Rządowy projekt ustawy o Funduszu Wzajemnej Pomocy w Stabilizacji Dochodów Rolniczych
projekt dotyczy stworzenia możliwości prawnych gwarantujących producentom rolnym stabilizację dochodów z prowadzonej przez nich działalności rolniczej w przypadku znacznego ich obniżenia lub w przypadku braku możliwości uzyskania zapłaty za zbyte produkty rolne od podmiotu, który stał się niewypłacalny
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 3076
- Data wpłynięcia: 2015-01-14
- Uchwalenie: sprawa niezamknięta
3076
Projekt
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia
w sprawie szczegółowego wykazu produktów rolnych, od których są naliczane, pobierane,
przekazywane i wpłacane wpłaty na Fundusz Wzajemnej Pomocy
w Stabilizacji Dochodów Rolniczych
Na podstawie art. 3 ust. 5 ustawy z dnia … o Funduszu Wzajemnej Pomocy w Stabilizacji
Dochodów Rolniczych (Dz. U. poz. …) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa szczegółowy wykaz produktów rolnych, od których są
naliczane, pobierane, przekazywane i wpłacane wpłaty na Fundusz Wzajemnej Pomocy
w Stabilizacji Dochodów Rolniczych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER
ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rozwój wsi, na podstawie § 1 ust. 2
pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
- 2 -
Załącznik
do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi
z dnia … (poz. …)
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ PRODUKTÓW ROLNYCH, OD KTÓRYCH SĄ NALICZANE,
POBIERANE, PRZEKAZYWANE I WPŁACANE WPŁATY NA FUNDUSZ WZAJEMNEJ
POMOCY W STABILIZACJI DOCHODÓW ROLNICZYCH
Symbol
Nazwa produktu rolnego (grupowania)
Polskiej
Klasyfikacji
Wyrobów i
Usług
(PKWiU)
01.46.10.0
Świnie żywe
01.41.10.0
Bydło mleczne żywe
01.42.11.0
Pozostałe żywe bydło i bawoły, z wyłączeniem cieląt
01.42.12.0
Cielęta żywe
01.43.10.0
Konie i pozostałe zwierzęta koniowate, żywe
01.45.11.0
Owce żywe
01.45.12.0
Kozy żywe
01.49.11.0
Króliki żywe
01.47.11.0
Kurczęta i pozostałe ptactwo domowe z gatunku „Gallus domesticus”
01.47.12.0
Indyki
01.47.13.0
Gęsi
01.47.14.0
Kaczki i perliczki
01.49.12.1
Strusie żywe hodowlane
01.49.12.9
Pozostałe ptaki żywe hodowlane, gdzie indziej niesklasyfikowane
- 3 -
01.11.11.0
Pszenica durum
01.11.12.0
Pozostała pszenica
01.11.20.0
Kukurydza, z wyłączeniem kukurydzy cukrowej i pastewnej
01.11.31.0
Jęczmień
01.11.32.0
Żyto
01.11.33.0
Owies
01.11.49.0
Pozostałe zboża
01.11.93.0
Rzepak, Rzepik
Strączkowe, świeże lub schłodzone
01.11.61.0
Fasola
01.11.62.0
Groch
Strączkowe suszone
01.11.71.0
Fasola
01.11.72.0
Bób i bobik
01.11.73.0
Ciecierzyca (cieciorka)
01.11.74.0
Soczewica
01.11.75.0
Groch
Winogrona
01.21.11.0
Winogrona stołowe
01.21.12.0
Pozostałe winogrona świeże
Owoce ziarnkowe i pestkowe
01.24.10.0
Jabłka
01.24.21.0
Gruszki
- 4 -
01.24.22.0
Pigwy
01.24.23.0
Morele
01.24.24.0
Wiśnie i czereśnie
01.24.25.0
Brzoskwinie
01.24.26.0
Nektaryny
01.24.27.0
Śliwki
01.24.28.0
Owoce tarniny
01.24.29.0
Pozostałe owoce ziarnkowe i pestkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
Pozostałe krzewy i drzewa owocowe
01.25.12.0
Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami
01.25.13.0
Truskawki i poziomki
01.25.19.0
Porzeczki, agrest i owoce z rodzaju Vaccinium (np. żurawina, borówki czarne),
gdzie indziej niesklasyfikowane
01.25.90.0
Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane
Warzywa świeże lub schłodzone
01.13.12.0
Kapusta
01.13.13.0
Kalafiory i brokuły
01.13.14.0
Sałata
01.13.15.0
Cykoria
01.13.16.0
Szpinak
01.13.19.0
Pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe
01.13.31.0
Papryka i inne warzywa owocowe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta
01.13.32.0
Ogórki
01.13.33.0
Bakłażany (oberżyny)
- 5 -
01.13.34.0
Pomidory
01.13.39.0
Pozostałe warzywa owocowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
01.13.41.0
Marchew i rzepa
01.13.42.0
Czosnek
01.13.43.0
Cebula
01.13.44.0
Pory i pozostałe warzywa z rodziny czosnkowatych
01.13.49.0
Pozostałe warzywa korzeniowe, cebulowe i bulwiaste, z wyłączeniem warzyw
o dużej zawartości skrobi i inuliny
01.13.80.0
Grzyby, włączając trufle
01.13.90.0
Warzywa świeże, gdzie indziej niesklasyfikowane
01.13.51.0
Ziemniaki
01.13.71.0
Buraki cukrowe
01.15.10.0
Tytoń
01.28.20.0
Szyszki chmielu
01.41.20.0
Surowe mleko bydła mlecznego
03.00.12.0
Ryby żywe morskie, z wyłączeniem hodowlanych
03.00.13.0
Ryby żywe słodkowodne, z wyłączeniem hodowlanych
03.00.14.0
Ryby żywe morskie hodowlane
03.00.15.0
Ryby żywe słodkowodne hodowlane
03.00.21.0
Ryby świeże lub schłodzone morskie, z wyłączeniem hodowlanych
03.00.22.0
Ryby świeże lub schłodzone słodkowodne, z wyłączeniem hodowlanych
03.00.23.0
Ryby świeże lub schłodzone morskie hodowlane
03.00.24.0
Ryby świeże lub schłodzone słodkowodne hodowlane
Dokumenty związane z tym projektem:
-
3076
› Pobierz plik