Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
1. Podmioty, na które oddziałuj projektowane regulacje
Projektowane rozporządzenie obejmuje zakresem regulacji przedsiębiorców zajmujących się
transportem morskim luzem płynnych olejów i tłuszczów oraz cukru surowego.
2. Wyniki przeprowadzonych konsultacji społecznych
W ramach konsultacji projekt zostanie przekazany związkom i zrzeszeniom przedsiębiorców
branży spożywczej zajmujących się produkcją i obrotem żywnością, w tym Radzie Gospodarki
ywnościowej oraz organizacjom konsumentów – Radzie Krajowej Federacji Konsumentów,
Stowarzyszeniu Konsumentów Polskich i Stowarzyszeniu Ochrony Zdrowia Konsumentów.
Wyniki konsultacji zostaną omówionej w niniejszej ocenie po ich zakończeniu.
Projekt zostanie również opublikowany na stronach Biuletynu Informacji Publicznej
Ministerstwa Zdrowia, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności
lobbingowej w procesie stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414 oraz z 2009 r. Nr 42,
poz. 337).
3. Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych, w tym budżet państwa i budżety
jednostek samorz du terytorialnego
Projektowane regulacje nie będą miały wpływu na budżet państwa i budżety jednostek
samorządu terytorialnego.
4. Wpływ regulacji na rynek pracy
Regulacje zaproponowane w projekcie rozporządzenia nie będą miały wpływu na rynek
pracy.
5. Wpływ regulacji na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość, w tym na
funkcjonowanie
przedsiębiorstw
Projektowane regulacje nie będą miały wpływu na konkurencyjność gospodarki
i przedsiębiorczość.
Projekt wstępny
Strona 13 z 13
6. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionalny
Regulacje zaproponowane w projekcie rozporządzenia nie będą miały wpływu na sytuację
i rozwój regionalny.
7. Wpływ regulacji na zdrowie ludzi
Wejście w życie rozporządzenia przyczyni się do przestrzegania obowiązujących wymagań
z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego olejów płynnych i tłuszczów oraz cukru poprzez
zapewnienie właściwych warunków transportu morskiego luzem tych produktów. Tym samym
projektowane regulacje pozytywnie wpłyną na stan zdrowia społeczeństwa.
09_17zb
Projekt wstępny
Strona 14 z 14
ROZPORZ DZENIE
MINISTRA ZDROWIA1),
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI2)
ORAZ MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia ….………………… 2009 r.
w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej
Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji
Sanitarnej oraz Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru
nad przestrzeganiem bezpieczeństwa żywności i żywienia
Na podstawie art. 73 ust. 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234,
poz. 1570 oraz z 2009 r. Nr 98, poz. 817 i Nr… , poz…) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Główny Inspektor Sanitarny i Główny Lekarz Weterynarii, w ramach
współdziałania w zakresie sprawowania nadzoru nad przestrzeganiem bezpieczeństwa żywności
i żywienia, uzgadniają, przygotowane w trybie określonym w ust. 2, listy zakładów, w których:
1) środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są produkowane lub przechowywane wraz
z innymi środkami spożywczymi, nad którymi nadzór w zakresie urzędowej kontroli
żywności sprawują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa
Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U.
Nr 216, poz. 1607).
2) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2
pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U Nr 216, poz. 1599).
Projekt wstępny
Strona 1 z 1
2) środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są produkowane lub przechowywane wraz
z innymi środkami spożywczymi, nad którymi nadzór w zakresie urzędowej kontroli
żywności sprawują organy Inspekcji Weterynaryjnej;
3) środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są produkowane lub przechowywane wraz
z innymi środkami spożywczymi, nad którymi nadzór w zakresie urzędowej kontroli
żywności sprawują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i organy Inspekcji
Weterynaryjnej, w tym zakładów produkujących żywność przeznaczoną na eksport,
w przypadku których przepisy państwa przeznaczenia stanowią o konieczności sprawowania
nadzoru nad zakładami i posiadania przez zakłady weterynaryjnego numeru
identyfikacyjnego.
2. Projekty list zakładów, o których mowa w ust. 1, ustalane są przez państwowych
wojewódzkich inspektorów sanitarnych i wojewódzkich lekarzy weterynarii właściwych ze
względu na miejsce wykonywania działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub
wprowadzania do obrotu żywności.
§ 2. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i organy Inspekcji Weterynaryjnej:
1) przekazują sobie nawzajem informacje i niezbędne materiały dotyczące stwierdzonych,
w związku ze sprawowaniem urzędowej kontroli żywności, uchybień stanowiących
zagrożenie zdrowia lub życia człowieka i bezpieczeństwa żywności, w tym o przypadkach
stwarzających zagrożenie chorób odzwierzęcych w szczególności, jeżeli uchybienia te
dotyczą przestrzegania przepisów:
a) o Inspekcji Weterynaryjnej,
b) o Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
c) o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
d) o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi,
e) o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
f) o produktach pochodzenia zwierzęcego,
g) o paszach,
Projekt wstępny
Strona 2 z 2
h) rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia
2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa ywności oraz ustanawiającego
procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1,
z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463),
i) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004,
str. 1, z późn. zm., Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319),
j) rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do
żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14),
k) rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli
w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia
przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75),
l) rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia
zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia
zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200),
m) rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy sanitarne dotyczące produktów
ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi
(Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 3, t. 37, str. 92);
2) mogą organizować jednoczesne kontrole lub udzielać sobie doraźnej pomocy merytorycznej
w toku przeprowadzanych kontroli i w wykonywaniu badań laboratoryjnych, określając
każdorazowo szczegółowy zakres i sposób tych działań;
Projekt wstępny
Strona 3 z 3
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei