eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawozabiałkowanie czy zabiałowanie › zabiałkowanie czy zabiałowanie
  • Data: 2009-08-23 14:08:40
    Temat: zabiałkowanie czy zabiałowanie
    Od: tokelau <t...@t...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W języku prawnym i prawniczym stosuje się czasem pojęcie zaczernienia
    lub zabiałkowania informacji chronionych (niejawnych, prywatnych
    itp.). Czy pojęcie zabiałkowanie jest prawidłowe? Wydaje się bowiem,
    że skoro zaczernienie pochodzi od koloru czarnego, to prawidłowym
    byłoby zabiałowanie, jako pochodzące od koloru białego, a nie
    zabiałkowanie (od białka, które wcale nie musi i najczęściej nie jest
    białe (chyba że ktoś ma na myśli wyłącznie ugotowane (zdenaturyzowane)
    białko jaja, tj. albuminę)).
    Słowniki internetowe na ten temat milczą - oba wyrazy w nich nie
    istnieją, zaś google wyrzuca tylko słowo zabiałkowany (choć w bardzo
    skromnej ilości).

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1