Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
do spraw zdrowia określi, w
drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe wymagania,
jakie powinny spełniać
naturalne wody mineralne,
wody źródlane i wody
stołowe, w tym wymagania
mikrobiologiczne,
maksymalne dopuszczalne
poziomy naturalnych
składników mineralnych
tych wód, warunki
poddawania tych wód
procesom usuwania
składników lub nasycania
dwutlenkiem węgla,
2)wzorcowy zakres badań,
sposób przeprowadzania
oceny i kwalifikacji
rodzajowej wód, o których
mowa w pkt 1,
3)szczególne wymagania
dotyczące oznakowania,
prezentacji i reklamy wód,
o których mowa w pkt 1,
4)szczegółowe wymagania
higieniczne dotyczące
wydobywania, transportu i
rozlewu wód, o których
mowa w pkt 1
37
– mając na względzie
potrzebę zapewnienia
bezpieczeństwa żywności,
przestrzeganie warunków
określonych w art. 33 oraz
jednolite wymagania w tym
zakresie obowiązujące w
Unii Europejskiej.”
art. 3 dyrektywy nr
Art. 3 Preparaty do początkowego
T
art.1 pkt 24
„4. rodki spożywcze
2006/141/WE z dnia 22
żywienia niemowląt i preparaty do
ustawy o zmianie niebędące preparatami do
grudnia 2006 r. w sprawie dalszego żywienia niemowląt
ustawy o
początkowego żywienia
preparatów do
mogą być przedmiotem obrotu we
bezpieczeństwie
niemowląt nie mogą być
początkowego żywienia
Wspólnocie jedynie pod
żywności i
oznakowane, prezentowane,
niemowląt i preparatów
warunkiem, że są one zgodne z
żywienia oraz
reklamowane, promowane i
do dalszego żywienia
niniejszą dyrektywą. aden
niektórych innych wprowadzane do obrotu
niemowląt oraz
produkt inny niż preparaty do
ustaw
jako środki spożywcze
zmieniającej dyrektywę
początkowego żywienia niemowląt
wystarczające do
1999/21/WE
nie może być wprowadzany do
zaspokajania potrzeb
obrotu, ani w inny sposób
żywieniowych prawidłowo
prezentowany jako sam w sobie
rozwijających się
wystarczający do zaspokojenia
niemowląt w ciągu
potrzeb pokarmowych normalnych
pierwszych miesięcy życia
i zdrowych
do momentu wprowadzenia
niemowląt w ciągu pierwszych
odpowiedniego żywienia
miesięcy życia do momentu
uzupełniającego.”
wprowadzenia odpowiedniego
żywienia uzupełniającego.
art. 3 rozporządzenia
Artykuł 3
T
art. 1 pkt 25
„2) przypisywać środkowi
(WE) nr 1924/2006
Zasady ogólne dotyczące
ustawy o zmianie spożywczemu właściwości
Parlamentu Europejskiego wszystkich oświadczeń
ustawy o
zapobiegania chorobom lub
i Rady z dnia 20 grudnia
Oświadczenia żywieniowe i
bezpieczeństwie
ich leczenia albo
38
2006 r. w sprawie
zdrowotne mogą być stosowane
żywności i
odwoływać się do takich
oświadczeń
przy etykietowaniu, prezentacji i w
żywienia oraz
właściwości, z
żywieniowych i
reklamie żywności wprowadzanej
niektórych innych zastrzeżeniem art. 24 ust. 4
zdrowotnych dotyczących na rynek we Wspólnocie jedynie w
ustaw
i art. 33 ust. 4, oraz
żywności (Dz. Urz. UE L przypadku, gdy są one zgodne z
zawierać oświadczeń
404 z 30.12.2006, str. 9, z przepisami niniejszego
żywieniowych lub
późn. zm.)
rozporządzenia.
zdrowotnych niezgodnych z
przepisami rozporządzenia
nr 1924/2006.”;
art. 3, art. 13 ust 5, art. 14, Artykuł 3
T
art. 1 pkt. 28
„Rozdział 12
art. 15 ust. 2 oraz art. 16–
Zasady ogólne dotyczące
ustawy o zmianie Oświadczenia żywieniowe i
19 rozporządzenia (WE)
wszystkich oświadczeń
ustawy o
zdrowotne
nr 1924/2006 Parlamentu Oświadczenia żywieniowe i
bezpieczeństwie
Art. 52a. rodki spożywcze
Europejskiego i Rady z
zdrowotne mogą być stosowane
żywności i
mogą być znakowane
dnia 20 grudnia 2006 r. w przy etykietowaniu, prezentacji i w
żywienia oraz
oświadczeniami
sprawie oświadczeń
reklamie żywności wprowadzanej
niektórych innych żywieniowymi i
żywieniowych i
na rynek we Wspólnocie jedynie w
ustaw
zdrowotnymi pod
zdrowotnych dotyczących przypadku, gdy są
warunkiem spełniania
żywności (Dz. Urz. UE L one zgodne z przepisami
wymagań określonych w
404 z 30.12.2006, str. 9, z niniejszego rozporządzenia.
rozporządzeniu nr
późn. zm.)
Bez uszczerbku dla dyrektyw
1924/2006.
2000/13/WE i 84/450/EWG,
oświadczenia żywieniowe i
zdrowotne nie mogą:
a) być nieprawdziwe,
niejednoznaczne lub
wprowadzające w błąd;
b) budzić wątpliwości co do
bezpieczeństwa lub adekwatności
odżywczej innej żywności;
c) zachęcać do nadmiernego
39
spożycia danej żywności lub
stanowić przyzwolenie dla niego;
d) stwierdzać, sugerować lub
dawać do zrozumienia, że
zrównoważony i zróżnicowany
sposób odżywiania się nie może
zapewnić odpowiednich ilości
składników odżywczych w
ujęciu ogólnym. Odstępstwa w
przypadku składników
odżywczych, których nie można
dostarczyć w wystarczającej
ilości przez stosowanie
zrównoważonego i
zróżnicowanego
sposobu odżywiania się, łącznie z
warunkami ich stosowania,
mogą być przyjęte zgodnie z
procedurą określoną w
art. 24 ust. 2, przy uwzględnieniu
szczególnych warunków
występujących w Państwach
Członkowskich;
e) odnosić się do zmian w
funkcjonowaniu organizmu w
sposób wzbudzający lub
wykorzystujący lęk u konsumenta
przy pomocy tekstu bądź przy
pomocy obrazów, przedstawień
graficznych lub symbolicznych;
Art. 13 ust. 5
40
Dodawanie oświadczeń do
wykazu, o którym mowa w ust. 3,
w oparciu o nowo uzyskane dane
Art. 52b. 1. Główny
naukowe lub dodawanie
Inspektor Sanitarny jest
oświadczeń zawierających
właściwym organem
wniosek o ochronę zastrzeżonych
krajowym w rozumieniu
danych, następuje zgodnie z
art. 13 ust. 5, art. 14, art. 15
procedurą, o której mowa w art.
ust. 2 oraz art. 16 – 19
15–18.
rozporządzenia nr
Artykuł 14
1924/2006, w zakresie
Oświadczenia o zmniejszaniu
odnoszącym się do
ryzyka choroby
przyjmowania i
1. Nie naruszając art. 2 ust. 1 lit. b)
przekazywania do
dyrektywy 2000/13/WE,
Europejskiego Urzędu ds.
oświadczenia o zmniejszaniu
Bezpieczeństwa ywności
ryzyka choroby mogą być
(EFSA) wniosków
stosowane po uzyskaniu
podmiotów działających na
zezwolenia na wpisanie ich do
rynku spożywczym w celu
wspólnotowego wykazu
udzielenia zezwolenia na
dopuszczalnych oświadczeń wraz
wpisanie oświadczenia o
ze wszelkimi niezbędnymi
zmniejszeniu ryzyka
warunkami stosowania tych
choroby lub oświadczenia
oświadczeń, zgodnie z procedurą
odnoszącego się do rozwoju
określoną w art. 15–18 niniejszego
i zdrowia dzieci lub
rozporządzenia. 30.12.2006 PL
oświadczenia zawierającego
Dziennik Urzędowy Unii
wniosek o ochronę
Europejskiej L 404/17
zastrzeżonych danych do
2. Oprócz wymogów ogólnych
wspólnotowego rejestru
określonych w niniejszym
oświadczeń żywieniowych i
rozporządzeniu oraz wymogów
zdrowotnych dotyczących
szczególnych zawartych w ust. 1,
żywności.”
41
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik