eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

18)
E 150a
Karmel2)
19)
E 150b
Karmel siarczynowy
20)
E 150c
Karmel amoniakalny
21)
E 150d
Karmel amoniakalno-siarczynowy
22)
E 151
Czerń brylantowa BN, Czerń PN
28440
23)
E 153
Węgiel roślinny
24)
E 154
Brąz FK
25)
E 155
Brąz HT
20285
26)
E 160a
Karoteny:
(i) Mieszanina karotenów
75130
(ii) Beta-karoten
40800
27)
E 160b
Annato, biksyna, norbiksyna
75120
28)
E 160c
Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina
29)
E 160d
Likopen
30)
E 160e
Beta-apo-8'-karotenal (C 30)
40820
31)
E 160f
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-
40825


karotenowego (C 30)


32)
E 161b
Luteina
33)
E 161g
Kantaksantyna
34)
E 162
Czerwień buraczana, betanina
35)
E 163
Antocyjany
otrzymywane



metodami fizycznymi
z owoców i warzyw

36)
E 170
Węglan wapnia
77220
37)
E 171
Dwutlenek tytanu
77891
38)
E 172
Tlenki żelaza i wodorotlenki żelaza
77491



77492
77499

39)
E 173
Glin
40)
E 174
Srebro
41)
E 175
Złoto
42)
E 180
Czerwień litolowa BK

Projekt wstępny

Strona 51 z 51

1) Numery Colour Index pochodzą z trzeciego wydania Colour Index z 1982 r., tomy 1 do 7, 1315. Także
poprawki 37 do 40 (125), 41 do 44 (127-50), 45 do 48 (130), 49 do 52 (132-50), 53 do 56 (135).
2) Określenie karmel odnosi się do produktów o bardziej lub mniej intensywnej barwie brązowej, które
przeznaczone są do barwienia. Nie dotyczy to cukrowego produktu aromatycznego, otrzymanego przez
ogrzewanie cukrów, który jest stosowany do aromatyzowania środków spożywczych (np. wyrobów
cukierniczych, pasztecików, napojów alkoholowych).

Tabela 2. Barwniki dozwolone, które mog być stosowane na zasadzie quantum satis
do środków spożywczych określonych w tabeli 4 oraz do pozostałych
środków spożywczych, z wyj tkiem środków spożywczych określonych w

paragrafie 17 oraz w tabeli 5 niniejszego zał cznika



Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej oraz nazwa

Lp.
barwnika

1)
E 101(i) Ryboflawina
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
2)
E 140 Chlorofile i chlorofiliny
3)
E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin
4)
E 150a Karmel
5)
E 150b Karmel siarczynowy
6)
E 150c Karmel amoniakalny
7)
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
8)
E 153 Węgiel roślinny
9)
E 160a Karoteny
10)
E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina
11)
E 162 Czerwień buraczana, betanina
12)
E 163 Antocyjany
13)
E 170 Węglan wapnia
14)
E 171 Dwutlenek tytanu
15)
E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza

Tabela 3. Barwniki, które mog być użyte pojedynczo lub ł cznie do środków
spożywczych określonych w tabeli 4
Projekt wstępny

Strona 52 z 52



Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej oraz nazwa barwnika

Lp.

1)
E 100 Kurkumina
2)
E 102 Tartrazyna
3) E
104
ółcień chinolinowa
4) E
110
ółcień pomarańczowa FCF, ółcień pomarańczowa S
5)
E 120 Koszenila, Kwas karminowy, Karminy
6)
E 122 Azorubina, Karmoizyna
7)
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
8)
E 129 Czerwień Allura AC
9)
E 131 Błękit patentowy V
10)
E 132 Indygotyna, Indygokarmin
11)
E 133 Błękit brylantowy FCF
12)
E 142 Zieleń S
13)
E 151 Czerń brylantowa BN, Czerń PN
14)
E 155 Brąz HT
15)
E 160d Likopen
16)
E 160e Beta-apo-8'-karotenal (C 30)
17)
E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)
18)
E 161b Luteina

Tabela 4. rodki spożywcze, do których mog być stosowane barwniki określone
w tabeli 3 oraz maksymalne dawki tych barwników

Lp.
rodek spożywczy
Maksymalna dawka



1)
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe
100 mg/l



2)
Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta
200 mg/kg



3)
Konserwy z czerwonych owoców
200 mg/kg



4)
Wyroby cukiernicze
300 mg/kg



5)
Dekoracje i powłoki
500 mg/kg



6)
Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, 200 mg/kg

ciasteczka i wafle)


7)
Lody spożywcze
150 mg/kg



Projekt wstępny

Strona 53 z 53
8)
Aromatyzowane sery topione
100 mg/kg



9)
Desery, łącznie z aromatyzowanymi przetworami mlecznymi
150 mg/kg



10)
Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), pikle, ostry sos
500 mg/kg

korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa)


11)
Musztarda
300 mg/kg



12)
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków
100 mg/kg



13)
Wstępnie obgotowane skorupiaki
250 mg/kg



14)
Zamienniki łososia
500 mg/kg



15)
Surimi
500 mg/kg



16)
Ikra ryb
300 mg/kg



17)
Wędzone ryby
100 mg/kg



18)
Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu


sneksy:



- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy
200 mg/kg
- inne smakowe wyroby typu sneksy i orzechy w polewach smakowych
100 mg/kg



19)
Jadalne skórki serów i jadalne osłonki
quantum satis



20)
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki
50 mg/kg

stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała


21)
Produkty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod
50 mg/kg

kontrolą lekarza


22)
Suplementy diety w postaci płynnej, określone w przepisach o
100 mg/l

suplementach diety


23)
Suplementy diety w postaci stałej, określone w przepisach o
300 mg/kg

suplementach diety


24)
Zupy
50 mg/kg



25)
Analogi przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek
100 mg/kg

roślinnych


26)
Napoje spirytusowe (w tym napoje spirytusowe o zawartości alkoholu
200 mg/l

mniej niż 15 % obj.), z wyjątkiem tych, które podano w paragrafie 17

oraz w tabeli 5 niniejszego załącznika
27)
Aromatyzowane wino gronowe, aromatyzowane napoje winopochodne
200 mg/l

gronowe i aromatyzowane koktajle na bazie wina gronowego, określone

w przepisach ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji
win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i
aromatyzowanych koktajli winopodobnych, z wyjątkiem tych, które
podano w paragrafie 17 oraz w tabeli 5 niniejszego załącznika
28)
Wino owocowe (spokojne lub musujące), cider (z wyjątkiem cidre
200 mg/l

bouché), perry, aromatyzowane: wino owocowe, cider i perry
Projekt wstępny

Strona 54 z 54
Tabela 5. rodki spożywcze, do których mog być stosowane tylko niektóre
dozwolone barwniki oraz warunki stosowania tych barwników


rodek spożywczy
Dozwolony barwnik
Maksymalna dawka
1)
Chleb słodowy (chleb z
E 150a Karmel
quantum satis

dodatkiem minimum 7 %
E 150b Karmel siarczynowy

ekstraktu słodowego w
E 150c Karmel amoniakalny
przeliczeniu na masę
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
mąki)


2)
Piwo
E 150a Karmel
quantum satis

Cidre bouché
E 150b Karmel siarczynowy


E 150c Karmel amoniakalny
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy

3)
Masło (łącznie z masłem
E 160a Karoteny
quantum satis

o obniżonej zawartości


tłuszczu i koncentratem
masła)

4)
Margaryna, minarina,
E 160a Karoteny
quantum satis

inne emulsje tłuszczowe i
E 100 Kurkumina
quantum satis
tłuszcze bezwodne
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
10 mg/kg



5)
Sage Derby ser
E 140 Chlorofile i chlorofiliny
quantum satis


E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i

chlorofilin

6)
Ser dojrzewający
E 160a Karoteny
quantum satis

Pomarańczowy, ółty oraz E 160c Ekstrakt z papryki

lekko dobarwiany, sery


topione niearomatyzowane E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
15 mg/kg

lub bez dodatków


smakowych

7)
Red Leicester ser
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
50 mg/kg
Mimolette ser
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
35 mg/kg
8)
Morbier ser
E 153 Węgiel roślinny
quantum satis
9)
Red marbled ser
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 125 mg/kg


E 163 Antocyjany
quantum satis

10)
Ocet
E 150a Karmel
quantum satis


E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy

11)
Whisky, whiskey, okowita E 150a Karmel
quantum satis

zbożowa (z wyjątkiem
E 150b Karmel siarczynowy

Korn lub Kornbrand albo
E 150c Karmel amoniakalny
Eau de vie de seigle
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
(okowita zbożowa)

marque nationale
luxembourgeoise),okowita
Projekt wstępny

Strona 55 z 55
strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 ... 20 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: