eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2


E 466 Karboksymetyloceluloza,



sól sodowa

karboksymetylocelulozy



E 471 Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych


11)
Mrożone i głęboko
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis

mrożone nieprzetworzone


owoce i warzywa;
E 301 Askorbinian sodu


pakowane, chłodzone



nieprzetworzone owoce i
E 302 Askorbinian wapnia


warzywa gotowe do



spożycia oraz pakowane
E 330 Kwas cytrynowy


nieprzetworzone i obrane



ziemniaki
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 296 Kwas jabłkowy
quantum satis



(wyłącznie do obranych
ziemniaków)

12)
Kompoty owocowe
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
Nieprzetworzone ryby,
E 301 Askorbinian sodu


skorupiaki i mięczaki,



łącznie z takimi
E 302 Askorbinian wapnia


produktami mrożonymi i



głęboko mrożonymi
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 440 Pektyny
quantum satis (wyłącznie



do kompotów


E 509 Chlorek wapnia
owocowych innych niż



jabłkowe)

13)
Ryż błyskawiczny
E 471 Mono- i diglicerydy
quantum satis

(szybko gotujący się)
kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy


kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem
octowym

14)
Niezemulgowane oleje i
E 304 Estry kwasów
quantum satis

tłuszcze pochodzenia
tłuszczowych i kwasu

zwierzęcego lub roślinnego
askorbinowego
(z wyjątkiem oliwy z


oliwek, w tym oliwy
E 306 Mieszanina tokoferoli


Virgin)


Projekt wstępny

Strona 71 z 71


E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecytyny
30 g/l
E 471 Mono- i diglicerydy
10 g/l


kwasów tłuszczowych
E 330 Kwas cytrynowy
quantum satis
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
15)
Niezemulgowane oleje i
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis

tłuszcze pochodzenia



zwierzęcego lub roślinnego E 300 Kwas askorbinowy


(z wyjątkiem oliwy z



oliwek, w tym oliwy
E 304 Estry kwasów


Virgin) szczególnie
tłuszczowych i kwasu

przeznaczone do
askorbinowego
gotowania lub smażenia,


lub przygotowania
E 306 Mieszanina tokoferoli


zasmażek
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecytyny
30 g/l
E 471 Mono- i diglicerydy
10 g/l


kwasów tłuszczowych
E 472c Mono- i diglicerydy
quantum satis


kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem
cytrynowym



E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
16)
Rafinowana oliwa z
E 307 Alfa-tokoferol
200 mg/l

oliwek łącznie z olejem z


wytłoczyn z oliwek

17)
Sery dojrzewające
E 170 Węglan wapnia
quantum satis




Projekt wstępny

Strona 72 z 72


E 504 Węglany magnezu







E 509 Chlorek wapnia







E 575 Lakton kwasu



glukonowego




E 500ii Wodorowęglan sodu
quantum satis (dotyczy

wyłącznie sera z
ukwaszonego mleka)

18)
Mozzarella i ser
E 260 Kwas octowy
quantum satis

serwatkowy
E 270 Kwas mlekowy
E 330 Kwas cytrynowy
E 575 Lakton kwasu



glukonowego
E 460(ii) Celuloza sproszkowana quantum satis (wyłącznie



do plasterkowanych i
utartych serów)

19)
Owoce i warzywa w
E 260 Kwas octowy
quantum satis

puszkach lub w



opakowaniach szklanych
E 261 Octan potasu
E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 296 Kwas jabłkowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 327 Mleczan wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy
Projekt wstępny

Strona 73 z 73


E 335 Winiany sodu
E 336 Winiany potasu
E 337 Winian potasowo-sodowy
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu



glukonowego


20)
Gehakt
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
21)
Wyroby mięsne, określone E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis

w przepisach



ustanawiających szczególne E 301 Askorbinian sodu


przepisy dotyczące higieny



w odniesieniu do żywności
E 302 Askorbinian wapnia


pochodzenia zwierzęcego,



ze świeżego zmielonego
E 330 Kwas cytrynowy


mięsa, paczkowane
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
22)
Soki i nektary z ananasa i
E 440 Pektyny
3 g/l

owoców passiflory



23)
Chleb wyprodukowany
E 260 Kwas octowy
quantum satis

wyłącznie z następujących


składników: mąka
E 261 Octan potasu


pszenna, woda, drożdże



lub zakwas, sól spożywcza E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 304 Estry kwasów

Projekt wstępny

Strona 74 z 74


tłuszczowych i kwasu

askorbinowego



E 322 Lecytyny
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 327 Mleczan wapnia
E 471 Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem octowym



E 472d Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem winowym



E 472e Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem mono-
i diacetylowinowym



E 472f Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych

estryfikowane mieszaniną kwasu
octowego i winowego

24)
Pain courant français,
E 260 Kwas octowy
quantum satis

Friss búzakenyér, fehér és



félbarna kenyerek
E 261 Octan potasu
E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 304 Estry kwasów



tłuszczowych i kwasu

askorbinowego



E 322 Lecytyny
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
Projekt wstępny

Strona 75 z 75
strony : 1 ... 10 ... 14 . [ 15 ] . 16 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: