Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
E 466 Karboksymetyloceluloza,
sól sodowa
karboksymetylocelulozy
E 471 Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
11)
Mrożone i głęboko
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
mrożone nieprzetworzone
owoce i warzywa;
E 301 Askorbinian sodu
pakowane, chłodzone
nieprzetworzone owoce i
E 302 Askorbinian wapnia
warzywa gotowe do
spożycia oraz pakowane
E 330 Kwas cytrynowy
nieprzetworzone i obrane
ziemniaki
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 296 Kwas jabłkowy
quantum satis
(wyłącznie do obranych
ziemniaków)
12)
Kompoty owocowe
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
Nieprzetworzone ryby,
E 301 Askorbinian sodu
skorupiaki i mięczaki,
łącznie z takimi
E 302 Askorbinian wapnia
produktami mrożonymi i
głęboko mrożonymi
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 440 Pektyny
quantum satis (wyłącznie
do kompotów
E 509 Chlorek wapnia
owocowych innych niż
jabłkowe)
13)
Ryż błyskawiczny
E 471 Mono- i diglicerydy
quantum satis
(szybko gotujący się)
kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
octowym
14)
Niezemulgowane oleje i
E 304 Estry kwasów
quantum satis
tłuszcze pochodzenia
tłuszczowych i kwasu
zwierzęcego lub roślinnego
askorbinowego
(z wyjątkiem oliwy z
oliwek, w tym oliwy
E 306 Mieszanina tokoferoli
Virgin)
Projekt wstępny
Strona 71 z 71
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecytyny
30 g/l
E 471 Mono- i diglicerydy
10 g/l
kwasów tłuszczowych
E 330 Kwas cytrynowy
quantum satis
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
15)
Niezemulgowane oleje i
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
tłuszcze pochodzenia
zwierzęcego lub roślinnego E 300 Kwas askorbinowy
(z wyjątkiem oliwy z
oliwek, w tym oliwy
E 304 Estry kwasów
Virgin) szczególnie
tłuszczowych i kwasu
przeznaczone do
askorbinowego
gotowania lub smażenia,
lub przygotowania
E 306 Mieszanina tokoferoli
zasmażek
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecytyny
30 g/l
E 471 Mono- i diglicerydy
10 g/l
kwasów tłuszczowych
E 472c Mono- i diglicerydy
quantum satis
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
cytrynowym
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
16)
Rafinowana oliwa z
E 307 Alfa-tokoferol
200 mg/l
oliwek łącznie z olejem z
wytłoczyn z oliwek
17)
Sery dojrzewające
E 170 Węglan wapnia
quantum satis
Projekt wstępny
Strona 72 z 72
E 504 Węglany magnezu
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu
glukonowego
E 500ii Wodorowęglan sodu
quantum satis (dotyczy
wyłącznie sera z
ukwaszonego mleka)
18)
Mozzarella i ser
E 260 Kwas octowy
quantum satis
serwatkowy
E 270 Kwas mlekowy
E 330 Kwas cytrynowy
E 575 Lakton kwasu
glukonowego
E 460(ii) Celuloza sproszkowana quantum satis (wyłącznie
do plasterkowanych i
utartych serów)
19)
Owoce i warzywa w
E 260 Kwas octowy
quantum satis
puszkach lub w
opakowaniach szklanych
E 261 Octan potasu
E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 296 Kwas jabłkowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 327 Mleczan wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy
Projekt wstępny
Strona 73 z 73
E 335 Winiany sodu
E 336 Winiany potasu
E 337 Winian potasowo-sodowy
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu
glukonowego
20)
Gehakt
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
21)
Wyroby mięsne, określone E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
w przepisach
ustanawiających szczególne E 301 Askorbinian sodu
przepisy dotyczące higieny
w odniesieniu do żywności
E 302 Askorbinian wapnia
pochodzenia zwierzęcego,
ze świeżego zmielonego
E 330 Kwas cytrynowy
mięsa, paczkowane
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
22)
Soki i nektary z ananasa i
E 440 Pektyny
3 g/l
owoców passiflory
23)
Chleb wyprodukowany
E 260 Kwas octowy
quantum satis
wyłącznie z następujących
składników: mąka
E 261 Octan potasu
pszenna, woda, drożdże
lub zakwas, sól spożywcza E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 304 Estry kwasów
Projekt wstępny
Strona 74 z 74
tłuszczowych i kwasu
askorbinowego
E 322 Lecytyny
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 327 Mleczan wapnia
E 471 Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem octowym
E 472d Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem winowym
E 472e Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem mono-
i diacetylowinowym
E 472f Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane mieszaniną kwasu
octowego i winowego
24)
Pain courant français,
E 260 Kwas octowy
quantum satis
Friss búzakenyér, fehér és
félbarna kenyerek
E 261 Octan potasu
E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 304 Estry kwasów
tłuszczowych i kwasu
askorbinowego
E 322 Lecytyny
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
Projekt wstępny
Strona 75 z 75
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei