Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
substancji otrzymanych przez ekstrakcję rozpuszczalnikami naturalnych odmian
jadalnych surowców roślinnych, trawy, lucerny i pokrzywy. Produkt, z którego
został usunięty rozpuszczalnik, zawiera zarówno inne pigmenty takie jak
karotenoidy, jak również tłuszcze i woski pochodzące z surowca. Głównymi
składnikami barwiącymi są feofityny miedziowe. Do ekstrakcji mogą być użyte
tylko następujące rozpuszczalniki: aceton, keton metyloetylowy, dichlorometan,
dwutlenek węgla, metanol, etanol, propan-2-ol i heksan
Klasa
Porfiryny
Numer wg Colour Index
75815
Numer wg Europejskiego Spisu
Chlorofil miedziowy a: 239-830-5,
Substancji Chemicznych
Chlorofil miedziowy b: 246-020-5
Nazwa chemiczna
[Fityl(132R, 17S, 18S)-3-(8-etylo-132-metoksykarbonylo-2,7,12,18-tetrametylo-
13'-okso-3-winylo-131-132-17,18-tetrahydrocyklopenta[at]-porfiryn-17-
ylo)propionian] miedzi (II) (Chlorofil miedziowy a)
[Fityl(132R, 17S, 18S)-3-(8-etylo-7-formylo-132-metoksykarbonylo-2,12,18-
trimetylo-13'-okso-3-winylo-131-132-17,18-tetrahydrocyklopenta[at]-porfiryn-17-
ylo)propionian] miedzi (II) (Chlorofil miedziowy b)
Wzór chemiczny
Chlorofil miedziowy a: C55H72CuN4O5
Chlorofil miedziowy b: C55H70CuN4O6
Masa cząsteczkowa
Chlorofil miedziowy a: 932,75
Chlorofil miedziowy b: 946,73
Analiza
Zawartość chlorofili miedziowych ogółem wynosi nie mniej niż 10%.
E1%1cm 540 przy około 422 nm w chloroformie
E1%1cm 300 przy około 652 nm w chloroformie
Opis
Woskowe ciało stałe o barwie od niebiesko-zielonej do ciemnozielonej, w
zależności od surowca.
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w chloroformie przy około 422 nm i przy około 652 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników
Aceton
Keton metyloetylowy
Metanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Etanol pojedynczo lub łącznie
Propan-2-ol
Heksan
Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Jony miedziowe
Nie więcej niż 200 mg/kg
Miedź ogółem
Nie więcej niż 8,0% feofityn miedziowych ogółem
19. E 141 (ii) KOMPLEKSY MIEDZIOWE CHLOROFILIN
Nazwy synonimowe
Chlorofilina sodowo- miedziowa, Chlorofilina potasowo-miedziowa, CI
Naturalna zieleń 5
Definicja
Sole zasadowe chlorofilin miedziowych są otrzymywane w wyniku dodatku
miedzi do produktu otrzymanego przez zmydlanie ekstraktów naturalnych
odmian jadalnych surowców roślinnych, trawy, lucerny i pokrzywy. W wyniku
Projekt wstępny
Strona 34 z 34
zmydlania zostają usunięte grupy estrowe metylowe i fitolowe i mogą ulec
częściowemu rozszczepieniu pierścienie cyklopentenylowe. Po dodaniu miedzi
do oczyszczonych chlorofilin, grupy kwasowe ulegają neutralizacji, tworząc sole
potasowe i/albo sodowe. Do ekstrakcji mogą być użyte tylko następujące
rozpuszczalniki: aceton, keton metyloetylowy, dichlorometan, dwutlenek węgla,
metanol, etanol, propan-2-ol i heksan.
Klasa
Porfiryny
Numer wg Colour Index
75815
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
Nazwa chemiczna
Głównymi związkami barwiącymi w formie kwaśnej są:
3-(10-Karboksylano-4-etylo-1,3,5,8-tetrametylo-9-okso-2-winyloforbin-7-
ylo)propionian, kompleks miedziowy (Chlorofilina miedziowa a)
i
3-(10-Karboksylano-4-etylo-3-formylo-l,5,8-trimetylo-9-okso-2-winyloforbin-7-
ylo)propionian, kompleks miedziowy (Chlorofilina miedziowa b)
Wzór chemiczny
Chlorofilina miedziowa a (forma kwasowa):
C34H32CuN4O5
Chlorofilina miedziowa b (forma kwasowa):
C34H30CuN4O6
Masa cząsteczkowa
Chlorofilina miedziowa a: 640,20
Chlorofilina miedziowa b: 654,18
Każda z ww. wartości może ulec powiększeniu o 18 Daltonów, jeżeli nastąpi
rozszczepienie pierścienia cyklopentenylowego.
Analiza
Zawartość chlorofilin miedziowych ogółem wynosi nie mniej niż 95% próbki
wysuszonej w około 100 °C przez 1 godzinę.
E1%1cm 565 przy około 405 nm w wodnym buforze fosforanowym o pH 7,5
E1%1cm 145 przy około 630 nm w wodnym buforze fosforanowym o pH 7,5
Opis
Ciemnozielony do niebieskoczarnego proszek
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w wodnym buforze fosforanowym o pH 7,5 przy około 405 nm i
około 630 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników
Aceton
Keton metyloetylowy
Metanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Etanol pojedynczo lub łącznie
Propan-2-ol
Heksan
Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Jony miedziowe
Nie więcej niż 200 mg/kg
Miedź ogółem
Nie więcej niż 8,0% chlorofilin miedziowych ogółem
20. E 142 ZIELE S
Nazwy synonimowe
CI Zieleń spożywcza 4, Zieleń brylantowa BS
Definicja
Zieleń S zawiera głównie N-[4-[[4-(dimetyloamino)fenylo] (2-hydroksy-3,6-
disulfo-1-naftalenylometyleno]2,5-cyklo-heksadien-1-ylideno]-N-
metylometanaminian sodowy i dodatkowe substancje barwiące, łącznie z
Projekt wstępny
Strona 35 z 35
chlorkiem sodu lub siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
Zieleń S jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa
Klasa
Triarylometanowe
Numer wg Colour Index
44090
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
221-409-2
Nazwa chemiczna
N-[4-[[4-(Dimetyloamino)fenylo](2-hydroksy-3,6-disulfo-1-
naftalenylometyleno]2,5-cykloheksadien-1-ylideno]-N-metylometanaminian
sodowy;
5-[4-Dimetyloamino-α-(4-dimetyloiminocykloheksa-2,5-dienylidenobenzylo]-6-
hydroksy-7-sulfonianonaftaleno-2-sulfonian sodowy (alternatywna nazwa
chemiczna)
Wzór chemiczny
C27H25N2NaO7S2
Masa cząsteczkowa
576,63
Analiza
Zawiera nie mniej niż 80% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
E1%1cm 1.720 przy około 632 nm w roztworze wodnym
Opis
Ciemnoniebieski lub ciemnozielony proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 632 nm
B. Roztwór wodny - niebieski lub zielony
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 1,0%
Składniki organiczne inne niż substancje barwiące:
alkohol 4,4'-bis(dimetyloamino)-benzhydrylowy
Nie więcej niż 0,1%
4,4'-bis(dimetyloamino)-benzofenon
Nie więcej niż 0,1%
kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy
Nie więcej niż 0,2%
Leukozwiązek
Nie więcej niż 5,0%
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
21. E 150a KARMEL
Definicja
Karmel naturalny jest produkowany przez kontrolowaną obróbkę termiczną
węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych produktów o właściwościach
słodzących, posiadających wartość odżywczą i będących monomerami glukozy i
fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe, sacharoza, lub syropy
inwertowane i dekstroza). W celu ułatwienia karmelizacji mogą być zastosowane
kwasy, zasady i sole, z wyjątkiem związków amonu i siarczynów
Projekt wstępny
Strona 36 z 36
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9
Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe
Czystość
Barwnik związany przez celulozę DEAE
Nie więcej niż 50%
Barwnik związany przez fosforylocelulozę
Nie więcej niż 50%
Intensywność barwy (1)
0,01-0,12
Azot ogółem
Nie więcej niż 0,1%
Siarka ogółem
Nie więcej niż 0,2%
Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 25 mg/kg
(1) Intensywność barwy jest zdefiniowana jako absorbancja 0,1 % (m/v) wodnego roztworu karmelu (barwnika w postaci ciała stałego) w
kuwecie o grubości l cm przy 610 nm.
22. E 150b KARMEL SIARCZYNOWY
Definicja
Karmel siarczynowy jest produkowany przez kontrolowaną obróbkę termiczną
węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych produktów o
właściwościach słodzących, posiadających wartość odżywczą i będących
monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe,
sacharoza, lub syropy inwertowane i dekstroza) z lub bez dodatku kwasów lub
zasad, w obecności związków siarczynowych (kwas siarkawy, siarczyn potasu,
wodorosiarczyn potasu, siarczyn sodu i wodorosiarczyn sodu); nie są używane
związki amonu
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9
Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe
Czystość
Barwnik związany przez celulozę DEAE
Więcej niż 50%
Intensywność barwy (1)
0,05-0,13
Azot ogółem
Nie więcej niż 0,3% (2)
Dwutlenek siarki
Nie więcej niż 0,2% (2)
Siarka ogółem
0,3-3,5% (2)
Siarka związana przez celulozę DEAE
Więcej niż 40%
Stosunek absorbancji barwnika
związanego przez celulozę DEAE
19-34
Stosunek absorbancji (A 280/560)
Większy niż 50
Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 25 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 37 z 37
(1) Intensywność barwy jest zdefiniowana jako absorbancja 0,1 % (m/v) wodnego roztworu karmelu (barwnika w postaci ciała stałego) w
kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.
(2) Wyrażone w odniesieniu do ekwiwalentu bazy barwnika, tj. jest wyrażone w warunkach produktu o intensywności barwy 0,1 jednostki
absorbancji.
23. E 150c KARMEL AMONIAKALNY
Definicja
Karmel amoniakalny jest produkowany przez kontrolowaną obróbkę termiczną
węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych produktów o
właściwościach słodzących, posiadających wartość odżywczą i będących
monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe,
sacharoza, lub syropy inwertowane i dekstroza) z lub bez dodatku kwasów lub
zasad, w obecności związków amonu (wodorotlenek amonu, węglan amonu,
wodorowęglan amonu i fosforan amonu); nie są używane związki siarczynowe
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9
Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe
Czystość
Barwnik związany przez celulozę DEAE
Nie więcej niż 50%
Barwnik związany przez fosforylocelulozę
Nie więcej niż 50%
Intensywność barwy (1)
0,08-0,36
Azot amoniakalny
Nie więcej niż 0,3% (2)
4-metyloimidazol
Nie więcej niż 250 mg/kg (2)
2-acetylo-4-tetrahydroksy-butyloimidazol
Nie więcej niż 10 mg/kg (2)
Siarka ogółem
Nie więcej niż 0,2% (2)
Azot ogółem
0,7-3,3% (2)
Stosunek absorbancji barwnika związanego przez fosforylocelulozę
13-35
Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 25 mg/kg
(1) Intensywność barwy jest zdefiniowana jako absorbancja 0,1 % (m/v) wodnego roztworu karmelu (barwnika w postaci ciała stałego) w
kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.
(2) Wyrażone w odniesieniu do ekwiwalentu bazy barwnika, tj. jest wyrażone w warunkach produktu o intensywności barwy 0,1 jednostki
absorbancji.
24. E 150d KARMEL AMONIAKALNO - SIARCZYNOWY
Definicja
Karmel amoniakalno-siarczynowy jest produkowany przez kontrolowaną
obróbkę termiczną węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych
produktów o właściwościach słodzących, posiadających wartość odżywczą i
będących monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy
glukozowe, sacharoza, lub syropy inwertowane i dekstroza) z lub bez dodatku
kwasów lub zasad, w obecności związków zarówno siarczynowych, jak i
amonowych (kwas siarkawy, siarczyn potasu, wodorosiarczyn potasu,
siarczyn sodu i wodorosiarczyn sodu, wodorotlenek amonu, węglan amonu,
wodorowęglan amonu, fosforan amonu, siarczan amonu, siarczyn amonu i
wodorosiarczyn amonu)
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9
Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe
Projekt wstępny
Strona 38 z 38
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei