eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Rządowy projekt ustawy o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

projekt dotyczy: wprowadzenia do polskiego prawa postanowienia tzw. dyrektywy usługowej, która znosi bariery w swobodnym przepływie usług między państwami członkowskimi

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2590
  • Data wpłynięcia: 2009-12-15
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
  • data uchwalenia: 2010-03-04
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 47, poz. 278

2590-cz-2



1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 20, poz.
106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817.



6
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ……............... (poz. ..........)
Załącznik nr 1

PROGRAMY SZKOLEŃ DLA OSÓB PROWADZ CYCH SZKOLENIA DLA PRODUCENTÓW
STOSUJ CYCH ZASADY INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
3
1
Integrowana produkcja w Polsce i na świecie
4
Ochrona
roślin w konwencjonalnych, integrowanych i

ekologicznych systemach produkcji roślinnej

Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji


Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji


Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji

Doradztwo


2
Przepisy prawne
3

Przepisy w zakresie ochrony roślin


Przepisy w zakresie nasiennictwa


Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia

3
Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji
1
4
Metody ochrony roślin wykorzystywane w
10
technologiach integrowanej produkcji

Metoda hodowlana


Metoda biologiczna


Metoda nietechniczna


Metody agrotechniczne


Metody fizyczne i mechaniczne


Metoda chemiczna


Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów


System wspomagania decyzji

5
Planowanie i zakładanie upraw
20
Stanowisko


Rodzaje
podłoży do produkcji pod osłonami i ich

przygotowanie
Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena

jakości

Dobór odmian


Płodozmian

Rola
międzyplonów i mulczowania gleby


Mechaniczne zabiegi agrotechniczne


Terminy i metody siewu i sadzenia

6
Racjonalne nawożenie
14
Metody
określania niedoboru lub nadmiaru składników

pokarmowych w glebie i w roślinach
Gospodarka
składnikami pokarmowymi

Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne


Wapnowanie gleb

7
Ograniczanie zachwaszczenia
20

Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami


Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk


Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia


Dobór herbicydów w integrowanej produkcji


Technika nanoszenia herbicydów


7
8
Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne
15

Uprawa gleby

Nawadnianie


Zabiegi
pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach

9
Ochrona przed chorobami
30
Wpływ czynników klimatycznych na występowanie

patogenów
Przegląd sprawców chorób roślin


Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi

ekonomicznego zagrożenia
Sygnalizacja



Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej

produkcji
10
Ochrona przed szkodnikami
32
Przegląd szkodników roślin


Sygnalizacja i prognozowanie


Metody ograniczania występowania szkodników a progi

ekonomicznego zagrożenia

Dobór zoocydów w integrowanej produkcji

11
Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie
6
produktów do obrotu

Zbiór i ocena jakości plonów


Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i

trwałość

Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży


Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i

światowych systemów jakości
12
Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej
6

Zasady przechowywania nawozów

Zasady
przechowywania
środków ochrony roślin

Utrzymywanie
czystości i higieny w gospodarstwie


Ochrona siedlisk, wód, gleb i powietrza

Przeciwdziałanie erozji gleby

13
Technika stosowania zabiegów w ochronie roślin
21

Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych


Rozpylacze i zasady ich stosowania


Kalibracja opryskiwaczy


Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy


Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza


Zagospodarowanie odpadów

14
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP)
2
Toksyczność środków ochrony roślin i ich oddziaływanie

na zdrowie
Sposoby
wnikania
środków ochrony roślin do organizmu


rodki ochrony osobistej i zasady ich użycia


Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin
15
Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według
3
technologii integrowanej produkcji
16
Prowadzenie dokumentacji i wypełnianie Notatnika
6
Integrowanej Produkcji
17
Kontrola integrowanej produkcji
7
18
Biblioteka uzupełniająca i przygotowanie prac
10
zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów
pod kierunkiem wykładowcy

Ogółem
210


8
Załącznik nr 2

PROGRAMY SZKOLEŃ Z ZAKRESU INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Rośliny sadownicze

Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2

3
1
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie
0,5
integrowanej produkcji
2
Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej
1
Rola
użytków ekologicznych w uprawie integrowanej


Wybór stanowiska


Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na

patogeny
Obsadzanie
obrzeży plantacji jako element ograniczający

przenikanie zanieczyszczeń

Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych


Systemy sadzenia roślin sadowniczych

Sposoby
cięcia i formowania roślin sadowniczych

3
Pielęgnacja gleby
1,5

Niechemiczne metody zwalczania chwastów


Dobór herbicydów do sadu integrowanego

Rola
ściółkowania

4
Nawożenie upraw sadowniczych
1,5

Analiza chemiczna gleby


Analiza chemiczna liści


Wizualna ocena roślin

Racjonalne
nawożenie

Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska


Pobieranie próbek gleby


Pobieranie próbek liści


Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a

ochrona środowiska naturalnego
5
Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami
2

Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w

celu wykrycia chorób
Charakterystyka
ważniejszych chorób w poszczególnych

prawach sadowniczych

Niechemiczne metody ochrony przed chorobami


Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób


Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

6
Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami
3,5

Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w

celu wykrycia szkodników
Charakterystyka
ważniejszych szkodników


Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych

przed szkodnikami

Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w

sadowniczych uprawach integrowanych

Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników


Chemiczne zwalczanie szkodników


Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych


Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami


Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji

7
rodki ochrony roślin a ochrona środowiska
1,5

Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z

zasadami integrowanej produkcji
Ochrona
organizmów pożytecznych i ich rola w


9
integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy

pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i
mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany
zachodzące w środowisku na skutek stosowania

środków ochrony roślin

Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin

bardzo toksycznymi i toksycznymi

Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po

zabiegu
Stosowanie
środków ochrony roślin w strefach

ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk,
otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w

rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji
integrowanej
Monitoring
pozostałości środków ochrony roślin w

produktach roślinnych i w środowisku
8
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne

oddziaływanie na zdrowie

Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi

oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe -
spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny,

prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport,
higiena w czasie i po pracy)
Ocena
zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych

stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej,
opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach
aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod
osłonami, zaprawianiu nasion

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin

i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza
pomoc w przypadku zatruć
9
Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin
2

Technika opryskiwania


Rozpylacze i zasady ich stosowania


Kalibracja opryskiwaczy


Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy


Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza


Zagospodarowanie odpadów

10
Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu
0,5
upraw sadowniczych zgodnie z zasadami
integrowanej produkcji

11
Kontrola integrowanej produkcji
1
Ogółem
16

Rośliny warzywne

Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2

3
1
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie
0,5
integrowanej produkcji
2
Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska
1,5
Rola
użytków ekologicznych w uprawie integrowanej


Wybór stanowiska


Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na

patogeny

Płodozmian i zmianowanie (rola roślin

10
strony : 1 ... 20 ... 28 . [ 29 ] . 30 ... 40 ... 51

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: