Rządowy projekt ustawy o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
projekt dotyczy: wprowadzenia do polskiego prawa postanowienia tzw. dyrektywy usługowej, która znosi bariery w swobodnym przepływie usług między państwami członkowskimi
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2590
- Data wpłynięcia: 2009-12-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
- data uchwalenia: 2010-03-04
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 47, poz. 278
2590-cz-2
zachowaniu materii organicznej i składników
pokarmowych w glebie)
Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej
Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych
3
Nawożenie integrowanych upraw warzyw
1,5
Gospodarka
składnikami pokarmowymi a ochrona
środowiska
Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego
nawożenia (technika i terminy pobierania prób)
Zastosowanie
nawożenia organicznego jako
podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy
naturalne - dopuszczalne dawki i terminy stosowania,
nawozy zielone)
Uzupełniające nawożenie mineralne - bilans składników
pokarmowych
Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza
chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod
osłonami), technika pobierania prób
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a
ochrona środowiska naturalnego
4
Ochrona warzyw przed chwastami
2
Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed
chwastami
Niechemiczne metody ochrony przed chwastami
Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed
chwastami
Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej
uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone,
zabiegi pasmowe i precyzyjne)
5
Ochrona warzyw przed chorobami
3
Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia
chorób
Charakterystyka
ważniejszych chorób roślin warzywnych
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed
chorobami
Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób
Zwalczanie chemiczne chorób
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji
6
Ochrona warzyw przed szkodnikami
2
Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu
wykrycia szkodników
Charakterystyka
ważniejszych szkodników warzyw - Rola
Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami
Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed
szkodnikami
Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie
warzyw
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników -
Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji
Chemiczne zwalczanie szkodników
7
rodki ochrony roślin a ochrona środowiska
1
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z
zasadami integrowanej produkcji
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w
integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy
11
pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i
mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany
zachodzące w środowisku na skutek stosowania
środków ochrony roślin
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin
bardzo toksycznymi i toksycznymi
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po
zabiegu
Stosowanie
środków ochrony roślin w strefach
ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk,
otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w
rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji
integrowanej
Monitoring
pozostałości środków ochrony roślin w
produktach roślinnych i w środowisku
8
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne
oddziaływanie na zdrowie
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi
oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe -
spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny,
prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport,
higiena w czasie i po pracy)
Ocena
zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych
stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej,
opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach
aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod
osłonami, zaprawianiu nasion
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin
i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza
pomoc w przypadku zatruć
9
Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin
2
Technika opryskiwania
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
10
Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach
0,5
warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej
produkcji
11
Kontrola integrowanej produkcji
1
Ogółem
16
Rośliny rolnicze
Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
3
1
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie
0,5
integrowanej produkcji
2
Planowanie i organizacja integrowanej produkcji
2
roślinnej
Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu
sanitarnego zasiewów
Znaczenie
międzyplonów
Wybór stanowiska
Właściwy dobór odmian
Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych
12
Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej
Rola
użytków ekologicznych
3
Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów
1
Niechemiczne metody zwalczania chwastów
Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin
rolniczych
Możliwość stosowania zmniejszonych dawek
herbicydów
4
Nawożenie integrowanych upraw rolniczych
1,5
Plan
nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól
płodozmianu
Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności
gleby
Zasady
określania potrzeb nawozowych roślin i dawek
nawozów
Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej
Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych
Dolistne dokarmianie roślin
Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych,
naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych
Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a
ochrona środowiska naturalnego
5
Ochrona upraw rolniczych przed chorobami
2,5
Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia
chorób
Charakterystyka
ważniejszych chorób roślin rolniczych
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji
6
Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami
2,5
Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu
wykrycia szkodników
Charakterystyka
ważniejszych szkodników upraw
rolniczych
Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed
szkodnikami
Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie
roślin rolniczych
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników
Chemiczne zwalczanie szkodników
7
rodki ochrony roślin a ochrona środowiska
1,5
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z
zasadami integrowanej produkcji
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w
integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy
pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i
mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany
zachodzące w środowisku na skutek stosowania
środków ochrony roślin
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin
bardzo toksycznymi i toksycznymi
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po
zabiegu
Stosowanie
środków ochrony roślin w strefach
ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk,
otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w
rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji
13
integrowanej
Monitoring
pozostałości środków ochrony roślin w
produktach roślinnych i w środowisku
8
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne
oddziaływanie na zdrowie
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi
oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe -
spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny,
prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport,
higiena w czasie i po pracy)
Ocena
zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych
stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej,
opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach
aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod
osłonami, zaprawianiu nasion
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin
i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza
pomoc w przypadku zatruć
9
Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin
2
Technika opryskiwania
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
10
Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach
0,5
rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej
produkcji
11
Kontrola integrowanej produkcji
1
Ogółem
16
14
Załącznik nr 3
Program szkolenia w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony
roślin
Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
1
1.
Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących
4
przepisów
Dopuszczanie
środków ochrony roślin do obrotu
Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w
zakresie konfekcjonowania lub obrotu środkami ochrony
roślin
Wymagania w zakresie obrotu, konfekcjonowania i
stosowania środków ochrony roślin
Zakres działania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i
Nasiennictwa w ramach nadzoru nad obrotem i
stosowaniem środków ochrony roślin, w tym: nakaz
wycofania środka ochrony roślin z obrotu, zakaz
stosowania środka ochrony roślin, kontrola jakości
środków ochrony roślin, kontrola prawidłowości
stosowania środków ochrony roślin,
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony
roślin
Postępowanie ze środkami przeterminowanymi,
niepełnowartościowymi oraz z opróżnionymi
opakowaniami po środkach ochrony roślin
Wprowadzanie do obrotu podrobionych środków
ochrony roślin, w tym:
a) niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania
do obrotu podrobionych środków ochrony roślin,
b) metody rozpoznawania podrobionych środków
ochrony roślin
2
Charakterystyka i stosowanie środków ochrony
6
roślin
Skład środków ochrony roślin
Formy
użytkowe środków ochrony roślin
Okres karencji i okres prewencji
Klasyfikacja
środków ochrony roślin pod względem
stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka,
pszczół i organizmów wodnych
Podział środków ochrony roślin
a) ze względu na funkcję, na: - roztoczobójcze
(akarycydy),
- bakteriobójcze (bakteriocydy),
- grzybobójcze (fungicydy),
- chwastobójcze (herbicydy),
- owadobójcze (insektycydy),
- mięczakobójcze (moluskocydy),
- nicieniobójcze (nematocydy),
- regulatory wzrostu roślin,
- odstraszające szkodniki (repelenty),
- gryzoniobójcze (rodentycydy),
- przyciągające szkodniki (atraktanty),
- kretobójcze (talpicydy),
- wirusobójcze (wirocydy),
15