eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2




Wyroby cukiernicze
2 g/kg
Desery
2 g/kg
Suplementy diety określone quantum satis



w przepisach o suplementach
diety
Dietetyczne środki
5 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
niadaniowe przetwory
10 g/kg



zbożowe typu Granola


21)
E 476
Polirycynooleinian
Tłuszcze do smarowania,
4 g/kg


poliglicerolu
zgodne z przepisami


określającymi normy dla
tłuszczów do smarowania, o
zawartości tłuszczu 41% lub
mniej
Podobne produkty do
4 g/kg



smarowania o zawartości

tłuszczu 10 % lub mniej
Sosy sałatkowe
4 g/kg
Wyroby cukiernicze na
5 g/kg



bazie kakao, łącznie z

czekoladą

22)
E 477
Estry kwasów
Pieczywo cukiernicze i
5 g/kg


tłuszczowych i glikolu wyroby ciastkarskie

propylenowego
Emulsje tłuszczowe do
10 g/kg



celów piekarskich
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
Zabielacze do napojów
1 g/kg
Lody spożywcze
3 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Desery
5 g/kg



Ubite deserowe polewy inne 30 g/kg



niż śmietanka


Projekt wstępny

Strona 106 z 106



Dietetyczne środki
1 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała

23)
E 479b Termoutleniony olej
Emulsje tłuszczowe
5 g/kg


sojowy z mono- i
przeznaczone do smażenia

diglicerydami kwasów
tłuszczowych

24)
E 481
Stearoilomleczan sodu Pieczywo cukiernicze i
5 g/kg



wyroby ciastkarskie


E 482
Stearoilomleczan
wapnia
Ryż błyskawiczny (szybko
4 g/kg



gotujący się)
niadaniowe przetwory
5 g/kg



zbożowe preparowane do

bezpośredniego spożycia
Zemulgowane likiery
8 g/l
Napoje spirytusowe o
8 g/l



zawartości alkoholu mniej

niż 15 % obj.
Sneksy zbożowe
2 g/kg
Guma do żucia
2 g/kg
Emulsje tłuszczowe
10 g/kg
Desery
5 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Zabielacze do napojów
3 g/kg
Sneksy zbożowe i
5 g/kg



ziemniaczane
Konserwy mięsne w
4 g/kg



puszkach, z mięsa

zmielonego i pokrojonego w
kostkę
Proszki do sporządzania
2 g/l



gorących napojów


Projekt wstępny

Strona 107 z 107



Dietetyczne środki
2 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Chleb (z wyjątkiem
3 g/kg



wyszczególnionego w tabeli

2 niniejszego załącznika)
Mostarda di frutta
2 g/kg
pojedynczo lub łącznie
25)
E 483
Winian stearylu
Wyroby piekarskie (z
4 g/kg



wyjątkiem chlebów

wyszczególnionych w tabeli
2 niniejszego załącznika)
Desery
5 g/kg
26)
E 491
Monostearynian
Pieczywo cukiernicze i
10 g/kg


sorbitolu
wyroby ciastkarskie
E 492
Tristearynian sorbitolu Polewy i powłoki do
5 g/kg


pieczywa cukierniczego i


E 493
Monolaurynian
wyrobów ciastkarskich



sorbitolu



E 494
Monooleinian
Marmolada galaretkowa
25 mg/kg3)


sorbitolu



E 495
Monopalmitynian
Emulsje tłuszczowe
10 g/kg


sorbitolu
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
Zabielacze do napojów
5 g/kg
Koncentraty płynnej herbaty 0,5 g/l



i koncentraty naparów

owocowych i ziołowych w
płynie
Lody spożywcze
0,5 g/kg
Desery
5 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Wyroby cukiernicze na
10 g/kg4)



bazie kakao, łącznie z

czekoladą

Projekt wstępny

Strona 108 z 108



Zemulgowane sosy
5 g/kg
Suplementy diety określone quantum satis



w przepisach o suplementach
diety
Drożdże piekarskie
quantum satis




Guma do żucia
5 g/kg
Dietetyczne środki
5 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego

określone w przepisach o

środkach spożywczych

specjalnego przeznaczenia

żywieniowego - produkty
pojedynczo lub łącznie
dietetyczne zastępujące

posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
(pro memoria)
Indywidualnie lub lider
Dotyczy tylko E 491
mieszaninie
Wino, zgodnie z przepisami
Wspólnoty Europejskiej
dotyczącymi wspólnej
organizacji rynku wina

27)
E 512
Chlorek cyny (chlorek Białe szparagi w puszkach i 25 mg/kg


cynawy)
w opakowaniach szklanych
jako Sn



28)
E 520
Siarczan glinu
Białko jaja kurzego
30 mg/kg
E 521
Siarczan glinowo-
Kandyzowane,
200 mg/kg


sodowy
krystalizowane i lukrowane


owoce i warzywa

E 522
Siarczan glinowo-
potasowy



E 523
Siarczan amonowo-

pojedynczo lub łącznie


glinowy

w przeliczeniu na glin


29)
E 541
Fosforan glinowo-
Scones i wyroby
1 g/kg


sodowy, kwaśny
biszkoptowe
w przeliczeniu na glin



30)
E 535
elazocyjanek sodu
Sól i jej zamienniki
pojedynczo lub
łącznie

E 536
elazocyjanek potasu

20 mg/kg
jako bezwodny

E 538
elazocyjanek wapnia
żelazocyjanek potasu
31)
E 551
Dwutlenek krzemu
Aromaty
50 g/kg
32)
E 551
Dwutlenek krzemu
rodki spożywcze w postaci 10
g/kg
Projekt wstępny

Strona 109 z 109


wysuszonej,
sproszkowanej

(łącznie z cukrami)

E 552
Krzemian wapnia
Sól spożywcza i jej
10 g/kg



zamienniki



E 553a (i) Krzemian magnezu Suplementy diety określone quantum satis



w przepisach o suplementach
diety



(ii) Trikrzemian
rodki spożywcze w postaci quantum satis


magnezu5)
tabletek i tabletek


powlekanych


E 553b Talk5)
Przyprawy do potraw
30 g/kg





E 554
Krzemian glinowo-
Produkty natłuszczające
30 g/kg


sodowy
blachy




E 555
Krzemian glinowo-
Plasterkowane lub utarte sery 10 g/kg


potasowy
twarde, półtwarde i topione





E 556
Krzemian glinowo-
Plasterkowane lub utarte
10 g/kg


wapniowy
analogi dojrzewających i


serów topionych


E 559
Krzemian glinu
Wyroby cukiernicze z
quantum satis


(Kaolin)
wyjątkiem czekolady (tylko
na powierzchnię)
pojedynczo lub łącznie
Guma
do
żucia
quantum satis6)
Ryż

Kiełbasy (tylko na
powierzchnię)

33)
E 579
Glukonian żelazawy
Oliwki ciemniejące przez
150 mg/kg



utlenianie
wyrażone jako Fe
E 585
Mleczan żelazawy


34)
E 620
Kwas glutaminowy
rodki spożywcze (z
10 g/kg



wyjątkiem tych
pojedynczo lub
wyszczególnionych w § 28
Łącznie

E 621
Glutaminian
ust. 3, § 29 lub § 39 ust. 1)



monosodowy
E 622
Glutaminian



monopotasowy


E 623
Diglutaminian wapnia
E 624
Glutaminian



monoamonowy



E 625
Diglutaminian
magnezu



Projekt wstępny

Strona 110 z 110
strony : 1 ... 10 ... 21 . [ 22 ] . 23 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: