Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
projekt dotyczy: wdrożenia dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury oraz zapobiegania chorobom zwierząt wodnych oraz ich zwalczania, zasad prowadzenia przedsiębiorstwa produkcyjnego zajmującego się chowem lub hodowlą zwierząt wodnych oraz rozrodu ryb oraz zakładu przetwarzającego lub poddającego ubojowi zwierzęta wodne, doprecyzowania zasad finansowania zadań wykonywanych podczas zwalczania chorób zakaźnych zwierząt i określenia zasad prowadzenia rejestru wydanych paszportów dla zwierząt
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 672
- Data wpłynięcia: 2008-06-24
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2008-07-10
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 145, poz. 916
672
dla poszczególnych typów nadzoru, są okre lone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
5. Program nadzoru, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, w tym pobieranie i badanie próbek,
jest realizowany niezale nie od badań i nadzoru prowadzonego przez organy Inspekcji Wete-
rynaryjnej w związku ze zwalczaniem chorób zwierząt akwakultury.
§ 6. Zakłady powinny posiadać system oczyszczania cieków unieszkodliwiający czynnik
chorobotwórczy lub inny sposób oczyszczania cieków, zmniejszający do dopuszczalnego
poziomu ryzyko przeniesienia czynnika chorobotwórczego do wód naturalnych oraz prowa-
dzić ewidencję przemieszczania zwierząt akwakultury i ich produktów do i z zakładów ze
wskazaniem miejsca pochodzenia i przeznaczenia.
§ 7. Przedsiębiorstwa oraz zakłady stosują dobrą praktykę higieniczną opracowaną sto-
sownie do prowadzonej działalno ci w celu zapobie enia przeniesieniu na ich teren lub roz-
przestrzeniania się choroby poza przedsiębiorstwo lub zakład.
§ 8. Podmiot transportujący zwierzęta akwakultury prowadzi ewidencję:
1) miertelno ci w trakcie transportu;
2) miejsc postojowych, w tym w gospodarstwach, obszarach hodowli mięczaków oraz
zakładach;
3) miejsc wymiany wody, w szczególno ci miejsc jej poboru oraz usuwania w trakcie
transportu.
§ 9.1. Powiatowy lekarz weterynarii przeprowadza urzędowe kontrole przedsiębiorstw i
zakładów zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) 882/2004, w celu potwierdzenia przestrzega-
nia wymagań weterynaryjnych.
2. Kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują co najmniej regularne inspekcje, wizyty,
kontrole, a je eli to konieczne pobieranie próbek, uwzględniając ryzyko, jakie przedsiębior-
stwa oraz zakłady stwarzają w związku z chorobami.
3. W razie stwierdzenia w wyniku kontroli naruszenia wymagań weterynaryjnych, powia-
towy lekarz weterynarii stosuje rodki zgodnie z art. 54 rozporządzenia (WE) nr 882/2004.
3
§ 10. Przepisy § 5 i 8 stosuje się odpowiednio dla prowadzenia działalno ci, o której
mowa w § 1 pkt 3.
§ 11. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 pa dzierni-
ka 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia działalno ci
w zakresie chowu lub hodowli zwierząt akwakultury oraz rozrodu ryb (Dz. U. Nr 231, poz.
2323)
§ 12. Rozporządzenie wchodzi w ycie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister
Rolnictwa
i
Rozwoju
Wsi
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2
pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu dzia-
łania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia czę ciowo wdra ają postanowienia dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia
24 pa dziernika 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultu-
ry oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z
24.11.2006, str. 14).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289, z 2006 r.
Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045 i Nr 249, poz. 1830, z 2007 r. Nr 133, poz. 920 oraz z 2008 r. Nr , poz.
.
4
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia .................... (poz. .......)
Załącznik nr 1
Zalecana częstotliwość kontroli
Lp. Występuj ce gatunki
Status
epizo-
Poziom zagroże- Typ nadzoru
Zalecana częstotli- Zalecana częstotliwość
otyczny
nia
wość kontroli urzę- kontroli przeprowadzanych
dowych
w ramach programu nadzo-
ru
1
2 3
4 5 6
7
1 Brak gatunków wra li-
Kategoria I
niski
bierny
1 co 4 lata
1 co 4 lata
wych na choroby podle-
gające obowiązkowi
zwalczania
2 Obecno ć gatunków
Kategoria I
wysoki
aktywny, ukierunkowa-
1 w roku
1 w roku
wra liwych na choroby
ny lub bierny
redni
1 co 2 lata
1 co 2 lata
podlegające obowiązkowi
zwalczania
niski
1 co 4 lata
1 co 2 lata
3 Obecno ć gatunków
Kategoria II
wysoki
ukierunkowany
1 w roku
1 w roku
wra liwych na choroby
redni
1 co 2 lata
1 co 2 lata
podlegające obowiązkowi
niski
1 co 4 lata
1 co 2 lata
zwalczania
4 Obecno ć gatunków
Kategoria III
wysoki
aktywny
1 w roku
3 w roku
wra liwych na choroby
redni
1 w roku
2 w roku
podlegające obowiązkowi
zwalczania
niski
1 co 2 lata
1 w roku
5 Obecno ć gatunków
Kategoria IV
wysoki
ukierunkowany
1 w roku
1 w roku
wra liwych na choroby
redni
1 co 2 lata
1 co 2 lata
podlegające obowiązkowi
zwalczania
niski
1 co 4 lata
1 co 2 lata
6 Obecno ć gatunków
Kategoria V
wysoki
bierny
1 co 4 lata
1 w roku
wra liwych na choroby
redni
1 co 4 lata
1 co 2 lata
podlegające obowiązkowi
zwalczania
niski
1 co 4 lata
1 co 4 lata
5
Załącznik nr 2
Wytyczne, według których ustala się poziom zagrożenia oraz zakres działań wymaga-
nych dla poszczególnych typów nadzoru
I. Poziomy zagro enia
1. Gospodarstwa lub obszary hodowli mięczaków o wysokim poziomie zagro enia to gospo-
darstwa lub obszary hodowli:
1) w których istnieje wysokie prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się chorób i zara enia
zwierząt hodowlanych przez zwierzęta z innych gospodarstw lub dziko yjące, albo te prze-
niesienia choroby do innych gospodarstw lub na zwierzęta dziko yjące,
2) prowadzące działalno ć w warunkach potencjalnie zwiększających ryzyko pojawienia się
ogniska choroby (wysoka biomasa, niska jako ć wody) w ród utrzymywanych tam gatunków
zwierząt,
3) umieszczające na rynku ywe zwierzęta wodne do hodowli lub odnowy populacji.
2. Gospodarstwa lub obszary hodowli mięczaków o rednim poziomie zagro enia to gospo-
darstwa lub obszary hodowli:
1) w których istnieje rednie prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się chorób i zara enia
zwierząt hodowlanych przez zwierzęta z innych gospodarstw lub dziko yjące, albo te prze-
niesienia choroby do innych gospodarstw lub na zwierzęta dziko yjące,
2) prowadzące działalno ć w warunkach niekoniecznie zwiększających ryzyko pojawienia się
ogniska choroby ( rednia biomasa, rednia jako ć wody) w ród utrzymywanych tam gatun-
ków zwierząt,
3) umieszczające na rynku ywe zwierzęta wodne głównie z przeznaczeniem do spo ycia
przez ludzi.
3. Gospodarstwa lub obszary hodowli mięczaków o niskim poziomie zagro enia to gospodar-
stwa lub obszary hodowli:
6
1) w których istnieje niskie prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się chorób i zara enia
zwierząt hodowlanych przez zwierzęta z innych gospodarstw lub dziko yjące, albo te prze-
niesienia choroby do innych gospodarstw lub na zwierzęta dziko yjące,
2) prowadzące działalno ć w warunkach niezwiększających ryzyka pojawienia się ogniska
choroby (niska biomasa, wysoka jako ć wody) w ród przebywających tam zwierząt,
3) umieszczające na rynku ywe zwierzęta wyłącznie z przeznaczeniem do spo ycia przez
ludzi.
II. Zakres działań wymaganych dla poszczególnych typów nadzoru
1. Nadzór bierny obejmuje obowiązek niezwłocznego powiadamianie o wystąpieniu lub po-
dejrzeniu wystąpienia chorób podlegających obowiązkowi zwalczania lub zwiększonej mier-
telno ci. W takich przypadkach stosuje się przepisy o zwalczaniu chorób zaka nych zwierząt
akwakultury okre lające postępowanie przy podejrzeniu choroby.
2. Nadzór aktywny obejmuje:
1) bie ącą inspekcję przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii,
2) badanie kliniczne populacji zwierząt akwakultury w gospodarstwie lub na obszarze ho-
dowli mięczaków w celu wykrycia objawów klinicznych choroby,
3) pobranie próbek do badań w przypadku podejrzenia choroby podlegającej obowiązkowi
zwalczania lub zwiększonej miertelno ci,
4) obowiązek niezwłocznego powiadamianie o wystąpieniu lub podejrzeniu wystąpienia cho-
roby podlegającej obowiązkowi zwalczania lub zwiększonej miertelno ci.
3. Nadzór ukierunkowany powinien obejmuje:
1) bie ącą inspekcję przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii,
2) pobranie próbek od zwierząt akwakultury i ich badanie w celu wykrycia czynników choro-
botwórczych wywołujących okre lone choroby, zgodnie z przepisami o zwalczaniu chorób
zaka nych zwierząt,
7
Dokumenty związane z tym projektem:
-
672
› Pobierz plik