Rządowy projekt ustawy o nasiennictwie
projekt dotyczy zgłaszania i rejestracji odmian roślin uprawnych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, obejmuje także przepisy dotyczące wytwarzania i oceny materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, materiału szkółkarskiego oraz rozmnożeniowego i nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych.
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 4114
- Data wpłynięcia: 2011-04-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o nasiennictwie
- data uchwalenia: 2011-07-01
- adres publikacyjny:
4114-II
Wymagania dla nasion jednokiełkowych oraz nasion do siewu punktowego:
1) za
nasiona
jednokiełkowe uznaje się kłębki buraków, których:
a) nie mniej niż 90 % kiełkujących kłębków daje pojedyncze siewki,
b) nie więcej niż 5 % kiełkujących kłębków daje trzy siewki lub więcej;
2) za nasiona buraka cukrowego do siewu punktowego uznaje się kłębki, których:
a) nie mniej niż 70 % kiełkujących kłębków daje pojedyncze siewki,
b) nie
więcej niż 5 % kiełkujących kłębków daje trzy lub więcej siewek;
3) za nasiona buraka pastewnego do siewu punktowego uznaje się kłębki, których:
a) w przypadku odmian, w których procent diploidów przekracza 85 %,
nie mniej niż 58 % kiełkujących kłębków daje pojedyncze siewki,
b) nie mniej niż 63 % kiełkujących kłębków daje pojedyncze siewki,
c) nie więcej niż 5 % kiełkujących kłębków daje trzy siewki lub więcej.
Wymagania dla materiału siewnego buraków:
1) zawartość nasion innych gatunków w próbce nie może przekroczyć – 0,3% wagowych;
2) ilość zanieczyszczeń w próbce nie może przekraczać:
a) dla nasion elitarnych – 1,0% wagowego,
b) dla nasion kwalifikowanych – 0,5% wagowego,
c) dla nasion przeznaczonych na obszary uznane jako wolne od rizomanii, dla obu
kategorii – 0,5% wagowych,
3) w przypadku nasion powlekanych, w szczególności inkrustowanych lub otoczkowanych,
oznaczeń jakościowych dokonuje się na próbach pobieranych z nasion przygotowanych do
procesu powlekania, to jest nasion obłuszczonych lub szlifowanych.
96
ZAŁ CZNIK Nr 6
DOPUSZCZALNA WIELKO Ć PARTII W OBROCIE ORAZ SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA
JAKO CIOWE DLA MATERIAŁU SIEWNEGO RO LIN WARZYWNYCH
Tabela 1
Wielkość partii nasion oraz masa próby do oceny laboratoryjnej
Wielkość partii1)
Minimalna
masa2) 3) próby
Gatunki
w tonach
w gramach
1
2
3
Allium е а L. – grupa Cepa
10
25
Cebula, w tym echalion
Allium cepa L. – grupa Aggregatum
10
25
Szalotka
Allium fistulosum L.
10
15
Cebula siedmiolatka (czosnek dęty)
Allium sativum L.
10
20
Czosnek pospolity
Allium schoenoprasum L.
10
15
Szczypiorek
Allium porrum L.
10
20
Por
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
10
20
Trybuła ogrodowa
Apium graveolens L.
10
5
Seler naciowy
Apium graveolens L.
10
5
Seler korzeniowy
Asparagus officinalis L.
10
100
Szparag
Beta vulgaris L.
20
100
Burak liściowy i ćwikłowy
Brassica oleracea L.
10
25
Kapustne, oprócz kapusty pekińskiej
Brassica rapa L.
10
20
Kapusta pekińska
Brassica rapa L.
10
20
Rzepa
Capsicum annuum L.
10
40
Papryka
Cichorium intybus (partim) L.
10
15
Cykoria liściowa
97
1
2
3
Cichorium intybus (partim) L.
10
50
Cykoria korzeniowa
Cichorium endivia L.
10
15
Endywia
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai
20
250
Kawon (arbuz)
Cucumis melo L.
20
100
Melon
Cucumis sativus L.
10
25
Ogórek
Cucurbita maxima Duchesne
20
250
Dynia olbrzymia
Cucurbita pepo L.
20
150
Dynia zwyczajna
Cynara cardunculus L.
Karczoch hiszpański (kard) i karczoch
10
50
zwyczajny
Daucus carota L.
10
10
Marchew
Foeniculum vulgare Mill.
10
25
Koper włoski (fenkuł)
Lactuca sativa L.
10
10
Sałata
Lycopersicon esculentum Mill.
10
20
Pomidor
Petroselinum crispum (Mill.) Neman ex. A.W. Hill
10
10
Pietruszka
Phaseolus coccineus L.
30
1000
Fasola wielokwiatowa
Phaseolus vulgaris L.
30
700
Fasola zwykła karłowa i tyczna
Pisum sativum L. (partim)
30
500
Groch siewny (wyłącznie cukrowy i łuskowy)
Raphanus sativus L.
10
50
Rzodkiew i rzodkiewka
Rheum rhabarbarum L.
10
135
Rabarbar
Scorzonera hispanica L.
10
30
Skorzonera (wężymord)
Solanum melongena L.
10
20
Oberżyna
Spinacia oleracea L.
10
75
Szpinak
98
1
2
3
Valerianella locusta (L.) Laterr.
10
20
Roszponka warzywna
Vicia faba L. (partim)
30
1000
Bób
Zea mays L. (partim)
20
1000
Kukurydza cukrowa
Zea mays L. (partim)
20
1000
Kukurydza pękająca
Objaśnienia:
1) Wielkość partii nie może zostać przekroczona więcej niż o 5 % masy określonej w kolumnie 2.
2) W przypadku odmian mieszańcowych roślin warzywnych, minimalna masa próby może być
zmniejszona do 1/4 podanej masy próby, jednakże próba powinna mieć masę nie mniejszą niż 5 g i
zawierać co najmniej 400 nasion.
3) Masa próby materiału siewnego przeznaczonego do okresowej oceny zdolności kiełkowania powinna
stanowić co najmniej 1/4 podanej masy próby.
Tabela 2
Wymagania jakościowe dla nasion roślin warzywnych wszystkich kategorii
Minimalna
Maksymalna
Minimalna
czystośc
zawartość nasion
zdolność
Gatunki
analityczna
innych gatunków
kiełkowania
w tonach
w gramach
1
2
3
Allium е а L. – grupa Cepa
97
0,5
70
Cebula, w tym echalion
Allium cepa L. – grupa Aggregatum
97
0,5
70
Szalotka
Allium fistulosum L.
97
0,5
65
Cebula siedmiolatka (czosnek dęty)
Allium sativum L.
97
0,5
65
Czosnek pospolity
Allium schoenoprasum L.
97
0,5
65
Szczypiorek
Allium porrum L.
97
0,5
70
Por
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
96
1,0
70
Trybuła ogrodowa
Apium graveolens L.
97
1,0
70
Seler naciowy
Apium graveolens L.
97
1,0
70
Seler korzeniowy
Asparagus officinalis L.
96
0,5
70
Szparag
99
Beta vulgaris L.
50
97
0,5
Burak liściowy i ćwikłowy
(do liczby kłębków)
Brassica oleracea L.
97
1,0
75
Kapustne, oprócz kalafiora
Brassica oleracea L.
97
1,0
70
Kalafior
Brassica rapa L.
97
1,0
75
Kapusta pekińska
Brassica rapa L.
97
1,0
70
Rzepa
Capsicum annuum L.
97
1,0
70
Papryka
Cichorium intybus (partim) L.
97
1,0
70
Cykoria liściowa
Cichorium intybus (partim) L.
97
1,0
70
Cykoria korzeniowa
Cichorium endivia L.
97
1,0
70
Endywia
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai
97
1,0
70
Kawon (arbuz)
Cucumis melo L.
97
1,0
70
Melon
Cucumis sativus L.
98
0,1
80
Ogórek
Cucurbita maxima Duchesne
98
0,1
80
Dynia olbrzymia
Cucurbita pepo L.
98
0,1
75
Dynia zwyczajna
Cynara cardunculus L.
Karczoch hiszpański (kard) i karczoch
96
0,5
65
zwyczajny
Daucus carota L.
95
1,0
65
Marchew
Foeniculum vulgare Mill.
96
1,0
70
Koper włoski (fenkuł)
Lactuca sativa L.
95
0,5
75
Sałata
Lycopersicon esculentum Mill.
97
0,5
75
Pomidor
Petroselinum crispum (Mill.) Neman ex. A.W. Hill
97
1,0
65
Pietruszka
Phaseolus coccineus L.
98
0,1
80
Fasola wielokwiatowa
Phaseolus vulgaris L.
98
0,1
75
Fasola zwykła karłowa i tyczna
100
Dokumenty związane z tym projektem:
-
4114-I
› Pobierz plik
-
4114-II
› Pobierz plik