eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2


substancji otrzymanych przez ekstrakcję rozpuszczalnikami naturalnych odmian
jadalnych surowców roślinnych, trawy, lucerny i pokrzywy. Produkt, z którego
został usunięty rozpuszczalnik, zawiera zarówno inne pigmenty takie jak
karotenoidy, jak również tłuszcze i woski pochodzące z surowca. Głównymi
składnikami barwiącymi są feofityny miedziowe. Do ekstrakcji mogą być użyte
tylko następujące rozpuszczalniki: aceton, keton metyloetylowy, dichlorometan,
dwutlenek węgla, metanol, etanol, propan-2-ol i heksan

Klasa
Porfiryny


Numer wg Colour Index
75815


Numer wg Europejskiego Spisu
Chlorofil miedziowy a: 239-830-5,


Substancji Chemicznych
Chlorofil miedziowy b: 246-020-5


Nazwa chemiczna
[Fityl(132R, 17S, 18S)-3-(8-etylo-132-metoksykarbonylo-2,7,12,18-tetrametylo-

13'-okso-3-winylo-131-132-17,18-tetrahydrocyklopenta[at]-porfiryn-17-
ylo)propionian] miedzi (II) (Chlorofil miedziowy a)


[Fityl(132R, 17S, 18S)-3-(8-etylo-7-formylo-132-metoksykarbonylo-2,12,18-

trimetylo-13'-okso-3-winylo-131-132-17,18-tetrahydrocyklopenta[at]-porfiryn-17-
ylo)propionian] miedzi (II) (Chlorofil miedziowy b)

Wzór chemiczny
Chlorofil miedziowy a: C55H72CuN4O5

Chlorofil miedziowy b: C55H70CuN4O6

Masa cząsteczkowa
Chlorofil miedziowy a: 932,75

Chlorofil miedziowy b: 946,73

Analiza
Zawartość chlorofili miedziowych ogółem wynosi nie mniej niż 10%.

E1%1cm 540 przy około 422 nm w chloroformie
E1%1cm 300 przy około 652 nm w chloroformie

Opis
Woskowe ciało stałe o barwie od niebiesko-zielonej do ciemnozielonej, w

zależności od surowca.

Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w chloroformie przy około 422 nm i przy około 652 nm


Czystość



Pozostałości rozpuszczalników
Aceton

Keton metyloetylowy
Metanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Etanol pojedynczo lub łącznie
Propan-2-ol
Heksan


Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Jony miedziowe
Nie więcej niż 200 mg/kg


Miedź ogółem
Nie więcej niż 8,0% feofityn miedziowych ogółem
19. E 141 (ii) KOMPLEKSY MIEDZIOWE CHLOROFILIN

Nazwy synonimowe
Chlorofilina sodowo- miedziowa, Chlorofilina potasowo-miedziowa, CI

Naturalna zieleń 5

Definicja
Sole zasadowe chlorofilin miedziowych są otrzymywane w wyniku dodatku

miedzi do produktu otrzymanego przez zmydlanie ekstraktów naturalnych
odmian jadalnych surowców roślinnych, trawy, lucerny i pokrzywy. W wyniku
Projekt wstępny

Strona 34 z 34
zmydlania zostają usunięte grupy estrowe metylowe i fitolowe i mogą ulec
częściowemu rozszczepieniu pierścienie cyklopentenylowe. Po dodaniu miedzi
do oczyszczonych chlorofilin, grupy kwasowe ulegają neutralizacji, tworząc sole
potasowe i/albo sodowe. Do ekstrakcji mogą być użyte tylko następujące
rozpuszczalniki: aceton, keton metyloetylowy, dichlorometan, dwutlenek węgla,
metanol, etanol, propan-2-ol i heksan.

Klasa
Porfiryny


Numer wg Colour Index
75815


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych



Nazwa chemiczna
Głównymi związkami barwiącymi w formie kwaśnej są:

3-(10-Karboksylano-4-etylo-1,3,5,8-tetrametylo-9-okso-2-winyloforbin-7-

ylo)propionian, kompleks miedziowy (Chlorofilina miedziowa a)

i
3-(10-Karboksylano-4-etylo-3-formylo-l,5,8-trimetylo-9-okso-2-winyloforbin-7-
ylo)propionian, kompleks miedziowy (Chlorofilina miedziowa b)

Wzór chemiczny
Chlorofilina miedziowa a (forma kwasowa):

C34H32CuN4O5
Chlorofilina miedziowa b (forma kwasowa):
C34H30CuN4O6

Masa cząsteczkowa
Chlorofilina miedziowa a: 640,20

Chlorofilina miedziowa b: 654,18


Każda z ww. wartości może ulec powiększeniu o 18 Daltonów, jeżeli nastąpi

rozszczepienie pierścienia cyklopentenylowego.

Analiza
Zawartość chlorofilin miedziowych ogółem wynosi nie mniej niż 95% próbki

wysuszonej w około 100 °C przez 1 godzinę.

E1%1cm 565 przy około 405 nm w wodnym buforze fosforanowym o pH 7,5
E1%1cm 145 przy około 630 nm w wodnym buforze fosforanowym o pH 7,5

Opis
Ciemnozielony do niebieskoczarnego proszek


Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w wodnym buforze fosforanowym o pH 7,5 przy około 405 nm i

około 630 nm

Czystość



Pozostałości rozpuszczalników
Aceton

Keton metyloetylowy
Metanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Etanol pojedynczo lub łącznie
Propan-2-ol
Heksan


Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Jony miedziowe
Nie więcej niż 200 mg/kg


Miedź ogółem
Nie więcej niż 8,0% chlorofilin miedziowych ogółem



20. E 142 ZIELE S

Nazwy synonimowe
CI Zieleń spożywcza 4, Zieleń brylantowa BS


Definicja
Zieleń S zawiera głównie N-[4-[[4-(dimetyloamino)fenylo] (2-hydroksy-3,6-

disulfo-1-naftalenylometyleno]2,5-cyklo-heksadien-1-ylideno]-N-
metylometanaminian sodowy i dodatkowe substancje barwiące, łącznie z
Projekt wstępny

Strona 35 z 35
chlorkiem sodu lub siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
Zieleń S jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa

Klasa
Triarylometanowe


Numer wg Colour Index
44090


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
221-409-2


Nazwa chemiczna
N-[4-[[4-(Dimetyloamino)fenylo](2-hydroksy-3,6-disulfo-1-

naftalenylometyleno]2,5-cykloheksadien-1-ylideno]-N-metylometanaminian
sodowy;
5-[4-Dimetyloamino-α-(4-dimetyloiminocykloheksa-2,5-dienylidenobenzylo]-6-
hydroksy-7-sulfonianonaftaleno-2-sulfonian sodowy (alternatywna nazwa
chemiczna)

Wzór chemiczny
C27H25N2NaO7S2


Masa cząsteczkowa
576,63


Analiza
Zawiera nie mniej niż 80% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową
E1%1cm 1.720 przy około 632 nm w roztworze wodnym

Opis
Ciemnoniebieski lub ciemnozielony proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 632 nm


B. Roztwór wodny - niebieski lub zielony



Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 1,0%


Składniki organiczne inne niż substancje barwiące:



alkohol 4,4'-bis(dimetyloamino)-benzhydrylowy
Nie więcej niż 0,1%


4,4'-bis(dimetyloamino)-benzofenon
Nie więcej niż 0,1%


kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy
Nie więcej niż 0,2%


Leukozwiązek
Nie więcej niż 5,0%


Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
21. E 150a KARMEL

Definicja
Karmel naturalny jest produkowany przez kontrolowaną obróbkę termiczną

węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych produktów o właściwościach
słodzących, posiadających wartość odżywczą i będących monomerami glukozy i
fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe, sacharoza, lub syropy
inwertowane i dekstroza). W celu ułatwienia karmelizacji mogą być zastosowane
kwasy, zasady i sole, z wyjątkiem związków amonu i siarczynów

Projekt wstępny

Strona 36 z 36
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9


Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe


Czystość



Barwnik związany przez celulozę DEAE
Nie więcej niż 50%


Barwnik związany przez fosforylocelulozę
Nie więcej niż 50%


Intensywność barwy (1)
0,01-0,12


Azot ogółem
Nie więcej niż 0,1%


Siarka ogółem
Nie więcej niż 0,2%


Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 25 mg/kg


(1) Intensywność barwy jest zdefiniowana jako absorbancja 0,1 % (m/v) wodnego roztworu karmelu (barwnika w postaci ciała stałego) w
kuwecie o grubości l cm przy 610 nm.

22. E 150b KARMEL SIARCZYNOWY

Definicja
Karmel siarczynowy jest produkowany przez kontrolowaną obróbkę termiczną

węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych produktów o
właściwościach słodzących, posiadających wartość odżywczą i będących
monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe,
sacharoza, lub syropy inwertowane i dekstroza) z lub bez dodatku kwasów lub
zasad, w obecności związków siarczynowych (kwas siarkawy, siarczyn potasu,
wodorosiarczyn potasu, siarczyn sodu i wodorosiarczyn sodu); nie są używane
związki amonu

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9


Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe


Czystość



Barwnik związany przez celulozę DEAE
Więcej niż 50%


Intensywność barwy (1)
0,05-0,13


Azot ogółem
Nie więcej niż 0,3% (2)


Dwutlenek siarki
Nie więcej niż 0,2% (2)


Siarka ogółem
0,3-3,5% (2)


Siarka związana przez celulozę DEAE
Więcej niż 40%


Stosunek absorbancji barwnika



związanego przez celulozę DEAE
19-34


Stosunek absorbancji (A 280/560)
Większy niż 50


Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 25 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 37 z 37
(1) Intensywność barwy jest zdefiniowana jako absorbancja 0,1 % (m/v) wodnego roztworu karmelu (barwnika w postaci ciała stałego) w
kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.
(2) Wyrażone w odniesieniu do ekwiwalentu bazy barwnika, tj. jest wyrażone w warunkach produktu o intensywności barwy 0,1 jednostki
absorbancji.

23. E 150c KARMEL AMONIAKALNY
Definicja
Karmel amoniakalny jest produkowany przez kontrolowaną obróbkę termiczną

węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych produktów o
właściwościach słodzących, posiadających wartość odżywczą i będących
monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe,
sacharoza, lub syropy inwertowane i dekstroza) z lub bez dodatku kwasów lub
zasad, w obecności związków amonu (wodorotlenek amonu, węglan amonu,
wodorowęglan amonu i fosforan amonu); nie są używane związki siarczynowe

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9


Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe


Czystość



Barwnik związany przez celulozę DEAE
Nie więcej niż 50%


Barwnik związany przez fosforylocelulozę
Nie więcej niż 50%


Intensywność barwy (1)
0,08-0,36


Azot amoniakalny
Nie więcej niż 0,3% (2)


4-metyloimidazol
Nie więcej niż 250 mg/kg (2)


2-acetylo-4-tetrahydroksy-butyloimidazol
Nie więcej niż 10 mg/kg (2)


Siarka ogółem
Nie więcej niż 0,2% (2)


Azot ogółem
0,7-3,3% (2)


Stosunek absorbancji barwnika związanego przez fosforylocelulozę
13-35


Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na ołów)
Nie więcej niż 25 mg/kg


(1) Intensywność barwy jest zdefiniowana jako absorbancja 0,1 % (m/v) wodnego roztworu karmelu (barwnika w postaci ciała stałego) w
kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.
(2) Wyrażone w odniesieniu do ekwiwalentu bazy barwnika, tj. jest wyrażone w warunkach produktu o intensywności barwy 0,1 jednostki
absorbancji.

24. E 150d KARMEL AMONIAKALNO - SIARCZYNOWY

Definicja
Karmel amoniakalno-siarczynowy jest produkowany przez kontrolowaną

obróbkę termiczną węglowodanów (dostępnych w handlu spożywczych
produktów o właściwościach słodzących, posiadających wartość odżywczą i
będących monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy
glukozowe, sacharoza, lub syropy inwertowane i dekstroza) z lub bez dodatku
kwasów lub zasad, w obecności związków zarówno siarczynowych, jak i
amonowych (kwas siarkawy, siarczyn potasu, wodorosiarczyn potasu,
siarczyn sodu i wodorosiarczyn sodu, wodorotlenek amonu, węglan amonu,
wodorowęglan amonu, fosforan amonu, siarczan amonu, siarczyn amonu i
wodorosiarczyn amonu)

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
232-435-9


Opis
Ciemnobrązowa do czarnej ciecz lub ciało stałe
Projekt wstępny

Strona 38 z 38
strony : 1 ... 20 ... 33 . [ 34 ] . 35 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: