Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
87)
E 570
Kwasy tłuszczowe
88)
E 574
Kwas glukonowy
89)
E 575
Lakton kwasu glukonowego
90)
E 576
Glukonian sodu
91)
E 577
Glukonian potasu
92)
E 578
Glukonian wapnia
93)
E 640
Glicyna i jej sól sodowa
94)
E 920
L-Cysteina5)
95)
E 938
Argon1)
96)
E 939
Hel1)
97)
E 941
Azot1)
98)
E 942
Podtlenek azotu1)
99)
E 948
Tlen1)
100)
E 949
Wodór1)
101)
E 1103
Inwertaza
102)
E 1200
Polidekstroza
103)
E 1404
Skrobia utleniona
104)
E 1410
Fosforan monoskrobiowy
105)
E 1412
Fosforan diskrobiowy
106)
E 1413
Fosforanowany fosforan
diskrobiowy
107)
E 1414
Acetylowany fosforan
diskrobiowy
108)
E 1420
Skrobia acetylowana
109)
E 1422
Acetylowany adypinian
diskrobiowy
110)
E 1440
Hydroksypropyloskrobia
111)
E 1442
Hydroksypropylofosforan
diskrobiowy
112)
E 1450
Sól sodowa oktenylobursztynianu
skrobiowego
Projekt wstępny
Strona 66 z 66
113)
E 1451
Acetylowana skrobia utleniona
1) Substancje E 290, E 938, E 939, E 941, E 942, E 948 i E 949 mogą być także użyte do środków
spożywczych określonych w § 28 ust. 3, § 29 lub § 39 ust. 1.
2) Substancje wymienione pod numerami E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a,
E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 i E 440 nie mogą być używane w żelowych
minikubeczkach zdefiniowanych do celów niniejszego rozporządzenia jako wyroby cukiernicze
żelowe o zwartej konsystencji, zawarte w półsztywnych minikubeczkach lub minikapsułkach,
przeznaczone do spożycia pojedynczym kęsem przez wywarcie nacisku na minikubeczek lub
minikapsułkę, aby wyrzucić zawartość do jamy ustnej.
3) Substancje określone numerami E 407, E 407a i E 440 mogą być standaryzowane cukrami, pod
warunkiem, że taka informacja będzie dodana do ich numeru i ich określenia
4) Substancje E 410, E 412, E 415 i E 417 nie mogą być użyte do produkcji odwodnionych
środków spożywczych, przeznaczonych do ponownego uwodnienia w trakcie spożycia.
5) Wyłącznie jako dodatek do mąki.
.
Tabela 2. rodki spożywcze, do których wolno stosować ograniczon liczbę
dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1
rodek spożywczy
Substancja dodatkowa
Maksymalny poziom
1)
Wyroby kakaowe i
E 330 Kwas cytrynowy
0,5 %
czekoladowe, określone w
przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej wyrobów
kakaowych i
czekoladowych
E 322 Lecytyny
quantum satis
E 334 Kwas winowy
0,5 %
E 422 Glicerol
quantum satis
E 471 Mono- i diglicerydy
quantum satis
kwasów tłuszczowych
E 472c Mono- i diglicerydy
quantum satis
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
cytrynowym
E 170 Węglan wapnia
E 500 Węglany sodu
7 % w przeliczeniu na
suchą masę
E 501 Węglany potasu
beztłuszczową, wyrażone
jako węglany potasu
E 503 Węglany amonu
Projekt wstępny
Strona 67 z 67
E 504 Węglany magnezu
E 524 Wodorotlenek sodu
E 525 Wodorotlenek potasu
E 526 Wodorotlenek wapnia
E 527 Wodorotlenek amonu
E 528 Wodorotlenek magnezu
E 530 Tlenek magnezu
wyłącznie jako
substancje glazurujące
E 414 Guma arabska
quantum satis
E 440 Pektyny
quantum satis
2)
Soki owocowe i nektary
E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
owocowe, określone w
przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych
3)
Sok ananasowy, określony E 296 Kwas jabłkowy
3 g/l
w przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych
4)
Nektary owocowe,
E 330 Kwas cytrynowy
5 g/l
określone w przepisach
dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych
E 270 Kwas mlekowy
5 g/l
5)
Sok winogronowy,
E 170 Węglan wapnia
quantum satis
określony w przepisach
dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych
E 336 Winiany potasu
quantum satis
6)
Soki owocowe, określone E 330 Kwas cytrynowy
3 g/l
w przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
Projekt wstępny
Strona 68 z 68
w zakresie jakości
handlowej soków i
nektarów owocowych
7)
Dżemy ekstra i galaretki
E 440 Pektyny
quantum satis
ekstra, określone w
przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
handlowej dżemów,
konfitur, galaretek,
marmolad, powideł
śliwkowych oraz
słodzonego przecieru z
kasztanów jadalnych
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
E 296 Kwas jabłkowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 327 Mleczan wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy
E 335 Winiany sodu
E 350 Jabłczany sodu
E 471 Mono- i diglicerydy
quantum satis
kwasów tłuszczowych
8)
Dżemy, galaretki i
E 440 Pektyny
quantum satis
marmolady, określone w
przepisach dotyczących
E 270 Kwas mlekowy
quantum satis
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
E 296 Kwas jabłkowy
handlowej dżemów,
konfitur, galaretek,
E 300 Kwas askorbinowy
marmolad, powideł
śliwkowych oraz
E 327 Mleczan wapnia
słodzonego przecieru z
kasztanów jadalnych, i
E 330 Kwas cytrynowy
inne podobne owocowe
produkty do smarowania,
E 331 Cytryniany sodu
łącznie z produktami
niskokalorycznymi
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy
E 335 Winiany sodu
Projekt wstępny
Strona 69 z 69
E 350 Jabłczany sodu
E 471 Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
E 400 Kwas alginowy
10 g/kg
E 401 Alginian sodu
E 402 Alginian potasu
(pojedynczo lub łącznie)
E 403 Alginian amonu
E 404 Alginian wapnia
E 406 Agar
E 407 Karagen
E 410 Mączka chleba
świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 415 Guma ksantanowa
E 418 Guma gellan
E 509 Chlorek wapnia
quantum satis
E 524 Wodorotlenek sodu
9)
Mleko w proszku i mleko E 300 Kwas askorbinowy
quantum satis
zagęszczone, określone w
przepisach dotyczących
E 301 Askorbinian sodu
szczegółowych wymagań
w zakresie jakości
E 304 Estry kwasów
handlowej oraz metod
tłuszczowych i kwasu
analiz niektórych rodzajów
askorbinowego
mleka zagęszczonego i
mleka w proszku,
E 322 Lecytyny
przeznaczonego do
spożycia przez ludzi
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 407 Karagen
E 500(ii) Wodorowęglan sodu
E 501(ii) Wodorowęglan potasu
E 509 Chlorek wapnia
10)
mietanka pasteryzowana E 401 Alginian sodu
quantum satis
E 402 Alginian potasu
E 407 Karagen
Projekt wstępny
Strona 70 z 70
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei