eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w
odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
(Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.) i
rozporządzenia Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia
2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania
rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do
ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z
krajów trzecich (Dz. Urz. UE L 334 z 12.12.2008, str. 25),
można znakować dodatkowo zgodnie z wymogami
określonymi w tych rozporządzeniach.”
art. 1 pkt 31 ustawy o
„5. Kopie orzeczenia lekarskiego oraz dokumentacji, o których
Proponowana zmiana 31 do art. 59 ustawy wynika z
zmianie ustawy o
mowa w ust. 2 i 3, znajdują się w miejscu wykonywania pracy
doświadczeń kontrolnych organów PIS odnośnie
bezpieczeństwie żywności przez osobę, której dotyczy to orzeczenie lub dokumentacja.”
dostępności dokumentacji potwierdzającej stan zdrowia
i żywienia oraz niektórych
osób pracujących w styczności z żywnością.
innych ustaw
Dokumentacja ta powinna być przechowywana w
miejscu prowadzenia działalności zakładu, a konkretnie
w miejscu zatrudnienia tych osób, tak aby mogła być
dostępna na żądanie organów urzędowej kontroli
żywności. W sytuacjach, gdy dokumentacja personalna
jest przechowywana w innym miejscu niż miejsce pracy
pracowników w trakcie kontroli utrudniony jest dostęp
do tej dokumentacji.

art. 1 pkt 32 ustawy o
art. 61 otrzymuje brzmienie:
Przepis o charakterze redakcyjnym doprecyzowującym
zmianie ustawy o
„Art. 61. Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub
kompetencje organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
bezpieczeństwie żywności państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami
do zakresu działania tych organów.
i żywienia oraz niektórych właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania,
innych ustaw
warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego
zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia
zakładów, które:
77




1) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia
niezwierzęcego,
2) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego,
nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji
Weterynaryjnej,
3) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą
jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i
produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust.
2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6,
4) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez
podmioty zajmujące się recyklingiem
– w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu
nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004.”;
art. 1 pkt 33 ustawy o
w art. 62:
Przepis o charakterze redakcyjnym doprecyzowującym
zmianie ustawy o
a) w ust. 1 wprowadzenie do wyliczenie otrzymuje brzmienie:
kompetencje organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
bezpieczeństwie żywności „Właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce
do zakresu działania tych organów.
i żywienia oraz niektórych prowadzenia przez zakład działalności państwowy powiatowy
innych ustaw
inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor
sanitarny:”,
b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. W odniesieniu do obiektów lub urządzeń ruchomych i
tymczasowych właściwym w sprawach rejestracji oraz
zatwierdzania jest państwowy powiatowy inspektor sanitarny
lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:
1) dla obiektów lub urządzeń ruchomych – właściwy ze
względu na siedzibę zakładu,
2) dla obiektów lub urządzeń tymczasowych – właściwy ze
względu na miejsce prowadzenia działalności przez zakład
– który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z tych
obiektów lub urządzeń.”;
78




art. 1 pkt 34, 35, 36
„1. Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć
Zmiany 34 i 35 projektu, dotyczące art. 63 i 64 ustawy,
ustawy o zmianie ustawy
działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a mają na względzie doprecyzowanie przepisów
o bezpieczeństwie
w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do
obowiązujących. Z doświadczeń na tle stosowania art. 63
żywności i żywienia oraz rejestru zakładów.”,
ustawy wynika, że nie jest jednoznaczne przynajmniej
niektórych innych ustaw
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
dla części podmiotów działających na rynku
„1a. Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku
spożywczym lub rozpoczynających taką działalność, że
podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego
niezbędne jest uprzednie uzyskanie zatwierdzenia i
zakład.”,
zarejestrowania lub zarejestrowania działalności zakładu
c) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
w zakresie produkcji lub obrotu żywnością oraz że
„2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:
dokonywane jest ono na wniosek tych podmiotów. W
1) działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
związku z tym projekt przewiduje wprowadzenie zmian
2) urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
określonych w art. 1 pkt 34 lit. a, b i d.
3) obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych,
Zmiana ta przewiduje również rozszerzenie podmiotów,
uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności
które byłyby objęte wyłącznie obowiązkiem rejestracji
gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w
zakładów, bez konieczności uzyskiwania zatwierdzania
innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
tych zakładów (art. 1 pkt 34 lit. c). Byłyby to m.in.
4) gospodarstw agroturystycznych;
gospodarstwa agroturystyczne, podmioty prowadzące
5) podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji
działalność w zakresie produkcji win gronowych
win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych
własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku
w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku
kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach kalendarzowego, apteki, punkty apteczne oraz hurtownie
o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi
farmaceutyczne, sklepy zielarskie, przedsiębiorcy
wyrobami i organizacji rynku wina;
prowadzący sprzedaż detaliczną innych niż żywność
6) aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych
produktów oraz wprowadzający do obrotu żywność
określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
opakowaną (trwałą mikrobiologicznie), zakłady
7) sklepów zielarskich;
produkujące lub wprowadzające do obrotu materiały i
8) przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych
wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz
niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do
producenci gazów technicznych na potrzeby przemysłu
obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie; spożywczego. Ci ostatni nie byli dotychczas objęci
9) producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów
obowiązkiem rejestracji, jednakże z tego powodu, że
działających na rynku spożywczym;
gazy techniczne dostarczane są i stosowane na potrzeby
79




10) zakładów prowadzących działalność gospodarczą
branży spożywczej jest konieczne, aby dostawcy byli
w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” objęci rejestrami organów PIS.
(sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
11) zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów
prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
12) podmiotów działających na rynku spożywczym
prowadzących produkcję pierwotną.”,
d) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, podmiot
działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i
wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest
obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.”;
w art. 64 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o
zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie
co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej
działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych
odpowiednio na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3.”,
w art. 64 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku
spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek o
dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej,
według wzoru określonego na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 4,
w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.”,
w art. 64 w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) imię, nazwisko i PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo
nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, REGON oraz numer
80




identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery
posiada,”,
w art. 64 w ust. 3 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych,
w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji
producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji
wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer
identyfikacyjny – w odniesieniu do podmiotów działających na
rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie
produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich.”;
w art. 65 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub
na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością w przypadkach określonych w art. 63 ust. 2;”,
w art. 65 w ust. 3 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub
na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością;”,
– pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) decyzji właściwego państwowego powiatowego inspektora
sanitarnego lub państwowego granicznego inspektora
sanitarnego, jeżeli zakład zaprzestał działalności w zakresie
produkcji lub obrotu żywnością lub materiałami i wyrobami
przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, a podmiot działający
na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie złożył wniosku,
o którym mowa w pkt 1;”;
art. 1 pkt 35 i 38 ustawy w art. 64 w ust. 3 uchyla się pkt 2,
Proponowane zmiany do art. 64 ust. 3 (uchylenie pkt 2) –
o zmianie ustawy o
w art. 67 w ust. 1 uchyla się pkt 4;
pkt 35 w art. 1 projektu oraz do art. 67 ust. 1 (uchylenie
bezpieczeństwie żywności
pkt 4) – pkt 37 w art. 1 projektu mają na względzie
i żywienia oraz niektórych
dostosowanie przepisów nowelizowanej ustawy do
81
strony : 1 ... 10 ... 20 ... 29 . [ 30 ] . 31 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: