eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

z wina gronowego, rum,
Brandy, Weinbrand,
wytłoki z winogron (grape
marc), okowita z
wytłoków z winogron (z
wyjątkiem Tsikoudia,
Tsipouro i Eau de vie de
marc marque nationale
luxembourgeoise), Grappa
invecchiata, Bagaceira
velha, określonych w
przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji napojów
spirytusowych

12)
Aromatyzowane napoje
E 150a Karmel
quantum satis

winopochodne gronowe
E 150b Karmel siarczynowy

(z wyjątkiem bitter soda), E 150c Karmel amoniakalny
aromatyzowane wino
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
gronowe, określone w

przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji win
aromatyzowanych,
aromatyzowanych
napojów winopochodnych
i aromatyzowanych
koktajli winopodobnych

13)
Americano
E 150a Karmel
quantum satis


E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
E 163 Antocyjany



E 100 Kurkumina
100 mg/l


E 101(i)Ryboflawina
(pojedynczo lub łącznie)
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

E 102 Tartrazyna
E 104 ółcień chinolinowa
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122 Azorubina, karmoizyna
E 123 Amarant
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R

14)
Aromatyzowany napój
E 150a Karmel
quantum satis

winopochodny gronowy
E 150b Karmel siarczynowy

uzyskany z gorzkiego
E 150c Karmel amoniakalny
wina (bitter soda),
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
aromatyzowane gorzkie

wino gronowe (bitter
vino), określone w
przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji win
Projekt wstępny

Strona 56 z 56
aromatyzowanych,
aromatyzowanych
napojów winopochodnych
i aromatyzowanych
koktajli winopodobnych



E 100 Kurkumina
100 mg/l

E 101(i) Ryboflawina
(pojedynczo lub łącznie)
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

E 102 Tartrazyna
E 104 ółcień chinolinowa
E 110 ółcień pomarańczowa S,
ółcień pomarańczowa FCF
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122 Azorubina, karmoizyna
E 123 Amarant
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 129 Czerwień Allura AC

15)
Wina likierowe i
E 150a Karmel
quantum satis

gatunkowe wina likierowe E 150b Karmel siarczynowy

produkowane w
E 150c Karmel amoniakalny
specyficznych regionach
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy


16)
Warzywa w occie,
E 101 (i) Ryboflawina
quantum satis

solance lub oleju (z
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

wyjątkiem oliwek)
E 140 Chlorofile i chlorofiliny

E 150a Karmel
E 150b Karmel siarczynowy
E 150c Karmel amoniakalny
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i
chlorofilin
E 160a Karoteny:
(i) Mieszanina karotenów
(ii) Beta-karoten
E 162 Czerwień buraczana, betanina
E 163 Antocyjany

17)
Ekstrudowane,
E 150c Karmel amoniakalny
quantum satis

napowietrzane lub
E 160a Karoteny
quantum satis
owocowo aromatyzowane E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
25 mg/kg
śniadaniowe przetwory
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna,
quantum satis
zbożowe
kapsorubina



18)
niadaniowe przetwory
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 200 mg/kg

zbożowe owocowo
E 162 Czerwień buraczana, betanina
(pojedynczo lub łącznie)
aromatyzowane
E 163 Antocyjany



19)
Dżemy, galaretki,
E 100 Kurkumina
quantum satis

marmolady, określonych
E 140 Chlorofile i chlorofiliny

w przepisach dotyczących E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i
szczegółowych wymagań
chlorofilin
w zakresie jakości
E 150a Karmel
handlowej dżemów,
E 150b Karmel siarczynowy
konfitur, galaretek,
E 150c Karmel amoniakalny
marmolad, powideł
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
śliwkowych oraz
E 160a Karoteny:
słodzonego przecieru z
(i) Mieszanina karotenów
Projekt wstępny

Strona 57 z 57
kasztanów jadalnych, i
(ii) Beta-karoten
inne podobne produkty
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna,
owocowe łącznie z
kapsorubina
produktami
E 162 Czerwień buraczana, betanina
niskokalorycznymi
E 163 Antocyjany
E 104 ółcień chinolinowa
100 mg/kg

E 110 ółcień pomarańczowa S
(pojedynczo lub łącznie)
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 142 Zieleń S
E 160d Likopen
E 161b Luteina

20)
Kiełbasy, pasztety
E 100 Kurkumina
20 mg/kg


E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 mg/kg
E 150a Karmel
quantum satis
E 150b Karmel siarczynowy
quantum satis
E 150c Karmel amoniakalny
quantum satis
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
quantum satis
E 160a Karoteny
20 mg/kg
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna,
10 mg/kg
kapsorubina

E 162 Czerwień buraczana, betanina
quantum satis

21)
Luncheon meat
E 129 Czerwień Allura AC
25 mg/kg
22)
Breakfast sausages o
E 129 Czerwień Allura AC
25 mg/kg

zawartości przetworów


zbożowych nie mniej niż

6 %


Burger meat z dodatkiem E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 mg/kg

warzyw lub przetworów
E 150a Karmel
quantum satis
zbożowych w ilości nie
E 150b Karmel siarczynowy
quantum satis
mniej niż 4 %
E 150c Karmel amoniakalny
quantum satis

E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
quantum satis


23)
Kiełbasa Chorizo
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 200 mg/kg

Salchichon
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
250 mg/kg



24)
Sobrasada
E 110 ółcień pomarańczowa FCF
135 mg/kg


E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
200 mg/kg


25)
Pasturmas (jadalna
E 100 Kurkumina
quantum satis

zewnętrzna powłoka)
E 101(i)Ryboflawina,


(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy

26)
Suszone ziemniaki w
E 100 Kurkumina
quantum satis

postaci granulatu i płatków


27)
Przetworzony (purée)
E 102 Tartrazyna
100 mg/kg

groszek i ogrodowy
E 133 Błękit brylantowy FCF
20 mg/kg
groszek (w puszkach)
E 142 Zieleń S
10 mg/kg
Projekt wstępny

Strona 58 z 58
Tabela 6. Barwniki dozwolone tylko do niektórych zastosowań


Barwnik
rodek spożywczy
Maksymalna dawka
1)
E 123 Amarant
Aperitify na bazie wina gronowego lub
30 mg/l


owocowego, napoje spirytusowe o

zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj.



Ikra ryb
30 mg/kg
2)
E 127 Erytrozyna
Wiśnie koktajlowe i wiśnie kandyzowane
200 mg/kg
Wiśnie Bigarreaux w syropie i w koktajlach 150 mg/kg
3)
E 154 Brąz FK
ledzie wędzone
20 mg/kg
4)
E 161g Kantaksantyna
Saucisses de Strasbourg
15 mg/kg
5)
E 173 Glin
Zewnętrzne powłoki wyrobów
quantum satis


cukierniczych do dekoracji ciast i

pasztecików

6)
E 174 Srebro
Zewnętrzne powłoki wyrobów
quantum satis


cukierniczych

Dekoracje czekolad
Likiery

7)
E 175 Złoto
Zewnętrzne powłoki wyrobów
quantum satis


cukierniczych

Dekoracje czekolad
Likiery

8)
E 180 Czerwień litolowa Jadalne skórki serów
quantum satis

BK



9)
E 160b Annato, biksyna,
Margaryny, minarina, inne emulsje
10 mg/kg

norbiksyna
tłuszczowe, tłuszcz bezwodny
Dekoracje i powłoki
20 mg/kg
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 10 mg/kg
Lody spożywcze
20 mg/kg
Likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o 10 mg/l


zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj.
Sery topione aromatyzowane lub z
15 mg/kg


dodatkami smakowymi
Ser dojrzewający Pomarańczowy, ółty
15 mg/kg


oraz lekko dobarwiany, sery topione

niearomatyzowane lub bez dodatków
smakowych



Desery
10 mg/kg
Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe

Projekt wstępny

Strona 59 z 59


lub skrobiowe wyroby typu sneksy:
- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe 20 mg/kg


wyroby typu sneksy
- inne smakowe wyroby typu sneksy i
10 mg/kg


orzechy w polewach smakowych
Ryby wędzone
10 mg/kg
Jadalne skórki serów i jadalne osłonki
20 mg/kg
Red Leicester ser
50 mg/kg
Mimolette ser
35 mg/kg
Ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo 25 mg/kg


aromatyzowane śniadaniowe przetwory

zbożowe



Projekt wstępny

Strona 60 z 60
strony : 1 ... 11 . [ 12 ] . 13 ... 20 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: