eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Zał cznik nr 4
Dozwolone substancje dodatkowe, inne niż substancje słodz ce i barwniki
oraz warunki ich stosowania w żywności

Tabela 1. Substancje dodatkowe, inne niż substancje słodz ce i barwniki, ogólnie
dozwolone do stosowania w żywności zgodnie z zasad quantum satis

Lp.
Numer wg systemu oznaczeń Unii


Europejskiej
Nazwa


1)
E 170
Węglan wapnia



2)
E 260
Kwas octowy



3)
E 261
Octan potasu



4)
E 262
Octany sodu
(i) Octan sodu
(ii) Wodorooctan sodu


(dioctan sodu)

5)
E 263
Octan wapnia



6)
E 270
Kwas mlekowy



7)
E 290
Dwutlenek węgla1)



8)
E 296
Kwas jabłkowy



9)
E 300
Kwas askorbinowy



10)
E 301
Askorbinian sodu



11)
E 302
Askorbinian wapnia



12)
E 304
Estry kwasów tłuszczowych i


kwasu askorbinowego



(i) Palmitynian askorbylu
(ii) Stearynian askorbylu



13)
E 306
Mieszanina tokoferoli



14)
E 307
Alfa-tokoferol



15)
E 308
Gamma-tokoferol
Projekt wstępny

Strona 61 z 61



16)
E 309
Delta-tokoferol



17)
E 322
Lecytyny



18)
E 325
Mleczan sodu



19)
E 326
Mleczan potasu



20)
E 327
Mleczan wapnia



21)
E 330
Kwas cytrynowy



22)
E 331
Cytryniany sodu
(i) Cytrynian monosodowy
(ii) Cytrynian disodowy
(iii) Cytrynian trisodowy



23)
E 332
Cytryniany potasu
(i) Cytrynian monopotasowy
(ii) Cytrynian tripotasowy



24)
E 333
Cytryniany wapnia
(i) Cytrynian monowapniowy
(ii) Cytrynian diwapniowy
(iii) Cytrynian triwapniowy



25)
E 334
Kwas winowy L(+)



26)
E 335
Winiany sodu
(i) Winian monosodowy
(ii) Winian disodowy



27)
E 336
Winiany potasu
(i) Winian monopotasowy
(ii) Winian dipotasowy



28)
E 337
Winian potasowo-sodowy



29)
E 350
Jabłczany sodu
(i) Jabłczan sodu
(ii) Wodorojabłczan sodu



30)
E 351
Jabłczan potasu



Projekt wstępny

Strona 62 z 62
31)
E 352
Jabłczany wapnia
(i) Jabłczan wapnia
(ii) Wodorojabłczan wapnia



32)
E 354
Winian wapnia



33)
E 380
Cytrynian triamonowy



34)
E 400
Kwas alginowy2)



35)
E 401
Alginian sodu2)



36)
E 402
Alginian potasu2)



37)
E 403
Alginian amonu2)



38)
E 404
Alginian wapnia2)



39)
E 406
Agar2)



40)
E 407
Karagen2) 3)


41)
E 407a
Przetworzone wodorosty morskie


z gatunku Eucheuma2) 3)

42)
E 410
Mączka chleba świętojańskiego2) 4)



43)
E 412
Guma guar2) 4)



44)
E 413
Tragakanta2)



45)
E 414
Guma akacjowa (guma arabska)2)



46)
E 415
Guma ksantanowa2) 4)


47)
E 417
Guma tara2) 4)


48)
E 418
Guma gellan2)


49)
E 422
Glicerol



50)
E 440
Pektyny2) 3)
(i) Pektyna
(ii) Pektyna amidowana



51)
E 460
Celuloza
(i) Celuloza mikrokrystaliczna
(ii) Celuloza sproszkowana



52)
E 461
Metyloceluloza



53)
E 462
Etyloceluloza
Projekt wstępny

Strona 63 z 63



54)
E 463
Hydroksypropyloceluloza



55)
E 464
Hydroksypropylometyloceluloza



56)
E 465
Etylometyloceluloza



57)
E 466
Karboksymetyloceluloza
Sól sodowa


karboksymetylocelulozy



Guma celulozowa



58)
E 469
Enzymatycznie zhydrolizowana


karboksymetyloceluloza



Enzymatycznie zhydrolizowana


guma celulozowa

59)
E 470a
Sole sodowe, potasowe i


wapniowe kwasów tłuszczowych

60)
E 470b
Sole magnezowe kwasów


tłuszczowych

61)
E 471
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych

62)
E 472a
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych estryfikowane
kwasem octowym

63)
E 472b
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych estryfikowane
kwasem mlekowym

64)
E 472c
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym

65)
E 472d
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych estryfikowane
kwasem winowym

66)
E 472e
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych estryfikowane
kwasem mono- i
diacetylowinowym

67)
E 472f
Mono- i diglicerydy kwasów


tłuszczowych estryfikowane
mieszaniną kwasu octowego i
winowego

68)
E 500
Węglany sodu
(i) Węglan sodu



Projekt wstępny

Strona 64 z 64


(ii) Wodorowęglan sodu
(iii) Półtorawęglan sodu



69)
E 501
Węglany potasu
(i) Węglan potasu
(ii) Wodorowęglan potasu



70)
E 503
Węglany amonu
(i) Węglan amonu
(ii) Wodorowęglan amonu



71)
E 504
Węglany magnezu
(i) Węglan magnezu
(ii) Wodorowęglan magnezu



72)
E 507
Kwas chlorowodorowy



73)
E 508
Chlorek potasu



74)
E 509
Chlorek wapnia



75)
E 511
Chlorek magnezu



76)
E 513
Kwas siarkowy



77)
E 514
Siarczany sodu
(i) Siarczan sodu
(ii) Wodorosiarczan sodu



78)
E 515
Siarczany potasu
(i) Siarczan potasu
(ii) Wodorosiarczan potasu



79)
E 516
Siarczan wapnia



80
E 524
Wodorotlenek sodu



81)
E 525
Wodorotlenek potasu



82)
E 526
Wodorotlenek wapnia



83)
E 527
Wodorotlenek amonu



84)
E 528
Wodorotlenek magnezu



85)
E 529
Tlenek wapnia


86)
E 530
Tlenek magnezu
Projekt wstępny

Strona 65 z 65
strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 20 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: