eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o podatku akcyzowym

Rządowy projekt ustawy o podatku akcyzowym

- wprowadzenie nowej ustawy o podatku akcyzowym określającej opodatkowanie podatkiem akcyzowym wyrobów akcyzowych oraz samochodów osobowych, organizację obrotu wyrobami akcyzowymi, a także oznaczanie znakami akcyzy;- wejście w życie niniejszej ustawy spowoduje utratę mocy poprzedniej ustawy o podatku akcyzowym z dnia 23 stycznia 2004 r.;

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1083
  • Data wpłynięcia: 2008-10-06
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o podatku akcyzowym
  • data uchwalenia: 2008-12-06
  • adres publikacyjny: Dz.U. 2009 Nr 3, poz. 11

1083-001


§ 4. 1. Ustala się maksymalne normy dopuszczalnych ubytków:
1) win ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi, moszczu
winogronowego, innego niż ten objęty pozycją CN 2009, objętych pozycją CN 2204;
2) wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron przyprawionych roślinami lub
substancjami aromatycznymi, objętych pozycją CN 2205;
3) pozostałych napojów fermentowanych (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i
miód pitny); mieszanek napojów fermentowanych oraz mieszanek napojów
fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienionych ani
niewłączonych, objętych podpozycją CN 2206 00;
- zwanych dalej „wyrobami winiarskimi”, w wysokości określonej w załączniku nr 3 do
rozporządzenia.

§ 5. 1. Ustala się maksymalne normy dopuszczalnych ubytków:
1) olejów lekkich i preparatów oznaczonych kodami CN od 2710 11 11 do 2710 11 90 oraz
ich mieszanin z biokomponentami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. Nr 169, poz. 1199 oraz z 2007 r. Nr 35,
poz. 217 i Nr 99, poz. 666), zwanych dalej „biokomponentami;
2) olejów średnich oznaczonych kodami CN od 2710 19 11 do 2710 19 29;
3) olejów ciężkich objętych kodami CN od 2710 19 31 do 2710 19 69 oraz ich mieszanin z
biokomponentami,
- zwanych dalej „paliwami ciekłymi”, w wysokości określonej w załączniku nr 4 do
rozporządzenia.
§ 6. 1. Ustala się maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie
magazynowania:
1) cygar, cygaretek i papierosów, w opakowaniach jednostkowych, w wysokości nie
większej niż 0,002% ilości wydanej z magazynu;
2) tytoniu do palenia, określonego w art. 94 ust. 5 do ustawy, w opakowaniach
jednostkowych, w wysokości nie większej niż 0,005% masy wydanej z magazynu.
2. Rozliczenia ubytków wyrobów, o których mowa w ust. 1, dokonuje się za okresy
kwartalne.
§ 7. 1. Podstawą ustalania przez właściwego naczelnika urzędu celnego wysokości norm
dopuszczalnych ubytków oraz dopuszczalnych norm zużycia wyrobów akcyzowych jest:
1) wysokość rzeczywistych ubytków lub rzeczywistego zużycia w ostatnim okresie
obrachunkowym, bądź
2) badanie rzeczywistych ubytków lub rzeczywistego zużycia, bądź
3) ocena zaawansowania technologicznego stosowanych urządzeń i technologii.
2. Badania wysokości ubytków należy dokonać w przypadkach przekazania do eksploatacji
nowego (lub po remoncie) działu produkcyjnego, wprowadzenia zmian technicznych lub
technologicznych, które mogą mieć wpływ na wysokość ubytków, rozpoczęcia produkcji
nowego wyrobu lub w innych uzasadnionych przypadkach.

2
§ 8. Jeżeli ubytek wyrobów akcyzowych powstał w wyniku popełnienia przestępstwa
przeciwko mieniu lub wynika z zawinionego działania lub zaniechania podatnika, a ustalenie
wielkości tego ubytku nie jest możliwe, wysokość ubytku ustala właściwy naczelnik urzędu
celnego w drodze oszacowania.
§ 9. W przypadku rozpoczęcia przez podatnika działalności gospodarczej w zakresie
wyrobów akcyzowych, do czasu ustalenia przez właściwego naczelnika urzędu celnego norm
dopuszczalnych ubytków, powstałe ubytki rozlicza się w wysokości równej rzeczywistym
stratom wyrobów akcyzowych, nie dłużej jednak niż przez okres sześciu miesięcy, licząc od
miesiąca następującego po miesiącu, w którym rozpoczęto produkcję, magazynowanie, przerób,
zużycie lub przewóz.

§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2009 r.2)
MINISTER FINANSÓW






























2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 25 marca 2004 r. w sprawie wysokości
maksymalnych norm dopuszczalnych ubytków niektórych wyrobów akcyzowych zharmonizowanych, a także szczegółowych zasad i
terminów ogłaszania norm dopuszczalnych ubytków oraz norm zużycia takich wyrobów (Dz. U. Nr 63, poz. 585), które traci moc z dniem
wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

3
Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 2008 r. (poz. .........)
Załącznik nr 1
MAKSYMALNE NORMY DOPUSZCZALNYCH UBYTKÓW
ALKOHOLU ETYLOWEGO
I. 1. Przy rektyfikowaniu alkoholu etylowego surowego oraz innego alkoholu etylowego
nieoczyszczonego dopuszczalne ubytki alkoholu etylowego, określone procentowo od
ilości alkoholu etylowego wprowadzonego do aparatu destylacyjnego, wynoszą:
1) dla aparatów o działaniu okresowym:
a) przy
wydajności do 7000 dm3 alkoholu etylowego rektyfikowanego 100% vol na
dobę 0,75%,
b) przy
wydajności ponad 7000 dm3 alkoholu etylowego
rektyfikowanego 100% vol na dobę 0,65%;
2) dla aparatów o działaniu ciągłym:
a) przy
wydajności do 10 000 dm3 alkoholu etylowego
rektyfikowanego 100% vol na dobę
0,63%,
b) przy
wydajności od 10 000 dm3 do 25.000 dm3 alkoholu
etylowego rektyfikowanego 100% vol na dobę 0,53%,
c) przy
wydajności powyżej 25 000 dm3 alkoholu
etylowego rektyfikowanego 100% vol na dobę 0,49%;
3) dla aparatów pracujących w procesie doświadczalnym normy ubytków, o których
mowa w pkt 1 i 2, podwyższa się o 1,0 pkt.
2. Przy dodatkowym oczyszczaniu alkoholu etylowego rektyfikowanego wysokość
ubytków, o których mowa w ust. 1, zmniejsza się o 0,25 pkt.
3. Wydajność dobową dla poszczególnych gatunków rektyfikatów ustala się w oparciu o
średnią godzinową wydajność pomnożoną przez 24.
4. Przy odwadnianiu alkoholu etylowego dopuszczalne ubytki alkoholu etylowego wynoszą
0,75% ilości alkoholu etylowego wprowadzonego do aparatu destylacyjnego, z tym że w
przypadku stosowania metody sit molekularnych dopuszczalne ubytki wynoszą 1,0%
ilości alkoholu etylowego wprowadzonego do urządzeń odwadniających.
5. Do ubytków przy rektyfikacji i odwadnianiu alkoholu etylowego zalicza się również
ubytki powstałe w laboratoriach zakładowych i przy pobieraniu prób z klosza alkoholu
etylowego, związane z badaniem przebiegu tych procesów.
II.1. Przy produkcji napojów spirytusowych i spirytusu butelkowanego dopuszczalne ubytki
alkoholu etylowego, określone w przeliczeniu na alkohol etylowy 100% vol, zawarty w
przekazanych do magazynu gotowych wyrobach, wynoszą:
1) dla wódek, z wyłączeniem wymienionych w poz. 2
1,7%;
2) dla wódek smakowych i ziołowych 2,3%;

4
3) dla okowit (wódek naturalnych) zbożowych 2,3%;
4) dla okowit (wódek naturalnych) pozostałych 2,6%;
5) dla brandy (weinbrand), brandy zbożowej, rumu i whisky (whiskey)
2,6%;
6) dla napojów spirytusowych jałowcowych, kminkowych,
anyżowych i gorzkich (bitter)
2,6%;
7) dla napojów spirytusowych owocowych
3,3%;
8) dla likierów, z wyłączeniem wymienionych w pkt 10 i 11

3,6%;
9) dla
kremów
4,3%;
10) dla likierów z dodatkiem jajka
4,8%;
11) dla likieru jajecznego (advocaat, avocat lub advokat)
i likieru z dodatkiem przetworów mlecznych
5,8%;
12) dla spirytusu butelkowanego
2,0%.
2. Dopuszczalne ubytki alkoholu etylowego, o których mowa w ust. 1, obejmują straty
powstałe w cyklu produkcyjnym, niezależnie od ilości oddziałów produkcyjnych i ich
lokalizacji, z wyłączeniem ubytków powstałych w czasie magazynowania (leżakowania) i
wydawania półproduktów oraz maderyzacji alkoholu etylowego surowego.
3. Do ubytków alkoholu etylowego w cyklu produkcyjnym zalicza się również:
1) ubytki powstałe w laboratoriach zakładowych związane z badaniem przebiegu
procesu produkcji;
2) ubytki związane z likwidacją nienaprawialnych braków napojów spirytusowych i
spirytusu butelkowanego.
4. W przypadku niezakończonego cyklu produkcji napojów spirytusowych i spirytusu
butelkowanego ustala się niżej wymieniony podział norm dopuszczalnych ubytków, o
których mowa w ust. 1, przy czym dopuszczalne ubytki powstające w czasie sporządzania
zestawu są ustalane od ilości alkoholu etylowego zawartego w przekazanym
(sprzedanym) wyrobie, a dopuszczalne ubytki powstające w trakcie rozlewu - od ilości
alkoholu etylowego zawartego w gotowych wyrobach przekazanych do magazynu:



Sporządzenie
Rozlanie
Poz.
Napoje spirytusowe
zestawu w %
zestawu w
%
1
wódki, z wyłączeniem wymienionych w poz.2
0,5
1,2




2
wódki smakowe i ziołowe
1,0
1,3




3
okowity (wódki naturalne) zbożowe
1,0
1,3




4
okowity (wódki naturalne) pozostałe
1,0
1,6




5
brandy (weinbrand), brandy zbożowa, rum i whisky (whiskey)
1,0
1,6




6
napoje spirytusowe jałowcowe, kminkowe, anyżowe i gorzkie
1,0
1,6

5

(bitter)






7
napoje spirytusowe owocowe
1,5
1,8




8
likiery, z wyłączeniem wymienionych w poz. 10 i 11
1,8
1,8




9
kremy
1,75
2,55




10
likiery z dodatkiem jajka
2,0
2,8




11
likier jajeczny (advocaat, avocad lub advokat) i likier z
2,5
3,3

dodatkiem przetworów mlecznych






12
spirytus butelkowany
0,5
1,5


III.1. Przy maderyzacji alkoholu etylowego surowego dopuszczalne ubytki alkoholu etylowego
ustala się na każdy dzień maderyzacji, od objętości pobranego alkoholu etylowego 100%
vol w wysokości:
1) w naczyniach metalowych
0,09%;
2) w naczyniach kamionkowych
0,075%.
2. Okres trwania maderyzacji przyjęty do obliczania ubytków wynosi dla alkoholu
etylowego surowego nie więcej niż:
1) zbożowego 12
tygodni;
2) owocowego
16
tygodni.
3. Dopuszczalne ubytki alkoholu etylowego powstałe przy maderyzacji rozlicza się łącznie z
ubytkami określonymi w części II w ust. 1.
IV.1. Naturalne ubytki powstające w czasie magazynowania alkoholu etylowego, liczone w
stosunku do objętości alkoholu etylowego 100% vol, nie mogą przekroczyć:
1) w czasie przechowywania - 0,0007% od sumy dziennych pozostałości alkoholu
etylowego; podstawą obliczenia tej sumy są dzienne stany alkoholu etylowego
wykazywane w ewidencji magazynowej;
2) przy
przyjęciu alkoholu etylowego do magazynu:
a) jeżeli przyjęcia dokonano sposobem wagowym - 0,05% od ilości określonej w
dokumencie sprawdzenia i przyjęcia, przeliczonej w oparciu o urzędowe tabele
alkoholometryczne na jednostki objętościowe; nie dotyczy to przyjęcia przy
zastosowaniu wagi zbiornikowej,
b) jeżeli przyjęcia dokonano sposobem objętościowym - 0,10% ilości ustalonej w
cysternie, w której dostarczono alkohol etylowy,
c) w przypadku przewodowego przemieszczenia alkoholu etylowego wewnątrz
jednostki gospodarczej - 0,025% od ilości przyjętej ustalonej w dziale
przyjmującym alkohol etylowy;
3) przy wydawaniu alkoholu etylowego z magazynu:
a) 0,09% od ilości wydanej,
b) w przypadku przewodowego przemieszczenia alkoholu etylowego wewnątrz
jednostki gospodarczej - 0,025% od ilości wydanej, ustalonej w dziale
odbierającym alkohol etylowy.

6
strony : 1 ... 20 ... 30 ... 34 . [ 35 ] . 36 ... 50

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: