eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Uzasadnienie

Konieczność opracowania projektu rozporządzenia wynika ze zmiany upoważnienia
zawartego w art. 28 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.), którego propozycja została zawarta
w projekcie nowelizacji ww. ustawy.
Od daty 1 lipca 2007 kwestie dotyczące wzbogacania żywności regulują przepisy
rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r.
w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych
substancji (Dz. Urz. L 404 z 30.12.2006, str. 26). Rozporządzenie to umożliwia utrzymanie
krajowych przepisów dotyczących obligatoryjnego wzbogacania niektórych grup środków
spożywczych.
Możliwość taka wynika z:
- motywu 3 preambuły, który określa, że w niektórych Państwach Członkowskich istnieje
obowiązek dodawania do określonej powszechnie spożywanej żywności niektórych witamin
i składników mineralnych ze względu na konieczność zapobiegania lub korygowania niedoborów
składników odżywczych lub witamin,
- art. 11 ust. 1, który zobowiązuje Państwa Członkowskie do poinformowania Komisji
Europejskiej o istniejących przepisach krajowych dotyczących obowiązkowego dodawania
witamin i składników mineralnych,
- art. 17 ust. 3, który stanowi, że Państwa Członkowskie mogą, zgodnie z postanowieniami
Traktatu, nadal stosować istniejące przepisy krajowe dotyczące maksymalnych i minimalnych
ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności oraz dotyczące warunków
dodawania tych substancji, dopóki nie zostaną przyjęte odpowiednie środki wspólnotowe.
W Polsce przepisy wprowadzające obligatoryjne wzbogacanie istnieją od 2002 roku.
Możliwość powyższego odstępstwa dopuszczona została w art. 17 ust. 3 rozporządzenia (WE)
1925/2006. Biorąc pod uwagę powyższy obowiązek powiadomienia o przyjętych rozwiązaniach
prawnych Główny Inspektor Sanitarny w dniu 19 lipca 2007 r., za pośrednictwem poczty
elektronicznej, powiadomił Komisji Europejskiej o przyjętych rozwiązaniach. Taki sposób
notyfikowania został określony podczas spotkania w dniu 19 marca 2007 r. w Brukseli podczas
prac Stałego Komitetu ds. Łańcucha ywnościowego i Zdrowia Zwierząt – Ogólne Prawo
Projekt wstępny

Strona 3 z 3
ywnościowe. W spotkaniu Komitetu uczestniczył przedstawiciel Głównego Inspektoratu
Sanitarnego.
Projekt rozporządzenia określa w § 2 środki spożywcze, do których są obligatoryjnie
dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy. Zgodnie
z
proponowanym przepisem będzie to sól kuchenna oraz tłuszcze, o których mowa
w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2991/94 z dnia 5 grudnia 1994 r. określającym normy dla
tłuszczów do smarowania (Dz. Urz. WE L 316 z 09.12.01994, str. 2, z późn. zm.; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 17, str. 15), z wyłączeniem masła oraz tłuszczu mlecznego
o zawartości tłuszczu powyżej 62 %. Ww. środki spożywcze wzbogacane są, odpowiednio, w jod
oraz witaminy A i D.
Celem projektowanego rozporządzenia jest wprowadzenie działań zapewniających
zapobieganie i wyrównywanie niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w polskiej
populacji.
Niniejsze
rozporządzenie zastąpi rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia
2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich
stosowania (Dz. U. z 2003 r. Nr 27, poz. 237).
Projektowane rozporządzenie nie podlega procedurze notyfikacji w rozumieniu przepisów
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania
krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r.
Nr 65, poz. 597).
Projektowane rozporządzenie nie spowoduje skutków finansowych dla budżetu państwa.
Projekt rozporządzenia jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.









Projekt wstępny

Strona 4 z 4
Ocena Skutków Regulacji


1. Podmioty, na które oddziałuj projektowane regulacje
Projektowane rozporządzenie obejmuje zakresem regulacji producentów żywności, w tym
producentów żywności wzbogaconej oraz podmioty wprowadzające te produkty do obrotu.

2. Wyniki przeprowadzonych konsultacji społecznych

W ramach konsultacji projekt zostanie przekazany związkom i zrzeszeniom przedsiębiorców
branży spożywczej zajmujących się produkcją i obrotem żywnością, w tym Radzie Gospodarki
ywnościowej oraz organizacjom konsumentów – Radzie Krajowej Federacji Konsumentów,
Stowarzyszeniu Konsumentów Polskich i Stowarzyszeniu Ochrony Zdrowia Konsumentów.
Wyniki konsultacji zostaną omówionej w niniejszej ocenie po ich zakończeniu.
Projekt zostanie również opublikowany na stronach Biuletynu Informacji Publicznej
Ministerstwa Zdrowia, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności
lobbingowej w procesie stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414 oraz z 2009 r. Nr 42,
poz. 337).

3. Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych, w tym budżet państwa i budżety
jednostek samorz du terytorialnego
Projektowane regulacje nie będą miały wpływu na budżet państwa i budżety jednostek
samorządu terytorialnego.

4. Wpływ regulacji na rynek pracy
Regulacje zaproponowane w projekcie rozporządzenia nie będą miały wpływu na rynek
pracy.

5. Wpływ regulacji na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość, w tym na
funkcjonowanie przedsiębiorstw
Projektowane regulacje nie będą miały wpływu na konkurencyjność gospodarki
i przedsiębiorczość, w tym na funkcjonowanie przedsiębiorstw.
Projekt wstępny

Strona 5 z 5

6. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionalny
Regulacje zaproponowane w projekcie rozporządzenia nie będą miały wpływu na sytuację
i rozwój regionalny.

7. Wpływ regulacji na zdrowie ludzi
Projektowane regulacje zapewnią odpowiednie wymagania zdrowotne dla produkowanej
i wprowadzanej do obrotu żywności wzbogacanej. Tym samym pozytywnie wpłyną na stan
zdrowia społeczeństwa poprzez zapobieganie i wyrównywanie stwierdzonego niedoboru jednego
lub więcej składników odżywczych w polskiej populacji.


09_18zb
Projekt wstępny

Strona 6 z 6



ROZPORZ DZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia ....................... 2009 r.

w sprawie rejestru produktów wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako środki spożywcze, wzoru powiadomienia oraz
metod obliczania kosztów zwi zanych z wydaniem opinii o tych produktach2)

Na podstawie art. 31 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223,
poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570 oraz z 2009 r. Nr 98, poz. 817 i Nr… , poz…) zarządza się, co
następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa:
1) wzór formularza powiadomienia, o którym mowa w art. 29 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej „ustawą”;
2) dane zawarte w rejestrze produktów objętych powiadomieniem umożliwiające ich
identyfikację;
3) wzór rejestru, o którym mowa w pkt 2;
4) wykaz krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii, o której mowa
w art. 31 ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy, zwanej dalej „opinią”;
5) metody obliczania kosztów ponoszonych przez krajową jednostkę naukową w związku
z wydaniem opinii;

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra
Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Rozporządzenie wdraża częściowo w zakresie swojej właściwości następujące dyrektywy:
1)
dyrektywę Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych
specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz. Urz. WE L 91 z 07.04.1999, str. 29; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, Rozdz. 13, t. 23, str. 273),
2)
dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz. Urz. WE L
183 z 12.07.2002, str. 51, z późn.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, Rozdz. 13, t. 29, str. 490),
3)
dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków
spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz. UE L 124 z 20.05.2009, str. 21).
Projekt wstępny

Strona 1 z 1
strony : 1 ... 30 ... 70 ... 78 . [ 79 ] . 80 ... 90 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: