna lub żółtawa, prawie bezwonna ciecz o konsystencji syropu i kwaśnym

smaku, składająca się z mieszaniny kwasu mlekowego (C3H6O3) i mleczanu kwasu
mlekowego (C6H10O5).
Jest otrzymywana w wyniku fermentacji mlekowej cukrów lub jest wytwarzana
chemicznie.

Uwaga:

Kwas mlekowy jest higroskopijny i kiedy jest zagęszczany przez
gotowanie, kondensuje w formie mleczanu kwasu mlekowego, który
w wyniku rozcieńczenia i ogrzania hydrolizuje do kwasu
mlekowego

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność mleczanów


Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %


Chlorki
Nie więcej niż 0,2 %


Siarczany
Nie więcej niż 0,25 %


Projekt wstępny

Strona 83 z 83
strony : 1 ... 30 ... 42 . [ 43 ] . 44 ... 50 ... 90 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: