Rządowy projekt ustawy o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
projekt dotyczy: wprowadzenia do polskiego prawa postanowienia tzw. dyrektywy usługowej, która znosi bariery w swobodnym przepływie usług między państwami członkowskimi
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2590
- Data wpłynięcia: 2009-12-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
- data uchwalenia: 2010-03-04
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 47, poz. 278
2590-cz-2
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 20, poz.
106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817.
6
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ……............... (poz. ..........)
Załącznik nr 1
PROGRAMY SZKOLEŃ DLA OSÓB PROWADZ CYCH SZKOLENIA DLA PRODUCENTÓW
STOSUJ CYCH ZASADY INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
3
1
Integrowana produkcja w Polsce i na świecie
4
Ochrona
roślin w konwencjonalnych, integrowanych i
ekologicznych systemach produkcji roślinnej
Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji
Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji
Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji
Doradztwo
2
Przepisy prawne
3
Przepisy w zakresie ochrony roślin
Przepisy w zakresie nasiennictwa
Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia
3
Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji
1
4
Metody ochrony roślin wykorzystywane w
10
technologiach integrowanej produkcji
Metoda hodowlana
Metoda biologiczna
Metoda nietechniczna
Metody agrotechniczne
Metody fizyczne i mechaniczne
Metoda chemiczna
Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów
System wspomagania decyzji
5
Planowanie i zakładanie upraw
20
Stanowisko
Rodzaje
podłoży do produkcji pod osłonami i ich
przygotowanie
Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena
jakości
Dobór odmian
Płodozmian
Rola
międzyplonów i mulczowania gleby
Mechaniczne zabiegi agrotechniczne
Terminy i metody siewu i sadzenia
6
Racjonalne nawożenie
14
Metody
określania niedoboru lub nadmiaru składników
pokarmowych w glebie i w roślinach
Gospodarka
składnikami pokarmowymi
Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne
Wapnowanie gleb
7
Ograniczanie zachwaszczenia
20
Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami
Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk
Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia
Dobór herbicydów w integrowanej produkcji
Technika nanoszenia herbicydów
7
8
Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne
15
Uprawa gleby
Nawadnianie
Zabiegi
pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach
9
Ochrona przed chorobami
30
Wpływ czynników klimatycznych na występowanie
patogenów
Przegląd sprawców chorób roślin
Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi
ekonomicznego zagrożenia
Sygnalizacja
Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej
produkcji
10
Ochrona przed szkodnikami
32
Przegląd szkodników roślin
Sygnalizacja i prognozowanie
Metody ograniczania występowania szkodników a progi
ekonomicznego zagrożenia
Dobór zoocydów w integrowanej produkcji
11
Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie
6
produktów do obrotu
Zbiór i ocena jakości plonów
Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i
trwałość
Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży
Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i
światowych systemów jakości
12
Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej
6
Zasady przechowywania nawozów
Zasady
przechowywania
środków ochrony roślin
Utrzymywanie
czystości i higieny w gospodarstwie
Ochrona siedlisk, wód, gleb i powietrza
Przeciwdziałanie erozji gleby
13
Technika stosowania zabiegów w ochronie roślin
21
Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
14
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP)
2
Toksyczność środków ochrony roślin i ich oddziaływanie
na zdrowie
Sposoby
wnikania
środków ochrony roślin do organizmu
rodki ochrony osobistej i zasady ich użycia
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin
15
Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według
3
technologii integrowanej produkcji
16
Prowadzenie dokumentacji i wypełnianie Notatnika
6
Integrowanej Produkcji
17
Kontrola integrowanej produkcji
7
18
Biblioteka uzupełniająca i przygotowanie prac
10
zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów
pod kierunkiem wykładowcy
Ogółem
210
8
Załącznik nr 2
PROGRAMY SZKOLEŃ Z ZAKRESU INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Rośliny sadownicze
Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
3
1
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie
0,5
integrowanej produkcji
2
Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej
1
Rola
użytków ekologicznych w uprawie integrowanej
Wybór stanowiska
Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na
patogeny
Obsadzanie
obrzeży plantacji jako element ograniczający
przenikanie zanieczyszczeń
Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych
Systemy sadzenia roślin sadowniczych
Sposoby
cięcia i formowania roślin sadowniczych
3
Pielęgnacja gleby
1,5
Niechemiczne metody zwalczania chwastów
Dobór herbicydów do sadu integrowanego
Rola
ściółkowania
4
Nawożenie upraw sadowniczych
1,5
Analiza chemiczna gleby
Analiza chemiczna liści
Wizualna ocena roślin
Racjonalne
nawożenie
Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska
Pobieranie próbek gleby
Pobieranie próbek liści
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a
ochrona środowiska naturalnego
5
Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami
2
Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w
celu wykrycia chorób
Charakterystyka
ważniejszych chorób w poszczególnych
prawach sadowniczych
Niechemiczne metody ochrony przed chorobami
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji
6
Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami
3,5
Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w
celu wykrycia szkodników
Charakterystyka
ważniejszych szkodników
Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych
przed szkodnikami
Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w
sadowniczych uprawach integrowanych
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników
Chemiczne zwalczanie szkodników
Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych
Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami
Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji
7
rodki ochrony roślin a ochrona środowiska
1,5
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z
zasadami integrowanej produkcji
Ochrona
organizmów pożytecznych i ich rola w
9
integrowanej produkcji
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy
pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i
mikroorganizmy, ryby, zwierzęta
Zmiany
zachodzące w środowisku na skutek stosowania
środków ochrony roślin
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin
bardzo toksycznymi i toksycznymi
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po
zabiegu
Stosowanie
środków ochrony roślin w strefach
ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk,
otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w
rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji
integrowanej
Monitoring
pozostałości środków ochrony roślin w
produktach roślinnych i w środowisku
8
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
1
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne
oddziaływanie na zdrowie
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi
oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe -
spojówki
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny,
prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport,
higiena w czasie i po pracy)
Ocena
zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych
stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej,
opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach
aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod
osłonami, zaprawianiu nasion
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin
i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza
pomoc w przypadku zatruć
9
Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin
2
Technika opryskiwania
Rozpylacze i zasady ich stosowania
Kalibracja opryskiwaczy
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza
Zagospodarowanie odpadów
10
Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu
0,5
upraw sadowniczych zgodnie z zasadami
integrowanej produkcji
11
Kontrola integrowanej produkcji
1
Ogółem
16
Rośliny warzywne
Lp. Temat
Liczba
godzin
1 2
3
1
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie
0,5
integrowanej produkcji
2
Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska
1,5
Rola
użytków ekologicznych w uprawie integrowanej
Wybór stanowiska
Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na
patogeny
Płodozmian i zmianowanie (rola roślin
10