eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Rządowy projekt ustawy o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

projekt dotyczy: wprowadzenia do polskiego prawa postanowienia tzw. dyrektywy usługowej, która znosi bariery w swobodnym przepływie usług między państwami członkowskimi

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2590
  • Data wpłynięcia: 2009-12-15
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
  • data uchwalenia: 2010-03-04
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 47, poz. 278

2590-cz-2

strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w
zachowaniu materii organicznej i składników
pokarmowych w glebie)

Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej


Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych

3
Nawożenie integrowanych upraw warzyw
1,5
Gospodarka
składnikami pokarmowymi a ochrona

środowiska

Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego

nawożenia (technika i terminy pobierania prób)
Zastosowanie
nawożenia organicznego jako

podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy
naturalne - dopuszczalne dawki i terminy stosowania,
nawozy zielone)
Uzupełniające nawożenie mineralne - bilans składników

pokarmowych

Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza

chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod
osłonami), technika pobierania prób

Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a

ochrona środowiska naturalnego
4
Ochrona warzyw przed chwastami
2

Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami


Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed

chwastami

Niechemiczne metody ochrony przed chwastami


Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed

chwastami

Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej

uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone,
zabiegi pasmowe i precyzyjne)
5
Ochrona warzyw przed chorobami
3

Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia

chorób
Charakterystyka
ważniejszych chorób roślin warzywnych


Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed

chorobami

Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami


Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób


Zwalczanie chemiczne chorób


Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

6
Ochrona warzyw przed szkodnikami
2

Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu

wykrycia szkodników
Charakterystyka
ważniejszych szkodników warzyw - Rola

Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami

Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed

szkodnikami

Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie

warzyw

Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników -

Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji

Chemiczne zwalczanie szkodników

7
rodki ochrony roślin a ochrona środowiska
1

Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z

zasadami integrowanej produkcji

Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w

integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy


11
pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i
mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany
zachodzące w środowisku na skutek stosowania

środków ochrony roślin

Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin

bardzo toksycznymi i toksycznymi

Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po

zabiegu
Stosowanie
środków ochrony roślin w strefach

ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk,
otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w

rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji
integrowanej
Monitoring
pozostałości środków ochrony roślin w

produktach roślinnych i w środowisku
8
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne

oddziaływanie na zdrowie

Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi

oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe -
spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny,

prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport,
higiena w czasie i po pracy)
Ocena
zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych

stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej,
opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach
aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod
osłonami, zaprawianiu nasion

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin

i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza
pomoc w przypadku zatruć
9
Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin
2

Technika opryskiwania


Rozpylacze i zasady ich stosowania


Kalibracja opryskiwaczy


Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy


Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza


Zagospodarowanie odpadów

10
Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach
0,5
warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej
produkcji

11
Kontrola integrowanej produkcji
1
Ogółem
16

Rośliny rolnicze

Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2

3
1
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie
0,5
integrowanej produkcji
2
Planowanie i organizacja integrowanej produkcji
2
roślinnej

Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu

sanitarnego zasiewów
Znaczenie
międzyplonów


Wybór stanowiska


Właściwy dobór odmian


Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych


12

Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej

Rola
użytków ekologicznych

3
Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów
1

Niechemiczne metody zwalczania chwastów


Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin

rolniczych
Możliwość stosowania zmniejszonych dawek

herbicydów
4
Nawożenie integrowanych upraw rolniczych
1,5
Plan
nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól

płodozmianu

Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności

gleby
Zasady
określania potrzeb nawozowych roślin i dawek

nawozów

Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej


Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych


Dolistne dokarmianie roślin


Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych,

naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych
Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska


Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a

ochrona środowiska naturalnego
5
Ochrona upraw rolniczych przed chorobami
2,5

Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia

chorób
Charakterystyka
ważniejszych chorób roślin rolniczych


Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób


Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

6
Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami
2,5

Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu

wykrycia szkodników
Charakterystyka
ważniejszych szkodników upraw

rolniczych

Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed

szkodnikami

Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie

roślin rolniczych

Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników


Chemiczne zwalczanie szkodników

7
rodki ochrony roślin a ochrona środowiska
1,5

Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z

zasadami integrowanej produkcji

Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w

integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy

pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i
mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany
zachodzące w środowisku na skutek stosowania

środków ochrony roślin

Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin

bardzo toksycznymi i toksycznymi

Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po

zabiegu
Stosowanie
środków ochrony roślin w strefach

ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk,
otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w

rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji

13
integrowanej
Monitoring
pozostałości środków ochrony roślin w

produktach roślinnych i w środowisku
8
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne

oddziaływanie na zdrowie

Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi

oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe -
spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny,

prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport,
higiena w czasie i po pracy)
Ocena
zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych

stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej,
opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach
aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod
osłonami, zaprawianiu nasion

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin

i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza
pomoc w przypadku zatruć
9
Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin
2

Technika opryskiwania


Rozpylacze i zasady ich stosowania


Kalibracja opryskiwaczy


Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy


Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza


Zagospodarowanie odpadów

10
Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach
0,5
rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej
produkcji

11
Kontrola integrowanej produkcji
1
Ogółem
16


14
Załącznik nr 3

Program szkolenia w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony
roślin

Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
1
1.
Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących
4
przepisów
Dopuszczanie
środków ochrony roślin do obrotu


Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w

zakresie konfekcjonowania lub obrotu środkami ochrony
roślin

Wymagania w zakresie obrotu, konfekcjonowania i

stosowania środków ochrony roślin

Zakres działania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i

Nasiennictwa w ramach nadzoru nad obrotem i
stosowaniem środków ochrony roślin, w tym: nakaz
wycofania środka ochrony roślin z obrotu, zakaz
stosowania środka ochrony roślin, kontrola jakości
środków ochrony roślin, kontrola prawidłowości
stosowania środków ochrony roślin,
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony

roślin
Postępowanie ze środkami przeterminowanymi,

niepełnowartościowymi oraz z opróżnionymi
opakowaniami po środkach ochrony roślin

Wprowadzanie do obrotu podrobionych środków

ochrony roślin, w tym:
a) niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania
do obrotu podrobionych środków ochrony roślin,
b) metody rozpoznawania podrobionych środków
ochrony roślin
2
Charakterystyka i stosowanie środków ochrony
6
roślin
Skład środków ochrony roślin
Formy
użytkowe środków ochrony roślin

Okres karencji i okres prewencji

Klasyfikacja
środków ochrony roślin pod względem

stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka,
pszczół i organizmów wodnych
Podział środków ochrony roślin

a) ze względu na funkcję, na: - roztoczobójcze
(akarycydy),
- bakteriobójcze (bakteriocydy),
- grzybobójcze (fungicydy),
- chwastobójcze (herbicydy),
- owadobójcze (insektycydy),
- mięczakobójcze (moluskocydy),
- nicieniobójcze (nematocydy),
- regulatory wzrostu roślin,
- odstraszające szkodniki (repelenty),
- gryzoniobójcze (rodentycydy),
- przyciągające szkodniki (atraktanty),
- kretobójcze (talpicydy),
- wirusobójcze (wirocydy),

15
strony : 1 ... 20 ... 29 . [ 30 ] . 31 ... 40 ... 51

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: