eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o towarach paczkowanych

Rządowy projekt ustawy o towarach paczkowanych

projekt ustawy dotyczy dostosowania polskich przepisów do dyrektywy unijnej z 2007 r. dotyczącej nominalnych ilości produktów w opakowaniach jednostkowych m. in. ograniczenia wyłącznie do napojów spirytusowych i win (także aromatyzowanych i likierowych) listy produktów, które powinny być wprowadzane do obrotu w opakowaniach o ściśle określonych wielkościach

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1717
  • Data wpłynięcia: 2009-02-19
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o towarach paczkowanych
  • data uchwalenia: 2009-05-07
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 91, poz. 740

1717

2. Wino
żółte
Wino wyszczególnione w części XII W zakresie od 100 ml
lit. b załącznika I do rozporządzenia do 1.500 ml wyłącznie
nr 1234/2007 z oznaczeniem pocho-
następująca nominalna
dzenia: „Côtes du Jura”, „Arbois”, ilość: 620
„L'Etoile” i „Château – Chalon” w
butelkach określonych w załączniku I
pkt 3 do rozporządzenia Komisji
(WE) nr 753/2002 z dnia 29 kwietnia
2002 r. ustanawiającego niektóre za-
sady stosowania rozporządzenia Rady
(WE) nr 1493/1999 odnośnie do opi-
su, oznaczania, prezentacji i ochrony
niektórych produktów sektora wina2)
3. Wino
musujące
Wino wyszczególnione w części XII W zakresie od 125 ml
lit. b załącznika I do rozporządzenia
do 1.500 ml wyłącznie
Rady (WE) nr 1234/2007 i zdefinio-
5 następujących nomi-
wane w pkt 4 – 9 załącznika nr IV do
nalnych ilości:
rozporządzenia Rady (WE) nr 125 – 200 – 375 – 750
479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r.
– 1.500
w sprawie wspólnej organizacji rynku
wina, zmieniającego rozporządzenia
(WE) nr 1493/1999, (WE)
nr
1782/2003, (WE) nr 1290/2005
i (WE) nr 3/2008 oraz uchylającego
rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i
(WE) nr 1493/19993)
(kod CN 2204 10)

2

4.
Wino likierowe
Wino wyszczególnione w części XII W zakresie od 100 ml
lit. b załącznika I do rozporządzenia do 1.500 ml wyłącznie
nr 1234/2007 i zdefiniowane w pkt 3
7 następujących nomi-
załącznika IV do rozporządzenia Ra-
nalnych ilości:
dy (WE) nr
479/2008 z dnia 29 100 – 200 – 375 – 500
kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej
– 750 – 1.000 – 1.500
organizacji rynku wina, zmieniające-
go rozporządzenia (WE) nr 1493/199,
(WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005
i (WE) nr 3/2008 oraz uchylającego
rozporządzenia (EWG) nr 2392/86
i (WE) nr 1493/19993) (kod CN 2204
21 – 2204 29)
5. Wino
aromaty-
Wino aromatyzowane zdefiniowane W zakresie od 100 ml
zowane
w art. 2 ust. 1 lit. a rozporządzenia
do 1.500 ml wyłącznie
Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10
7 następujących nomi-
czerwca 1991
r. ustanawiającego
nalnych ilości:
ogólne zasady definicji, opisu i pre-
100 – 200 – 375 – 500
zentacji win aromatyzowanych, aro-
– 750 – 1.000 – 1.500
matyzowanych napojów winopo-
chodnych i aromatyzowanych koktaj-
li winopodobnych4) (kod CN 2205)

6. Napoje
spirytu-
Napoje spirytusowe zdefiniowane w
W zakresie od 100 ml
sowe
art. 2 rozporządzenia Parlamentu Eu-
do 2.000 ml wyłącznie
ropejskiego i Rady (WE) nr 110/2008
9 następujących nomi-
z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie
nalnych ilości:
definicji, opisu, prezentacji, etykie-
100 – 200 – 350 – 500
towania i ochrony oznaczeń geogra-
– 700 – 1.000 – 1.500 –
ficznych napojów spirytusowych oraz
1.750 – 2.000
uchylające rozporządzenie Rady
(EWG) nr l576/89 5) (kod CN 2208)

3


1) Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1.
2)Dz. Urz. WE L 118 z 4.05.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 35, str. 455.
3)Dz. Urz. UE L 148 z 6.06.2008, str. 1.
4)Dz. Urz. WE L 149 z 14.06.1991, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 11, str. 286.
5)Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 16.
4

Załącznik nr 2

OPIS METODY REFERENCYJNEJ KONTROLI TOWARÓW PACZKOWANYCH WRAZ
Z WYMAGANIAMI METROLOGICZNYMI DOTYCZ CYMI ILO CI RZECZYWISTEJ
TOWARÓW PACZKOWANYCH
Dopuszczalne błędy ilości rzeczywistej towaru paczkowanego
§ 1. 1. Partia towarów paczkowanych powinna spełniać jednocześnie następujące wymagania
metrologiczne dotyczące:
a) dopuszczalnej ujemnej wartości błędu ilości (niedoboru) towaru paczkowanego,
b) średniej ilości rzeczywistej produktu w opakowaniu w stosunku do jego ilości
nominalnej.
2. rednia ilość rzeczywista towaru paczkowanego, oznaczona „ x ”, wyznaczona podczas
kontroli partii towaru paczkowanego, powinna być nie mniejsza niż:
a) ilość nominalna towaru paczkowanego, oznaczona dalej Qn — w przypadku
kontroli całej partii towarów zgodnie z § 6 ust. 3 lit. c,
b) wartość podana w § 6 ust. 3 lit. a, (tabela 4 — dla próbek, które nie ulegają
zniszczeniu podczas badania) lub w lit. b, (tabela 5 — dla próbek, które ulegają
w badaniu zniszczeniu, czyli są podczas badania otwierane lub w inny sposób
ulegają uszkodzeniu) — w przypadku zastosowania statystycznej metody oceny
partii.
3. Dopuszczalną ujemną wartość błędu ilości towaru paczkowanego T1, ustala się zgod-
nie z podaną poniżej tabelą 1

5

Tabela 1

Ilość nominalna Qn towaru paczkowa-
Ujemna wartość błędu ilości towaru paczko-
nego wyrażona
wanego (T1) wyrażona
w g lub ml
w procentach Qn
w g lub ml
1 2
3
od 0 do 50
9

powyżej 50 do 100

4,5
powyżej 100 do 200
4,5

powyżej 200 do 300

9
powyżej 300 do 500
3

powyżej 500 do 1.000

15
powyżej 1.000 do 10.000
1,5

powyżej 10.000 do 15.000

150
powyżej 15.000 do 50.000
1


Przy stosowaniu tabeli, wartości dopuszczalnych błędów T1, wyrażonych w procentach
Qn zaokrągla się przy przeliczaniu na jednostki masy lub objętości do:
– następnej dziesiętnej części g albo ml – Qn ≤ 1.000 g albo 1.000 ml,
– następnej całkowitej wartości g albo ml – Qn > 1.000 g albo 1.000 ml.
4. W kontrolowanej partii nie więcej niż 2 % towarów paczkowanych może mieć błąd
ilości towaru paczkowanego co najwyżej dwukrotnie większy niż błąd T1 podany
w tabeli 1.
5. W kontrolowanej partii nie może być towarów paczkowanych, których błąd ujemny
przekracza dwukrotną wartość błędu T1 podanego w tabeli 1.
6. Nie określa się dodatniej wartości błędu ilości towaru paczkowanego T (nadmiaru ilo-
ści towaru w opakowaniu).

6

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 14

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: