-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... (oliwę z oliwek, olej rzepakowy) i wielonienasycone (olej słonecznikowy i sojowy), niż żywność zawierającą kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze zwierzęce). Olej rzepakowy, tak samo jak oliwa z oliwek, zawiera w większości tłuszcz jednonienasycony, jest on dobrym i tańszym odpowiednikiem oliwy z oliwek. Olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany ...
-
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
... gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości. Poniżej przedstawiamy listę nieprawidłowości w znakowaniu żywności, które wprowadzają kupujących w błąd. 1. Olej rzepakowy umieszczenie na opakowaniu informacji: „zawiera naturalne kwasy OMEGA-3” , sugerującej, że wyrób posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie oleje ...
-
Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH
... , że w oznakowaniu środków spożywczych powinny znajdować się podstawowe informacje: nazwa rodzajowa produktu (np. oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy), termin przydatności do spożycia (np. „należy spożyć do …”) lub data minimalnej trwałości (np. „najlepiej spożyć przed…”), wykaz składników, ilość składników ...