Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Wyroby cukiernicze
2 g/kg
Desery
2 g/kg
Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
Dietetyczne środki
5 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
niadaniowe przetwory
10 g/kg
zbożowe typu Granola
21)
E 476
Polirycynooleinian
Tłuszcze do smarowania,
4 g/kg
poliglicerolu
zgodne z przepisami
określającymi normy dla
tłuszczów do smarowania, o
zawartości tłuszczu 41% lub
mniej
Podobne produkty do
4 g/kg
smarowania o zawartości
tłuszczu 10 % lub mniej
Sosy sałatkowe
4 g/kg
Wyroby cukiernicze na
5 g/kg
bazie kakao, łącznie z
czekoladą
22)
E 477
Estry kwasów
Pieczywo cukiernicze i
5 g/kg
tłuszczowych i glikolu wyroby ciastkarskie
propylenowego
Emulsje tłuszczowe do
10 g/kg
celów piekarskich
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
Zabielacze do napojów
1 g/kg
Lody spożywcze
3 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Desery
5 g/kg
Ubite deserowe polewy inne 30 g/kg
niż śmietanka
Projekt wstępny
Strona 106 z 106
Dietetyczne środki
1 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
23)
E 479b Termoutleniony olej
Emulsje tłuszczowe
5 g/kg
sojowy z mono- i
przeznaczone do smażenia
diglicerydami kwasów
tłuszczowych
24)
E 481
Stearoilomleczan sodu Pieczywo cukiernicze i
5 g/kg
wyroby ciastkarskie
E 482
Stearoilomleczan
wapnia
Ryż błyskawiczny (szybko
4 g/kg
gotujący się)
niadaniowe przetwory
5 g/kg
zbożowe preparowane do
bezpośredniego spożycia
Zemulgowane likiery
8 g/l
Napoje spirytusowe o
8 g/l
zawartości alkoholu mniej
niż 15 % obj.
Sneksy zbożowe
2 g/kg
Guma do żucia
2 g/kg
Emulsje tłuszczowe
10 g/kg
Desery
5 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Zabielacze do napojów
3 g/kg
Sneksy zbożowe i
5 g/kg
ziemniaczane
Konserwy mięsne w
4 g/kg
puszkach, z mięsa
zmielonego i pokrojonego w
kostkę
Proszki do sporządzania
2 g/l
gorących napojów
Projekt wstępny
Strona 107 z 107
Dietetyczne środki
2 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Chleb (z wyjątkiem
3 g/kg
wyszczególnionego w tabeli
2 niniejszego załącznika)
Mostarda di frutta
2 g/kg
pojedynczo lub łącznie
25)
E 483
Winian stearylu
Wyroby piekarskie (z
4 g/kg
wyjątkiem chlebów
wyszczególnionych w tabeli
2 niniejszego załącznika)
Desery
5 g/kg
26)
E 491
Monostearynian
Pieczywo cukiernicze i
10 g/kg
sorbitolu
wyroby ciastkarskie
E 492
Tristearynian sorbitolu Polewy i powłoki do
5 g/kg
pieczywa cukierniczego i
E 493
Monolaurynian
wyrobów ciastkarskich
sorbitolu
E 494
Monooleinian
Marmolada galaretkowa
25 mg/kg3)
sorbitolu
E 495
Monopalmitynian
Emulsje tłuszczowe
10 g/kg
sorbitolu
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
Zabielacze do napojów
5 g/kg
Koncentraty płynnej herbaty 0,5 g/l
i koncentraty naparów
owocowych i ziołowych w
płynie
Lody spożywcze
0,5 g/kg
Desery
5 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Wyroby cukiernicze na
10 g/kg4)
bazie kakao, łącznie z
czekoladą
Projekt wstępny
Strona 108 z 108
Zemulgowane sosy
5 g/kg
Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
Drożdże piekarskie
quantum satis
Guma do żucia
5 g/kg
Dietetyczne środki
5 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
pojedynczo lub łącznie
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
(pro memoria)
Indywidualnie lub lider
Dotyczy tylko E 491
mieszaninie
Wino, zgodnie z przepisami
Wspólnoty Europejskiej
dotyczącymi wspólnej
organizacji rynku wina
27)
E 512
Chlorek cyny (chlorek Białe szparagi w puszkach i 25 mg/kg
cynawy)
w opakowaniach szklanych
jako Sn
28)
E 520
Siarczan glinu
Białko jaja kurzego
30 mg/kg
E 521
Siarczan glinowo-
Kandyzowane,
200 mg/kg
sodowy
krystalizowane i lukrowane
owoce i warzywa
E 522
Siarczan glinowo-
potasowy
E 523
Siarczan amonowo-
pojedynczo lub łącznie
glinowy
w przeliczeniu na glin
29)
E 541
Fosforan glinowo-
Scones i wyroby
1 g/kg
sodowy, kwaśny
biszkoptowe
w przeliczeniu na glin
30)
E 535
elazocyjanek sodu
Sól i jej zamienniki
pojedynczo lub
łącznie
E 536
elazocyjanek potasu
20 mg/kg
jako bezwodny
E 538
elazocyjanek wapnia
żelazocyjanek potasu
31)
E 551
Dwutlenek krzemu
Aromaty
50 g/kg
32)
E 551
Dwutlenek krzemu
rodki spożywcze w postaci 10
g/kg
Projekt wstępny
Strona 109 z 109
wysuszonej,
sproszkowanej
(łącznie z cukrami)
E 552
Krzemian wapnia
Sól spożywcza i jej
10 g/kg
zamienniki
E 553a (i) Krzemian magnezu Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
(ii) Trikrzemian
rodki spożywcze w postaci quantum satis
magnezu5)
tabletek i tabletek
powlekanych
E 553b Talk5)
Przyprawy do potraw
30 g/kg
E 554
Krzemian glinowo-
Produkty natłuszczające
30 g/kg
sodowy
blachy
E 555
Krzemian glinowo-
Plasterkowane lub utarte sery 10 g/kg
potasowy
twarde, półtwarde i topione
E 556
Krzemian glinowo-
Plasterkowane lub utarte
10 g/kg
wapniowy
analogi dojrzewających i
serów topionych
E 559
Krzemian glinu
Wyroby cukiernicze z
quantum satis
(Kaolin)
wyjątkiem czekolady (tylko
na powierzchnię)
pojedynczo lub łącznie
Guma
do
żucia
quantum satis6)
Ryż
Kiełbasy (tylko na
powierzchnię)
33)
E 579
Glukonian żelazawy
Oliwki ciemniejące przez
150 mg/kg
utlenianie
wyrażone jako Fe
E 585
Mleczan żelazawy
34)
E 620
Kwas glutaminowy
rodki spożywcze (z
10 g/kg
wyjątkiem tych
pojedynczo lub
wyszczególnionych w § 28
Łącznie
E 621
Glutaminian
ust. 3, § 29 lub § 39 ust. 1)
monosodowy
E 622
Glutaminian
monopotasowy
E 623
Diglutaminian wapnia
E 624
Glutaminian
monoamonowy
E 625
Diglutaminian
magnezu
Projekt wstępny
Strona 110 z 110
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei