eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2




87)
E 570
Kwasy tłuszczowe



88)
E 574
Kwas glukonowy



89)
E 575
Lakton kwasu glukonowego



90)
E 576
Glukonian sodu



91)
E 577
Glukonian potasu



92)
E 578
Glukonian wapnia



93)
E 640
Glicyna i jej sól sodowa



94)
E 920
L-Cysteina5)



95)
E 938
Argon1)



96)
E 939
Hel1)



97)
E 941
Azot1)



98)
E 942
Podtlenek azotu1)



99)
E 948
Tlen1)



100)
E 949
Wodór1)


101)
E 1103
Inwertaza



102)
E 1200
Polidekstroza



103)
E 1404
Skrobia utleniona



104)
E 1410
Fosforan monoskrobiowy



105)
E 1412
Fosforan diskrobiowy



106)
E 1413
Fosforanowany fosforan


diskrobiowy

107)
E 1414
Acetylowany fosforan


diskrobiowy

108)
E 1420
Skrobia acetylowana



109)
E 1422
Acetylowany adypinian


diskrobiowy

110)
E 1440
Hydroksypropyloskrobia



111)
E 1442
Hydroksypropylofosforan


diskrobiowy

112)
E 1450
Sól sodowa oktenylobursztynianu


skrobiowego

Projekt wstępny

Strona 66 z 66
113)
E 1451
Acetylowana skrobia utleniona
1) Substancje E 290, E 938, E 939, E 941, E 942, E 948 i E 949 mogą być także użyte do środków
spożywczych określonych w § 28 ust. 3, § 29 lub § 39 ust. 1.
2) Substancje wymienione pod numerami E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a,
E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 i E 440 nie mogą być używane w żelowych
minikubeczkach zdefiniowanych do celów niniejszego rozporządzenia jako wyroby cukiernicze
żelowe o zwartej konsystencji, zawarte w półsztywnych minikubeczkach lub minikapsułkach,
przeznaczone do spożycia pojedynczym kęsem przez wywarcie nacisku na minikubeczek lub
minikapsułkę, aby wyrzucić zawartość do jamy ustnej.
3) Substancje określone numerami E 407, E 407a i E 440 mogą być standaryzowane cukrami, pod
warunkiem, że taka informacja będzie dodana do ich numeru i ich określenia
4) Substancje E 410, E 412, E 415 i E 417 nie mogą być użyte do produkcji odwodnionych
środków spożywczych, przeznaczonych do ponownego uwodnienia w trakcie spożycia.
5) Wyłącznie jako dodatek do mąki.
.

Tabela 2. rodki spożywcze, do których wolno stosować ograniczon liczbę
dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1


rodek spożywczy
Substancja dodatkowa
Maksymalny poziom
1)
Wyroby kakaowe i
E 330 Kwas cytrynowy
0,5 %

czekoladowe, określone w

przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej wyrobów
kakaowych i
czekoladowych




E 322 Lecytyny
quantum satis
E 334 Kwas winowy
0,5 %
E 422 Glicerol
quantum satis
E 471 Mono- i diglicerydy
quantum satis


kwasów tłuszczowych
E 472c Mono- i diglicerydy
quantum satis


kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem
cytrynowym



E 170 Węglan wapnia
E 500 Węglany sodu
7 % w przeliczeniu na



suchą masę


E 501 Węglany potasu
beztłuszczową, wyrażone



jako węglany potasu


E 503 Węglany amonu
Projekt wstępny

Strona 67 z 67


E 504 Węglany magnezu
E 524 Wodorotlenek sodu
E 525 Wodorotlenek potasu
E 526 Wodorotlenek wapnia
E 527 Wodorotlenek amonu
E 528 Wodorotlenek magnezu
E 530 Tlenek magnezu
wyłącznie jako



substancje glazurujące



E 414 Guma arabska
quantum satis
E 440 Pektyny
quantum satis
2)
Soki owocowe i nektary
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis

owocowe, określone w


przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych

3)
Sok ananasowy, określony E 296 Kwas jabłkowy
3 g/l

w przepisach dotyczących

szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych

4)
Nektary owocowe,
E 330 Kwas cytrynowy
5 g/l

określone w przepisach


dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych



E 270 Kwas mlekowy
5 g/l



5)
Sok winogronowy,
E 170 Węglan wapnia
quantum satis

określony w przepisach


dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych



E 336 Winiany potasu
quantum satis



6)
Soki owocowe, określone E 330 Kwas cytrynowy
3 g/l

w przepisach dotyczących

szczegółowych wymagań
Projekt wstępny

Strona 68 z 68
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych

7)
Dżemy ekstra i galaretki
E 440 Pektyny
quantum satis

ekstra, określone w


przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej dżemów,
konfitur, galaretek,
marmolad, powideł
śliwkowych oraz
słodzonego przecieru z
kasztanów jadalnych



E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
E 296 Kwas jabłkowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 327 Mleczan wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy
E 335 Winiany sodu
E 350 Jabłczany sodu
E 471 Mono- i diglicerydy
quantum satis


kwasów tłuszczowych


8)
Dżemy, galaretki i
E 440 Pektyny
quantum satis

marmolady, określone w



przepisach dotyczących
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis

szczegółowych wymagań



w zakresie jakości
E 296 Kwas jabłkowy


handlowej dżemów,



konfitur, galaretek,
E 300 Kwas askorbinowy


marmolad, powideł



śliwkowych oraz
E 327 Mleczan wapnia


słodzonego przecieru z



kasztanów jadalnych, i
E 330 Kwas cytrynowy


inne podobne owocowe



produkty do smarowania,
E 331 Cytryniany sodu


łącznie z produktami



niskokalorycznymi
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy
E 335 Winiany sodu
Projekt wstępny

Strona 69 z 69


E 350 Jabłczany sodu
E 471 Mono- i diglicerydy



kwasów tłuszczowych
E 400 Kwas alginowy
10 g/kg
E 401 Alginian sodu
E 402 Alginian potasu
(pojedynczo lub łącznie)
E 403 Alginian amonu
E 404 Alginian wapnia
E 406 Agar
E 407 Karagen
E 410 Mączka chleba



świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 415 Guma ksantanowa
E 418 Guma gellan
E 509 Chlorek wapnia
quantum satis
E 524 Wodorotlenek sodu
9)
Mleko w proszku i mleko E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis

zagęszczone, określone w



przepisach dotyczących
E 301 Askorbinian sodu


szczegółowych wymagań



w zakresie jakości
E 304 Estry kwasów


handlowej oraz metod
tłuszczowych i kwasu

analiz niektórych rodzajów
askorbinowego
mleka zagęszczonego i


mleka w proszku,
E 322 Lecytyny


przeznaczonego do



spożycia przez ludzi
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 407 Karagen
E 500(ii) Wodorowęglan sodu
E 501(ii) Wodorowęglan potasu
E 509 Chlorek wapnia
10)
mietanka pasteryzowana E 401 Alginian sodu
quantum satis
E 402 Alginian potasu
E 407 Karagen

Projekt wstępny

Strona 70 z 70
strony : 1 ... 13 . [ 14 ] . 15 ... 20 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: