eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



Numer wg Colour Index
75125


Nazwy chemiczne
Likopen, , -karoten


Wzór chemiczny
C40H56


Masa cząsteczkowa
536,85


Analiza
Zawiera nie mniej niż 5 % substancji barwiących ogółem

E1%1cm 3.450 przy około 472 nm w heksanie

Opis
Ciemnoczerwona, lepka ciecz


Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w heksanie przy około 472 nm


Czystość



Pozostałości rozpuszczalników
Octan etylu

Metanol
Etanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Aceton pojedynczo lub łącznie
Heksan
Propan-2-ol


Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
34. E 160e BETA-APO-8'-KAROTENAL (C30)

Nazwy synonimowe
CI Pomarańczowy spożywczy 6


Definicja
Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów b-

apo-8'-karotenalu łącznie z niewielkimi ilościami innych karotenoidów.
Specyfikacja obejmuje również rozcieńczone i stabilizowane preparaty b-apo-
8'-karotenalu, łącznie z roztworami lub zawiesinami b-apo-8'-karotenalu w
jadalnych tłuszczach lub olejach, emulsjami i proszkami ulegającymi
dyspersji w wodzie. Preparaty te mogą mieć różne stosunki izomerów
cis/trans.

Klasa
Karotenoidy


Numer wg Colour Index
40820


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
214-171-6


Nazwy chemiczne
-Apo-8'-karotenal, Aldehyd trans- -apo-8'-karotenowy


Wzór chemiczny
C30H40O


Masa cząsteczkowa
416,65


Analiza
Nie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem

E1%1cm 2.640 przy 460-462 nm w cykloheksanie

Opis
Ciemnofioletowe kryształy o metalicznym połysku lub krystaliczny proszek


Identyfikacja



Projekt wstępny

Strona 49 z 49
Spektrometria
Maksimum w cykloheksanie przy 460-462 nm


Czystość



Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%


Dodatkowe substancje barwiące
Karotenoidy inne niż b-apo-8'-karotenal: nie więcej niż 3,0 % substancji

barwiących ogółem

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
35. E 160f ESTER ETYLOWY KWASU BETA-APO-8'-KAROTENOWEGO
(C30)

Nazwy synonimowe
CI Pomarańczowy spożywczy 7, ester b-apo-8'-karotenowy


Definicja
Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów estru

etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego, łącznie z niewielkimi ilościami
innych karotenoidów. Specyfikacja obejmuje również rozcieńczone i
stabilizowane preparaty estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego,
łącznie z roztworami lub zawiesinami estru etylowego kwasu b-apo-8'-
karotenowego w jadalnych tłuszczach lub olejach, emulsjami i proszkami
ulegającymi dyspersji w wodzie. Preparaty te mogą mieć różne stosunki
izomerów cis/trans

Klasa
Karotenoidy


Numer wg Colour Index
40825


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
214-173-7


Nazwy chemiczne
Ester etylowy kwasu -Apo-8'-karotenowego, 8'-apo- -karoten-8'-ian etylu


Wzór chemiczny
C32H44O2


Masa cząsteczkowa
460,70


Analiza
Nie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem

E1%1cm 2.550 przy około 449 nm w cykloheksanie


Opis
Czerwone do czerwono-fioletowych kryształy lub krystaliczny proszek


Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w cykloheksanie przy około 449 nm


Czystość



Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %


Dodatkowe substancje barwiące
Karotenoidy inne niż ester etylowy kwasu b-apo-8'-karotenowego: nie więcej

niż 3,0 % substancji barwiących ogółem

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 50 z 50


36. E 161b LUTEINA

Nazwy synonimowe
Mieszanina karotenoidów, Ksantofile


Definicja
Luteina jest otrzymywana w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami naturalnych

odmian jadalnych owoców i roślin, trawy, lucerny (alfa-alfa) i tagetes erecta.
Głównymi składnikami barwiącymi są karotenoidy, których większą część
stanowią luteina i jej estry z kwasami tłuszczowymi. Mogą być również obecne
zmienne ilości karotenów. Luteina może zawierać oleje, tłuszcze, woski
naturalnie występujące w materiale roślinnym.
Do ekstrakcji mogą być użyte tylko następujące rozpuszczalniki: metanol,
etanol, propan-2-ol, heksan, aceton, keton metyloetylowy, dichlorometan i
dwutlenek węgla

Klasa
Karotenoidy


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
204-840-0


Nazwa chemiczna
3,3'-dihydroksy-d-karoten


Wzór chemiczny
C40H56O2


Masa cząsteczkowa
568,88


Analiza
Zawartość substancji barwiących ogółem wynosi nie mniej niż 4 % w

przeliczeniu na luteinę
E1%1cm 2.550 przy około 445 nm w mieszaninie chloroform/etanol (10+90) lub w
mieszaninie heksan/etanol/aceton (80+10+10)

Opis
Ciemna, żółtawo-brązowa ciecz


Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w mieszaninie chloroform/etanol (10+90) przy około 445 nm


Czystość



Pozostałości rozpuszczalników
Aceton

Keton metyloetylowy
Metanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Etanol pojedynczo lub łącznie
Propan-2-ol
Heksan


Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
37. E 161g KANTAKSANTYNA

Nazwy synonimowe
CI Pomarańczowy spożywczy 8


Definicja
Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów

kantaksantyny, łącznie z niewielkimi ilościami innych karotenoidów.
Specyfikacja obejmuje również rozcieńczone i stabilizowane preparaty
kantaksantyny, łącznie z roztworami lub zawiesinami kantaksantyny w
jadalnych tłuszczach lub olejach, emulsjami i proszkami ulegającymi dyspersji
w wodzie. Preparaty te mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans

Klasa
Karotenoidy


Projekt wstępny

Strona 51 z 51
Numer wg Colour Index
40850


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
208-187-2


Nazwy chemiczne
-Karoten-4,4'-dion, kantaksantyna, 4,4'-diokso-b-karoten


Wzór chemiczny
C40H52O2


Masa cząsteczkowa
564,86


Analiza
Nie mniej niż 96% substancji barwiących ogółem (w przeliczeniu na

kantaksantynę)

E1%1cm 2.200 przy około 485 nm w chloroformie

przy 468-472 nm w cykloheksanie
przy 464-467 nm w eterze naftowym

Opis
Ciemnofioletowe kryształy lub krystaliczny proszek


Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w chloroformie przy około 485 nm Maksimum w cykloheksanie

przy 468-472 nm Maksimum w eterze naftowym przy 464-467 nm

Czystość



Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%


Dodatkowe substancje barwiące
Karotenoidy inne niż kantaksantyna: nie więcej niż 5,0% substancji barwiących

ogółem

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
38. E 162 CZERWIE BURACZANA, BETANINA

Nazwy synonimowe
Czerwień buraczana


Definicja
Czerwień buraczana jest otrzymywana z korzeni naturalnych odmian buraka

ćwikłowego (Beta vulgaris L. var. rubra) w wyniku wyciskania soku z utartych
buraków lub przez wodną ekstrakcję poszatkowanych korzeni buraka i
wzbogacenie w składniki aktywne. Barwnik składa się z różnych pigmentów,
należących do klasy betalain. Głównymi składnikami barwiącymi są
betacyjaniny (czerwone), z których betanina stanowi 75-95%. Mogą być obecne
niewielkie ilości betaksantyny (żółta) i produkty degradacji betalainy
(jasnobrązowe). Oprócz barwiących pigmentów, sok lub ekstrakt zawiera cukry,
sole lub białka naturalnie występujące w buraku ćwikłowym. Roztwory mogą
być zagęszczone, a niektóre produkty mogą być oczyszczane w celu usunięcia
większości cukrów, soli i białek

Klasa
Betalaina


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
231-628-5


Nazwy chemiczne
Kwas(S-(R',R')-4-(2-(2-karboksy-5( -D-glukopiranozyloksy)-2,3-dihydro-6-

hydroksy- 1H-indol-1-ylo)etenylo)-2,3-dihydro-2,6-pirydynodikarboksylowy;
1-(2-(2,6-dikarboksy- 1,2,3,4-tetrahydro-4-pirydylideno) etylideno)-5- -D-
glukopiranozyloksy)-6-hydroksyindolo-2-karboksylan

Wzór chemiczny
Betanina: C24H26N2O13


Masa cząsteczkowa
550,48


Analiza
Zawartość czerwonego barwnika (wyrażona jako betanina) wynosi nie mniej

niż 0,4%
E1%1cm 1.120 przy około 535 nm w roztworze wodnym o pH 5
Projekt wstępny

Strona 52 z 52

Opis
Czerwona lub ciemnoczerwona ciecz, pasta, proszek lub ciało stałe


Identyfikacja



Spektrometria
Maksimum w wodzie i pH 5 przy około 535 nm


Czystość



Azotany
Nie więcej niż 2 g anionu azotanowego/g czerwonego barwnika (w wyniku

przeliczenia z analizy)

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
39. E 163 ANTOCYJANY

Definicja
Antocyjany są otrzymywane w wyniku ekstrakcji siarczynowaną wodą,

zakwaszoną wodą, dwutlenkiem węgla, metanolem lub etanolem jadalnych
warzyw i owoców. Antocyjany zawierają wspólny składnik surowca zwany
antocyjanem, kwasy organiczne, garbniki, cukry, składniki mineralne itp., lecz
niekoniecznie w tych samych proporcjach jak występują w surowcu.

Klasa
Antocyjany


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
208-438-6 (cyjanidyna); 205-125-6 (peonidyna);

208-437-0 (delfinidyna); 211-403-8 (malwidyna);
205-127-7 (pelargonidyna)

Nazwy chemiczne
Chlorek 3,3',4',5,7-pentahydroksyflawilu (cyjanidyna)

Chlorek 3,4',5,7-tetrahydroksy-3'-metoksyflawilu (peonidyna)

Chlorek 3,4',5,7-tetrahydroksy-3',5' -dimetoksyflawilu (malwidyna)

Chlorek 3,5,7-trihydroksy-2-(3,4,5-trihydroksyfenylo)-1-benzopirylu

(delfinidyna)

Chlorek 3,3',4',5,7-pentahydroksy-5'-metoksyflawilu (petunidyna)

Chlorek 3,5,7-trihydroksy-2-(4-hydroksyfenylo)-1-benzopirylu (pelargonidyna)

Wzór chemiczny
Cyjanidyna: C15H11O6Cl

Peonidyna: C16H13O6Cl

Malwidyna: C17H15O7Cl
Delfinidyna:C15H11O7Cl
Petunidyna: C16H13O7Cl
Pelargonidyna: C15H11O5Cl

Masa cząsteczkowa
Cyjanidyna: 322,6

Peonidyna: 336,7
Malwidyna: 366,7
Delfinidyna: 340,6
Petunidyna: 352,7
Pelargonidyna: 306,7

Analiza
E1%1cm 300 dla czystego pigmentu przy 515-535 nm w pH 3,0


Opis
Purpurowo-czerwona ciecz, proszek lub pasta o słabym, charakterystycznym

zapachu

Identyfikacja



Projekt wstępny

Strona 53 z 53
strony : 1 ... 30 ... 36 . [ 37 ] . 38 ... 50 ... 90 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: