eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





oraz niektórych innych
załączniku II, z zastrzeżeniem
określonych w
substancji (Dz. Urz. UE L przepisów określonych w
rozporządzeniu (WE) nr
404 z 30.12.2006, str. 26, niniejszym rozporządzeniu.
1925/2006 Parlamentu
z późn. zm.)
2. Witaminy i składniki mineralne
Europejskiego i Rady z dnia

w postaci przyswajalnej dla
20 grudnia 2006 r. w

ludzkiego organizmu mogą być
sprawie dodawania do
dodawane do żywności bez
żywności witamin i
względu na to, czy zwykle
składników mineralnych
znajdują się one w tej żywności, w
oraz niektórych innych
szczególności ze względu na jeden
substancji (Dz. Urz. UE L
lub więcej następujących
404 z 30.12.2006, str. 26, z
powodów:
późn. zm.), zwanym dalej
a) niedobór jednej lub więcej
„rozporządzeniem nr
witamin lub składników
1925/2006”.”
mineralnych w całej populacji lub

w określonych grupach populacji,

który można wykazać na

podstawie symptomów klinicznych

lub podklinicznych lub na który

wskazuje szacowane niskie

spożycie składnika odżywczego;

lub

b) możliwość poprawy stanu

wyżywienia całej populacji lub

określonych grup populacji lub

zniwelowania ewentualnych

niedoborów witamin lub

składników mineralnych w

przyjmowanym

pożywieniu będących skutkiem

zmian w zwyczajach

27




żywieniowych; lub

c) rozwój ogólnie uznanej wiedzy

naukowej na temat roli witamin i

składników mineralnych w

żywieniu i ich skutków

zdrowotnych.

3. Modyfikacje wykazów, o

których mowa w ust. 1 niniejszego

artykułu, przyjmowane są zgodnie

z procedurą określoną w art. 14

ust. 2, z uwzględnieniem opinii

Urzędu.

Przed wprowadzeniem tych

modyfikacji Komisja

przeprowadza

konsultacje z zainteresowanymi

podmiotami, w szczególności z

podmiotami gospodarczymi

działającymi na rynku
2. Minister właściwy do
spożywczym
spraw zdrowia określi, w
i z grupami konsumentów.
drodze rozporządzenia:

1) środki spożywcze, do
Artykuł 11
których są obligatoryjnie
Przepisy krajowe
dodawane witaminy i
1. Do dnia 19 lipca 2007 r.
składniki mineralne,
Państwa Członkowskie
2) poziomy lub
poinformują Komisję o
maksymalne poziomy
istniejących przepisach krajowych
witamin i składników
dotyczących obowiązkowego
mineralnych
dodawania witamin i składników
– mając na względzie
mineralnych, a także dotyczących
potwierdzone dane
28




produktów objętych odstępstwem,
naukowe, w tym dotyczące
o którym mowa w art. 4 lit. b).
zmiennego
2. Jeśli wobec braku przepisów
zapotrzebowania różnych
wspólnotowych Państwo
grup konsumentów,
Członkowskie stwierdzi
wymagania określone w art.
konieczność przyjęcia nowego
12 rozporządzenia nr
aktu
1925/2006 oraz potrzebę
prawnego:
zapewnienia
a) dotyczącego obowiązkowego
bezpieczeństwa żywności.
dodawania do określonej żywności
3. Minister właściwy do
lub jej kategorii witamin i
spraw zdrowia może
składników mineralnych;
określić w rozporządzeniu,
lub
o którym mowa w ust. 2,
b) dotyczącego zakazu lub
zakazy lub ograniczenia w
ograniczenia stosowania
stosowaniu niektórych
niektórych innych substancji w
substancji innych niż
produkcji określonej żywności;
witaminy i składniki
powiadamia ono Komisję zgodnie
mineralne w produkcji
z procedurą określoną w art. 12.
określonych środków

spożywczych.”
Artykuł 12

Procedura powiadamiania
1. Jeżeli Państwo Członkowskie
stwierdzi konieczność przyjęcia
nowego aktu prawnego,
powiadamia ono Komisję i
pozostałe Państwa Członkowskie o
planowanych środkach i podaje ich
uzasadnienie.
2. W uzasadnionych przypadkach
lub na wniosek Państwa
29




Członkowskiego, Komisja
konsultuje się z Komitetem, o
którym mowa w art. 14 ust. 1, i
wyraża opinię na temat
planowanych środków.
3. Zainteresowane Państwo
Członkowskie może zastosować
planowane środki dopiero sześć
miesięcy po powiadomieniu, o
którym mowa w ust. 1, i pod
warunkiem, że Komisja nie wyrazi
opinii negatywnej. Jeśli opinia
Komisji jest negatywna, stwierdza
ona, zgodnie z
procedurą, o której mowa w art. 14
ust. 2 i przed upływem okresu
wyznaczonego w pierwszym
akapicie niniejszego ustępu,
czy planowane środki mogą zostać
zastosowane. Komisja może
wystąpić o wprowadzenie do
planowanych środków pewnych
poprawek.

dyrektywy nr
Artykuł 9
T
art. 1 pkt 16
„Art. 29. 1. W celu

2006/141/WE z dnia 22
1. W celu ułatwienia
ustawy o zmianie monitorowania produktów
grudnia 2006 r. w sprawie przeprowadzania skutecznej
ustawy o
wprowadzanych do obrotu
preparatów do
kontroli urzędowej preparatów do
bezpieczeństwie
na terytorium
początkowego żywienia
początkowego żywienia
żywności i
Rzeczypospolitej Polskiej,
niemowląt i preparatów
niemowląt,
żywienia oraz
podmiot działający na
do dalszego żywienia
w momencie gdy podmiot branży
niektórych innych rynku spożywczym, który
30




niemowląt oraz
żywnościowej wprowadza do
ustaw
wprowadza lub ma zamiar
zmieniającej dyrektywę
obrotu preparat do początkowego
wprowadzić po raz
1999/21/WE (Dz. Urz. L
żywienia niemowląt,
pierwszy do obrotu:
401 z 30.12.2006, str. 1)
powiadamia on właściwe organy
1) preparaty do

państw członkowskich, w których
początkowego żywienia

produkt ten jest sprzedawany,
niemowląt oraz środki
art. 15 rozporządzenia
poprzez przesłanie
spożywcze specjalnego
(WE) nr 1925/2006
im wzoru etykiety stosowanej dla
przeznaczenia
Parlamentu Europejskiego tego produktu.
żywieniowego, które nie
i Rady z dnia 20 grudnia

należą do grup określonych
2006 r. w sprawie
Artykuł 15
w art. 24 ust. 2 pkt 1– 3 ,
dodawania do żywności
Monitorowanie
2) suplementy diety,
witamin i składników
W celu ułatwienia skutecznego
3) środki spożywcze, do
mineralnych oraz
nadzoru nad żywnością z
których dodawane są
niektórych innych
dodatkiem
witaminy, składniki
substancji (Dz. Urz. UE L witamin i składników mineralnych,
mineralne lub substancje, o
404 z 30.12.2006, str. 26, jak również nad żywnością
których mowa w załączniku
z późn. zm.)
zawierającą substancje
III część B i C do
wymienione w załączniku III część
rozporządzenia nr
B i część C, Państwa
1925/2004
Członkowskie mogą nakazać
producentowi lub osobie
– jest obowiązany
odpowiedzialnej za wprowadzanie
powiadomić o tym fakcie
takiej żywności do obrotu na ich
Głównego Inspektora
terytorium poinformowanie
Sanitarnego.
właściwego organu o
2. W powiadomieniu, o
wprowadzeniu tej żywności do
którym mowa w ust. 1,
obrotu poprzez
podmiot działający na
przekazanie wzoru etykiety użytej
rynku spożywczym podaje
na produkcie. W takich
następujące dane:
przypadkach
1) nazwę produktu oraz
31
strony : 1 ... 10 ... 19 . [ 20 ] . 21 ... 30 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: