Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Dozwolone substancje dodatkowe, inne niż substancje słodz ce i barwniki
oraz warunki ich stosowania w żywności
Tabela 1. Substancje dodatkowe, inne niż substancje słodz ce i barwniki, ogólnie
dozwolone do stosowania w żywności zgodnie z zasad quantum satis
Lp.
Numer wg systemu oznaczeń Unii
Europejskiej
Nazwa
1)
E 170
Węglan wapnia
2)
E 260
Kwas octowy
3)
E 261
Octan potasu
4)
E 262
Octany sodu
(i) Octan sodu
(ii) Wodorooctan sodu
(dioctan sodu)
5)
E 263
Octan wapnia
6)
E 270
Kwas mlekowy
7)
E 290
Dwutlenek węgla1)
8)
E 296
Kwas jabłkowy
9)
E 300
Kwas askorbinowy
10)
E 301
Askorbinian sodu
11)
E 302
Askorbinian wapnia
12)
E 304
Estry kwasów tłuszczowych i
kwasu askorbinowego
(i) Palmitynian askorbylu
(ii) Stearynian askorbylu
13)
E 306
Mieszanina tokoferoli
14)
E 307
Alfa-tokoferol
15)
E 308
Gamma-tokoferol
Projekt wstępny
Strona 61 z 61
16)
E 309
Delta-tokoferol
17)
E 322
Lecytyny
18)
E 325
Mleczan sodu
19)
E 326
Mleczan potasu
20)
E 327
Mleczan wapnia
21)
E 330
Kwas cytrynowy
22)
E 331
Cytryniany sodu
(i) Cytrynian monosodowy
(ii) Cytrynian disodowy
(iii) Cytrynian trisodowy
23)
E 332
Cytryniany potasu
(i) Cytrynian monopotasowy
(ii) Cytrynian tripotasowy
24)
E 333
Cytryniany wapnia
(i) Cytrynian monowapniowy
(ii) Cytrynian diwapniowy
(iii) Cytrynian triwapniowy
25)
E 334
Kwas winowy L(+)
26)
E 335
Winiany sodu
(i) Winian monosodowy
(ii) Winian disodowy
27)
E 336
Winiany potasu
(i) Winian monopotasowy
(ii) Winian dipotasowy
28)
E 337
Winian potasowo-sodowy
29)
E 350
Jabłczany sodu
(i) Jabłczan sodu
(ii) Wodorojabłczan sodu
30)
E 351
Jabłczan potasu
Projekt wstępny
Strona 62 z 62
31)
E 352
Jabłczany wapnia
(i) Jabłczan wapnia
(ii) Wodorojabłczan wapnia
32)
E 354
Winian wapnia
33)
E 380
Cytrynian triamonowy
34)
E 400
Kwas alginowy2)
35)
E 401
Alginian sodu2)
36)
E 402
Alginian potasu2)
37)
E 403
Alginian amonu2)
38)
E 404
Alginian wapnia2)
39)
E 406
Agar2)
40)
E 407
Karagen2) 3)
41)
E 407a
Przetworzone wodorosty morskie
z gatunku Eucheuma2) 3)
42)
E 410
Mączka chleba świętojańskiego2) 4)
43)
E 412
Guma guar2) 4)
44)
E 413
Tragakanta2)
45)
E 414
Guma akacjowa (guma arabska)2)
46)
E 415
Guma ksantanowa2) 4)
47)
E 417
Guma tara2) 4)
48)
E 418
Guma gellan2)
49)
E 422
Glicerol
50)
E 440
Pektyny2) 3)
(i) Pektyna
(ii) Pektyna amidowana
51)
E 460
Celuloza
(i) Celuloza mikrokrystaliczna
(ii) Celuloza sproszkowana
52)
E 461
Metyloceluloza
53)
E 462
Etyloceluloza
Projekt wstępny
Strona 63 z 63
54)
E 463
Hydroksypropyloceluloza
55)
E 464
Hydroksypropylometyloceluloza
56)
E 465
Etylometyloceluloza
57)
E 466
Karboksymetyloceluloza
Sól sodowa
karboksymetylocelulozy
Guma celulozowa
58)
E 469
Enzymatycznie zhydrolizowana
karboksymetyloceluloza
Enzymatycznie zhydrolizowana
guma celulozowa
59)
E 470a
Sole sodowe, potasowe i
wapniowe kwasów tłuszczowych
60)
E 470b
Sole magnezowe kwasów
tłuszczowych
61)
E 471
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych
62)
E 472a
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych estryfikowane
kwasem octowym
63)
E 472b
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych estryfikowane
kwasem mlekowym
64)
E 472c
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym
65)
E 472d
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych estryfikowane
kwasem winowym
66)
E 472e
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych estryfikowane
kwasem mono- i
diacetylowinowym
67)
E 472f
Mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych estryfikowane
mieszaniną kwasu octowego i
winowego
68)
E 500
Węglany sodu
(i) Węglan sodu
Projekt wstępny
Strona 64 z 64
(ii) Wodorowęglan sodu
(iii) Półtorawęglan sodu
69)
E 501
Węglany potasu
(i) Węglan potasu
(ii) Wodorowęglan potasu
70)
E 503
Węglany amonu
(i) Węglan amonu
(ii) Wodorowęglan amonu
71)
E 504
Węglany magnezu
(i) Węglan magnezu
(ii) Wodorowęglan magnezu
72)
E 507
Kwas chlorowodorowy
73)
E 508
Chlorek potasu
74)
E 509
Chlorek wapnia
75)
E 511
Chlorek magnezu
76)
E 513
Kwas siarkowy
77)
E 514
Siarczany sodu
(i) Siarczan sodu
(ii) Wodorosiarczan sodu
78)
E 515
Siarczany potasu
(i) Siarczan potasu
(ii) Wodorosiarczan potasu
79)
E 516
Siarczan wapnia
80
E 524
Wodorotlenek sodu
81)
E 525
Wodorotlenek potasu
82)
E 526
Wodorotlenek wapnia
83)
E 527
Wodorotlenek amonu
84)
E 528
Wodorotlenek magnezu
85)
E 529
Tlenek wapnia
86)
E 530
Tlenek magnezu
Projekt wstępny
Strona 65 z 65
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei