Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
289)
E 957
Taumatyna
Thaumatin
290)
E 959
Neohesperydyna DC
Neohesperidine DC
291)
E 962
Sól aspartamu i acesulfamu
Salt of aspartame-acesulfame
292)
E 965
Maltitol
Maltitol
(i) Maltitol
(i) Maltitol
(ii) Syrop maltitolowy
(ii) Maltitol syrup
293)
E 966
Laktitol
Lactitol
294)
E 967
Ksylitol
Xylitol
295)
E 968
Erytrytol Erythritol
296)
E 999
Ekstrakt Quillaia
Quillaia extract
297)
E 1103
Inwertaza
Invertase
298)
E 1105
Lizozym
Lysozyme
299)
E 1200
Polidekstroza
Polydextrose
300)
E 1201
Poliwinylopirolidon
Polyvinylpyrrolidone (PVP)
301)
E 1202
Poliwinylopolipirolidon
Polyvinylpolypyrrolidone (PVPP)
302)
E 1204
Pullulan
Pullulan
303)
E 1404
Skrobia utleniona
Oxidized starch
304)
E 1410
Fosforan monoskrobiowy
Monostarch phosphate
305)
E 1412
Fosforan diskrobiowy
Distarch phosphate
306)
E 1413
Fosforanowany fosforan
Phosphated distarch phosphate
diskrobiowy
307)
E 1414
Acetylowany fosforan
Acetylated distarch phosphate
diskrobiowy
308)
E 1420
Skrobia acetylowana
Acetylated starch
309)
E 1422
Acetylowany adypinian
Acetylated distarch adipate
diskrobiowy
310)
E 1440
Hydroksypropyloskrobia
Hydroxy propyl starch
311)
E 1442
Hydroksypropylofosforan
Hydroxy propyl distarch
diskrobiowy
phosphate
312)
E 1450
Sól sodowa oktenylobursztynianu Starch sodium octenylsuccinate
skrobiowego
Projekt wstępny
Strona 26 z 26
313)
E 1451
Acetylowana skrobia utleniona
Acetylated oxidised starch
314)
E 1452
Sól glinowa oktenylobursztynianu
Starch aluminium octenyl
skrobiowego
succinate
315)
E 1505
Cytrynian trietylowy
Triethyl citrate
316)
E 1517
Dioctan glicerolu (diacetyna)
Glyceryl diacetate (diacetin)
317)
E 1518
Trioctan glicerolu (triacetyna)
Glyceryl triacetate (triacetin)
318)
E 1519
Alkohol benzylowy
Benzyl alcohol
319)
E 1520
Propano-1,2-diol,
Propan-1,2-diol
Glikol 1,2-propylenowy,
(propylene glycol)
Glikol propylenowy
320)
-
Glikol polietylenowy 6000
Polyethyleneglycol 6000
Projekt wstępny
Strona 27 z 27
Zał cznik nr 2
Substancje słodz ce, które mog być wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem
bezpośrednio dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego albo
stosowane w produkcji środków spożywczych
Numer wg
systemu
Nazwa
rodek spożywczy
Maksymalna dawka
oznaczeń
Unii
Europejskiej
1)
E 420
Sorbitol
Desery i produkty podobne
quantum satis
(i) Sorbitol
- desery aromatyzowane oparte na
wodzie, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
(ii) Syrop
- preparaty oparte na mleku i
sorbitolowy
pochodnych mleka, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
E 421
Mannitol
- desery oparte na owocach i
warzywach, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
E 953
Izomalt
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
E 965
Maltitol
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
(i) Maltitol
- śniadaniowe przetwory zbożowe
preparowane do bezpośredniego
(ii) Syrop
spożycia lub produkty oparte na
maltitolowy
zbożach, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
E 966
Laktitol
- desery oparte na tłuszczach, o
E 967
Ksylitol
obniżonej wartości energetycznej lub
E 968
Erytrytol
bez dodatku cukru
- lody o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- dżemy, galaretki, marmolady i owoce
kandyzowane, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty owocowe, o obniżonej
Projekt wstępny
Strona 28 z 28
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru, z wyjątkiem tych, które są
przeznaczone do produkcji napojów na
bazie soków owocowych
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
- wyroby cukiernicze oparte na
owocach suszonych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi,
o obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
- produkty kakaowe, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- produkty do smarowania pieczywa
oparte na kakao, mleku, suszonych
owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
- sosy
- musztarda
- pieczywo cukiernicze o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru, wyroby ciastkarskie o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- środki spożywcze specjalnego
żywieniowego przeznaczenia
- suplementy diety w postaci stałej,
określone w przepisach o suplementach
diety
2)
E 950
Acesulfam K
Napoje bezalkoholowe
- aromatyzowane, oparte na wodzie
350 mg/l
napoje bezalkoholowe, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku
350 mg/l
i pochodnych mleka lub sokach
owocowych, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
Projekt wstępny
Strona 29 z 29
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane oparte na
350 mg/kg
wodzie, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty oparte na mleku i
350 mg/kg
pochodnych mleka, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na owocach i
350 mg/kg
warzywach, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
350 mg/kg
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
350 mg/kg
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
350 mg/kg
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
350 mg/kg
aromatycznych, gotowych do spożycia,
pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
500 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
500 mg/kg
lub owocach suszonych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi,
1000 mg/kg
o obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
- produkty do smarowania pieczywa
1000 mg/kg
oparte na kakao, mleku, suszonych
owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
2000 mg/kg
- cider i perry
350 mg/l
- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
350 mg/l
alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/Tafelbier/ Table
350 mg/l
beer" (zawartość brzeczki mniej niż
Projekt wstępny
Strona 30 z 30
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei