eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

§11. 1. Barwniki, które mogą być użyte pojedynczo lub łącznie, do środków
spożywczych określonych w tabeli 4 załącznika nr 3 do rozporządzenia, w maksymalnych
dawkach określonych w tej tabeli, określa tabela 3 załącznika nr 3 do rozporządzenia.

2. rodki spożywcze, do których mogą być stosowane barwniki określone w tabeli 3
załącznika nr 3 do rozporządzenia, oraz maksymalne dawki tych barwników, określa tabela 4
załącznika nr 3 do rozporządzenia.
3. Barwniki, o których mowa w ust. 1, można stosować do środków spożywczych
określonych w tabeli 4 załącznika nr 3 do rozporządzenia, pod warunkiem, że w przypadku
napojów bezalkoholowych aromatyzowanych, lodów spożywczych, deserów, wyrobów
ciastkarskich, pieczywa cukierniczego i wyrobów cukierniczych, ilość każdego z barwników:
E 110, E 122, E 124 i E 155 nie będzie przekraczać 50 mg/kg lub 50 mg/l.

§ 12. rodki spożywcze, do których mogą być stosowane tylko niektóre dozwolone
barwniki oraz warunki stosowania tych barwników, określa tabela 5 załącznika nr 3 do
rozporządzenia.

§ 13. Barwniki dozwolone tylko do niektórych zastosowań określa tabela 6 załącznika
nr 3 do rozporządzenia.

§ 14. Do oznakowania produktów mięsnych oraz przydatności mięsa do spożycia,
stosuje się wyłącznie barwniki o numerach: E 129, E 133, E 155 lub mieszaninę barwników E
129 i E 133.

§ 15. Do ozdabiania (dekoracji) skorupek jaj (np. pisanki wielkanocne) oraz do
stemplowania skorupek jaj stosuje się wyłącznie dozwolone barwniki określone w tabeli 1
załącznika nr 3 do rozporządzenia.

§ 16. W celu sprzedaży konsumentom finalnym mogą być wprowadzane do obrotu
barwniki określone w tabeli 1 załącznika nr 3 do rozporzadzenia, z wyjątkiem barwników
o numerach: E 123, E 127, E 154, E 160b, E 161g, E 173 i E 180.


Rozdział 4
Substancje dodatkowe inne niż substancje słodz ce i barwniki
Projekt wstępny

Strona 6 z 6

§ 17. 1. Dozwolone substancje dodatkowe, inne niż substancje słodzące i barwniki
oraz warunki ich stosowania w żywności określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
2. Substancje dodatkowe, inne niż substancje słodzące i barwniki, ogólnie dozwolone
do stosowania w żywności zgodnie z zasadą quantum satis określa tabela 1 załącznika nr 4 do
rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 3 oraz § 18 i § 28 ust. 1.
3. Substancji dodatkowych, o których mowa w ust. 2, z wyjątkami określonymi
w załączniku nr 4 do rozporządzenia, nie stosuje się do:
1) żywności nieprzetworzonej;
2) miodu
pszczelego;
3) niezemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego;
4) masła;
5) mleka pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając sterylizację UHT, w tym mleka
pełnego, półtłustego i odtłuszczonego; pasteryzowanej śmietanki;
6) fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii,
niearomatyzowanych i bez dodatków smakowych;
7) naturalnych wód mineralnych i naturalnych wód źródlanych, określonych w przepisach
dotyczących naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód
stołowych;
8) kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant, i ekstraktów kawy;
9) herbaty w liściach niearomatyzowanej;
10) cukru (cukru białego), cukru ekstra białego (cukru rafinowanego), cukru przemysłowego,
płynnego cukru (roztworu cukru), płynnego cukru inwertowanego (roztworu cukru
inwertowanego), syropu cukru inwertowanego, syropu glukozowego, syropu
glukozowego w proszku, jednowodnej glukozy (jednowodnej dekstrozy), bezwodnej
glukozy (bezwodnej dekstrozy), określonych w przepisach dotyczących szczegółowych
wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu
cukrowniczego;
11)
suchych makaronów, z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów
przeznaczonych do diet niskobiałkowych, o których mowa w przepisach dotyczących
środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
12) maślanki naturalnej niearomatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem
maślanki sterylizowanej.
Projekt wstępny

Strona 7 z 7

§ 18. rodki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych
substancji dodatkowych, wymienionych w tabeli 1, określa tabela 2 załącznika nr 4 do
rozporządzenia.

§ 19. 1. Sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany warunkowo dozwolone
do stosowania w żywności określa tabela 3 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
2. rodki spożywcze, do których mogą być stosowane sorbiniany, benzoesany i para-
hydroksybenzoesany określone w tabeli 3, określa tabela 4 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
3. Dwutlenek siarki i siarczyny warunkowo dozwolone do stosowania w żywności,
określa tabela 5 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
4. rodki spożywcze, do których mogą być stosowane dwutlenek siarki i siarczyny
wymienione w tabeli 5, określa tabela 6 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
5. Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku
spożywczym, określa tabela 7 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
6. Inne konserwanty, dla których określa się ilości wprowadzone w trakcie produkcji
oraz ich pozostałości w środku spożywczym, określa tabela 8 załącznika nr 4 do
rozporządzenia.
7. Inne przeciwutleniacze oraz ich zastosowanie w środkach spożywczych określa
tabela 9 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
8. Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie w środkach spożywczych
określa tabela 10 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
9. Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych określa tabela 11
załącznika nr 4 do rozporządzenia.

Rozdział 5
Substancje dodatkowe
stosowane w produkcji żywności dla niemowl t i małych dzieci

§ 20. 1. Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego
żywienia niemowląt i środki spożywcze uzupełniające obejmujące produkty zbożowe
przetworzone i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci, określone w przepisach
wydanych na podstawie art. 26 ust. 1 ustawy, mogą zawierać E 414 (guma arabska, guma
Projekt wstępny

Strona 8 z 8
akacjowa) i E 551 (dwutlenek krzemu) w wyniku dodatku preparatów odżywczych
zawierających E 414 w ilości nie większej niż 150 g/kg i E 551 w ilości nie większej niż 10
g/kg oraz E 421 (mannitol), jeżeli jest on użyty jako nośnik witaminy B12 (nie mniej niż jedna
część witaminy B12 na 1000 części mannitolu).
2. Zawartość substancji E 414 w produkcie gotowym do spożycia nie może
przekraczać 10 mg/kg.

§ 21. 1. Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego
żywienia niemowląt i środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe
przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, mogą
zawierać sól sodową oktenylobursztynianu skrobiowego E 1450 w wyniku dodatku
preparatów witaminowych lub preparatów zawierających wielonienasycone kwasy
tłuszczowe.
2. Ilość E 1450 w produkcie gotowym do spożycia, wniesiona z preparatami
witaminowymi, nie może przekraczać 100 mg/kg, a wniesiona z preparatami zawierającymi
wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 1000 mg/kg.

§ 22. 1. Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego
żywienia niemowląt i środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe
przetworzone i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci, mogą zawierać E 301
(L-askorbinian sodu), stosowany w dawce quantum satis, przy powlekaniu preparatów
odżywczych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
2. Zawartość E 301 w produkcie gotowym do spożycia nie może przekraczać 75 mg/l.

§ 23. Do produkcji przetworów mlecznych ukwaszanych, przeznaczonych do
początkowego żywienia zdrowych niemowląt, mogą być używane niechorobotwórcze kultury
bakterii kwasu mlekowego L(+).

§ 24. Jeżeli więcej niż jedna z substancji E 322, E 471, E 472c i E 473 jest dodana do
środka spożywczego przeznaczonego do początkowego żywienia niemowląt, to maksymalny
poziom zawartości każdej z tych substancji w produkcie zostaje pomniejszony o część równą
zawartości wszystkich pozostałych substancji razem w tym produkcie.

Projekt wstępny

Strona 9 z 9
§ 25. Do produkcji przetworów mlecznych ukwaszanych, przeznaczonych do dalszego
żywienia zdrowych niemowląt, mogą być używane niechorobotwórcze kultury bakterii kwasu
mlekowego L(+).

§ 26. Jeżeli więcej niż jedna z substancji E 322, E 471, E 472c i E 473 jest dodana do
środka spożywczego przeznaczonego do dalszego żywienia niemowląt, to maksymalny
poziom zawartości każdej z tych substancji w tym produkcie zostaje pomniejszony o część
równą zawartości wszystkich pozostałych substancji razem w tym produkcie.

§ 27. Jeżeli więcej niż jedna z substancji E 407, E 410 i E 412 jest dodana do środka
spożywczego przeznaczonego do dalszego żywienia niemowląt, to maksymalny poziom
ustalony dla każdej z tych substancji w tym środku spożywczym musi być obniżony
odpowiednio o łączną zawartość pozostałych dwóch substancji.

§ 28. 1. Dozwolone substancje dodatkowe i warunki ich stosowania do żywności dla
niemowląt i małych dzieci określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
2. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych
w produkcji preparatów przeznaczonych do początkowego żywienia zdrowych niemowląt,
określa tabela 1 załącznika nr 5 do rozporządzenia.
3. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych
w produkcji preparatów przeznaczonych do dalszego żywienia zdrowych niemowląt, określa
tabela 2 załącznika nr 5 do rozporządzenia.
4.
Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych
w produkcji środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe
przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla zdrowych niemowląt i małych dzieci,
określa tabela 3 załącznika nr 5 do rozporządzenia.

§ 29. W produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci, przeznaczonej do
specjalnych celów medycznych, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 26
ust. 1 pkt 4 ustawy, można stosować dozwolone substancje dodatkowe, o których mowa
w § 20 – 20, z wyjątkiem warunków stosowania substancji E 333 i E 341, oraz substancje,
o których mowa w § 30.

Projekt wstępny

Strona 10 z 10
strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 50 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: