eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz o zmianie niektórych innych ustaw

Poselski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz o zmianie niektórych innych ustaw

projekt dotyczy przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz pomocy osobom niedożywionym

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 3853
  • Data wpłynięcia: 2015-07-28
  • Uchwalenie: sprawa niezamknięta

3853


Druk nr 3853


Warszawa, 28 lipca 2015 r.
SEJM

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VII kadencja






Pani

Małgorzata Kidawa-Błońska

Marszałek Sejmu

Rzeczypospolitej Polskiej



Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia
2 kwietnia 1997 r. i na podstawie art. 32 ust. 2 regulaminu Sejmu niżej podpisani
posłowie wnoszą projekt ustawy:


-
o przeciwdziałaniu marnowaniu
żywności oraz o zmianie niektórych
innych ustaw
.


Do reprezentowania wnioskodawców w pracach nad projektem ustawy
upoważniamy panią poseł Wandę Nowicką.



(-) Anna Bańkowska; (-) Piotr Paweł Bauć; (-) Jacek Czerniak;
(-) Wincenty Elsner; (-) Anna Grodzka; (-) Dariusz Joński; (-) Tomasz
Kamiński; (-) Łukasz Krupa; (-) Małgorzata Marcinkiewicz; (-) Leszek
Miller; (-) Maciej Mroczek; (-) Wanda Nowicka; (-) Artur Ostrowski;
(-) Zofia
Popiołek; (-) Marek Poznański; (-) Stanisława Prządka;
(-) Andrzej Rozenek; (-) Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska; (-) Jerzy
Wenderlich; (-) Maciej Wydrzyński.
PROJEKT

USTAWA
z dnia … 2015 r.
o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz o zmianie niektórych innych ustaw)

Art. 1. 1. Ustawa określa zasady i tryb przeciwdziałania marnowaniu żywności
oraz zasady przeciwdziałania negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym
i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności.
2. Ustawę stosuje się do sprzedawców żywności.
3. Ustawa określa także organy właściwe w sprawach marnowania żywności.

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) „marnowanie żywności” – wycofywanie z etapu dystrybucji i przeznaczanie do utylizacji
bezpiecznych i zdatnych do spożycia środków spożywczych ze względu na ich wady
handlowe, estetyczne lub ze względu na zbliżający się upływ daty minimalnej trwałości
lub terminu przydatności do spożycia;
2) „żywność na cele społeczne” – środki spożywcze, odrzucone poza łańcuch rolno-
spożywczy ze względów handlowych, estetycznych lub z powodu zbliżającego się terminu
przydatności do spożycia z wyjątkiem napojów alkoholowych o zawartości alkoholu
powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów
bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;
3) „sprzedawca żywności” – podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze w zakresie
sprzedaży żywności w jednostkach handlu detalicznego lub hurtowego o całkowitej
powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych, w których środki spożywcze stanowią
co najmniej 50% obrotu ze sprzedaży wszystkich towarów;
4) „organizacja pożytku publicznego” – organizację pożytku publicznego w rozumieniu
ustawy z 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie
(Dz. U. z 2014 r. poz. 1118, 1138, 1146), której celem statutowym jest wykonywanie zadań

1 Niniejszą ustawą zmienia się ustawy: ustawę z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób
fizycznych, ustawę z dnia 15 lutego 1992 roku o podatku dochodowym od osób prawnych, ustawę z dnia
15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej , ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia, ustawę z dnia oraz ustawę z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług.

publicznych w zakresie:
a) pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej
oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób;
b) wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej;
c) działalności charytatywnej;
5) „data minimalnej trwałości” – datę w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. r rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia
dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji
1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw
Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
(Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem
nr 1169/2011";
6) „termin przydatności do spożycia” – termin, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia
nr 1169/2011.

Art. 3. 1.Sprzedawcy żywności mają obowiązek corocznego składania do Ministra
właściwego do spraw gospodarki raportu w zakresie ilości i wartości przekazywanej żywności
na cele działalności charytatywnej.
2. Organizacje pożytku publicznego, z którymi sprzedawcy żywności zawarli umowy,
o których mowa w art. 4 ust. 1, mają obowiązek corocznego składania raportu w zakresie
ilości i wartości przekazywanej żywności na cele charytatywne.
3. Raporty, o których mowa w ust. 1 i 2 są składane w terminie do dnia 30 czerwca
każdego roku kalendarzowego.
4. Minister właściwy do spraw gospodarki podaje do powszechnej wiadomości
zbiorcze, okresowe dane dotyczące ogólnej ilości i wartości przekazanej żywności na cele
charytatywne w skali kraju.
5. Minister właściwy do spraw gospodarki prowadzi rejestr sprzedawców żywności.
6. Podmioty rozpoczynające prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie
sprzedaży środków spożywczych, które po zakończeniu pierwszego pełnego roku obrotowego
spełnią przesłanki, o których mowa w art. 2 pkt 2, składają niezwłocznie do Ministra
właściwego do spraw gospodarki wniosek o wpisanie do rejestru sprzedawców żywności,
o którym mowa w ust. 5.
7. Minister właściwy do spraw gospodarki określi, w drodze rozporządzenia:
1) tryb składania raportów, o których mowa w ust. 1 i 2;
2) wzory formularzy raportów, o których mowa w ust. 1 i 2, uwzględniające w szczególności
ilość zawartych umów, o których mowa w art. 4 ust. 1 oraz w odpowiednich przypadkach
powody braku ich zawarcia;
3) dane zawarte w rejestrze, o którym mowa w ust. 5;
4) tryb składania wniosków, o których mowa w ust. 6.

Art. 4. 1.Sprzedawcy żywności mogą zawierać umowy z organizacją pożytku
publicznego w celu nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne
z przeznaczeniem na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez te organizacje.
2. Przedmiotem umów, o których mowa w ust. 1 może być wyłącznie żywność
spełniająca wymogi bezpieczeństwa żywności przewidziane w ustawie z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn.
zm.)).
3. Umowy, o których mowa w ust. 1 powinny w szczególności uwzględniać:
1) czas i sposób dostarczania żywności do organizacji pożytku publicznego, umożliwiające
spożycie żywności przed upływem terminu przydatności do spożycia;
2) podział kosztów odbioru i dystrybucji żywności pomiędzy stronami umowy;
3) okoliczności, w których organizacja pożytku publicznego może zrezygnować lub odmówić
odbioru żywności.

Art. 5. 1. Kto nie wypełnia obowiązków, o których mowa w art. 3 ust. 1, 2
lub 6 podlega karze pieniężnej.
2. Karę pieniężną w drodze decyzji nakłada właściwy ze względu na miejsce kontroli
wojewódzki inspektor inspekcji jakości handlowej.
3. Postępowanie w sprawie nałożenia kary pieniężnej toczy się na podstawie
przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego.
4. Od decyzji wojewódzkiego inspektora inspekcji jakości handlowej przysługuje
odwołanie do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w terminie 14 dni od jej
doręczenia.
5. Kary pieniężne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu

2 Zmiany wymienionego tekstu jednolitego ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228, Nr
230, poz. 1511, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696, Nr 171, poz. 1016, z 2014 r. poz. 1662, 1722 oraz z
2015, poz. 35.
egzekucyjnym w administracji w zakresie egzekucji obowiązków o charakterze pieniężnym.
6. Informacja o nałożonej karze pieniężnej jest przekazywana ministrowi właściwemu
do spraw gospodarki i podlega wpisowi do rejestru sprzedawców żywności.
7. Kary pieniężne stanowią dochód budżetu państwa.

Art. 6. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.)) art. 52 otrzymuje brzmienie:
„Art. 52. Środki spożywcze oznakowane terminem przydatności do spożycia mogą
znajdować się w obrocie do tego terminu.”

Art. 7. W ustawie z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2014 r.
poz. 148, 1101 z późn. zm.) w art. 3 ust. 1 po pkt 2f dodaje się pkt 2g w brzmieniu:
„2g) Kontrola przestrzegania przez podmioty rozpoczynające prowadzenia
działalności gospodarczej w zakresie sprzedaży środków spożywczych przepisu
art. 3 ust. 6 ustawy z dnia … o przeciwdziałaniu marnowania żywności i zmianie
niektórych ustaw (Dz. U…).”

Art. 8. W ustawie z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług (Dz. U.
z 2011 r. Nr 177, poz. 1054 z późn. zm.)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 43 w ust. 1 po pkt 16 dodaje się pkt 16a w brzmieniu:
„16a) dostawę towarów, o której mowa w art. 7 ust. 2 pkt 2, której przedmiotem są
środki spożywcze, odrzucone poza łańcuch rolno-spożywczy ze względów
handlowych, estetycznych lub z powodu zbliżającego się terminu przydatności
do spożycia z wyjątkiem napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych,
w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, jeżeli są one przekazywane na rzecz
organizacji pożytku publicznego w rozumieniu ustawy z dnia … o przeciwdziałaniu
marnowania żywności i zmianie niektórych ustaw (Dz. U…);”

2) w art. 43 ust. 12 otrzymuje brzmienie:
„12. Zwolnienie, o którym mowa w ust. 1 pkt 16 i 16a, stosuje się pod warunkiem

3 Zmiany wymienionego tekstu jednolitego ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228, Nr
230, poz. 1511, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696, Nr 171, poz. 1016, z 2014 r. poz. 1662, 1722 oraz z
2015, poz. 35.
4 Zmiany wymienionego tekstu jednolitego ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2015 r. poz. 277.
5 Zmiany wymienionego tekstu jednolitego ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 1342, 1448, 1529,
1530, z 2013 r. poz. 35, 1027, 1608, z 2014 r. poz. 312, 1171, 1662 oraz z 2015 r. poz. 211, 605.
strony : [ 1 ] . 2 . 3

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: