Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Numer wg Colour Index
75125
Nazwy chemiczne
Likopen, , -karoten
Wzór chemiczny
C40H56
Masa cząsteczkowa
536,85
Analiza
Zawiera nie mniej niż 5 % substancji barwiących ogółem
E1%1cm 3.450 przy około 472 nm w heksanie
Opis
Ciemnoczerwona, lepka ciecz
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w heksanie przy około 472 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników
Octan etylu
Metanol
Etanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Aceton pojedynczo lub łącznie
Heksan
Propan-2-ol
Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
34. E 160e BETA-APO-8'-KAROTENAL (C30)
Nazwy synonimowe
CI Pomarańczowy spożywczy 6
Definicja
Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów b-
apo-8'-karotenalu łącznie z niewielkimi ilościami innych karotenoidów.
Specyfikacja obejmuje również rozcieńczone i stabilizowane preparaty b-apo-
8'-karotenalu, łącznie z roztworami lub zawiesinami b-apo-8'-karotenalu w
jadalnych tłuszczach lub olejach, emulsjami i proszkami ulegającymi
dyspersji w wodzie. Preparaty te mogą mieć różne stosunki izomerów
cis/trans.
Klasa
Karotenoidy
Numer wg Colour Index
40820
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
214-171-6
Nazwy chemiczne
-Apo-8'-karotenal, Aldehyd trans- -apo-8'-karotenowy
Wzór chemiczny
C30H40O
Masa cząsteczkowa
416,65
Analiza
Nie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem
E1%1cm 2.640 przy 460-462 nm w cykloheksanie
Opis
Ciemnofioletowe kryształy o metalicznym połysku lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
Projekt wstępny
Strona 49 z 49
Spektrometria
Maksimum w cykloheksanie przy 460-462 nm
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%
Dodatkowe substancje barwiące
Karotenoidy inne niż b-apo-8'-karotenal: nie więcej niż 3,0 % substancji
barwiących ogółem
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
35. E 160f ESTER ETYLOWY KWASU BETA-APO-8'-KAROTENOWEGO
(C30)
Nazwy synonimowe
CI Pomarańczowy spożywczy 7, ester b-apo-8'-karotenowy
Definicja
Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów estru
etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego, łącznie z niewielkimi ilościami
innych karotenoidów. Specyfikacja obejmuje również rozcieńczone i
stabilizowane preparaty estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego,
łącznie z roztworami lub zawiesinami estru etylowego kwasu b-apo-8'-
karotenowego w jadalnych tłuszczach lub olejach, emulsjami i proszkami
ulegającymi dyspersji w wodzie. Preparaty te mogą mieć różne stosunki
izomerów cis/trans
Klasa
Karotenoidy
Numer wg Colour Index
40825
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
214-173-7
Nazwy chemiczne
Ester etylowy kwasu -Apo-8'-karotenowego, 8'-apo- -karoten-8'-ian etylu
Wzór chemiczny
C32H44O2
Masa cząsteczkowa
460,70
Analiza
Nie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem
E1%1cm 2.550 przy około 449 nm w cykloheksanie
Opis
Czerwone do czerwono-fioletowych kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w cykloheksanie przy około 449 nm
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %
Dodatkowe substancje barwiące
Karotenoidy inne niż ester etylowy kwasu b-apo-8'-karotenowego: nie więcej
niż 3,0 % substancji barwiących ogółem
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 50 z 50
36. E 161b LUTEINA
Nazwy synonimowe
Mieszanina karotenoidów, Ksantofile
Definicja
Luteina jest otrzymywana w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami naturalnych
odmian jadalnych owoców i roślin, trawy, lucerny (alfa-alfa) i tagetes erecta.
Głównymi składnikami barwiącymi są karotenoidy, których większą część
stanowią luteina i jej estry z kwasami tłuszczowymi. Mogą być również obecne
zmienne ilości karotenów. Luteina może zawierać oleje, tłuszcze, woski
naturalnie występujące w materiale roślinnym.
Do ekstrakcji mogą być użyte tylko następujące rozpuszczalniki: metanol,
etanol, propan-2-ol, heksan, aceton, keton metyloetylowy, dichlorometan i
dwutlenek węgla
Klasa
Karotenoidy
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
204-840-0
Nazwa chemiczna
3,3'-dihydroksy-d-karoten
Wzór chemiczny
C40H56O2
Masa cząsteczkowa
568,88
Analiza
Zawartość substancji barwiących ogółem wynosi nie mniej niż 4 % w
przeliczeniu na luteinę
E1%1cm 2.550 przy około 445 nm w mieszaninie chloroform/etanol (10+90) lub w
mieszaninie heksan/etanol/aceton (80+10+10)
Opis
Ciemna, żółtawo-brązowa ciecz
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w mieszaninie chloroform/etanol (10+90) przy około 445 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników
Aceton
Keton metyloetylowy
Metanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Etanol pojedynczo lub łącznie
Propan-2-ol
Heksan
Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
37. E 161g KANTAKSANTYNA
Nazwy synonimowe
CI Pomarańczowy spożywczy 8
Definicja
Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów
kantaksantyny, łącznie z niewielkimi ilościami innych karotenoidów.
Specyfikacja obejmuje również rozcieńczone i stabilizowane preparaty
kantaksantyny, łącznie z roztworami lub zawiesinami kantaksantyny w
jadalnych tłuszczach lub olejach, emulsjami i proszkami ulegającymi dyspersji
w wodzie. Preparaty te mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans
Klasa
Karotenoidy
Projekt wstępny
Strona 51 z 51
Numer wg Colour Index
40850
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
208-187-2
Nazwy chemiczne
-Karoten-4,4'-dion, kantaksantyna, 4,4'-diokso-b-karoten
Wzór chemiczny
C40H52O2
Masa cząsteczkowa
564,86
Analiza
Nie mniej niż 96% substancji barwiących ogółem (w przeliczeniu na
kantaksantynę)
E1%1cm 2.200 przy około 485 nm w chloroformie
przy 468-472 nm w cykloheksanie
przy 464-467 nm w eterze naftowym
Opis
Ciemnofioletowe kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w chloroformie przy około 485 nm Maksimum w cykloheksanie
przy 468-472 nm Maksimum w eterze naftowym przy 464-467 nm
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%
Dodatkowe substancje barwiące
Karotenoidy inne niż kantaksantyna: nie więcej niż 5,0% substancji barwiących
ogółem
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
38. E 162 CZERWIE BURACZANA, BETANINA
Nazwy synonimowe
Czerwień buraczana
Definicja
Czerwień buraczana jest otrzymywana z korzeni naturalnych odmian buraka
ćwikłowego (Beta vulgaris L. var. rubra) w wyniku wyciskania soku z utartych
buraków lub przez wodną ekstrakcję poszatkowanych korzeni buraka i
wzbogacenie w składniki aktywne. Barwnik składa się z różnych pigmentów,
należących do klasy betalain. Głównymi składnikami barwiącymi są
betacyjaniny (czerwone), z których betanina stanowi 75-95%. Mogą być obecne
niewielkie ilości betaksantyny (żółta) i produkty degradacji betalainy
(jasnobrązowe). Oprócz barwiących pigmentów, sok lub ekstrakt zawiera cukry,
sole lub białka naturalnie występujące w buraku ćwikłowym. Roztwory mogą
być zagęszczone, a niektóre produkty mogą być oczyszczane w celu usunięcia
większości cukrów, soli i białek
Klasa
Betalaina
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
231-628-5
Nazwy chemiczne
Kwas(S-(R',R')-4-(2-(2-karboksy-5( -D-glukopiranozyloksy)-2,3-dihydro-6-
hydroksy- 1H-indol-1-ylo)etenylo)-2,3-dihydro-2,6-pirydynodikarboksylowy;
1-(2-(2,6-dikarboksy- 1,2,3,4-tetrahydro-4-pirydylideno) etylideno)-5- -D-
glukopiranozyloksy)-6-hydroksyindolo-2-karboksylan
Wzór chemiczny
Betanina: C24H26N2O13
Masa cząsteczkowa
550,48
Analiza
Zawartość czerwonego barwnika (wyrażona jako betanina) wynosi nie mniej
niż 0,4%
E1%1cm 1.120 przy około 535 nm w roztworze wodnym o pH 5
Projekt wstępny
Strona 52 z 52
Opis
Czerwona lub ciemnoczerwona ciecz, pasta, proszek lub ciało stałe
Identyfikacja
Spektrometria
Maksimum w wodzie i pH 5 przy około 535 nm
Czystość
Azotany
Nie więcej niż 2 g anionu azotanowego/g czerwonego barwnika (w wyniku
przeliczenia z analizy)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
39. E 163 ANTOCYJANY
Definicja
Antocyjany są otrzymywane w wyniku ekstrakcji siarczynowaną wodą,
zakwaszoną wodą, dwutlenkiem węgla, metanolem lub etanolem jadalnych
warzyw i owoców. Antocyjany zawierają wspólny składnik surowca zwany
antocyjanem, kwasy organiczne, garbniki, cukry, składniki mineralne itp., lecz
niekoniecznie w tych samych proporcjach jak występują w surowcu.
Klasa
Antocyjany
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
208-438-6 (cyjanidyna); 205-125-6 (peonidyna);
208-437-0 (delfinidyna); 211-403-8 (malwidyna);
205-127-7 (pelargonidyna)
Nazwy chemiczne
Chlorek 3,3',4',5,7-pentahydroksyflawilu (cyjanidyna)
Chlorek 3,4',5,7-tetrahydroksy-3'-metoksyflawilu (peonidyna)
Chlorek 3,4',5,7-tetrahydroksy-3',5' -dimetoksyflawilu (malwidyna)
Chlorek 3,5,7-trihydroksy-2-(3,4,5-trihydroksyfenylo)-1-benzopirylu
(delfinidyna)
Chlorek 3,3',4',5,7-pentahydroksy-5'-metoksyflawilu (petunidyna)
Chlorek 3,5,7-trihydroksy-2-(4-hydroksyfenylo)-1-benzopirylu (pelargonidyna)
Wzór chemiczny
Cyjanidyna: C15H11O6Cl
Peonidyna: C16H13O6Cl
Malwidyna: C17H15O7Cl
Delfinidyna:C15H11O7Cl
Petunidyna: C16H13O7Cl
Pelargonidyna: C15H11O5Cl
Masa cząsteczkowa
Cyjanidyna: 322,6
Peonidyna: 336,7
Malwidyna: 366,7
Delfinidyna: 340,6
Petunidyna: 352,7
Pelargonidyna: 306,7
Analiza
E1%1cm 300 dla czystego pigmentu przy 515-535 nm w pH 3,0
Opis
Purpurowo-czerwona ciecz, proszek lub pasta o słabym, charakterystycznym
zapachu
Identyfikacja
Projekt wstępny
Strona 53 z 53
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei