Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
E 327 Mleczan wapnia
E 471 Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
25)
wieże makarony
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 322 Lecytyny
E 330 Kwas cytrynowy
E 334 Kwas winowy
E 471 Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
E 575 Lakton kwasu
glukonowego
26)
Wino gronowe, musujące Przewidziane substancje
pro memoria
wino gronowe i częściowo dodatkowe, zgodnie z przepisami
sfermentowany moszcz
Wspólnoty Europejskiej
gronowy
dotyczącymi wspólnej organizacji
rynku wina
27)
Piwo
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 330 Kwas cytrynowy
E 414 Guma arabska
28)
Foie gras, foie gras entier, E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
blocs de foie gras,
Libamáj, libamáj egészben, E 301 Askorbinian sodu
libamáj tömbben
29)
Plasterkowane i utarte
E 170 Węglan wapnia
quantum satis
sery dojrzewające
E 460 Celulozy
E 504 Węglany magnezu
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu
glukonowego
30)
Masło ze śmietanki
E 500 Węglany sodu
quantum satis
ukwaszonej (śmietany)
Projekt wstępny
Strona 76 z 76
31)
Kozie mleko UHT
E 331 Cytryniany sodu
4 g/l
32)
Jadalne kasztany w
E 410 Mączka chleba
quantum satis
zalewie
świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 415 Guma ksantanowa
Tabela 3. Sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany warunkowo dozwolone do
stosowania w żywności
Lp.
Numer wg systemu
oznaczeń Unii
Nazwa
Skrót
Europejskiej
1)
E 200
Kwas sorbowy
E 202
Sorbinian potasu
Sa
E 203
Sorbinian wapnia
2)
E 210
Kwas benzoesowy
E 211
Benzoesan sodu
Ba1)
E 212
Benzoesan potasu
E 213
Benzoesan wapnia
3)
E 214
p-Hydroksybenzoesan etylu
E 215
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
PHB
E 218
p-Hydroksybenzoesan metylu
E 219
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
1) Kwas benzoesowy może być obecny w niektórych produktach fermentowanych, co jest rezultatem
procesów fermentacji wynikających z dobrej praktyki produkcyjnej.
Projekt wstępny
Strona 77 z 77
Tabela 4. rodki spożywcze, do których mog być stosowane sorbiniany, benzoesany
i para-hydroksybenzoesany określone w tabeli 3
Lp.
rodek spożywczy
Maksymalny poziom
(mg/kg lub mg/l odpowiednio)
Sa
Ba
PHB
Sa+Ba
SA+PHB
SA+Ba+PHB
1)
Aromatyzowane napoje
200
winopochodne gronowe
łącznie z produktami
objętymi przepisami
ustanawiającymi ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji win
aromatyzowanych,
aromatyzowanych
napojów
winopochodnych i
aromatyzowanych
koktajli winopodobnych.
Wino gronowe, zgodnie
z przepisami Wspólnoty
Europejskiej
dotyczącymi wspólnej
organizacji rynku wina.
Wino bezalkoholowe
gronowe, wino owocowe
(łącznie z winem
bezalkoholowym), Made
wine, cider i perry
(łącznie z tymi
produktami
bezalkoholowymi)
2)
Aromatyzowane napoje
300
150
250 Sa+
bezalkoholowe1)
150 Ba
3)
Płynne koncentraty
600
herbaty, płynne
koncentraty naparów
owocowych i ziołowych
4)
Sok winogronowy,
2000
niefermentowany do
sakralnego użycia
5)
Sød ... Saft
500
200
lub Sødet ... Saft
6)
Piwo bezalkoholowe w
200
beczce
7) Miód
pitny
200
Projekt wstępny
Strona 78 z 78
8)
Napoje spirytusowe o
200
200
400
zawartości alkoholu
mniej niż 15 % obj.
9)
Farsz do pierożków
1000
ravioli i produktów
podobnych
10)
Niskocukrowe dżemy,
500
1000
galaretki, marmolady i
podobne produkty
niskokaloryczne lub bez
dodatku cukru, i inne
produkty smarowne na
bazie owoców,
Mermeladas
11)
Kandyzowane,
1000
krystalizowane i
lukrowane owoce i
warzywa
12)
Suszone owoce
1000
13)
Frugtgrød i Rote Grütze 1000
500
14)
Produkty owocowe i
1000
warzywne łącznie z
sosami na bazie
owoców, z wyjątkiem
przecierów, musów,
kompotów, sałatek i
produktów podobnych,
w puszkach lub w
opakowaniach szklanych
15)
Warzywa w occie,
2000
solance lub oleju (z
wyjątkiem oliwek)
16)
Ciasto ziemniaczane i
2000
wstępnie obsmażone
ziemniaki plasterkowane
17)
Gnocchi
1000
18)
Polenta
200
19)
Oliwki i produkty na
1000
500
1000
bazie oliwek
20)
elowe powłoki
1000
produktów mięsnych
(parzonych,
peklowanych lub
suszonych); pasztety
21)
Na powierzchnię
quantum satis
suszonych produktów
Projekt wstępny
Strona 79 z 79
mięsnych
22)
Częściowo utrwalone
2000
przetwory rybne łącznie
z produktami ikry rybiej,
w tym prezerwy rybne i
marynaty
23)
Ryby solone, suszone
200
24)
Crangon crangon i
6000
Crangon vulgaris,
gotowane
25)
Paczkowane,
1000
plasterkowane sery
dojrzewające
26)
Sery niedojrzewające
1000
27)
Sery topione
2000
28)
Sery dojrzewające
1000
przekładane i sery
dojrzewające z
dodatkiem środków
spożywczych
29)
Desery na bazie mleka,
300
niepoddawane obróbce
termicznej
30)
Koagulat mleczny
1000
31)
Jaja kurze płynne
5000
(białko, żółtko lub jaja
całe)
32)
Odwodnione,
1000
zagęszczone, mrożone i
głęboko mrożone
produkty jajeczne
33)
Chleb opakowany
2000
krojony i chleb żytni
34)
Częściowo upieczone
2000
opakowane wyroby
piekarskie przeznaczone
do sprzedaży detalicznej
i chleb o zredukowanej
wartości energetycznej
przeznaczony do
sprzedaży detalicznej
35)
Pieczywo cukiernicze i
2000
wyroby ciastkarskie o
aktywności wody
większej niż 0,65
Projekt wstępny
Strona 80 z 80
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei