eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2


36)
Sneksy zbożowe i
1000


ziemniaczane i orzechy
(maks. 300
w polewach
PHB)


37)
Ciasta o luźnej
2000
konsystencji
38)
Wyroby cukiernicze (z
1500 (maks.

wyjątkiem czekolady)
300 PHB)


39)
Guma do żucia



1500

40)
Polewy (syropy do
1000
naleśników,
aromatyzowane syropy
do koktajli mlecznych i
lodów; produkty
podobne)

41)
Emulsje tłuszczowe (z
1000
wyjątkiem masła) o
zawartości tłuszczu 60
% lub więcej

42)
Emulsje tłuszczowe o
2000
zawartości tłuszczu
mniej niż 60 %

43)
Zemulgowane sosy o
1000
500

1000



zawartości tłuszczu 60
% lub więcej

44)
Zemulgowane sosy o
2000
1000

2000



zawartości tłuszczu
mniej niż 60 %

45)
Sosy niezemulgowane



1000

46)
Sałatki gotowe do



1500



spożycia
47)
Musztardy



1000

48)
Przyprawy kulinarne i



1000



dodatki do potraw
49)
Płynne zupy i buliony (z


500



wyjątkiem tych
produktów w puszkach)

50)
Auszpik (galareta)
1000
500



51) Suplementy
diety
2000


określone w przepisach
o suplementach diety, w
postaci płynnej


Projekt wstępny

Strona 81 z 81
52)
Dietetyczne środki



1500



spożywcze specjalnego
przeznaczenia
medycznego,
zdefiniowane w
przepisach o środkach
spożywczych
specjalnego
przeznaczenia
żywieniowego, z
wyjątkiem żywności dla
niemowląt i małych
dzieci, określonej w ww.
przepisach, dietetyczne
produkty dla
kontrolowania masy
ciała, przeznaczone do
całkowitego, dziennego
zastąpienia wszystkich
posiłków lub jako
indywidualny posiłek

53)
...Mehu and Makeutettu
500
200
..Mehu
54)
Białkowe analogi mięsa, 2000
ryb, skorupiaków,
głowonogów i serów
dojrzewających

55)
Dulce de membrillo

1000

56)
Marmelada



1500




57)
Ostkaka
2000

58)
Pasha
1000

59)
Semmelknödelteig
2000

60)
Sery dojrzewające i
quantum
analogi serów
satis
dojrzewających

(wyłącznie na
powierzchnię)

61)
Buraki ćwikłowe

2000
gotowane
62)
Osłonki kolagenowe o
quantum
aktywności wody
satis
większej niż 0,6


63)
Skorupiaki i mięczaki,
1000

2000

gotowane

64)
Aromaty



1500

Projekt wstępny

Strona 82 z 82

1) Z wyłączeniem napojów z udziałem mleka.
Uwagi:

1)
poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są
podane w przeliczeniu na wolny kwas;
2)
skróty
użyte w tej tabeli oznaczają:
a)
Sa +
Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,
b)
Sa +
PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,
c)
Sa +
Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;
3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków
spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.

Tabela 5. Dwutlenek siarki i siarczyny warunkowo dozwolone do stosowania w żywności


Numer wg systemu oznaczeń
Nazwa

Unii Europejskiej


1)
E 220
Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)
E 221
Siarczyn sodu
E 222
Wodorosiarczyn sodu
E 223
Pirosiarczyn sodu
E 224
Pirosiarczyn potasu
E 226
Siarczyn wapnia
E 227
Wodorosiarczyn wapnia
E 228
Wodorosiarczyn potasu
Tabela 6. rodki spożywcze, do których mog być stosowane dwutlenek siarki i
siarczyny określone w tabeli 5


rodek spożywczy
Maksymalny poziom


(mg/kg lub mg/l
odpowiednio) w przeliczeniu
na SO2

1)
Burger meat z dodatkiem warzyw lub przetworów
450

zbożowych w ilości nie mniej niż 4 %


2)
Breakfast sausages
450



3)
Longaniza fresca i Butifarra fresca
450



Projekt wstępny

Strona 83 z 83
4)
Suszone solone ryby gatunków "Gadidae"
200



5)
Skorupiaki i głowonogi:
- świeże, mrożone i głęboko mrożone
1501)



-
gotowane
501)


- skorupiaki z rodzin Penaeidae, Solenoceridae i


Aristaeidae:



- do 80 jednostek
1501)
- od 80 do 120 jednostek
2001)
- powyżej 120 jednostek
3001)
- gotowane skorupiaki z rodzin Penaeidae, Solenoceridae

i Aristaeidae:


- do 80 jednostek
1351)


- od 80 do 120 jednostek
1801)


- powyżej 120 jednostek
2701)

6)
Suche herbatniki
50



7)
Skrobia (wyłączając skrobię w preparatach do
50

początkowego żywienia niemowląt, preparatach do

dalszego żywienia niemowląt oraz w środkach
spożywczych uzupełniających obejmujących produkty
zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla
niemowląt i małych dzieci)

8)
Sago
30



9)
Kasza perłowa (z jęczmienia)
30



10)
Odwodnione ziemniaki (susz ziemniaczany)
400



11)
Sneksy zbożowe i ziemniaczane
50



12)
Obrane ziemniaki
50



13)
Przetworzone ziemniaki (łącznie z ziemniakami
100

mrożonymi i głęboko mrożonymi)


14)
Ciasto ziemniaczane
100



15)
Białe warzywa wysuszone
400



16)
Białe warzywa przetworzone (łącznie z mrożonymi i
50

głęboko mrożonymi białymi warzywami)


17)
Suszony imbir
150



18)
Suszone pomidory
200



Projekt wstępny

Strona 84 z 84
19)
Pulpa chrzanu
800



20)
Pulpa cebuli, czosnku i szalotek
300



21)
Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance (z wyjątkiem 100

oliwek i złotej papryki w solance)


22)
Złota papryka w solance
500



23)
Przetwory grzybowe (łącznie z grzybami mrożonymi)
50



24)
Grzyby suszone
100



25)
Owoce suszone:
- morele, brzoskwinie, winogrona, śliwki i figi
2000
- banany
1000
- jabłka i gruszki
600
- inne (łącznie z orzechami w łupinach)
500



26)
Wysuszony orzech kokosowy
50



27)
Kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce,
100

warzywa, dzięgiel i skórka cytrusów


28)
Dżemy, galaretki i marmolady, zgodnie z przepisami
50

dotyczącymi szczegółowych wymagań w zakresie jakości
handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad,
powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z
kasztanów jadalnych (z wyjątkiem dżemów ekstra i
galaretek ekstra), i inne podobne produkty smarowne,
łącznie z produktami niskokalorycznymi

29)
Dżemy, galaretki i marmelades wyprodukowane z
100

owoców sulfitowanych


30)
Owocowe nadzienia do ciastek - pajów
100



31)
Przyprawy na bazie soków cytrusowych
200



32)
Zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do
2000

domowego wyrobu wina


33)
Mostarda di frutta
100



34)
elujące ekstrakty owocowe, płynna pektyna
800

przeznaczona do sprzedaży konsumentowi finalnemu


35)
Czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych,
100

uwodnione suszone owoce i owoce liczi


36)
Plasterkowane cytryny w opakowaniach szklanych
250



37)
Cukry, zgodnie z przepisami przepisami sprawie
10

szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej

niektórych półproduktów i produktów przemysłu
Projekt wstępny

Strona 85 z 85
strony : 1 ... 10 ... 16 . [ 17 ] . 18 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: