Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Brandy, Weinbrand,
wytłoki z winogron (grape
marc), okowita z
wytłoków z winogron (z
wyjątkiem Tsikoudia,
Tsipouro i Eau de vie de
marc marque nationale
luxembourgeoise), Grappa
invecchiata, Bagaceira
velha, określonych w
przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji napojów
spirytusowych
12)
Aromatyzowane napoje
E 150a Karmel
quantum satis
winopochodne gronowe
E 150b Karmel siarczynowy
(z wyjątkiem bitter soda), E 150c Karmel amoniakalny
aromatyzowane wino
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
gronowe, określone w
przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji win
aromatyzowanych,
aromatyzowanych
napojów winopochodnych
i aromatyzowanych
koktajli winopodobnych
13)
Americano
E 150a Karmel
quantum satis
E 150b Karmel siarczynowy
E 150c Karmel amoniakalny
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
E 163 Antocyjany
E 100 Kurkumina
100 mg/l
E 101(i)Ryboflawina
(pojedynczo lub łącznie)
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102 Tartrazyna
E 104 ółcień chinolinowa
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122 Azorubina, karmoizyna
E 123 Amarant
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
14)
Aromatyzowany napój
E 150a Karmel
quantum satis
winopochodny gronowy
E 150b Karmel siarczynowy
uzyskany z gorzkiego
E 150c Karmel amoniakalny
wina (bitter soda),
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
aromatyzowane gorzkie
wino gronowe (bitter
vino), określone w
przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji win
Projekt wstępny
Strona 56 z 56
aromatyzowanych,
aromatyzowanych
napojów winopochodnych
i aromatyzowanych
koktajli winopodobnych
E 100 Kurkumina
100 mg/l
E 101(i) Ryboflawina
(pojedynczo lub łącznie)
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102 Tartrazyna
E 104 ółcień chinolinowa
E 110 ółcień pomarańczowa S,
ółcień pomarańczowa FCF
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122 Azorubina, karmoizyna
E 123 Amarant
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 129 Czerwień Allura AC
15)
Wina likierowe i
E 150a Karmel
quantum satis
gatunkowe wina likierowe E 150b Karmel siarczynowy
produkowane w
E 150c Karmel amoniakalny
specyficznych regionach
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
16)
Warzywa w occie,
E 101 (i) Ryboflawina
quantum satis
solance lub oleju (z
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
wyjątkiem oliwek)
E 140 Chlorofile i chlorofiliny
E 150a Karmel
E 150b Karmel siarczynowy
E 150c Karmel amoniakalny
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i
chlorofilin
E 160a Karoteny:
(i) Mieszanina karotenów
(ii) Beta-karoten
E 162 Czerwień buraczana, betanina
E 163 Antocyjany
17)
Ekstrudowane,
E 150c Karmel amoniakalny
quantum satis
napowietrzane lub
E 160a Karoteny
quantum satis
owocowo aromatyzowane E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
25 mg/kg
śniadaniowe przetwory
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna,
quantum satis
zbożowe
kapsorubina
18)
niadaniowe przetwory
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 200 mg/kg
zbożowe owocowo
E 162 Czerwień buraczana, betanina
(pojedynczo lub łącznie)
aromatyzowane
E 163 Antocyjany
19)
Dżemy, galaretki,
E 100 Kurkumina
quantum satis
marmolady, określonych
E 140 Chlorofile i chlorofiliny
w przepisach dotyczących E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i
szczegółowych wymagań
chlorofilin
w zakresie jakości
E 150a Karmel
handlowej dżemów,
E 150b Karmel siarczynowy
konfitur, galaretek,
E 150c Karmel amoniakalny
marmolad, powideł
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
śliwkowych oraz
E 160a Karoteny:
słodzonego przecieru z
(i) Mieszanina karotenów
Projekt wstępny
Strona 57 z 57
kasztanów jadalnych, i
(ii) Beta-karoten
inne podobne produkty
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna,
owocowe łącznie z
kapsorubina
produktami
E 162 Czerwień buraczana, betanina
niskokalorycznymi
E 163 Antocyjany
E 104 ółcień chinolinowa
100 mg/kg
E 110 ółcień pomarańczowa S
(pojedynczo lub łącznie)
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 142 Zieleń S
E 160d Likopen
E 161b Luteina
20)
Kiełbasy, pasztety
E 100 Kurkumina
20 mg/kg
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 mg/kg
E 150a Karmel
quantum satis
E 150b Karmel siarczynowy
quantum satis
E 150c Karmel amoniakalny
quantum satis
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
quantum satis
E 160a Karoteny
20 mg/kg
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna,
10 mg/kg
kapsorubina
E 162 Czerwień buraczana, betanina
quantum satis
21)
Luncheon meat
E 129 Czerwień Allura AC
25 mg/kg
22)
Breakfast sausages o
E 129 Czerwień Allura AC
25 mg/kg
zawartości przetworów
zbożowych nie mniej niż
6 %
Burger meat z dodatkiem E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 mg/kg
warzyw lub przetworów
E 150a Karmel
quantum satis
zbożowych w ilości nie
E 150b Karmel siarczynowy
quantum satis
mniej niż 4 %
E 150c Karmel amoniakalny
quantum satis
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
quantum satis
23)
Kiełbasa Chorizo
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 200 mg/kg
Salchichon
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
250 mg/kg
24)
Sobrasada
E 110 ółcień pomarańczowa FCF
135 mg/kg
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
200 mg/kg
25)
Pasturmas (jadalna
E 100 Kurkumina
quantum satis
zewnętrzna powłoka)
E 101(i)Ryboflawina,
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
26)
Suszone ziemniaki w
E 100 Kurkumina
quantum satis
postaci granulatu i płatków
27)
Przetworzony (purée)
E 102 Tartrazyna
100 mg/kg
groszek i ogrodowy
E 133 Błękit brylantowy FCF
20 mg/kg
groszek (w puszkach)
E 142 Zieleń S
10 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 58 z 58
Tabela 6. Barwniki dozwolone tylko do niektórych zastosowań
Barwnik
rodek spożywczy
Maksymalna dawka
1)
E 123 Amarant
Aperitify na bazie wina gronowego lub
30 mg/l
owocowego, napoje spirytusowe o
zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj.
Ikra ryb
30 mg/kg
2)
E 127 Erytrozyna
Wiśnie koktajlowe i wiśnie kandyzowane
200 mg/kg
Wiśnie Bigarreaux w syropie i w koktajlach 150 mg/kg
3)
E 154 Brąz FK
ledzie wędzone
20 mg/kg
4)
E 161g Kantaksantyna
Saucisses de Strasbourg
15 mg/kg
5)
E 173 Glin
Zewnętrzne powłoki wyrobów
quantum satis
cukierniczych do dekoracji ciast i
pasztecików
6)
E 174 Srebro
Zewnętrzne powłoki wyrobów
quantum satis
cukierniczych
Dekoracje czekolad
Likiery
7)
E 175 Złoto
Zewnętrzne powłoki wyrobów
quantum satis
cukierniczych
Dekoracje czekolad
Likiery
8)
E 180 Czerwień litolowa Jadalne skórki serów
quantum satis
BK
9)
E 160b Annato, biksyna,
Margaryny, minarina, inne emulsje
10 mg/kg
norbiksyna
tłuszczowe, tłuszcz bezwodny
Dekoracje i powłoki
20 mg/kg
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 10 mg/kg
Lody spożywcze
20 mg/kg
Likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o 10 mg/l
zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj.
Sery topione aromatyzowane lub z
15 mg/kg
dodatkami smakowymi
Ser dojrzewający Pomarańczowy, ółty
15 mg/kg
oraz lekko dobarwiany, sery topione
niearomatyzowane lub bez dodatków
smakowych
Desery
10 mg/kg
Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe
Projekt wstępny
Strona 59 z 59
lub skrobiowe wyroby typu sneksy:
- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe 20 mg/kg
wyroby typu sneksy
- inne smakowe wyroby typu sneksy i
10 mg/kg
orzechy w polewach smakowych
Ryby wędzone
10 mg/kg
Jadalne skórki serów i jadalne osłonki
20 mg/kg
Red Leicester ser
50 mg/kg
Mimolette ser
35 mg/kg
Ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo 25 mg/kg
aromatyzowane śniadaniowe przetwory
zbożowe
Projekt wstępny
Strona 60 z 60
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei