Jak powinna być oznakowana żywność?
2010-03-16 13:22
Przeczytaj także: Czy żywność ekologiczna różni się od zwykłej?
W obrocie nie mogą znajdować się produkty zarówno po terminie przydatności do spożycia, jak i po upływie daty minimalnej trwałości.
UWAGA: zdarza się, że żywność, której termin przydatności do spożycia upływa w danym dniu lub dnia następnego, sprzedawana jest pod hasłem „PROMOCJA”. „Promocje” i inne „okazje” powinny być dla konsumenta sygnałem do dokładnego sprawdzenia terminu przydatności do spożycia.
Sposób przygotowania lub stosowania
Informację o sposobie przygotowania lub stosowania podaje się tylko w tych przypadkach, w których brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym. Zawsze należy przestrzegać wszystkich wskazówek dotyczących przechowywania i przygotowywania żywności, zawartych na etykiecie, np. „gotować w stanie zamrożonym” lub „po rozmrożeniu użyć w ciągu 24 godzin”.
Dane identyfikujące
Na etykiecie obowiązkowo muszą znajdować się dane identyfikujące:
- producenta środka spożywczego, w tym firma lub nazwa ze wskazaniem formy prawnej, a w przypadku osoby fizycznej imię i nazwisko oraz nazwa, pod którą osoba ta wykonuje działalność oraz jej adres,
- kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy lub w którym dokonano przetworzenia zmieniającego właściwości środka spożywczego – w przypadku, gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd.
Zawartość netto lub liczba sztuk środka spożywczego w opakowaniu
Zawartość opakowania produktu spożywczego można wyrazić w:
- litrach (l), centylitrach (cl) lub mililitrach (ml) w przypadku produktów płynnych,
- kilogramach (kg), gramach (g) lub miligramach (mg) w przypadku produktów stałych.
Warunki przechowywania
Informacja o warunkach przechowywania musi być podana przez producenta, jeżeli środek spożywczy jest oznaczony terminem przydatności do spożycia oraz w przypadku, gdy jakość środka spożywczego w istotny sposób zależy od warunków jego przechowywania.
Należy bezwzględnie pamiętać, że termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości są w mocy jedynie pod warunkiem, że żywność jest przechowywana zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Najczęściej spotykane dotyczą przechowywania w chłodnym i suchym miejscu, przechowywania w określonej temperaturze lub przechowywania w lodówce po otwarciu opakowania. Jeżeli te instrukcje nie będą przestrzegane, żywność może się zepsuć szybciej i narazić konsumenta na zatrucie pokarmowe.
![Zrównoważony rozwój: greenwashing wzbudza podejrzliwość konsumentów [© Africa Studio - Fotolia.com] Zrównoważony rozwój: greenwashing wzbudza podejrzliwość konsumentów](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/greenwashing/Zrownowazony-rozwoj-greenwashing-wzbudza-podejrzliwosc-konsumentow-255434-150x100crop.jpg)
oprac. : Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Przeczytaj także
-
Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej
-
Uwaga na greenwashing. Jak nie nabrać się na "zielone kłamstwa"?
-
Euroliść. Co oznacza i jak go otrzymać?
-
BLIX AWARDS 2022: Lidl i Carrefour z najlepszą ofertą zdrowej żywności
-
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
-
Inflacja ogranicza marnowanie żywności
-
Te sieci handlowe mają najlepszą ofertę ze zdrową żywnością
-
Wydatki na zdrową żywność wzrosły w czasie pandemii
-
Dlaczego warto "przerzucić się" na rolnictwo ekologiczne?