eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



E 327 Mleczan wapnia
E 471 Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych


25)
wieże makarony
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 322 Lecytyny
E 330 Kwas cytrynowy
E 334 Kwas winowy
E 471 Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych
E 575 Lakton kwasu



glukonowego


26)
Wino gronowe, musujące Przewidziane substancje
pro memoria

wino gronowe i częściowo dodatkowe, zgodnie z przepisami
sfermentowany moszcz
Wspólnoty Europejskiej
gronowy
dotyczącymi wspólnej organizacji
rynku wina

27)
Piwo
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 330 Kwas cytrynowy
E 414 Guma arabska
28)
Foie gras, foie gras entier, E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis

blocs de foie gras,



Libamáj, libamáj egészben, E 301 Askorbinian sodu


libamáj tömbben



29)
Plasterkowane i utarte
E 170 Węglan wapnia
quantum satis

sery dojrzewające
E 460 Celulozy
E 504 Węglany magnezu
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu



glukonowego


30)
Masło ze śmietanki
E 500 Węglany sodu
quantum satis

ukwaszonej (śmietany)



Projekt wstępny

Strona 76 z 76
31)
Kozie mleko UHT
E 331 Cytryniany sodu
4 g/l
32)
Jadalne kasztany w
E 410 Mączka chleba
quantum satis

zalewie
świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 415 Guma ksantanowa

Tabela 3. Sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany warunkowo dozwolone do
stosowania w żywności

Lp.
Numer wg systemu


oznaczeń Unii
Nazwa
Skrót
Europejskiej



1)
E 200
Kwas sorbowy
E 202
Sorbinian potasu
Sa
E 203
Sorbinian wapnia
2)
E 210
Kwas benzoesowy
E 211
Benzoesan sodu
Ba1)
E 212
Benzoesan potasu
E 213
Benzoesan wapnia
3)
E 214
p-Hydroksybenzoesan etylu
E 215
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu



PHB

E 218
p-Hydroksybenzoesan metylu
E 219
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
1) Kwas benzoesowy może być obecny w niektórych produktach fermentowanych, co jest rezultatem
procesów fermentacji wynikających z dobrej praktyki produkcyjnej.


Projekt wstępny

Strona 77 z 77
Tabela 4. rodki spożywcze, do których mog być stosowane sorbiniany, benzoesany
i para-hydroksybenzoesany określone w tabeli 3

Lp.
rodek spożywczy
Maksymalny poziom


(mg/kg lub mg/l odpowiednio)
Sa
Ba
PHB
Sa+Ba
SA+PHB
SA+Ba+PHB


1)
Aromatyzowane napoje
200
winopochodne gronowe
łącznie z produktami
objętymi przepisami
ustanawiającymi ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji win
aromatyzowanych,
aromatyzowanych
napojów
winopochodnych i
aromatyzowanych
koktajli winopodobnych.
Wino gronowe, zgodnie
z przepisami Wspólnoty
Europejskiej
dotyczącymi wspólnej
organizacji rynku wina.
Wino bezalkoholowe
gronowe, wino owocowe
(łącznie z winem
bezalkoholowym), Made
wine
, cider i perry
(łącznie z tymi
produktami
bezalkoholowymi)

2)
Aromatyzowane napoje
300
150

250 Sa+


bezalkoholowe1)



150 Ba
3)
Płynne koncentraty



600



herbaty, płynne
koncentraty naparów
owocowych i ziołowych

4)
Sok winogronowy,



2000



niefermentowany do
sakralnego użycia

5)
Sød ... Saft
500
200
lub Sødet ... Saft
6)
Piwo bezalkoholowe w

200
beczce
7) Miód
pitny

200
Projekt wstępny

Strona 78 z 78
8)
Napoje spirytusowe o
200
200

400



zawartości alkoholu
mniej niż 15 % obj.

9)
Farsz do pierożków
1000
ravioli i produktów
podobnych

10)
Niskocukrowe dżemy,

500

1000



galaretki, marmolady i
podobne produkty
niskokaloryczne lub bez
dodatku cukru, i inne
produkty smarowne na
bazie owoców,
Mermeladas

11)
Kandyzowane,



1000



krystalizowane i
lukrowane owoce i
warzywa

12)
Suszone owoce
1000




13)
Frugtgrød i Rote Grütze 1000
500



14)
Produkty owocowe i
1000
warzywne łącznie z
sosami na bazie
owoców, z wyjątkiem
przecierów, musów,
kompotów, sałatek i
produktów podobnych,
w puszkach lub w
opakowaniach szklanych

15)
Warzywa w occie,



2000



solance lub oleju (z
wyjątkiem oliwek)

16)
Ciasto ziemniaczane i
2000
wstępnie obsmażone
ziemniaki plasterkowane

17)
Gnocchi
1000




18)
Polenta
200




19)
Oliwki i produkty na
1000
500

1000



bazie oliwek
20)
elowe powłoki
1000


produktów mięsnych
(parzonych,
peklowanych lub
suszonych); pasztety

21)
Na powierzchnię
quantum satis

suszonych produktów
Projekt wstępny

Strona 79 z 79
mięsnych

22)
Częściowo utrwalone



2000



przetwory rybne łącznie
z produktami ikry rybiej,
w tym prezerwy rybne i
marynaty

23)
Ryby solone, suszone



200

24)
Crangon crangon i



6000



Crangon vulgaris,
gotowane

25)
Paczkowane,
1000
plasterkowane sery
dojrzewające

26)
Sery niedojrzewające
1000




27)
Sery topione
2000




28)
Sery dojrzewające
1000
przekładane i sery
dojrzewające z
dodatkiem środków
spożywczych

29)
Desery na bazie mleka,



300



niepoddawane obróbce
termicznej

30)
Koagulat mleczny
1000




31)
Jaja kurze płynne



5000



(białko, żółtko lub jaja
całe)

32)
Odwodnione,
1000
zagęszczone, mrożone i
głęboko mrożone
produkty jajeczne

33)
Chleb opakowany
2000
krojony i chleb żytni
34)
Częściowo upieczone
2000
opakowane wyroby
piekarskie przeznaczone
do sprzedaży detalicznej
i chleb o zredukowanej
wartości energetycznej
przeznaczony do
sprzedaży detalicznej

35)
Pieczywo cukiernicze i
2000
wyroby ciastkarskie o
aktywności wody
większej niż 0,65
Projekt wstępny

Strona 80 z 80
strony : 1 ... 10 ... 15 . [ 16 ] . 17 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: