Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
36)
Sneksy zbożowe i
1000
ziemniaczane i orzechy
(maks. 300
w polewach
PHB)
37)
Ciasta o luźnej
2000
konsystencji
38)
Wyroby cukiernicze (z
1500 (maks.
wyjątkiem czekolady)
300 PHB)
39)
Guma do żucia
1500
40)
Polewy (syropy do
1000
naleśników,
aromatyzowane syropy
do koktajli mlecznych i
lodów; produkty
podobne)
41)
Emulsje tłuszczowe (z
1000
wyjątkiem masła) o
zawartości tłuszczu 60
% lub więcej
42)
Emulsje tłuszczowe o
2000
zawartości tłuszczu
mniej niż 60 %
43)
Zemulgowane sosy o
1000
500
1000
zawartości tłuszczu 60
% lub więcej
44)
Zemulgowane sosy o
2000
1000
2000
zawartości tłuszczu
mniej niż 60 %
45)
Sosy niezemulgowane
1000
46)
Sałatki gotowe do
1500
spożycia
47)
Musztardy
1000
48)
Przyprawy kulinarne i
1000
dodatki do potraw
49)
Płynne zupy i buliony (z
500
wyjątkiem tych
produktów w puszkach)
50)
Auszpik (galareta)
1000
500
51) Suplementy
diety
2000
określone w przepisach
o suplementach diety, w
postaci płynnej
Projekt wstępny
Strona 81 z 81
52)
Dietetyczne środki
1500
spożywcze specjalnego
przeznaczenia
medycznego,
zdefiniowane w
przepisach o środkach
spożywczych
specjalnego
przeznaczenia
żywieniowego, z
wyjątkiem żywności dla
niemowląt i małych
dzieci, określonej w ww.
przepisach, dietetyczne
produkty dla
kontrolowania masy
ciała, przeznaczone do
całkowitego, dziennego
zastąpienia wszystkich
posiłków lub jako
indywidualny posiłek
53)
...Mehu and Makeutettu
500
200
..Mehu
54)
Białkowe analogi mięsa, 2000
ryb, skorupiaków,
głowonogów i serów
dojrzewających
55)
Dulce de membrillo
1000
56)
Marmelada
1500
57)
Ostkaka
2000
58)
Pasha
1000
59)
Semmelknödelteig
2000
60)
Sery dojrzewające i
quantum
analogi serów
satis
dojrzewających
(wyłącznie na
powierzchnię)
61)
Buraki ćwikłowe
2000
gotowane
62)
Osłonki kolagenowe o
quantum
aktywności wody
satis
większej niż 0,6
63)
Skorupiaki i mięczaki,
1000
2000
gotowane
64)
Aromaty
1500
Projekt wstępny
Strona 82 z 82
1) Z wyłączeniem napojów z udziałem mleka.
Uwagi:
1)
poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są
podane w przeliczeniu na wolny kwas;
2)
skróty
użyte w tej tabeli oznaczają:
a)
Sa +
Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,
b)
Sa +
PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,
c)
Sa +
Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;
3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków
spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.
Tabela 5. Dwutlenek siarki i siarczyny warunkowo dozwolone do stosowania w żywności
Numer wg systemu oznaczeń
Nazwa
Unii Europejskiej
1)
E 220
Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)
E 221
Siarczyn sodu
E 222
Wodorosiarczyn sodu
E 223
Pirosiarczyn sodu
E 224
Pirosiarczyn potasu
E 226
Siarczyn wapnia
E 227
Wodorosiarczyn wapnia
E 228
Wodorosiarczyn potasu
Tabela 6. rodki spożywcze, do których mog być stosowane dwutlenek siarki i
siarczyny określone w tabeli 5
rodek spożywczy
Maksymalny poziom
(mg/kg lub mg/l
odpowiednio) w przeliczeniu
na SO2
1)
Burger meat z dodatkiem warzyw lub przetworów
450
zbożowych w ilości nie mniej niż 4 %
2)
Breakfast sausages
450
3)
Longaniza fresca i Butifarra fresca
450
Projekt wstępny
Strona 83 z 83
4)
Suszone solone ryby gatunków "Gadidae"
200
5)
Skorupiaki i głowonogi:
- świeże, mrożone i głęboko mrożone
1501)
-
gotowane
501)
- skorupiaki z rodzin Penaeidae, Solenoceridae i
Aristaeidae:
- do 80 jednostek
1501)
- od 80 do 120 jednostek
2001)
- powyżej 120 jednostek
3001)
- gotowane skorupiaki z rodzin Penaeidae, Solenoceridae
i Aristaeidae:
- do 80 jednostek
1351)
- od 80 do 120 jednostek
1801)
- powyżej 120 jednostek
2701)
6)
Suche herbatniki
50
7)
Skrobia (wyłączając skrobię w preparatach do
50
początkowego żywienia niemowląt, preparatach do
dalszego żywienia niemowląt oraz w środkach
spożywczych uzupełniających obejmujących produkty
zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla
niemowląt i małych dzieci)
8)
Sago
30
9)
Kasza perłowa (z jęczmienia)
30
10)
Odwodnione ziemniaki (susz ziemniaczany)
400
11)
Sneksy zbożowe i ziemniaczane
50
12)
Obrane ziemniaki
50
13)
Przetworzone ziemniaki (łącznie z ziemniakami
100
mrożonymi i głęboko mrożonymi)
14)
Ciasto ziemniaczane
100
15)
Białe warzywa wysuszone
400
16)
Białe warzywa przetworzone (łącznie z mrożonymi i
50
głęboko mrożonymi białymi warzywami)
17)
Suszony imbir
150
18)
Suszone pomidory
200
Projekt wstępny
Strona 84 z 84
19)
Pulpa chrzanu
800
20)
Pulpa cebuli, czosnku i szalotek
300
21)
Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance (z wyjątkiem 100
oliwek i złotej papryki w solance)
22)
Złota papryka w solance
500
23)
Przetwory grzybowe (łącznie z grzybami mrożonymi)
50
24)
Grzyby suszone
100
25)
Owoce suszone:
- morele, brzoskwinie, winogrona, śliwki i figi
2000
- banany
1000
- jabłka i gruszki
600
- inne (łącznie z orzechami w łupinach)
500
26)
Wysuszony orzech kokosowy
50
27)
Kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce,
100
warzywa, dzięgiel i skórka cytrusów
28)
Dżemy, galaretki i marmolady, zgodnie z przepisami
50
dotyczącymi szczegółowych wymagań w zakresie jakości
handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad,
powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z
kasztanów jadalnych (z wyjątkiem dżemów ekstra i
galaretek ekstra), i inne podobne produkty smarowne,
łącznie z produktami niskokalorycznymi
29)
Dżemy, galaretki i marmelades wyprodukowane z
100
owoców sulfitowanych
30)
Owocowe nadzienia do ciastek - pajów
100
31)
Przyprawy na bazie soków cytrusowych
200
32)
Zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do
2000
domowego wyrobu wina
33)
Mostarda di frutta
100
34)
elujące ekstrakty owocowe, płynna pektyna
800
przeznaczona do sprzedaży konsumentowi finalnemu
35)
Czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych,
100
uwodnione suszone owoce i owoce liczi
36)
Plasterkowane cytryny w opakowaniach szklanych
250
37)
Cukry, zgodnie z przepisami przepisami sprawie
10
szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej
niektórych półproduktów i produktów przemysłu
Projekt wstępny
Strona 85 z 85
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei