Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Dodatki do potraw i
quantum satis
przyprawy kulinarne
35)
E 626
Kwas guanylowy
rodki spożywcze (z
500 mg/kg
wyjątkiem tych
pojedynczo lub
E 627
Guanylan disodowy
wyszczególnionych w § 28
łącznie
ust. 3, § 29 lub § 39 ust. 1)
w przeliczeniu na kwas
guanylowy
E 628
Guanylan dipotasowy
E 629
Guanylan wapnia
E 630
Kwas inozynowy
E 631
Inozynian disodowy
E 632
Inozynian dipotasowy
E 633
Inozynian wapnia
E 634
5’-Rybonukleotydy
wapnia
E 635
5’-Rybonukleotydy
disodowe
Dodatki do potraw i
quantum satis
przyprawy kulinarne
36)
E 650
Octan cynku
Guma do żucia
1000 mg/kg
37)
E 900
Dimetylopolisiloksan
Dżemy, galaretki,
10 mg/kg
marmolady, zgodnie z
przepisami dotyczącymi
szczegółowych wymagań w
zakresie jakości handlowej
dżemów, konfitur, galaretek,
marmolad, powideł
śliwkowych oraz słodzonego
przecieru z kasztanów
jadalnych, i podobne
owocowe produkty
smarowne, łącznie z
produktami
niskokalorycznymi
Zupy i buliony
10 mg/kg
Oleje i tłuszcze do smażenia 10 mg/kg
Wyroby cukiernicze (z
10 mg/kg
wyjątkiem czekolady)
Aromatyzowane napoje
10 mg/l
bezalkoholowe
Sok ananasowy
10 mg/l
Owoce i warzywa w
10 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 111 z 111
puszkach i w opakowaniach
szklanych
Guma do żucia
100 mg/kg
(pro memoria)
Wino gronowe, zgodnie z
przepisami Wspólnoty
Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji rynku
wina
Sød ... Saft
10 mg/l
Ciasto o luźnej konsystencji 10 mg/kg
Napój niskoalkoholowy
10 mg/l
jabłkowy (cider), z
wyjątkiem cidre bouché
Aromaty
10 mg/kg
38)
E 901
Wosk pszczeli biały i
Wyłącznie jako substancja
quantum satis
żółty
glazurująca do:
- wyrobów cukierniczych
E 902
Wosk candelilla
(łącznie z czekoladą)
- małych form pieczywa
E 904
Szelak
cukierniczego i wyrobów
ciastkarskich oblewanych
czekoladą
- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
Suplementy diety określone
quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
wieże owoce cytrusowe,
quantum satis
melony, jabłka i gruszki
(wyłącznie na powierzchnię)
Brzoskwinie i ananasy
quantum satis
(wyłącznie na powierzchnię)
39)
E 903
Wosk carnauba
Wyłącznie jako substancja
glazurująca do:
- wyrobów cukierniczych
500 mg/kg
(łącznie z czekoladą)
1200 mg/kg (wyłącznie
do gumy do żucia)
- małych form pieczywa
200 mg/kg
cukierniczego i wyrobów
ciastkarskich oblewanych
czekoladą
Projekt wstępny
Strona 112 z 112
- sneksów
200 mg/kg
- orzechów
200 mg/kg
- ziarna kawy
200 mg/kg
- suplementów diety
200 mg/kg
określonych w przepisach o
suplementach diety
- świeżych owoców
200 mg/kg
cytrusowych, melonów,
jabłek, gruszek, brzoskwiń i
ananasów (wyłącznie na
powierzchnię)
40)
E 905
Wosk
Wyłącznie na powierzchnię: quantum satis
mikrokrystaliczny
- wyrobów cukierniczych, z
wyjątkiem czekolady
- gum do żucia
- melonów, papai, mango i
awokado
41)
E 912
Estry kwasu
Wyłącznie na powierzchnię: quantum satis
montanowego
-świeżych owoców
cytrusowych
E 914
Wosk polietylenowy
-świeżych melonów, mango,
utleniony
papai, awokado, ananasów
42)
E 927b Karbamid
Guma do żucia bez dodatku 30 g/kg
cukrów
43)
E 943a Butan
Olej roślinny do
quantum satis
natłuszczania form do
E 943b Izobutan
pieczenia, w aerozolu
(wyłącznie do
E 944
Propan
profesjonalnego użycia)
Emulsje oparte na wodzie, w
aerozolu
44)
E 950
Acesulfam K
Guma do żucia z dodatkiem 800 mg/kg
cukru
E 951
Aspartam
2500 mg/kg
wyłącznie jako
wzmacniacz aromatu7)
45)
E 957
Taumatyna
Guma do żucia z dodatkiem 10 mg/kg
cukru
wyłącznie jako
wzmacniacz aromatu7)
Aromatyzowane oparte na
0,5 mg/l
Projekt wstępny
Strona 113 z 113
wodzie
napoje
wyłącznie jako
bezalkoholowe
wzmacniacz aromatu
Desery mleczne i
5 mg/kg
bezmleczne
wyłącznie jako
wzmacniacz aromatu
46)
E 959
Neohesperydyna DC
Guma do żucia z dodatkiem 150 mg/kg7)
cukru
Tłuszcze do smarowania,
5 mg/kg
zgodne z przepisami
określającymi normy dla
tłuszczów do smarowania (z
wyjątkiem tłuszczów
mlecznych)
Galaretki owocowe
5 mg/kg
Białka roślinne
wyłącznie jako
wzmacniacz aromatu
Produkty mięsne
47)
E 999
Ekstrakt Quillaia
Aromatyzowane oparte na
wodzie napoje
bezalkoholowe
200 mg/l
w przeliczeniu na
Napój niskoalkoholowy
bezwodny ekstrakt
jabłkowy (cider), z
wyjątkiem cidre bouché
48)
E 1201 Poliwinylopirolidon
Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
E 1202 Poliwinylopolipirolido
diety, w postaci tabletek i
n
tabletek powlekanych
49)
E 1505 Cytrynian trietylowy
Wysuszone białka jaja
quantum satis
kurzego
50)
E 1518 Trioctan glicerolu
Guma do żucia
quantum satis
(triacetyna)
51)
E 907
Uwodorniony poli-1-
Jako substancja glazurująca
deken
do:
- wyrobów cukierniczych
2 g/kg
- suszonych owoców
2 g/kg
52)
E 1505 Cytrynian trietylowy
Aromaty
3 g/kg ze wszystkich
źródeł w środkach
E 1517 Dioctan glicerolu
spożywczych gotowych
(diacetyna)
do spożycia lub
przygotowanych do
E 1518 Trioctan glicerolu
spożycia zgodnie z
(triacetyna)
instrukcjami
producentów;
Projekt wstępny
Strona 114 z 114
E 1520 Glikol 1,2-
pojedynczo lub łącznie.
propylenowy (glikol
W przypadku napojów,
propylenowy)
z wyjątkiem likierów
kremowych,
maksymalny poziom E
1520 wynosi
1 g/l
53)
E 1519 Alkohol benzylowy
Aromaty przeznaczone do:
- likierów, wina
100 mg/l
aromatyzowanego, napojów
na bazie wina
aromatyzowanego i koktajli
na bazie wina
aromatyzowanego
- wyrobów cukierniczych
250 mg/kg
łącznie z czekoladą oraz
ze wszystkich źródeł w
pieczywa cukierniczego i
środkach spożywczych
wyrobów ciastkarskich
gotowych do spożycia
lub przygotowanych do
spożycia zgodnie z
instrukcją producenta
54)
E 1204
Pullulan
Suplementy diety określone
quantum satis
w przepisach o suplementach
diety, w postaci kapsułek i
tabletek
Drobne wyroby cukiernicze
quantum satis
odświeżające oddech, w
postaci listków
55)
E 1452
Sól glinowa
Preparaty witaminowe w
35 g/kg suplementu
oktenylobursztynianu
kapsułkach zawarte w
diety
skrobiowego
suplementach diety
określonych w przepisach o
suplementach diety
1) Nie stosuje się w produkcji odwodnionych środków spożywczych przeznaczonych do ponownego
uwodnienia w trakcie spożycia.
2)
Oleożywice z przypraw są to ekstrakty z przypraw, z których w wyniku odparowania został usunięty
rozpuszczalnik ekstrakcyjny; ekstrakt ten jest mieszaniną lotnych olejków i składników żywicznych
pochodzących z przypraw.
3) tylko E 493.
4) tylko E 492.
5) wolny od azbestu.
6) tylko E 553b.
7)
Jeżeli E 950, E 951, E 957 i E 959 są stosowane łącznie do gumy do żucia, maksymalny poziom
każdego z nich jest proporcjonalnie zredukowany
Uwaga:
Wskazane maksymalne poziomy użycia odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia
przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.
Projekt wstępny
Strona 115 z 115
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei